Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Czy ma wszystkie funkcje takie same lub więcej jak eCoala?

Czy to tylko jest podgląd czy też możliwości sterowania wszystkimi funkcjami ?

Jak to wygląda wizualnie? Porównywalne? Może jakiś link?

Jak wychodzi porównanie cenowe pieca z tym kpl. sterowania bo nie chce mi się szukać, a ty widzę jesteś zorientowany?

Zawsze to jakiś trop przy szukaniu.

Ja nie jestem zainteresowany ale może kogoś to zainteresować.;)

Koszt modułu internetowego to 300 zł, moduł GSM w tej samej cenie, regulator pokojowy 470 zł (ceny brutto).

Moduł internetowy to urządzenie pozwalające na zdalną kontrolę pracy kotła przez internet lub sieć lokalną. Użytkownik kontroluje na ekranie komputera domowego stan wszystkich urządzeń instalacji kotła a praca każdego urządzenia przedstawiona jest w postaci animacji. Oprócz możliwości podglądu temperatury każdego czujnika użytkownik ma możliwość wprowadzenia zmiany temperatur: na kotle, cwu, dla zaworów mieszających. Możliwy podgląd historii pracy kotła w postaci przejrzystych wykresów oraz podglądu historii alarmów sterownika.

Funkcje realizowane przez sterownik

• zdalna kontrola pracy kotła, cwu, zaworów mieszających

• interfejs graficzny z animacją pracy kotła i instalacji na ekranie komputera domowego

• podgląd temperatur na czujnikach

• podgląd historii temperatur

• podgląd historii i rodzaju alarmu

http://www.defro.pl/serwis/materialy/nowosci-w-sterownikach

Kotły Defro są drogie ale w cennikach, w rzeczywistości można kupować je 15-20% taniej u dystrybutorów. Najdroższy jest chyba kocioł z serii Eko Duo Uni z palnikiem rynnowym. Droższe są tylko na pellety.

Edytowane przez pawko_

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panel pokojowy można naruchać z byle tabletu na androidzie z WIFI + UI w Javie - koszt ~300-400 + trochę pracy własnej , kodu nie wiele , wiecej zabawy z grafiką. Zresztą przecież jest programik na androida , więc nawet nie trzeba wyważać dźwi :) Chyba że ktoś taki zbok jak ja to się bawić może :)
Człowiek nie pierwszej młodości, czyli im prostsze tym lepsze. Ciekawe jak w praktyce się sprawdza sam sterownik i jak prowadzi kociołek.

Kurcze drogo... sterownik 500zeta, moduł 300 , regulator 470.... hmmm to nawet drozej jak moje ulubione do krytki sterowniki :) ale za to ładniutki mają ten sterownik pokojowy, może bym sobie wymienił??? lubię ładne rzeczy..
Noooo

Fajnie to wygląda, i tak jak napisałeś trochę drogo.

Jak masz podtrzymanie ustawione,wrzuć linka do sterownika.

Linka bym wrzucił gdybym miał podłączonego neta do kotła. Ale obecnie z tym walczę - a właściwie znajomy "haker" :) Niestety mam tylko mobilny internet (modem z pinem) i coś pierniczy się po podłączeniu do routera 3G.

Wracając do kotła.

Ustawienia sterownika w podtrzymaniu:

podawanie 6s;

przerwa 75 minut;

ilość powtórzeń w podtrzymaniu 1;

czas krótkiej przerwy - 60 s.

Używam softu 0.2.8.1 - czyli takiego z jakim kocioł do mnie dotarł kilka tygodni temu.

Wiem, że pomoc byłaby zupełnie inna gdybym udostępnił link do kotła. Zrobię to jak tylko będzie taka mozliwość. To było jednym z kryteriów przy wyborze RBR-a.

pozdrawiam

Grzegorz

Z tego co piszesz to u mnie jest trzy razy tyle dorosłych (6) i prawie dwa razy tyle dzieci (3) czyli jak by nie patrzył może (choć nie musi) być około 2/3 mniej :)

zbigmaz01

A u Ciebie ile dziennie chodzi w Twojej nietuzinkowej instalacji?

Troche zinwigilowałem Twój kocioł i wychodzi, że do kolejnego zasypu ma przepracować 220 minut (350-130, które już przepracował na tym zasypie w chwili obecnej) a kolejny zasyp masz na ranek 16/07 czyli za niecałe 10 dni.

Statystycznie wychodzi, że pracuje ok. 23 minut dziennie :)

Czy ja nie jestem zbyt wścibski??? :p

zbigmaz01

Troche zinwigilowałem Twój kocioł i wychodzi, że do kolejnego zasypu ma przepracować 220 minut (350-130, które już przepracował na tym zasypie w chwili obecnej) a kolejny zasyp masz na ranek 16/07 czyli za niecałe 10 dni.

Wścibski to nie jesteś :) Możesz obserwować ile chcesz, po to jest udostępniony i podany link w mojej stopce.

Liczę zawsze że może ktoś jeszcze coś doradzi oglądając jak się pali.

Dobrze policzyłeś, cały zasyp teraz starcza na około 23-25 dni. zależy jak moje panie i dzieci korzystają z wody :)

Jeszcze muszę popracować nad cyrkulacją bo jak może zauważyłeś dość zdrowo ochładza mi CWU . Przydało by sie oddzielne sterowanie w sterowniku a nie wspólnie z podłogówką, i do tego oddzielne gniazdo wtykowe. Może jeszcze coś wymyślę do niedzieli.

Zezwalam na oglądanie.

Pewnie oglądałeś o 15,30 ? :)

Prawy dolny róg "temperatura podłoga"

PS

Ale to na przeglądarce na stronie esterownik.

Po bezpośrednim podłączeniu do sterownika tej temp. nie ma. Zgłaszałem ten błąd i może w następnej aktualizacji zostanie ująta ta poprawka.

Zgłaszłem tutaj : http://esterownik.pl/forum/posty,218/blad-odczytu-wykresow?m=4413#4413

Edytowane przez zbigmaz01
PS

To rzeczywiście błąd. Na razie nie jestem esterownik więc nie wiem jak jest tam temperatura.

dzięki Zbyszek

Zamień (podłącz) na pewien czas jakiś czujnik np. powrotu CO i wtedy zobaczysz co tam masz. Pozwoli ci to na ustawienie tego co chcesz.

Ja przez pewien czas tak miałem podłączony czujnik CWU i działał jako czujnik w jeszcze jednym pomieszczeniu. Pozwoliło to znaleźć najzimniejsze pomieszczenie.

I co z ta moja rura ma ktoś jakiś pomysł, bo kolana nie da się pod takim kątem skierować do góry żeby pasowało. Myślałem, że jak podam przy zakupie na jakiej wysokości mam wlot do komina, o co prosił producent to piec będzie pod to jakoś dostosowany, teraz trzeba to jakoś sztukować albo kupić nową rurę ta pomiędzy kolanem a piecem. Jaka to rura?
Nie rozumiem dlaczego nie da się skierować. Przecież pisałeś że jest to 10-15cm. o taką wartość można zmienić kąt kolana bez problemu. Popuszczasz dwie obejmy na kolanie na tym środkowym kawałku (śrubokręt krzyżakowy a nie jak wcześniej pisałem kluczyk 10) i obracając tą środkową część możesz zmienić kąt nawet na całkowicie pionowy , a co dopiero 10-15cm. Ja też musiałem lekki spadek w granicach 2cm zrobić bo źle wymierzyłem wejście do komina.

Jeszcze jedno pytanie. Sprawdzałeś te obejmy? Może jest jeszcze coś o czym nie pisałeś dlaczego takie przestawienie na kolanie nie będzie pasować. To jest przecież możliwe do wykonania.

PS Teraz doczytałem że jesteś za granicą, to pewnie nie wiesz o czym mówię więc postaram się zaraz wkleić zdjęcie abyś był zorientowany o czym piszę[ATTACH=CONFIG]124317[/ATTACH]

To te dwie śruby po prawej stronie, one ściągają wszystkie trzy części kolana po ustawieniu kąta. Jest to ustawne :)

PS.

I zrobiłeś podobnie jak wcześniej pisał karoka, bo tam w ścianie to chyba jest wełna, z tym że on chyba trochę wcześniej od ciebie :)

Swoją drogą właśnie o tym pisałem że można to ustawić pod dowolnym kątem.

A swoją drogą to ładnie to wygląda :) Mały, zgrabny i robi dobrą robotę :)

Będziesz miał na pewno ciepło w tej swojej kotłowni skoro jeszcze rur jeszcze nie ociepliłeś. Nawet jak ocieplisz to zawsze będziesz miał za ciepło :)

Dzięki za zdjęcia trochę mam rozjaśnioną sprawę tak jak pisałem nie mogę tego sprawdzić osobiście w domu będę dopiero w piątek i do tego czasu muszę mieć w miarę wszystko zorganizowane bo czasu mało a roboty nie brakuje.

Sławku pisaliśmy przed zakupem kilka razy i mówiłem ci że nie ma problemu jak jest wlot wyżej, to bardzo mądre kolano :)

Przez telefon czy pisemnie ciężko jest dobrze wytłumaczyć przez to preferuję zawsze rozmowę.

Jeszcze kilka dni i zobaczysz jak to wygląda a już niedługo poczujesz jak to pięknie działa :)

Pozdrawiam i życzę szybkiego i szczęśliwego powrotu, zawsze możesz liczyć również na mnie, co wiem zawsze mogę coś podpowiedzieć.

Rzadko teraz wpadam na forum bo roboty nie mogę przerobić ale chyba nie tylko ja jeden.

Jeszcze raz dzięki wielkie Panowie, już mniej więcej wiem jak to zrobię. A odnośnie podłączenia do samego komina to znalazłem coś takiego:

Przejście redukcja komin ceramiczny bertrams 130/200

http://cdn4.asteroid.pl/c19/a.swistak.pl/028/041/28041978_1024.jpg

Cena nie jest jakaś straszna postaram się podesłać zdjęcia po montażu.

No i masz po problemie :)

Tylko jeszcze aby to weszło do komina pod tym kątem jaki ty chcesz.

PS

Jeszcze może nie będzie to spamowanie ale może zapodasz linka to więcej osób skożysta ?

Może karoka sobie kupi ?

PS

No i masz po problemie :)

Tylko jeszcze aby to weszło do komina pod tym kątem jaki ty chcesz.

PS

Jeszcze może nie będzie to spamowanie ale może zapodasz linka to więcej osób skożysta ?

Może karoka sobie kupi ?

Ja mam takie przejście u siebie i wszystko pasuje i dodatkowo uszczelnione silikonem wysokotemperaturowym. Jest jedno ale, nie zrobisz tego pod tak dużym kątem jak planujesz bo ta redukcja razem ze sznurem wchodzi pasownie do komina pod kątem prostym. Będziesz chyba musiał podnieść kolano tak aby osie odejścia kolana i wyjścia redukcji się pokrywały i dołożyć kawałek rurki żeby je połączyć. U siebie musiałem jeszcze dokładać drugie kolano bo dodatkowo wyjście z kotła miałem przesunięte w bok względem komina. Może nie namieszałem :).

Ja mam takie przejście u siebie i wszystko pasuje i dodatkowo uszczelnione silikonem wysokotemperaturowym. Jest jedno ale, nie zrobisz tego pod tak dużym kątem jak planujesz bo ta redukcja razem ze sznurem wchodzi pasownie do komina pod kątem prostym. Będziesz chyba musiał podnieść kolano tak aby osie odejścia kolana i wyjścia redukcji się pokrywały i dołożyć kawałek rurki żeby je połączyć. U siebie musiałem jeszcze dokładać drugie kolano bo dodatkowo wyjście z kotła miałem przesunięte w bok względem komina. Może nie namieszałem :).

Takie kolano można domówić.

zbigmaz01

Podglądasz jeszcze? Coś się zmieniło? Jakieś zmiany w twoich wyliczeniach od tego czasu do dzisiaj:confused: :)