Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Widziałem, widziałem to tak dla uspokojenia atmosfery i obaw nowego poszukującego kolegi oraz króciutkie porównanie jak jest lepiej, czy w razie czego stracić minimalnie przez krótki okres czasu czy tracić non-stop.

Tak jak piszesz :) Czy lepiej dać się instalatorowi http://emotikona.pl/emotikony/pic/0crazysex.gif czy zrobić coś dobrze i z głową aby potem nie mieć problemów http://emotikona.pl/emotikony/pic/0slonce.gif

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak piszesz :) Czy lepiej dać się instalatorowi http://emotikona.pl/emotikony/pic/0crazysex.gif czy zrobić coś dobrze i z głową aby potem nie mieć problemów http://emotikona.pl/emotikony/pic/0slonce.gif

Dobrze ujęte. :)

Dwa dni temu uruchamialiśmy RBR-a na starszej instalacji,rury grubawe,wody w przysłowiowy "..ul"a kociołek zrobił swoje w tri miga.

Naprawdę udana konstrukcja.

No jeśli jesteście pewni, że 17 da radę to do niej wracam (pierwszy mój wybór był taki po czytaniu forum, ale spanikowałem :lol2:)

To teraz co z tą podłogą? Czy nie lepiej oprócz niej dać też grzejniki, żeby uniezależnić się od jej bezwładności? Albo chociaż zostawić sobie wyjścia na grzejniki? No bo w sumie to w garażu i tak chyba musi być grzejnik, więc może w domu dodatkowo też?

No jeśli jesteście pewni, że 17 da radę to do niej wracam (pierwszy mój wybór był taki po czytaniu forum, ale spanikowałem :lol2:)

To teraz co z tą podłogą? Czy nie lepiej oprócz niej dać też grzejniki, żeby uniezależnić się od jej bezwładności? Albo chociaż zostawić sobie wyjścia na grzejniki? No bo w sumie to w garażu i tak chyba musi być grzejnik, więc może w domu dodatkowo też?

Jeżeli masz garaż w pobliżu kotłowni to bym nie robił tam grzejników. Zawsze trochę ciepła od pieca będzie. Wystarczy zostawić otwarte drzwi, lub jak będzie za zimno to zdejmiesz trochę izolacji z jednej rury :) Od pieca ciepło, od zbiornika (bufora) ciepło i naokoło masz już zagrzane.

Jak w dalszej odległości od kotłowni to jakiś mały można założyć.

Jeżeli podłoga dobrze zrobiona, zapomnij o grzejnikach. Zbędny wydatek.

Podłogówka w całym domu. Grzejniki (drabinki) do łazienki. W łazience drabinka podłączona bez wymuszonego obiegu (grawitacja), z zaworem termostatycznym. Grawitacja dlatego aby na wiosnę, jesień i w lecie w długie okresy niepogody jednak ręczniki schły :)

Asekuracyjnie można wyjść z podłączeniem pod grzejniki.Jeżeli się na to zdecydujesz(bo masz obawy) proponuję owe wyjścia zrobić centralnie na środku okna.

Obecnie produkuje się grzejniki z przyłączem dolnym na środku grzejnika.Pozwala to na dobranie odpowiedniego grzejnika z odpowiednią mocą lub wymiarowo.

Garażu się nie ogrzewa !!!

Reszta tak jak pisze zbigmaz1

Panowie

Pytanie z innej beczki.

Na górze RBR mamy 2 wyjścia . Jedno na CO drugie na CWU. Czy można je zamieniać czy koniecznie należy zrobić instalację zgodnie z tym co jest na stronie nr 13 w DTR?

Mam kocioł w instalacji zamkniętej z zaworem DBV. Zasobnik po prawej stronie.

I jeszcze jedno pytanie. Ile groszku podaje podajnik w ciągu 1 minuty pracy RBR 17 KW z Ekoenergią?

Edytowane przez sakus

A cwu? Bufor?Jak macie u siebie?

Ja mam bufor 1000L a w nim w środku 200L CWU

Panowie

Pytanie z innej beczki.

Na górze RBR mamy 2 wyjścia . Jedno na CO drugie na CWU. Czy można je zamieniać czy koniecznie należy zrobić instalację zgodnie z tym co jest na stronie nr 13 w DTR?

Mam kocioł w instalacji zamkniętej z zaworem DBV. Zasobnik po prawej stronie.

I jeszcze jedno pytanie. Ile groszku podaje podajnik w ciągu 1 minuty pracy RBR 17 KW z Ekoenergią?

Co do zamiany to zależy czy kupiłeś z wężownicą w środku czy bez. Jak bez to można zamiennie (kiedyś też o to pytałem :) )

A co do zasobnika to pełny zasyp jaki wsypałem to 125kg i starcza w granicach 350min pracy podajnika :)

Co do zamiany to zależy czy kupiłeś z wężownicą w środku czy bez. Jak bez to można zamiennie (kiedyś też o to pytałem :) )

A co do zasobnika to pełny zasyp jaki wsypałem to 125kg i starcza w granicach 350min pracy podajnika :)

tak spojrzałem w twój ster i mam dwa pytania:

ile aktualnie idzie ci grochu na dobę?

Czy dogrzewasz centralnym po nocach, cy to tylko zużycie CWU?

Zbyszek

Kupiłem bez wężownicy - mam zasobnik na wodę 140L. Czyli jak nie ma znaczenia to fajnie :). Wczoraj uruchomiłem kocioł - ale jakoś nie zwróciłem uwagi na to a teraz naszły mnie wątpliwości.

Co do spalania wychodzi 0,35 kg na minutę podawania - całkiem sporo. Moje pytanie było podyktowane tym, że nie wiem jakiej ilości czasu pracy spodziewać się przy samej CWU obecnie. Wiem, że zależy to od sposobu korzystania z ciepłej wody. A i sam kocioł musi się nauczyć mojej instalacji.

Dzisiaj rano kocił podszedł do 180 st. C przy grzaniu wody - chyba trochę zbyt wysoko? Do nastawionych 50 st. dochodził z godzinę. (z 25 st. które pokazało po kąpieli). Najgorsze jest to, ze jeszcze nie mam go podłączone pod neta - byście mieli obraz tego co się dzieje i zapewne parę podpowiedzi by się znalazło.

Edytowane przez sakus

tak spojrzałem w twój ster i mam dwa pytania:

ile aktualnie idzie ci grochu na dobę?

Czy dogrzewasz centralnym po nocach, cy to tylko zużycie CWU?

Piec ustawiony w trybie "Lato" czyli tylko CWU . Ale czasami włączy się podłogówka, jak temp. spadnie poniżej zadanej. Taki urok tego stera. Mają prawdopodobnie to poprawić i na to czekam. Na inne poprawki i udogodnienia też.

Grochu to tak za bardzo nie liczę, ze względu że u mnie idzie dużo wody (24m3 na miesiąc) ale teraz tak około 6kg/24h

O ile dobrze pamiętam to po alarmie w ten sam dzień wieczorem zasypałem do pełna i idzie do dzisiaj. W zasobniku tak na oko jest jeszcze 1/3 pojemności ale mogę się mylić.

Cenowo to wygląda że dziennie ogrzewanie CWU kosztuje 0,72zł groszku x 6kg/24h = 4,32zł/24h

Jak dla mnie to wystarcza.

Jeszcze jedno co zauważyłem. Zużycie wody zimnej do ciepłej 1/3 zimna, 2/3 ciepła.

Co do dogrzewania po nocach. Jak temp. spadnie i będzie w domu zimno to na pewno włączę (bo tak miałem) tryb auto-lato z progiem temp. na zewnątrz. Taka opcja też już sprawdzona i się sprawdza.

Edytowane przez zbigmaz01
błąd kg/zł

Zbyszek

Kupiłem bez wężownicy - mam zasobnik na wodę 140L. Czyli jak nie ma znaczenie to fajnie :). Wczoraj uruchomiłem kocioł - ale jakoś nie zwróciłem uwagi na to a teraz naszły mnie wątpliwości.

Co do spalania wychodzi 0,35 kg na minutę podawania - całkiem sporo. Moje pytanie było podyktowane tym, że nie wiem jakiej ilości czasu pracy spodziewać się przy samej CWU obecnie. Wiem, że zależy to od sposobu korzystania z ciepłej wody. A i sam kocioł musi się nauczyć mojej instalacji.

Daj mu czasu i nie zaglądaj i nie podglądaj. Jak wczytałeś nowy soft do stera to tylko ustawić temperatury i obserwować na wykresach.

Może jeszcze w zależności od węgla parę %wentylatora na + lub - . Będzie dobrze. :) http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Zbyszek

Do nastawionych 50 st. dochodził z godzinę. (z 25 st. które pokazało po kąpieli). Najgorsze jest to, ze jeszcze nie mam go podłączone pod neta - byście mieli obraz tego co się dzieje i zapewne parę podpowiedzi by się znalazło.

A czemu tak nisko spadł aż na 25*C? Może dobrze by było założyć na wyjściu zawór 3dr termostatyczny? Wtedy mniej ciepłej idzie bo miesza się z zimną aby dać zadaną. Ja już wszystkie części do tego mam tylko brak czasu na zakładanie :)

A pod neta by się przydało, było by co oglądać.

To że godzinę dochodzi to tym się nie martw, jeżeli jest za wolno to można ustawić CWU jako "priorytet" , wtedy powinno być szybciej, ale czy taniej i ekonomiczniej to nie wiem, nie sprawdzałem :) Ja mam duży zbiornik i takich skoków nie mam. A może jeszcze w innym niejscu umieścić czujnik? Może za słaby styk ze zbiornikiem?

Piec ustawiony w trybie "Lato" czyli tylko CWU . Ale czasami włączy się podłogówka, jak temp. spadnie poniżej zadanej. Taki urok tego stera. Mają prawdopodobnie to poprawić i na to czekam. Na inne poprawki i udogodnienia też.

Grochu to tak za bardzo nie liczę, ze względu że u mnie idzie dużo wody (24m3 na miesiąc) ale teraz tak około 6kg/24h

O ile dobrze pamiętam to po alarmie w ten sam dzień wieczorem zasypałem do pełna i idzie do dzisiaj. W zasobniku tak na oko jest jeszcze 1/3 pojemności ale mogę się mylić.

Cenowo to wygląda że dziennie ogrzewanie CWU kosztuje 0,72zł groszku x 6kg/24h = 4,32zł/24h

Jak dla mnie to wystarcza.

Jeszcze jedno co zauważyłem. Zużycie wody zimnej do ciepłej 1/3 zimna, 2/3 ciepła.

Co do dogrzewania po nocach. Jak temp. spadnie i będzie w domu zimno to na pewno włączę (bo tak miałem) tryb auto-lato z progiem temp. na zewnątrz. Taka opcja też już sprawdzona i się sprawdza.

Panowie ja mam solary i aby ten problem rozwiązać przy czujniku CWU założyłem włącznik i jak pracuje piec to odłaczam CWU i nie grzeje mi wody dodatkowo w ten sposób można zrobić z CO wtedy ster nie widzi CO i pompa nie włącza się i CO nie grzeje

...

A teraz z zupełnie innej beczki ;)

1.Mam rbr`kę 11kW - musiałem wyciągnąć palnik żeby wnieść go do piwnicy, przy tej operacji dysza z palnika "odeszła" - inaczej palnik nie chciał wyjść z pieca (milimetry brakły ;) )

Ta dysza ma 3 rządki otworów napowietrzających w 11kW nie trzeba ich zaklejać ?

pozdrawiam

adam

U mnie jak wnosiłem też odkręcałem cały podajnik. Potem przy skręcaniu uszczelniłem to połączenie silikonem. Koronę też uszczelniłem dobijając ją od góry poprzez klocka drewnianego.

Na początek ja bym nie zaklejał otworów. Spróbuj palić i wtedy podejmiesz decyzję. Zobaczysz co się dzieje.

Samo zaklejenie w późniejszym czasie nie sprawi ci żadnych kłopotu, ale odklejenie już trochę tak.

Podłączaj, odpalaj i udostępniaj. Na doradzanie jeszcze trochę czasu http://emotikona.pl/emotikony/pic/0yahoo.gif

Na razie bawię się sterownikiem ... w środku :) :rolleyes:

Jestem na etapie wyboru bojlera , jaki masz bojler - emaliowany czy inny ? Interesuje mnie czy ktoś z doświadczenia może napisać że bojler emaliowany z anodą lub żywicowany wytrzyma 10l ... ? (wiem że OT :) )

Muszę poszukać instrukcji, bo szczerze to nie wiem jaki mam :( Prawie na 95% nie emaliowany, ale poszukam i napiszę. Tylko ja mam bufor 1000L http://emotikona.pl/emotikony/pic/0yahoo.gif