Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]81460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81462[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81459[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81458[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]81461[/ATTACH]Na prosbe zamieszczam kilka fotek live

Super fotki ,bardzo się przydadzą bo producent jakoś o tym nie pomyślał ,a szkoda .Masz może jakąś fotkę deflektora? Z czego on jest zrobiony i jak to wogóle wygląda?

Na zdjęciu nr 2 widzę 4 wyjścia po prawej zasilanie CO i mufa zaworu bezp. po lewej pierwszy zasilanie CWU ,a ta mufa w głębi ? co to za wyjście?

Niestety nie ma nic o nim w instrukcji .

Jak mi się skończy mój "badziewiaczek" to też taki sobie sprawię ale chyba z wężownicą bo już mam dość wymieniania bojlerów co kilka lat. Przeważnie zaraz po zakończeniu gwarancji zaczynają ciec.

Producenci opanowali już chyba do perfekcji dobór materiału do długości gwarancji.

Miałem już z czarnej blachy, 3 sztuki z ocynkowanej i jeden emaliowany a co ciekawe to najdłużej wytrzymał ten z czarnej blachy a najkrócej emaliowany.

Ten emaliowany zaczął cieknąć jeszcze w okresie gwarancji tylko żona gdzieś kartę przegwizdała.

Teraz mam Kospela 140L z podwójnym płaszczem i 4 lata gwarancji dają na niego, zobaczymy jak długo wytrzyma. Co mogę powiedzieć na razie dobrego o nim to to że szybko woda się nagrzewa i powoli stygnie tak że ocieplenie jest bardzo dobre.

Ja tam jestem zwolennikiem prostych rozwiązań im mniej cudactwa tym mniej problemów.

Zwykły Grundfos śmiga już chyba ze 12 lat na CO.

Obstawisz się czujnikami eCoala i będzie dobrze i tanio.

Czujnik CWU będzie pilnował ci temp. na bojlerze, zamontować 4D na zasilaniu CO i będzie ci pilnować grzejników żebyś się w domku nie dusił a 3D na podłogówkę jak będziesz miał.

W obwodzie masz jeszcze czujnik zewnętrzny i wewnętrzny eCoala.

Można rozważyć jeszcze instalację z wymiennikiem, coś takiego miał Bobek_Budowniczy i chwalił sobie.

Myślę że pisał prawdę bo wydaje się to zasadne rozwiązanie, instalacja powinna być bardziej stabilna.

Mniejsze skoki temperatury na kotle bo woda krąży kocioł-wymiennik a cała reszta zasilana jest z wymiennika.

sipus31 Nie kupuj energooszednych pomp do instalacji, niby producent nie zabrania ich stosować ale wiem ze są z nimi problemy w rozbudowanych układach grzewczych,ponoć jako jedna pompka do CO sprawiają się ok ale do wiekszej instalacji( wielopompowej) lubią namieszac.ew mozna zakupić wilo do cyrkulacji

Tą cyrkulację też bym sobie odpuścił, chyba że odległość bojlera od kuchni i łazienki jest bardzo duża, ale im ta odległość jest dłuższa to trzeba się liczyć również z tym że i cyrkulacja będzie generowała także większe straty.

O wygodzie też trzeba wspomnieć bo po odkręceniu kranu mamy od ręki cieplutką wodę.

Sam musisz zdecydować co dla ciebie jest ważniejsze.

Tą cyrkulację też bym sobie odpuścił, chyba że odległość bojlera od kuchni i łazienki jest bardzo duża, ale im ta odległość jest dłuższa to trzeba się liczyć również z tym że i cyrkulacja będzie generowała także większe straty.

O wygodzie też trzeba wspomnieć bo po odkręceniu kranu mamy od ręki cieplutką wodę.

Sam musisz zdecydować co dla ciebie jest ważniejsze.

no mi to w sumie ryba hehe,ino zona by chciala od razu ciepla hehe.do lazienki mam z 8m,do kuchni z 7m

Dziękuję wszystkim za porady a w szczególności Minaretu który to pomógł mi się zdecydować na rbr. Kociołek jest pierwsza klasa - dobry wybór. Jestem bardzo zadowolony (0) problemów (0) regulacji, maszyna gada jak trzeba. REWELACJA jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Pozwolę sobie coś sprostować otóż nie MINARETU ale minertu.

Jak kocioł się podoba to tylko się cieszyć.

Kiedy odpalanie?