Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Znalazłem na forum Zawijana ciekawą informację:

ktoś napisał

12 Listopad 2013 o 20:35

"Napisz coś wiecej o nowym kotle

Czy możesz go porównać z RBR"

ZawiJan pisze:

12 Listopad 2013 o 21:37

Nie będzie żadnych porównań z RBRami z prozaicznego powodu, że RBRy nie mają zrobionych żadnych badań. Co tu porównywać?

Info pochodzi ze strony

http://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo/kotly-ogniwo-eko-plus-m/#comment-4765

Zdawało mi się, że RBR-y jakieś tam badania miały jednak zrobione czy się mylę?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proponuje zamontować regulator ciągu kominowego i żaden wiatr nie będzie nam w komin dmuchał ! :)

Zamontowałem i problem z wiatrem i wypalaniem dziury na palniku zniknął. 2 stówki trzeba wyłożyć, ale: warto. :)

Np. takie coś: http://allegro.pl/regulator-miarkownik-ciagu-kominowy-komina-darco-i3712612272.html

Założyłeś ten regulator na czopuch?

RTC zamontowałem w kominie poniżej wejścia rury spalinowej z kotła (ok. 0,5mb niżej). Klapka bardzo ładnie pilnuje ciągu, i przy każdym podmuchu wiatru uchyla się niemal bezgłośnie. To jest naprawdę dobry patent i ma regulację ciągu. :)

U mnie tak się nie da bo mam komin systemowy.

A czy ten RTC musi być zamontowany pionowo?

U mnie tak się nie da bo mam komin systemowy.

A czy ten RTC musi być zamontowany pionowo?

Sądzę, że tak, bo w klapce jest jakby przeciwwaga skalibrowana w jednostkach ciągu (podciśnienia), i działa to jedynie w pozycji pionowej.

Wejdź na stronę producenta, tam jest pełny opis, wymiary etc....

Ps: są produkowane różne wersje montażowe, o ile pamiętam i na czopuchu także.

http://www.darco.com.pl/

http://www.darco.com.pl/kominy/art,5,regulacja-i-stabilizacja-ciagu-kominowego.html

Edytowane przez mark3k

Chwila luzu w temacie, to może powrócę do tego Twojego doświadczenia.

Nie wiem skąd tyle ciepła.

Może Tobie się tylko tak wydawało a przekonała Cię ta iluzja w postaci pary wodnej.

Trzy cegły to dla mnie ogrom, ale skupmy się może tylko na jednej cegle szamotowej.

Wymiary typowe cegły szamotowej to 115mm * 230mm * 65mm a waga 3,36 kg. Więc objętość cegły wynosi około 1,72 dm3, czyli 1,72 litra.

Teraz największa niewiadoma, temperatura cegieł szamotowych jakie wyciągnąłeś z Twojego kotła. Możemy się sprzeczać, ale ja uważam, że po tygodniu męczarni w komorze spalania osiągnęły te cegły szamotowe temperaturę 400 *C.

Po szybkim przeliczeniu na skrawku papieru wyszło mi, że jedna cegła szamotowa schłodzona do 20 *C oddała do Twojej kotłowni 1 085 280 J ciepła.

Powiem szczerze, że nie wiem czy to bardzo dużo, czy tylko dużo lub mało. To tak samo gdybym miał określić, czy 1 000 000 zł to dużo, czy mało.

Tego nie wiem, natomiast wiem i znam wartość bochenka chleba i "kąska wusztu".

To może porównajmy tą uzyskaną energię 1 085 280 J i wymieńmy jej wartość na np. efekt podgrzania wody.

Na drugiej stronie skrawka papieru wyszło mi :

- podgrzałem 3,23 litra wody od temperatury 20 *C do 100 *C

- podgrzałem 4,30 litra wody od temperatury 20 *C do 80 *C

- podgrzałem 6,46 litra wody od temperatury 20 *C do 60 *C

To na razie tyle, zapewne o tym szamocie będę jeszcze nieraz dziurę w całym wiercił.

W swoich obliczeniach bazowales na kalorii? Tzn. ze do podgrzania 1ml wody o 1*C pod cisnieniem 1 atm potrzeba 1 kalorii? Tylko ze to dziala w zakresie temperatur bodajze 14-15*C. Przy wyzszych wyglada to nieco inaczej. I poza tym nalezaloby odniesc to do jednostki czasu. Osobiscie posluguje sie "stara" metoda, wg ktorej 1kcal/h = 1,16 W. Wygodnie jest tez korzystac z pojecia "paliwa umownego" (rownowaznika wegla) o wartosci opalowej 29 MJ/kg czyli czyli 7000 kcal/kg.Moze byc to np. Wesola ;) Latwo wtedy porownac poszczegolny opal i odniesc go do otrzymywanej mocy, uwzgledniajac oczywiscie sprawnosc. To tyle teorii, jesli juz komus chce sie liczyc. W praktyce niewatpliwie wyglada to nieco inaczej. Ale tu nie mam zbyt wielkiego pola do popisu:)

Czyli Minertu nie ma RBR tylko ma Składaka, więc nich się nie chwali, że ma RBR i spala 4 tony.

A tak na marginesie czy to jest dalej cinquacento? na pierwszy rzut oka na pewno tak ale...

Minertu ma składaka w postaci wymiennikRBR 17kW , polnik Multi i zbiornik na opał z Ogniwa. Jak myślisz co w tym składaku jest najważniejsze ?

...

Wydaje mi się, że Ty należysz do grona osób, wcale niemałego, które zapomina, że istnieje jeszcze coś takiego, jak czas.

Te cegły. jak sam napisałeś, stygły Ci ładnych kilka godzin. A teraz zastanów się, ile ciepła potrzebuje dostać woda w kotle w okresie kilku sekund, nie godzin.

Wydaje mi się, że Ty należysz do grona osób, wcale niemałego, które zapomina, że istnieje jeszcze coś takiego, jak czas.

Te cegły. jak sam napisałeś, stygły Ci ładnych kilka godzin. A teraz zastanów się, ile ciepła potrzebuje dostać woda w kotle w okresie kilku sekund, nie godzin.

Dlatego kilka postow wczesniej zwrocilem na to uwage:

"Przy wyzszych wyglada to nieco inaczej. I poza tym nalezaloby odniesc to do jednostki czasu."

Niczego nie umniejszajac, podoba mi sie sposob, w jaki zawijan zwraca uwage na niektore sprawy. Nie podaje niczego na tacy, zas sklania do pomyslenia i wyciagania wlasnych wnioskow. Akademickie czasy mi sie przypomnialy:)

Witam,jaka jest najkorzystniejsza praca p.CO?,probowałem cykliczną,wyłaczona wtedy moze palił deko mniej niz na cyklicznej.Załaczonej jeszcze nie probowalem z racji przebywania zagranica i nie mam mozliwosci regulowac 4D3D.Szukam oszczedniejszego trybu.Spala mi ok 20kg/d.Marzeniem jest zejscie do 15kg/d.Pale co prawda 1 sezon ale w ubiegła zime dogrzewałem kozą zeby mozna było w srodku robic.Okna mam 3 szybowe,pustak max 29cm,styr 12cm.Wełny 20cm na poddaszu.Czy zeby utrzymac te temperatury w salonie 23.0 na poddaszu 22.0 musi tyle spalic?Uzywam krzywej,jaka jest optymalna o ile to wogóle mozliwe temperatura CO do danej temp.zewnetrznej? Edytowane przez grzeh2000

Wełna skalna rocwoola.Na górze chłodnie bo tam sypialnie sa i wiecej nie potrzebuje.Wiem ze spalanie zalezne jest od X czynnikow ale moze cos moge w ustawieniach zmienic?,Karoka nie odpowiedziałes jak z p.Co?Na dole sama podłoga no i lcd co grzeje jak grzejnik.Na gorze grzejniki.Trzymac go wyzej na Co? Edytowane przez grzeh2000