Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie to nie jest ingerencja w konstrukcję kotła.

Ten znowu zaczyna?

Zakładam, że zapewne doczepiłeś się słowa konstrukcja? niestety w polskim nazewnictwie konstrukcja jest trochę węższym pojęciem od jego bliźniaczego odpowiednika construction, którego miałem na myśli. Polecam naukę języków obcych wtedy myślenie staje się bardziej elastyczne. :rolleyes:

Pany, proszę o szybką odpowiedź bo dzieci i żona marzną :-)

Czy oprócz uszczelnień korony w miejscach zaznaczonych na zielono (co jest powszechnie wiadomo), należy też uszczelnić połączenia od wewnątrz korony z miejscem, na które się ją zakłada, czyli tą osłoną ślimaka. Na zdjęciu zaznaczyłem to na czerwono.

http://images61.fotosik.pl/404/d848f083cc429f94.jpg

http://images62.fotosik.pl/405/d58e513c93e4e0c3gen.jpg

http://images61.fotosik.pl/404/4fb96e7e7ca14086gen.jpg

Wydaje mi się, że jak to wewnętrzne połączenie nie będzie uszczelnione, to powietrze oprócz otworów w koronie będzie uciekało też od strony ślimaka.

Ten znowu zaczyna?

Zakładam, że zapewne doczepiłeś się słowa konstrukcja? niestety w polskim nazewnictwie konstrukcja jest trochę węższym pojęciem od jego bliźniaczego odpowiednika construction, którego miałem na myśli. Polecam naukę języków obcych wtedy myślenie staje się bardziej elastyczne. :rolleyes:

Ja rozumie jak powinienem rozumieć, pisz precyzyjnie bo wyższe pojęcia nie są tu potrzebne.

Jednego filozofa już mamy, wystarczy.

Przemów do kotła po angielsku może Cię posłucha, mnie rozumieją w języku ojczystym.

mam 100% podłogówki i zimny powrót ,zreszta sam luknij.Spiecię razem pozwoli mi jesli 4D nie wyrobi włączenie CWU+miesz które dogrzeje mi powrót.Wolałbym aby piec pociągnał więcej niz deklarowane 5 lat ,dlatego kombinuje do przodu.

Zresztą wiekszość nie moze się mylic :D

To po co ci 4D?

Karoka65

wykorzystane dwa zasilania i dwa powroty
,

Witam

Ja też tak mam, miałem przerabiać ale na razie zostawie tak jak jest. Czy wg Ciebie jest jakaś różnica z powrotami spiętymi razem?

Włączenie cwu +mieszanie wpływa w taki sam sposób na pracę kotła jak przy połączonych powrotach. Jest niższa temp. czujnika na powrocie CO, ale temp. powrotu nie wpływa na zużycie węgla. Poza tym niższe wskazania temp powrotu co powodują,że pompa cwu może pracować ciągle.

Chyba, że chodzi o zmniejszenie niebezpieczeństwa korozją niskotemperaturową, ale kocioł jest zasilany ciepłą wodą przez drugi powrót.

Edytowane przez skap

Myślę, że głównym powodem przenoszenia się tych dźwięków jest sztywne połączenie czopucha z kominem, tzn. rura poprzez redukcję chodzi do komina ceramicznego, a to wszystko na równo zasmarowane klejem do płytek. Ciekawe, czy jakby rura była owinięta samą wełną bez redukcji to by nie było słychać ? I czy to w ogóle bezpieczne ?

Ja pasek wełny kilkakrotnie owinąłem folią aluminiową i wyszedł taki gruby sznur. To wciśnięte ciasno w większe szpary.

Mam zawór 4d z silownikiem i sterownikiem, da się nim sterować bardzo precyzjnie zasilanie podłogowe. Ustawione mam 28℃ histereza 2℃ - siłownik często kręci i pilnuje odpowiedniej temperatury. Powoli przekonuje się do CWU + mieszająca. Mam 100% podłogówki i wykresy wg mnie są fajne. Chociaż one są drugorzędną sprawą. Ma grzać tak jak mu zagram i tyle.

Pany, proszę o szybką odpowiedź bo dzieci i żona marzną :-)

Czy oprócz uszczelnień korony w miejscach zaznaczonych na zielono (co jest powszechnie wiadomo), należy też uszczelnić połączenia od wewnątrz korony z miejscem, na które się ją zakłada, czyli tą osłoną ślimaka. Na zdjęciu zaznaczyłem to na czerwono.

http://images61.fotosik.pl/404/d848f083cc429f94.jpg

http://images62.fotosik.pl/405/d58e513c93e4e0c3gen.jpg

http://images61.fotosik.pl/404/4fb96e7e7ca14086gen.jpg

Wydaje mi się, że jak to wewnętrzne połączenie nie będzie uszczelnione, to powietrze oprócz otworów w koronie będzie uciekało też od strony ślimaka.

Dobrze zaznaczyłeś ale tak 3mm od rantu silikon nałóż.

Mozna zastosowac redukcje 130/180 wzglednie 130/160 (Bertrams) i powstala luke wypelnic sznurem.

PS: Redukcja nie ma kolnierza. To co nazywasz kolnierzem to rozeta i jest sprzedawana oddzielnie.

NIe żebym coś reklamował ale sam miałem taki problem w sklepie kratki.pl znalazłem taką redukcję i wysztsko pasuje jak ulał jutro zrobięzdjęcie to zamieszcze jak to wygląda

tu jest mój post ze zdjęciem bodajrze to była redukcja z 200 na 130

widać dobrze tam gdzie jest napis u mnie to wygląda tak:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6072910#post6072910

Edytowane przez twboss

NIe żebym coś reklamował ale sam miałem taki problem w sklepie kratki.pl znalazłem taką redukcję i wysztsko pasuje jak ulał jutro zrobięzdjęcie to zamieszcze jak to wygląda

tu jest mój post ze zdjęciem bodajrze to była redukcja z 200 na 130

widać dobrze tam gdzie jest napis u mnie to wygląda tak:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6072910#post6072910

Poszedlem za linkiem i okazuje sie, ze niektore redukcje jednak maja maly kolnierz...:) Zatem zwracam honor kol. bobasxx... Moja redukcja 130/160 takiego rantu nie ma.

Zrobione, poczekam ze dwie godziny i powoli zacznę odpalać kociołek

Podziel sie uwagami, czy ten zabieg przyniosl jakis wymierny efekt. Ja nie uszczelnialem dodatkowo korony, osadzona byla tak mocno, ze mimo opukiwania i podwazania nie chciala zejsc. A zbyt mocno uderzac sie obawialem, wszak to kruche zeliwo.

U Ciebie latwo zeszla?

Podziel sie uwagami, czy ten zabieg przyniosl jakis wymierny efekt. Ja nie uszczelnialem dodatkowo korony, osadzona byla tak mocno, ze mimo opukiwania i podwazania nie chciala zejsc. A zbyt mocno uderzac sie obawialem, wszak to kruche zeliwo.

U Ciebie latwo zeszla?

Ja musiałem uszczelnić, bo z Piotrkiem42 nie dawaliśmy już przy żadnych ustawieniach pozbyć się niedopalonego węgla. Kocioł już chodził nawet na mocy 16kW i wciąż to samo było - pełna szuflada czarnych spieków:bash:

Na początku próbowałem podważyć ją drewnianym grubym kijem ale to nic nie dawało. Najlepszym sposobem okazał się 15 cm kołek, który podłożyłem pod spód korony i zacząłem go podbijać od dołu gumowym młotkiem. Przesuwałem kołek raz w lewo raz w prawo ciągle go podbijając aż w końcu korona zaczęła się powoli ruszać. Na końcu podważyłem ją spowrotem tym długim kijem i ładnie zeszła, więc w sumie bez problemu :)