Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co znaczy emitować ciepło ? Co znaczy nagrzewa ? Wg tego co piszesz podłogówka nie powinna działać ... chyba że źle zrozumiałem.

Skoro już jesteś to wytłumacz jedną "rzecz" którą zaobserwowałem. Po tym jak napisałeś że szamot tylko izoluje a nie akumuluje , włożyłem 3 cegły szamotowe pełne (nie połówki) na palnik , kocioł pracował tak z tydzień dwa. Parę dni temu wyciągnąłem te cegły z pracującego kotła położyłem bezpośrednio na chudziaku (brak izoloacji cieplnej i wylewki), leżały tak z 2 godziny , po 2 godzinkach trąciłem butem jedną z nich i ku mojemu zdziwieniu but się "przysmolił" (następnym razem zmierzę pirometrem) zacząłem polewać wodą te cegły (żeby wymusić szybkie wychłodzenie) w kotłowni zrobiła się sauna ...dopiero po jakimś czasie można było je dotknąć gołym paluchem ...

Skoro szamot tylko jest izolatorem , to skąd tyle "ciepła" w 3 małych cegłach ?

Szamot akumuluje ciepło. Nie bez powodu jest także stosowany we wkładach kominkowych.

Każdy ma swoje zdanie. Nie widzę żadnego problemu. Ja uważam inaczej a kolega Andrzej inaczej. I z tego co zauważyłem to chyba trochę czyściej jest w komorze spalania.

Mam dwa takie kotły pod 'bokiem",pracują w podobnych warunkach.jeden ma szamot,drugi nie.Przy takich samych nastawach i opale,jeden ma temp spalin 100deg,z szamotem 150deg.Tam gdzie nie ma szamotu,jest czyściutko w wymienniku,a tam gdzie szamot sadzy jest dużo więcej.szybciej sie tam zbiera.czego jest to wynikiem zatem?

To poszukaj moich zdjęć z komory spalania i zwróć uwagę ile jest tam sadzy.

Ja tam jakoś za dużo sadzy nie widzę. To że temp. spalin jest wyższa to fakt. Też to zauważyłem.

W śmieciuchu miałem z pewnością dużo wyższe i było ok. 150 st. to chyba jeszcze nie tragedia a i 200 to też chyba nie dramat.

Zobaczymy jak będzie w większe mrozy.

Każdy ma swoje zdanie. Nie widzę żadnego problemu. Ja uważam inaczej a kolega Andrzej inaczej. I z tego co zauważyłem to chyba trochę czyściej jest w komorze spalania.

Pan Andrzej przedtem pisał twierdząco, proponował doświadczenia, obecnie rura zaczyna mu mięknąć powoli.

Tak jak napisałem kiedyś:

"przecież zawsze może napisać że się tylko uczy" i może być inaczej jak już delikatnie zaznaczył ale co poszło w świat to poszło, no nie ?

Z tego co pamietam, na wyzsza moc powinien przeskoczyc po spadku o podwojna histereze. Czyli po spadku o histereze zalacza minimalna moc i jesli nie zacznie wzrastac temperatura na kotle, wtedy po spadku o kolejna histereze zalacza wyzsza moc.

PS Dzieki keteimj, czyli dobrze pamietalem...

Ale zdaje mi się, że zawsze kończy grupę którą już rozpoczął na mocy z jaką ją rozpoczął i dopiero w następnej grupie przechodzi do wyższej mocy. Wczoraj trochę posiedziałem przy jednym niebieskim kociołku, bo Pani dała się przekonać do przejścia na grupowe i wydaje mi się, że to tak działa.

Parametry kotła OE+16kW a nie OE+10

Pisałem ci dopiero żebyś się nie ośmieszał.

Jak nie masz o tym pojęcia to słuchaj i się ucz może czegoś się nauczysz a nie cwaniakuj jak rozpuszczony przedszkolak.

A niby taki chojrak byłeś a z takim prymitywem nie nie ogarniasz.

Ech, ta dzisiejsza młodzież.

Parametry kotła OE+16kW a nie OE+10

Aleś Ty ... To nie wina kotłów OE10 i RBR11, ze wyprodukowano je długo po tym jak powstał algorytm automatu coala. Ten raczej w takiej formie nie będzie już rozwijany. To pewnie decyzja ES. Nie szukaj więc dziury w całym. I nie formułuj tendencyjnych wpisów.

Ok dzięki na razie kończę biedronkowy i zakupię coś innego na próbę

Ja kupiłem teraz w OBI po 650zł/t produkowany przez MIAMI.pl kilka worków. Pierwszy węgiel jaki zakupiłem w workach foliowych który jest suchy, wyglądem przypomina brunatny i fajnie się wypala (zwiększyłem mu w automacie tylko nadmuch z -3 do -1 ) i nie widzę jakieś dużej różnicy w spalaniu.

Aleś Ty ... To nie wina kotłów OE10 i RBR11, ze wyprodukowano je długo po tym jak powstał algorytm automatu coala. Ten raczej w takiej formie nie będzie już rozwijany. To pewnie decyzja ES. Nie szukaj więc dziury w całym. I nie formułuj tendencyjnych wpisów.

Ale algoryt można dostosowac a nowe wersje fw są wydawane wiec ...

poprostu w autoamcie to nie bedzie chodzić optymalnie

no chyba że góru karoka mnie oświeci

Nic nie wiesz.mam nadzieję,że masz dobrze ocieploną chatę i nie czeka Cię "wjazd" tym kotłem na większą moc,np.na nominalną...a tym samym powiększenie efektu cieplarnianego na maxa :)

Tutaj też nie masz racji. Zapytaj Kalio z jaką mocą kocioł pracował po odpaleniu (wg statystyk) i jaką miał temperaturę spalin ?

Ale zdaje mi się, że zawsze kończy grupę którą już rozpoczął na mocy z jaką ją rozpoczął i dopiero w następnej grupie przechodzi do wyższej mocy. Wczoraj trochę posiedziałem przy jednym niebieskim kociołku, bo Pani dała się przekonać do przejścia na grupowe i wydaje mi się, że to tak działa.

I tak właśnie to wygląda, startuje z mocą min, jak skończy dopalać pierwszą grupę, a temperatura spadła o dwie histerezy to zapodaje moc max.

I tak właśnie to wygląda, startuje z mocą min, jak skończy dopalać pierwszą grupę, a temperatura spadła o dwie histerezy to zapodaje moc max.
Bobass mnie chodzi o to, że on kończy grupę na mocy min. pomimo że np. po pierwszym podaniu z tej grupy temp. spadła o 2 histerezy. Dopiero jak skończy wchodzi na moc max - to rzeczywiście trochę może potrwać przy ciut pechowym układzie. To by się chyba dość łatwo dało poprawić - taki dynks: jeżeli w trakcie grupy zostały spełnione warunki załączenia mocy max. porzuć podawanie i wykonaj dopalanie proporcjonalnie do liczby wykonanych podań po czym przejdź do mocy max.

Nie musisz resetowac do ustawien fabrycznych. Mozesz do serwisowych, wtedy wroca ustawienia z momentu, w ktorym kupiles kociol.

No właśnie, tylko wtedy straciłbym wszystkie ustawienia dot.np. pracy pomp które nansieśliśmy z hydraulikiem.

Chodzi mi o powrót do ustawień serwisowych tylko parametrów spalania tl. wszystkie czasy, przerwy, i procentyy dmychawy :)