Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

nie ma sensu , ja tylko chciałem zwrócić uwagę na to że tak na prawdę lwią cześć energii elektrycznej pożerają pompki ... Jeśli 45`tka pracuje non-stop to przez te 2,5m zjadła ci 83,7kWh , zmierzyłeś 110kWh więc "reszta" zjadła ~26,3kWh to chyba nie dużo ~10,4kWh miesięcznie (6-7PLN) co nie którzy na fajki lub pepsi wydają więcej ...

Masz racje z tymi "fajkami", nie pale od 12 lat, ale było różnie, no i fajki były zdecydowanie tańsze , obecnie chyba z 10 zł za paczkę trzeba zapłacić. Pompa Grundfos 25/40 pracowała przez połowę tego czasu na 30W, ale gdy zrobiło się chłodniej to musiałem przełączyć na drugi bieg (45W), zbyt mały przepływ i u mnie grzejniki były tylko ciepłe do połowy.

Przypuszczam, że Vilo na ogrzewaniu w systemie grzejnikowym także będzie szła na ok 70% mocy czyli +/- 20W. Wtedy koszt zwrotu inwestycji ok 8 lat, o ile tyle czasu wytrzyma. :)

Edytowane przez mark3k

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mierzy ktoś pobór energii elektrycznej przez kocioł wraz z osprzętem?

U mnie watomierz pokazuje 110kW za dwa i pół miesiąca czyli ok 67,00 zł dodatkowy koszt ogrzewania.

Nigdy wcześniej nie mierzyłem poboru mocy, ale patrząc na zużycie to w sezonie zużycie może dociągnąć do 360kWh lub więcej. To dość sporo w/g mojej oceny. Urządzenia pobierające energię: 2 szt pomp (30 + 45W), dmuchawa, silnik podajnika, UPS, sterownik, sterownik pogodowy + siłownik do zaworu 4D.

Dlatego pisałem, że wybór kotła na węgiel to ostateczność szczególnie w nowym domu, tylko że zwróć uwagę na pompki bo one dużą część z tego pożrą w szczególności te stare no i do kotła gazowego też są potrzebne

Edytowane przez mpepe

Ja kupiłem teraz w OBI po 650zł/t produkowany przez MIAMI.pl kilka worków. Pierwszy węgiel jaki zakupiłem w workach foliowych który jest suchy, wyglądem przypomina brunatny i fajnie się wypala (zwiększyłem mu w automacie tylko nadmuch z -3 do -1 ) i nie widzę jakieś dużej różnicy w spalaniu.

Wiesz, że "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać" ja Obi nie mam na miejscu w Tarnowie, mimo wszystko będzie w tygodniu nasz kierowca w okolicach Mysłowic to węzie mi na próbę tonę tego z podobno Wesołej zaryzykuje żeby mieć czarno na białym.

Mierzy ktoś pobór energii elektrycznej przez kocioł wraz z osprzętem?

U mnie watomierz pokazuje 110kW za dwa i pół miesiąca czyli ok 67,00 zł dodatkowy koszt ogrzewania.

Nigdy wcześniej nie mierzyłem poboru mocy, ale patrząc na zużycie to w sezonie zużycie może dociągnąć do 360kWh lub więcej. To dość sporo w/g mojej oceny. Urządzenia pobierające energię: 2 szt pomp (30 + 45W), dmuchawa, silnik podajnika, UPS, sterownik, sterownik pogodowy + siłownik do zaworu 4D.

Ja mierzyłem ...

Tak naprawdę wszystko zależy jak energooszczędne masz pompy , bo one w większości cały czas działają ...

Wszystko zależy na jakiej prędkosci masz także je ustawione ...

W kotle najwięcej prądu pobiera dmuchawa i podajnik. Podajnik działa zapewne w kilka (naście) minut na godzinę , dmuchawa też nie działa na max obrotach cały czas ...

Jak chcesz mieć niskie rachunki to powinieneś mieć energooszczędne pompy ...

Ja nie mam energooszczędnych , ale u mnie działają spokojnie na naniższych ustawieniach ...

Dlaczego Zawijan ma angażować się w wyjaśnianie takich drobnostek ?.

Pierwszy z brzegu dokument wyjaśniający zawiłości wilgotności węgli : http://home.agh.edu.pl/~madrygas/Surowce_energetyczne_i_paliwa_-_laboratorium/Paliwa%20stale/Cw.%202%20(sta%B3e)%20Oznaczanie%20zawarto%9Cci%20wilgoci%20i%20cz%EA%9Cci%20lotnych.pdf

ps.

nie umiem skopiować adresu

ps2.

Kurcze na innym forum adres strony działa prawidłowo. Ach ...

A Zawijan to co Cesarz? Jeżeli systematycznie angażuje się w ten wątek to niech odpowie jak go pytają a ty jesteś adwokatem Zawijana?

kilka inf. z tego artykułu którego nie umiesz skopiować:

węgiel brunatny max 55% wilgoci kamienny max kilkanaście a drobne frakcji kamiennego do dwudziestu paru procent.

Edytowane przez mpepe

Ja mierzyłem ...

Tak naprawdę wszystko zależy jak energooszczędne masz pompy , bo one w większości cały czas działają ...

Wszystko zależy na jakiej prędkosci masz także je ustawione ...

W kotle najwięcej prądu pobiera dmuchawa i podajnik. Podajnik działa zapewne w kilka (naście) minut na godzinę , dmuchawa też nie działa na max obrotach cały czas ...

Jak chcesz mieć niskie rachunki to powinieneś mieć energooszczędne pompy ...

Ja nie mam energooszczędnych , ale u mnie działają spokojnie na naniższych ustawieniach ...

Ja nie widzę tragedii w zużyciu energii elektr, ale praktycznie nigdy pomiaru zużycia nie prowadziłem. I stąd taka reakcja na wysokość zużycia energii. Zawsze sądziłem (nie licząc) , że jest to zdecydowanie mniej.

O pompkach już pisałem wyżej (koszt zwrotu 5 do 8 lat :eek:), nie dziękuję. Jeśli pompa się wysypie, to pewnie w jej miejsce jakaś "ekologiczna" zagości w instalacji. Na teraz Grundfos i Leszno 25-40 funguje.

Ja nie widzę tragedii w zużyciu energii elektr, ale praktycznie nigdy pomiaru zużycia nie prowadziłem. I stąd taka reakcja na wysokość zużycia energii. Zawsze sądziłem (nie licząc) , że jest to zdecydowanie mniej.

O pompkach już pisałem wyżej (koszt zwrotu 5 do 8 lat :eek:), nie dziękuję. Jeśli pompa się wysypie, to pewnie w jej miejsce jakaś "ekologiczna" zagości w instalacji. Na teraz Grundfos i Leszno 25-40 funguje.

nie wiem jak liczysz ale jesli pompa normalna tania kosztuje 100 i pobiera 75W a elektronik 20 to przy pracy non stop przez rok masz 237,60 rożnicy na kożyść elektronika (przyjełem koszt 1kW na 0,5 zł )

Te fotki to odpowiedz na pytanie zadane wczoraj tutaj przez kol kobra64 i sa kontynuacja wczesniejszych postow dotyczacych spalania tego opalu w kotle RBR Ekouniwersal . Czyz nie tego kotla dotyczy ten watek?;)

Choc zgodze sie, ze gdyby chodzilo o sam opal, to nie tu powinny te fotki zagoscic:) Milego dnia zycze wszystkim.

dawaj dawaj bardzo ciekawe doświadczenia,paliwo jest spalane w kotle o którym jest temat, jak najbardziej pożądane!

A w ogóle wie ktoś jak to robi Minertu przy 300m2 spala 4 tony i ma 26C w domu, i na podajniku robi ponad 800min?

tak ściema -nie przejmuj sie tym wpisem -obserwuje tego stera kolesia ja powiem krótko DOŚĆ CZYTANIA TYCH KŁAMST O ZUŻYCIU =spożyciu WĘGLA ..

;)

No benek to odbieram jako oskarżenie. Możesz w mojej kotłowni z 8dni pomieszkać niedowiarku. Dokładnie wychodzi 825min dla 160kg grochu średniego. Temp wew już nie jeden sprawdził i się przekonał.Zresztą kto śledził mój ster od 2010r to wie jaką temp wew utrzymuje.

nie wiem jak liczysz ale jesli pompa normalna tania kosztuje 100 i pobiera 75W a elektronik 20 to przy pracy non stop przez rok masz 237,60 rożnicy na kożyść elektronika (przyjełem koszt 1kW na 0,5 zł )

Kalio - jeśli pompa elektroniczna miałaby pobierać 20W/h to lepiej takiej nie instalować. U mnie Alpha 2 grzeje 290m2 i w tym momencie pobiera 5-6W/h. Fakt, że mam głowice na każdym z grzejników, to dodatkowo zwiększa opory w instalacji. Nie rób też obliczeń dla 12 m-cy. Chyba nikt nie grzeje w miesiącach letnich. U mnie sezon grzania rozpoczyna się w połowie września i trwa z reguły do końca kwietnia/(czasem połowy maja).

No benek to odbieram jako oskarżenie. Możesz w mojej kotłowni z 8dni pomieszkać niedowiarku. Dokładnie wychodzi 825min dla 160kg grochu średniego. Temp wew już nie jeden sprawdził i się przekonał.Zresztą kto śledził mój ster od 2010r to wie jaką temp wew utrzymuje.

Witej

mimo wszystko życzę ci wszystkiego najlepszego GÓRNIKU;)

w zeszłym sezonie całkowite zużycie całego zestawu sterownik, podajnik, wentylator i 2 pompy chodzące na 1 biegu CO -38W i kiedy trzeba CWu 2 bieg 57W (pompa CO często cyklicznie w oparciu o termostat pokojowy) wyszło 242KWh od 4listopada do 16kwietnia

w tym roku pomiar jest od pierwszego dnia włączenia kotła i do dzisiaj zużyłem 61,4KWh

Dobrze liczę. Obecnie mam dwie pompy Grundfos i Leszno typu 25-40. Obie mają 3 biegi: 1 - 30W; 2 - 45W; 3 - 60W.

CWU pracuje na 1-szym, CO pracuje na 2gim biegu czyli 30 i 45W. Elektronik na grzejnikach i różnicy poziomów h > 4mb (wysokość podnoszenia) pewnie łyknie ze 20W. Okres zwrotu nakładów - 5 lat. Obecnie u mnie 1kWh = 0,61 zł brutto.

Kalio - jeśli pompa elektroniczna miałaby pobierać 20W/h to lepiej takiej nie instalować. U mnie Alpha 2 grzeje 290m2 i w tym momencie pobiera 5-6W/h. Fakt, że mam głowice na każdym z grzejników, to dodatkowo zwiększa opory w instalacji. Nie rób też obliczeń dla 12 m-cy. Chyba nikt nie grzeje w miesiącach letnich. U mnie sezon grzania rozpoczyna się w połowie września i trwa z reguły do końca kwietnia/(czasem połowy maja).

Nie mam możliwości wypożyczenia elektronika (pompy) dla testu poboru energii i uzyskania odpowiedniego przepływu, bo gdyby się okazało, że pobiera mniej niż 10W to wtedy warto byłoby się zastanowić. ;)

Edytowane przez mark3k

Ale macie problem z tym poborem prądu przez kocioł pompy itp. kiedy się spłaci .... ja uważam ,że to jest b . mało w porównaniu do 0,7 l - jedno popołudnie i nie ma, a nikt nie mówi kiedy po ilu latach się spłaci .......; A dla tych kto chce dalej drążyć ten temat to ; rower prądnica lub alternator +prezetwornica i do kotłowni albo rower do salonu i pedałować !!! w tedy będzie tanio i na pewno zdrowiej Pozdrawiam

Ale macie problem z tym poborem prądu przez kocioł pompy itp. kiedy się spłaci .... ja uważam ,że to jest b . mało w porównaniu do 0,7 l - jedno popołudnie i nie ma, a nikt nie mówi kiedy po ilu latach się spłaci .......; A dla tych kto chce dalej drążyć ten temat to ; rower prądnica lub alternator +prezetwornica i do kotłowni albo rower do salonu i pedałować !!! w tedy będzie tanio i na pewno zdrowiej Pozdrawiam

Ja wolę browarka - dobrego browarka wieczorem przy kompie. :)

Wszystko dzisiaj ma być EKO i ENERGOOSZCZĘDNE, bo zieloni, CO2 itd.

Oglądam plazmę Panasa i łyka do 300W, ale jakość obrazu jest dla mnie ważniejsza od pobranej energii, kocioł CO i jego jakość wizualna mnie ie bawi więc niech łyka prądu jak najmniej. Ziarnko do ziarnka i będzie "flaszka". :D:yes::D

Po spaleniu 110,6 kg wyszło, że mam 8kg popiołu (mowa o Pieklorzu z Bartexu) grupowe 8/12. Worki ważone na dzisiejszy zasyp- niestety po 25 kg nie miały. Chyba, że z wodą- 4 worki wsypałem i w poszczególnych brakowało 1 kg, 0,8 kg, 0,5 kg, 0,8kg.

http://img208.imageshack.us/img208/6112/0rlg.jpg

http://img571.imageshack.us/img571/6167/wp6v.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/2816/ttv4.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/1521/qdai.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/3516/hb2j.jpg

to powyżej rozkruszało się bardzo łatwo w dłoni- jak fachowo nazywa się ta choinka ?

http://img703.imageshack.us/img703/3759/k6yk.jpg

Od 18 września zużyłem 156kWh. Z tym, że piec z całym osprzętem jest uruchomiony od 26 października, do tego jakiś halogen 500W po kilka godzin i inne światła, maszyny, instalacja alarmowa itp. ponieważ teraz mam wykończeniówkę. Także nie jestem w stanie powiedzieć ile kocioł zabrał tych kWh. Stan licznika na dzisiaj.

http://img843.imageshack.us/img843/4285/iqhq.jpg

Edytowane przez pawko_