Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam.. RBR 23kW juz podłączony, dzisiaj pierwsze odpalenie :D piec będzie ogrzewać 2 budynki 185m2 (tylko grzejniki) i 160m2 (grzejniki + podłogówka na RTL) + zasobnik CWU 160l, w instalacji zawór 4D, wszystkie czujniki podpięte (zewnętrzny, wewnętrzne x2, CWU...).

Dla ekogroszku (5-25mm 29.000KJ/kg) co wpisać po zasypie do sterownika; automat czy grupowe??...itp Proszę o wskazówki przed pierwszym uruchomieniem :)

rozpalić włączyć automat dai mu popracować z dzień potem jak będziesz miał chęć możesz się pobawić w grupowe albo ręczne :yes:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.. RBR 23kW juz podłączony, dzisiaj pierwsze odpalenie :D piec będzie ogrzewać 2 budynki 185m2 (tylko grzejniki) i 160m2 (grzejniki + podłogówka na RTL) + zasobnik CWU 160l, w instalacji zawór 4D, wszystkie czujniki podpięte (zewnętrzny, wewnętrzne x2, CWU...).

Dla ekogroszku (5-25mm 29.000KJ/kg) co wpisać po zasypie do sterownika; automat czy grupowe??...itp Proszę o wskazówki przed pierwszym uruchomieniem :)

Umówimy się na któryś dzień i podjadę.

Chcę sprawdzić czy nie mam czasem niedowymiarowanych grzejników. Jaką metodę najlepiej zastosować, co do powierzchni czy co do kubatury. Nie chodzi mi o super dokładne teoretyczne obliczenia (bo te mam z sieci) ale bardziej o takie realne/szybkie/praktyczne/zgrubne z lekkim nadmiarem nawet (Dom poniemiecki cegła z pustką + styropian 0,40 20 cm, w suficie 25 cm wełna).

Widzę bowiem, że pomimo 60 stopni na piecu mój grzejnik w pomieszczeniu gdzie jest czujnik dogrzewa je o 1,5 stopnia przez 5 godzin, co nie wróży dobrze na zimę...

75max - u Ciebie to wg. wykresu ( moim zdaniem ) spokojnie daje radę.

U mnie pomimo obniżonej temperatury wewnątrz rano było nieco na minusie i już przy spadku temp potrzebował chwilę pracy by podnieść do zadanej. Jeszcze daje radę, ale już mi się nie podoba, że trwa to tak długo i spada mocno poniżej zadanej CO. Pytanie, czy już zmieniać na 12kw...? faktycznie też chciałbym dostać poradę ( testy we własnym zakresie jak najbardziej, ale niekoniecznie potrzeba wyważać otwarte drzwi ), bo jak wiadomo wszystkim raczej zależy na mniejszym spalaniu. Strat budynku i zimy się nie oszuka...no ale jednak :p

A ważyłeś worki ? Może Cię w bambuko robią ? Kamiennego eko o frakcji 5-25 mm wchodzi 120-125 kg na maksa. No chyba, że sypałeś do całkiem pustego plus do ślimaka wciągałeś ;)

Ważyłem w każdym worku brakuje około 1-1.5 Kg plus woda a to prawda że sypałem do pustego podajnika no w sobotę zainstalowałem kocioł i jeszcze nie uzupełniałem do dzisiaj

Gość Arturo72
To jak ocieplę domalek...

Polecam min.20cm,wtedy nie będziesz zdziwiony niskim spalaniem innych,chociaż dla mnie 10kg węgla/dobę czyli 8zł/dobę to i tak dużo bo to jest aż ok.24kWh.

ale niekoniecznie potrzeba wyważać otwarte drzwi ), bo jak wiadomo wszystkim raczej zależy na mniejszym spalaniu. Strat budynku i zimy się nie oszuka...no ale jednak :p

Jedno z drugim jest ściśle powiązane,czyli im mniejsze straty ciepła przez dom tym mniejsze spalanie.

O stratach ciepła przez dom a tym samym o ilości zużycia energii na ogrzewanie/spalanie decyduje sam inwestor budując dom.

No i pozytywnie,może w końcu nowi przyszli inwestorzy zaczną myśleć i liczyć.

Oby więcej takich decyzji...

Edytowane przez Arturo72

kiedy zmieniacie Max. moc kotła bo u mnie cały czas 8/8 i chyba daje radę tak mi się wydaje. Jak by ktoś bardziej doświadczony zerknął na moje wykresy :D

No na moje oko to bardzo fajnie sobie radzi. Chyba masz nieźle ocieplony budynek.

U mnie jak na razie też daje radę 8/8 ale jeszcze jadę na cyklicznej pompie. Wczesniej jeszcze puszczę na pracę ciągłą tej pompy i dopiero jak wtedy będzie miał problem to odpalę max. 12.

Muszę myśleć o dociepleniu stropu.