Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Piec ustawiony w trybie "Lato" czyli tylko CWU . Ale czasami włączy się podłogówka, jak temp. spadnie poniżej zadanej. Taki urok tego stera. Mają prawdopodobnie to poprawić i na to czekam. Na inne poprawki i udogodnienia też.

Grochu to tak za bardzo nie liczę, ze względu że u mnie idzie dużo wody (24m3 na miesiąc) ale teraz tak około 6kg/24h

O ile dobrze pamiętam to po alarmie w ten sam dzień wieczorem zasypałem do pełna i idzie do dzisiaj. W zasobniku tak na oko jest jeszcze 1/3 pojemności ale mogę się mylić.

Cenowo to wygląda że dziennie ogrzewanie CWU kosztuje 0,72zł groszku x 6kg/24h = 4,32zł/24h

Jak dla mnie to wystarcza.

Jeszcze jedno co zauważyłem. Zużycie wody zimnej do ciepłej 1/3 zimna, 2/3 ciepła.

Co do dogrzewania po nocach. Jak temp. spadnie i będzie w domu zimno to na pewno włączę (bo tak miałem) tryb auto-lato z progiem temp. na zewnątrz. Taka opcja też już sprawdzona i się sprawdza.

To zużycie masz małe jak na taką ilość osób i wody u mnie tyle wychodzi na dwie osoby z tym że naszych instalacji nie ma co porównywać i ja dalejjeszcze dużo kombinuję z różnym opałem i ustawieniami .

Ale coś mi sie przypomniało czy ty przypadkiem nie masz jeszcze wspomagania z solarów kiedyś chyba się nimi chwaliłeś:confused:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie bawię się sterownikiem ... w środku :) :rolleyes:

Jestem na etapie wyboru bojlera , jaki masz bojler - emaliowany czy inny ? Interesuje mnie czy ktoś z doświadczenia może napisać że bojler emaliowany z anodą lub żywicowany wytrzyma 10l ... ? (wiem że OT :) )

Ostatnio emaliowany Galmet z anodą nie wytrzymał nawet okresu 36-cio gwarancji.

Teraz mam Kospela 48 miesięcy gwarancja, zobaczymy.

Wiem jaki będzie następny za to.

Gdybym za pierwszym razem zakupił z nierdzewki to do dzisiaj bym nie musiał przejmować się bojlerem a tak to już jest szósty i licząc wszystko jest już dwa razy drożej.

Lepiej raz zapłacić grubszą kasę i mieć spokój praktycznie na wieki, wieków. Amen.

Ostatnio emaliowany Galmet z anodą nie wytrzymał nawet okresu 36-cio gwarancji.

Teraz mam Kospela 48 miesięcy gwarancja, zobaczymy.

Wiem jaki będzie następny za to.

Gdybym za pierwszym razem zakupił z nierdzewki to do dzisiaj bym nie musiał przejmować się bojlerem a tak to już jest szósty i licząc wszystko jest już dwa razy drożej.

Lepiej raz zapłacić grubszą kasę i mieć spokój praktycznie na wieki, wieków. Amen.

taaaa a co 5 lat wymieniałbyś węzownice...... chyba ze kupiłbys bez węzownicy grzany wodą tylko...

To zużycie masz małe jak na taką ilość osób i wody u mnie tyle wychodzi na dwie osoby z tym że naszych instalacji nie ma co porównywać i ja dalejjeszcze dużo kombinuję z różnym opałem i ustawieniami .

Ale coś mi sie przypomniało czy ty przypadkiem nie masz jeszcze wspomagania z solarów kiedyś chyba się nimi chwaliłeś:confused:

Małe zużycie wody? Wydawało mi się duże i malutki % jeszcze zaniżyłem, aby nie być posądzony o specjalne zawyżanie http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif

Mam solary http://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif , ale teraz dopiero po podłączeniu sterownika do bufora mogę zaobserwować ile one mi dają. Pozakładałem na wejściu i wyjściu z bufora (wężownica) czujniki temp. i okazuje się że od poniedziału już mam robotę. Solary stoją parę metrów od domu i rury są zakopane w ziemi. Firma która to robiła dała d..y i źle zaizolowała mi te rury. Mam znaczne spadki na temperaturach, tak że podejrzewałem to co się teraz podczas tych ostatnich dni sprawdziło. teraz muszę odkopać i zobaczyć co oni tam narobili, przy układaniu mnie nie było. Jak dotarłem do domu to wszystko było już zasypane. Zamieszczałem już zdjęcie

Mam i używam.

[ATTACH=CONFIG]101539[/ATTACH]

Mam około 10m rury pod ziemią :(

zbigmaz01 zerknij na przepływy.. może masz za duże??? mi firma założyła soalry i w nosie , dopiero po tel do watt-a okazało sie zę mam zle poustawiane.. i na dobitkę zapowietrzone... sam musialem wszystko ustawiać...takich mamy serwisantów
Przepływy mam w miarę dobre, już próbowałem różnie w ostatnim czasie. Teraz mam tak ustawione że różnica dochodzi do 20*C między zasilaniem a powrotem. Najgorsze jest to że po chwilowym postoju pompy (powiedzmy 30min) następuje duży spadek temp. Przykład mam na termometrze podczas pracy solarów 60*C a po postoju jak pompa rusza spada do 25-30*C. Różnica między wyjściem z kolektora 90*C a przy wejściu do bufora 60*C.

Firma dała plamę a ja też że mnie nie było przy układaniu w ziemi.

Jak by nie było to w tym tygodniu muszę wszystko rozkopać :(

20 st to standard....Ty, tymi dwoma solarami chcesz nagrzac 1000l bufor???
Nie chcę nagrzać tylko wspomagać.

Kiedyś jak toto zakładałem to nie liczyłem że będę miał tyle osób w domu. Miałem być tylko ja i moja druga połowa. Czas wszystko zmienił. Dlatego musiałem wykorzystać wszystkie metry w domu jakie miałem. :)

ja na twoim miejscu zainwestowałbym w zasobnik 300l nie musiałbys latem palic w kotle bo solary i tak masz....
Myślałem już o tym ale trochę większym :) Ale już musiałbym go zrobić sam. Za dużo kombinacji sobie wymyśliłem abym mógł taki kupić. Zresztą na forum o buforach które kiedyś już nasz nawiedzony elektryk podał ( lub podobnym, nie pamiętam) jest dużo tego opisane. Krótko to bufor z parafiną. Jak na razie to jeden projekt już mam rozpoczęty i może go na zimę skończę a wtedy rozpoczniemy myślenie o dodatkowych zbiornikach http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Ja wspólnie z bratem myślimy o produkcji bojlerów z stali nierdzewnej.
Wiadomo że takie są najlepsze ale i drogie. Jak będę rozpoczynał następną swoją przygodę z ułatwieniami w swoim domu to brałem to pod uwagę. Zobaczymy tylko na ile człowiekowi zdrowia i chęci wystarczy :) Karoka coś wiesz na ten temat :)

Niekiedy człowiekowi coś wpadnie do głowy a potem szuka, czyta i się uczy. Na temat buforów na długi czas przed zrobieniem instalacji czytałem i szukałem. Jednak na zrobienie swojego pozostało mało czasu i kupiłem to co mam. Sprawdziło się to co zakładałem a że byłem takim co nie we wszystko wieży to zawsze trochę coś pozmieniałem. Z moją instalacją było tak samo. Dwóch instalatorów i ja na końcu :)

Może kiedyś jak już zaczniesz produkcję a ja jeszcze będę zainteresowany swoim projektem to coś będę z tobą rozmawiał :)

Już się prawie namyśliłem na kocioł RBR Ekouniwersal 23 tylko jeszcze mama cały czas podpytuje dlaczego nie defro duo 25- twierdzi że ładniej wykonany i że ma opcje strażaka co jest dla mnie dość ważne. Mógłby ktoś pomóc w porówaniu obu kotłów?
Na temat innych kotłów ci nic nie odpowiem, bo ich nie znam.

Jedno co mogę napisać to ten twój defro chyba nie ma takiego sterownika abyś mógł podglądać pracę pieca jak pojedziesz do rodziny? Wyśle ci SMS`a jak coś w nim nawali? Jemu nie potrzeby jest strażak tylko palacz który będzie pilnował jak się w nim pali. Ze sterownikiem eColal nie potrzebny ci palacz, strażak (można go doinstalować tylko po co?) itp.

Dla ciebie strażak jest dość ważny - rozwiń to dlaczego on jest taki ważny.

Piec masz obłożony czujnikami tak że obojętnie co się stanie w piecu (nawet jak podniesie się temp. w podajniku:)) czy w sterowniku jesteś powiadamiany SMS`em, a nie jak przy innych dopiero zobaczysz jak zejdziesz do kotłowni. Przy tym sterowniku schodzisz do kotłowni tylko po to aby wybrzć popiół i zasypać węgla do zasobnika. Resztę obsługi robisz internetem z fotela w pokoju. Myślę że już widziałeś wykresy i strony sterownika? Jeżeli nie to w mojej stopce kliknij na odnośnik a sobie pooglądasz. I nie bój się wchodzić w jakieś zakładki, ty tam nic nie jesteś w stanie zepsuć.

Zobacz jak się pali teraz i paliło w zimie w moim piecu. Pierwszy sezon, nauka, ciekawość i zainteresowanie o może jeszcze to przestawię? Nic tylko patrzeć. Jak się paliło tak się pali do chwili obecnej.

I jeszcze jedno. Ja mam 17kW i stary poniemiecki dom o pow. 320m2, 6 osób dorosłych i troje małych dzieci. Zresztą poczytaj moje posty a tyle samo będziesz wiedział co ja i się czegoś nauczysz.

Jak masz pytania to pytaj, nikt nie jest od razu doskonały, ale trochę swojej pracy w to musisz włożyć :) Szukaj i czytaj, czytaj , czytaj.

JAK NIE ROZUMIESZ TO PYTAJ

Małe zużycie wody? Wydawało mi się duże i malutki % jeszcze zaniżyłem, aby nie być posądzony o specjalne zawyżanie ...

Miałem na myśli zużycie opału i koszt:rolleyes:

A czy ktoś użytkuje coś takiego i może coś na ten temat powiedzieć - http://www.bsie.waw.pl/produkt-811--kolektor-sloneczny-dac-h-100-litrow.html

oglądałem ten solar wykonane fajnie z nierdzewki i woda w lecie za free nie ma żdnych pompek , cena zachęcająca i RBR-ek w lecie odpoczywa.

Tylko nie wiem jak jest z wydajnością tego czy wygląda to tak ładnie jak opowiada sprzedający jeżeli ktoś miał z czymś takim do czynienia proszę o info moze być na priv

Miałem na myśli zużycie opału i koszt:rolleyes:

A czy ktoś użytkuje coś takiego i może coś na ten temat powiedzieć - http://www.bsie.waw.pl/produkt-811--kolektor-sloneczny-dac-h-100-litrow.html

oglądałem ten solar wykonane fajnie z nierdzewki i woda w lecie za free nie ma żdnych pompek , cena zachęcająca i RBR-ek w lecie odpoczywa.

Tylko nie wiem jak jest z wydajnością tego czy wygląda to tak ładnie jak opowiada sprzedający jeżeli ktoś miał z czymś takim do czynienia proszę o info moze być na priv

Z czymś takim się nie spotkałem. Moje były na tym wątku pokazane 17-02-2012, 19:40