Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No przeicie

Zbiram wszystko do wiadra i mieszam z workiem grochu i do podajnika - jak tak przerobie cały popielnik i całą sadze to czas na jednym załadunku mam 2 tygodnie

I to się nazywa krzyżacka oszczędność :) nawet chłop sadzę odzyskuje i przerabia na energię. Też bym tak chciał ale sadzy mam za mało z pół szufelki, więc wrzucam do kosza z popiołem.

Apropo ja też mieszkam na krzyżackiej ziemi. Wielki Mistrz miał u nas swoją wakacyjną rezydencję, a 200 metrów od mojego domu znajduje się pole straceńców, na którym Krzyżacy wieszali niepokornych.

I to się nazywa krzyżacka oszczędność :) nawet chłop sadzę odzyskuje i przerabia na energię. Też bym tak chciał ale sadzy mam za mało z pół szufelki, więc wrzucam do kosza z popiołem.

Apropo ja też mieszkam na krzyżackiej ziemi. Wielki Mistrz miał u nas swoją wakacyjną rezydencję, a 200 metrów od mojego domu znajduje się pole straceńców, na którym Krzyżacy wieszali niepokornych.

U ciebie też mówi się jo czy to tylko w Grudziądzu

Lestek Ty masz po całości podłogówkę ? Widzę,że u Ciebie też przebija CO i chyba lepiej wyszedłbyś jakbyś ustawił grupowe 8/12kW. Pieklorzem z Bartexu palisz ?

Podłogówki nie mam wcale. Same grzejniki.

Przebija bo mam starą instalację i tylko same grzejniki wymienione na nowe i jak dogrzewa to woda w instalacji jest dużo chłodniejsza.

Zalewa kocioł pomimo ustawienia cyklicznej pracy pompy CO|. Potem kociołek startuje i stara się dogrzać temp. CO a że jest ceramika to jak przestanie grzać to i przebija. Parę dni wstecz była ustawiona ciągła praca pompy CO i już tak nie przebijał.

Palę Pieklorzem z Bartexu pomieszanym 50/50 z Wesołą z miejscowego składu. Pomieszałem bo wiem że ta wesoła się nie dopalała innemu użytkownikowi i spiekała.

Sam Pieklorz palił się ładnie i całkiem ładny popiół był z niego.

Edytowane przez lestek27

Gość Novy!
Czas podawania:

8kW - 5s

12kW - 7s

16kW - 9s

20kW - 11s

25kW - 12s

Czas krótkiego postoju:

8kW..25kW - 20s

Ilość powtórzeń:

8kW - 5x

12kW - 5x

16kW - 5x

20kW - 5x

25kW - 8x

Zapisz to sobie tak podał kiedyś minertu:)

Nie musisz zapisywać w całości.Jak masz RBR-a 11kW to więcej podawania niż 8-12kW nie zmieścisz na palnik..Przy 16kW podawania,nadmuchem tylko ogrzejesz atmosferę.Chyba ,że opałem handlujesz to olewka pełna ;)

I co mniej musisz pamiętać,i nie musisz zapisywać ;)

A ja zważyłem kilka worków przy dostawie i nie mam zamiaru ważyć więcej.

Wsypuję po 4 worki czyli 100 kg i w du... mam czy tam jest 1kg więcej czy mniej. To nie apteka tylko kotłownia:)

Policz jedna tona to 40 worków 5 ton 200 worków na każdym 1 kg mniej to 200kg tona po 800-1000zł czyli około 180-200zł ktoś cię okrada, 200 kg to około 10 dni twojego ciepła :-) teraz to wszystko przelicz na zysk producenta razy kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy worków. Dobry klient to głupi klient oczywiście bez urazy

A wiesz ile każdy z użytkowników wsypujący węgiel/miał do zasobnika ma wody w tym opale ,przy zasypaniu 100 kg węgla może mieć od 2do 15 % wody czyli .

Edytowane przez animuss

Lestek, a paliłeś samą Wesołą z Bartexu, jesli tak to jak to wygląda w porównaniu do Pieklorza ? Co do przebić to mam jeszcze inną teorię- jak miałem ustawioną cwu+mieszającą na 40 lub 45 stopni to też kocioł mało stabilnie pracował i były duże przebicia, ustawione na 60 czyli praca ciągła i jest w miarę poprawnie.

A wiesz ile każdy z użytkowników wsypujący węgiel/miał do zasobnika ma wody w tym opale ,przy zasypaniu 100 kg węgla może mieć od 2do 15 % wody czyli .

Z matmy jestem niezły :-) już to dawno przeliczyłem jednak do dokładnego szacunku potrzebowałem max wchłanialności wilgoci węgla kaiennego pytałem 2 razy Zawijana i ani słych ani widu nie pochwalił się chyba, że sam nie wie. Wyczytałem, że brunatny wchłania do 40% wilgoci/wody