Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Już się prawie namyśliłem na kocioł RBR Ekouniwersal 23 tylko jeszcze mama cały czas podpytuje dlaczego nie defro duo 25- twierdzi że ładniej wykonany i że ma opcje strażaka co jest dla mnie dość ważne. Mógłby ktoś pomóc w porówaniu obu kotłów?

A zapytałeś czy ładny kocioł lepiej grzeje od tego nie ładnego?

RBR też ma strażaka ,fakt,ze za dopłatą tyle,że jest on przy eCoalu zbędny ale klienci zamawiają bo chcą mieć.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wywalanie pieniędzy w błoto panowie.

Ja tam wolę żeby w razie draki zadziałało zabezpieczenie elektroniczne czyli ślimak wywala groszek do popielnika niż zalewanie rury i po części palnika wodą.

Nic takiego jeszcze mi się nie przydarzyło i bardzo wątpliwa sprawa czy w ogóle kiedyś się zdarzy.

A zapytałeś czy ładny kocioł lepiej grzeje od tego nie ładnego?

.

Często właśnie bywa że ten ładniutki i przeważnie dużo droższy jest dużo gorzej doposażony i przysparza swojemu właścicielowi masę problemów.

"Nie wszystko złoto co się świeci", ktoś kiedyś musiał się na czymś mocno sparzyć pisząc te słowa.

Im dłużej czytam ten temat, im bardziej on się rozwija, to coraz mocniej przekonuję się do rbr-ka ;)
Nie ma się co przekonywać tylo kupować i mieć święty spokój, przynajmniej jedno będzie już z głowy :)

W ramach rozluxnienia atmosfery ...

Ożenił się po pijaku ?

:D

Każda potwora ma swojego adoratora http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Mam pytanie, obawiałem się na początku, że otwór od komina mam za nisko teraz się okazuje, że jest luz. Czy za pomocą rury dołączonej do pieca można podnieść kolanko tak aby sięgnąć do otworu czy ta rura tylko dołącza się do pieca od tyłu? Pytam na necie bo nie mam możliwości tego sprawdzić fizycznie w tym momencie a przygotowuje się już oraganizacyjnie do montażu (mieszkam za granicą). Czym najlepiej obmurować różnicę między średnicą otworu schiedla a rurą z pieca.

Zobacz mój post http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5214006#post5214006 # 6867 jak wygląda po podłączeniu. Wszystkie wymiary powinieneś zobaczyć w DTR-ce. Podaj jaką masz wysokość a koledzy napiszą co z ty zrobić :)

PS Napisz skąd jesteś, może ktoś w pobliżu ma już taki kociołek :)

Edytowane przez zbigmaz01
PS

Czy ma wszystkie funkcje takie same lub więcej jak eCoala?

Czy to tylko jest podgląd czy też możliwości sterowania wszystkimi funkcjami ?

Jak to wygląda wizualnie? Porównywalne? Może jakiś link?

Jak wychodzi porównanie cenowe pieca z tym kpl. sterowania bo nie chce mi się szukać, a ty widzę jesteś zorientowany?

Zawsze to jakiś trop przy szukaniu.

Ja nie jestem zainteresowany ale może kogoś to zainteresować.;)

Muszę podnieść kolano o jakieś 10-15 cm, mieszkam kolo Gorzowa piec już kupiony.

Po to jest właśnie to kolano. Jeśli ceramika ma większą średnicę a ma na pewno to możesz to uszczelnić sznurem i zaciaprać sylikonem, będzie szczelnie.

Ja nacisnąłem dookoła wełny i zaprawa na tym, jest tak już ponad 4 lata i jest ok.

Kolana nie podnoś bo go zwyczajnie zdejmiesz z kotła, wykorzystaj to że jest skrętne w dwóch płaszczyznach i tam masz duży manewr w regulacji.

Podaj jaką masz wysokość a koledzy napiszą co z ty zrobić :)

Na jakiej wysokości jest wejście do komina?

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tym kolanem rozmawiałem telefonicznie z ojcem i mówi, że kolano można w pionie skierować tylko o około 1 cm do góry.

Po to jest właśnie to kolano. Jeśli ceramika ma większą średnicę a ma na pewno to możesz to uszczelnić sznurem i zaciaprać sylikonem, będzie szczelnie.

Ja nacisnąłem dookoła wełny i zaprawa na tym, jest tak już ponad 4 lata i jest ok.

Kolana nie podnoś bo go zwyczajnie zdejmiesz z kotła, wykorzystaj to że jest skrętne w dwóch płaszczyznach i tam masz duży manewr w regulacji.

Zmienić kąt na kolanie można popuszczając obejmy na połączeniach kolana(kluczyk 10). Nie jest ono połączone na stałe, jest ustawne. Można ustawić większy kąt niż 90*. Można jeszcze wykorzystać przedłużkę którą jest w komplecie.

Od podania wysokości wejścia do komina można myśleć jak to zrobić.

Poniższe pytanie zadałem również w innym wątku, ale że dotyczy RBR-a pozwolę zadać je równiez tu :)

Możecie odpowiedzieć czy 13-14 minut pracy podajnika w RBR dziennie na podgrzewanie CWU w zadobniku 140 l to sporo? Czyli ok 4,5 - 5 kg na dobę (zbigmaz01 podał, że 17-ka podaje ok 0,35 kg na minutę). Wiem, że to w dużej mierze sprawa indywidualna jeśli chodzi o zużycie wody. Ale gdyby ktoś podał dla porównania swoje czasy miałbym punkt odniesienia. W domu 2 dorosłych + 2 dzieci. Strefy czasowe: 7 godzin (5-7 i 16-21) temp. 45* a reszta (17 h) obniżona do 40*. Z tym, że w ciągu dnia i tak jest niania z dzieckiem w czasie obniżonej temp. CWU

Poniższe pytanie zadałem również w innym wątku, ale że dotyczy RBR-a pozwolę zadać je równiez tu :)

Możecie odpowiedzieć czy 13-14 minut pracy podajnika w RBR dziennie na podgrzewanie CWU w zadobniku 140 l to sporo? Czyli ok 4,5 - 5 kg na dobę (zbigmaz01 podał, że 17-ka podaje ok 0,35 kg na minutę). Wiem, że to w dużej mierze sprawa indywidualna jeśli chodzi o zużycie wody. Ale gdyby ktoś podał dla porównania swoje czasy miałbym punkt odniesienia. W domu 2 dorosłych + 2 dzieci. Strefy czasowe: 7 godzin (5-7 i 16-21) temp. 45* a reszta (17 h) obniżona do 40*. Z tym, że w ciągu dnia i tak jest niania z dzieckiem w czasie obniżonej temp. CWU

Jak masz podtrzymanie ustawione,wrzuć linka do sterownika.