Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nawet mój jest seryjny, pisałem o już o tym na wątku jak to było, nie jakiś specjalny, też na Transtecno.

Pisał tu jeden kolega producent że nie powinno się ich montować, że tylko Ewmar i Nord to zaczęliśmy wstawiać Ewmara, kto uważa że Nord jest lepszy może sobie zamówić.

Chyba kolega skap znowu co innego stwierdził także może ktoś powie mi o co chodzi z tym buczeniem ?

Niema że ktoś krzyczy to dostaje coś exstra :)

Z tego co wiem każdy jest traktowany jednakowo.

W mojej subiektywnej ocenie, to nie reduktor głośno pracuje, a silnik jednofazowy wprowadza do układu wibracje powodujące dość przykre buczenie. Chrzęst łamanego groszku nie jest "upierdliwy".:D

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Trafiony-zatopiony

Panowie,nie róbcie tego co na wątku Ogniwa.Jak ktoś nie przepalił RBR- em sezonu,może sobie jedynie dziurkę w śniegu jutro wysikać.Nie bijcie pokłonów zbyt szybko.To nie wątek pochwalny dla Instalco.Pisać trzeba o wszystkim.

W mojej subiektywnej ocenie, to nie reduktor głośno pracuje, a silnik jednofazowy wprowadza do układu wibracje powodujące dość przykre buczenie. Chrzęst łamanego groszku nie jest "upierdliwy".:D

Ktoś tu kiedyś pisał, że owinął silnik filcem.

Może oprócz tego oringu, owiń silnik jakąś gąbką wygłuszającą. Przecież ten silnik się nie nagrzewa, to powinno być ok.

Nawet mój jest seryjny, pisałem o już o tym na wątku jak to było, nie jakiś specjalny, też na Transtecno.

Pisał tu jeden kolega producent że nie powinno się ich montować, że tylko Ewmar i Nord to zaczęliśmy wstawiać Ewmara, kto uważa że Nord jest lepszy może sobie zamówić.

Chyba kolega skap znowu co innego stwierdził także może ktoś powie mi o co chodzi z tym buczeniem ?

Niema że ktoś krzyczy to dostaje coś exstra :)

Z tego co wiem każdy jest traktowany jednakowo.

Przecież Ty nie probucent.

A to może zacznie prostować DTR i dodawać np nóżki

z zwazyłem korpus kotła bez podajnika i kosza 183kg

Edytowane przez kalio

Gmaj ja myślę, że dobrze by było gdyby na min. wracał natychmiast po odbiciu ze spadku i ustabilizowaniu wzrostu. Bez czekania na histerezę ani tym bardziej na powrót na zadaną czy odstawienie. Takie rozwiązanie byłoby według mnie najsensowniejsze. Jakoś raz ubiegłej zimy dłużej przy OE+ chodzącym na grupowym posiedziałem i wydaje mi się że tak to było, ale nie jestem pewien ( bo może czekał znów na drugą histerezę ) - praktycy palący któryś sezon powinni wiedzieć dokładnie jak to jest. Kocioł po jakimś okresie pracy na większej mocy zawsze jest na tyle rozbujany, że będzie rósł nawet po odstawieniu - to powoduje przebicia i wydłuża czas odstawienia. To z kolei powoduje, że następny start jest trudniejszy i spadek może być głębszy. Gdyby miał dochodzić do zadanej na mocy max, łatwo mogłoby to doprowadzić do większego rozchwiania.

O tym dopiero mam zamiar sie przekonac. Ja tez naleze do tych nowych uzytkownikow, ktorzy jeszcze nie mieli okazji "dac popalic" kociolkowi. Mam tylko nadzieje, ze kociol nie da mi popalic...:) Dlatego wspomnialem, ze w instrukcji nic na ten temat nie znalazlem, odwolujac sie do doswiadczen i obserwacji bardziej doswiadczonych uzytkownikow. Ale faktycznie tak musi byc, ze kociol pracujacy z wieksza moca i "produkujacy" spaliny o temp. 200 C i wode 65 C, po wylaczeniu wentylatora nie uspokoi sie i bedzie dazyc do wyrownania tych temperatur.

[quote=gmaj22;6237348

Ja na Twoim miejscu zdecydowalbym sie na grawitacyjna ladowanie cwu z dodatkowa pompa. Mozesz tez zrobic na jednej pompie - zwolennikiem takiej opcji jest min. Novy!. Wspomnialem tu o nim, bo dosc mocno broni swoich racji, przekonujac tez do stosowania opcji cwu + mieszajaca. Gdybys mial cwu na grawitacji, taka opcja bylaby zbedna, gdyz woda non stop krazylaby w malym obiegu. Gdyby wieczorami tej wody mialo brakowac (tzn. kociol nie zdazylby jej grawitacyjnie nagrzac), moglbys zamontowac na bypasie dodatkowa pompe. Nie musi byc pelny autoadapt, wskazane jednak, zeby byla energooszczedna, np. Wilo Yonos Pico. Pompy nie musisz od razu kupowac, wystarczy ze zostawisz trojniki i pozniej, jesli dojdziesz do wniosku, ze pompa jest konieczna, dorobisz bypass. Albo zamiast trojnikow jeden srubunek wiecej:)

Zas do c.o., zwlaszcza jesli masz zamiar zakladac glowice termostatyczne i utrzymywac stala temp. na kotle, wskazana jest pompa z pelnym autoadaptem. Wiem, ze sa min.Wilo Stratos i Grundfos Alpha2. Sama reguluje sobie przeplywy i cisnienie w zaleznosci od rozbioru.

To tyle tak na szybko...koledzy pewnie cos dorzuca:)

Ja też przemyśliwałem sprawę związaną z pompą CWU i w końcu zrezygnowałem z bajpasu. Mam osobną pompę energooszczędną bez autoadaptu i prąd pożerany przez pompę w czasie grzania CWU lub ewentualnego dogrzewania powrotu jest znikomy, a bajpasu nie dawałem przez to teraz zdalnie mogę sobie wyłączyć pompę CWU i piec niepotrzebnie nie marnuje energii na ogrzewanie grawitacyjne bojlera gdy tej wody nie potrzebuje.

mój też postawiłem wg waszych zaleceń na grubej około 1cm gumie od przenośnika taśmowego ale to chyba nie dało za wiele kocioł słychać, nie słyszę natomiast chrupania węgla

Ktoś tu kiedyś pisał, że owinął silnik filcem.

Może oprócz tego oringu, owiń silnik jakąś gąbką wygłuszającą. Przecież ten silnik się nie nagrzewa, to powinno być ok.

Ja wstawiłem oring i poziom "buczenia" jest na akceptowalnym poziomie. Teraz kolejnym krokiem będzie to co napisałem powyżej. I może nastanie błoga cisza. Oby tak było i taką mam nadzieję. To wyciszenie będzie na najbliższe kilka lat użytkowania kotła, więc chyba warto, nie zmienia to faktu, że to producent powinien zadbać o komfort klienta w tej materii.:)

Oczywiście że to silnik buczy, u mnie jak na razie jest cisza, chrzest łamanego groszku też mi nie przeszkadza i tego się spodziewałem. U mnie jak pisałem wcześniej buczy delikatnie silnik wentylatora jak moc spada w granicach 30% (słyszalne tylko w kotłowni). W trakcie rozmowy odnoście zwrotu dopłaty lub wymiany na NORD-a i zrywania zawleczek sprzedawca kazał mi zmierzyć czas pełnego obrotu podajnika (50sec, podobno NORD ma 1,15sek) i może przyczyną buczenia jest to że silnik jest za mocny i nie pracuję z pełną mocą jak jest to w przypadku dmuchawy.

Gość Novy!
A co tak się nagle koledze odmienilo - to nie złośliwie

Nic Dalej uważam ,że mam dobry produkt.Ale to co wyczyniają "nowi" posiadacze RBR to przesada.Połowa nie doświadczyła zimy z jakimkolwiek kotłem na eko a już fachowcy jak ta lala.Poczekamy na -10/20deg.Będzie zabawa.A wątek powoli staje się nieprawdziwy,tak jak stał się wątek o Ogniwie.Ale to moje zdanie.

Nic Dalej uważam ,że mam dobry produkt.Ale to co wyczyniają "nowi" posiadacze RBR to przesada.Połowa nie doświadczyła zimy z jakimkolwiek kotłem na eko a już fachowcy jak ta lala.Poczekamy na -10/20deg.Będzie zabawa.A wątek powoli staje się nieprawdziwy,tak jak stał się wątek o Ogniwie.Ale to moje zdanie.

Niestety marketing zwycierza - to moje zdanie

Nie wiem czy o mnie piszesz, ale jednym wystarcza kilka miesięcy czytania, analizowania schematów i praktyki i przeróbek zwykłych pieców, a niektórym i całego życia na to braknie.

Odnośnie mojej instalacji mam zainstalowane to co sobie zaprojektowałem na 4 pompach i teraz mam dopiero pole do popisu aby analizować każde ustawienie, jeden blok schematu odłączając inny włączając lub tak jak teraz wszystkie działają równocześnie robiąc stopniowanie.

.Ale to co wyczyniają "nowi" posiadacze RBR to przesada.Połowa nie doświadczyła zimy z jakimkolwiek kotłem na eko a już fachowcy jak ta lala.Poczekamy na -10/20deg.Będzie zabawa.

Przy tych temperaturach przyblokowałbym tym fachurom grupowe i automat, dopiero byłaby zabawa :)

Później dałbym eCoala.

Tak mi napisał jeden z użytkowników tego kotła który miał już inny kocioł z podajnikiem.

Dobranoc.

Nie tylko twoje, dlatego rzadko już tutaj bywam i będę jeszcze rzadziej.