Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że Ty należysz do grona osób, wcale niemałego, które zapomina, że istnieje jeszcze coś takiego, jak czas.

Te cegły. jak sam napisałeś, stygły Ci ładnych kilka godzin. A teraz zastanów się, ile ciepła potrzebuje dostać woda w kotle w okresie kilku sekund, nie godzin.

A co dzieje się z tą energią jak cały czas jest dostarczana do tych płytek ?

Zżerają ją ? czy oddają na bieżąco ?

Dlatego kilka postow wczesniej zwrocilem na to uwage:

"Przy wyzszych wyglada to nieco inaczej. I poza tym nalezaloby odniesc to do jednostki czasu."

Niczego nie umniejszajac, podoba mi sie sposob, w jaki zawijan zwraca uwage na niektore sprawy. Nie podaje niczego na tacy, zas sklania do pomyslenia i wyciagania wlasnych wnioskow. Akademickie czasy mi sie przypomnialy:)

Tak! Zwróciłem uwagę na ten Twój wpis. Czytam na ogół dość wnikliwie.

Nie podaję niczego na tacy, bo wiem, że za sekundy (nie za godziny) zostanie to zapomniane. A przy okazji jakaś część praktyków-fachowców nazwie mnie idiotą. Ci lepiej wychowani - tylko tak pomyślą.

Skąd to wiem? Jestem na forach już ponad 4 lata. To długa i bujna historia.

Najlepiej pamiętam, jak jeden z forumowiczów "przekonywał" mnie, że spaliny powinny przebywać w kotle jak najdłużej (przepływać z niską prędkością), bo wtedy więcej ciepła ze spalin przejdzie do wody, bo oczywiście będzie więcej czasu na wymianę ciepła. Jest tu na forum do dzisiaj, choć już mnie nie "przekonuje", czasem tylko coś mi przytnie. Znaczy, próbuje przyciąć.

A co dzieje się z tą energią jak cały czas jest dostarczana do tych płytek ?

Zżerają ją ? czy oddają na bieżąco ?

No i widzisz?

Bardzo dobre pytanie!

Nie zżerają, bo energia nie ginie.

Przypomnij sobie, jak Andrzej_M proponował wykonanie takiego eksperymentu, żeby pod tę ceramikę (między tę ceramikę a powłokę wodną wymiennika ciepła) wsadzić kartkę papieru. Wyśmialiście go. A teraz pomyślcie, o co mu chodziło.

Jak nie wymyślicie - to zróbcie ten eksperyment!

Jak o pierdołech nie zwiazanych z tematem to epopeje pisza,jak cos doradzic,pomoc to olewka

Zeby cos konkretnego doradzic, potrzeba miec kilka dodatkowych informacji. Czesc z nich mozna wydedukowac, podgladajac sterownik i wykresy, o czesc zapytac. Teraz jest problem z eSterownik i podgladem, wiec nie wiadomo, o co pytac. A jaka masz instalacje, pompy, przyzwyczajenia i oczekiwania wiesz tylko Ty. Nie traktuj nikogo tak, jakby Cie olewal, bo kazdy z nas ma teraz dosc "zmartwien" z wlasnym kotlem. Przy takim wietrze, jesli nie masz regulatora ciagu to ustawienie czegokolwiek graniczy z cudem.

Tak! Zwróciłem uwagę na ten Twój wpis. Czytam na ogół dość wnikliwie.

Nie podaję niczego na tacy, bo wiem, że za sekundy (nie za godziny) zostanie to zapomniane. A przy okazji jakaś część praktyków-fachowców nazwie mnie idiotą. Ci lepiej wychowani - tylko tak pomyślą.

Skąd to wiem? Jestem na forach już ponad 4 lata. To długa i bujna historia.

Najlepiej pamiętam, jak jeden z forumowiczów "przekonywał" mnie, że spaliny powinny przebywać w kotle jak najdłużej (przepływać z niską prędkością), bo wtedy więcej ciepła ze spalin przejdzie do wody, bo oczywiście będzie więcej czasu na wymianę ciepła. Jest tu na forum do dzisiaj, choć już mnie nie "przekonuje", czasem tylko coś mi przytnie. Znaczy, próbuje przyciąć.

Tak z ciekawości zapytam, nie mogą być długo w piecu te spaliny??

No i widzisz?

Bardzo dobre pytanie!

Przypomnij sobie, jak Andrzej_M proponował wykonanie takiego eksperymentu, żeby pod tę ceramikę (między tę ceramikę a powłokę wodną wymiennika ciepła) wsadzić kartkę papieru. Wyśmialiście go. A teraz pomyślcie, o co mu chodziło.

Lubie takie zagadki...:) Eksperymentu nie przeprowadze jednak bo nie mam kotla z szamotem, a czas oraz temperatura na zewnatrz nie pozwalaja mi na przeprowadzanie jakichkolwiek modyfikacji w kotle. Dlatego sprobuje odpowiedziec, bazujac na domyslach. Zwazywszy, ze z jednej strony kartki mamy blok wodny, ktorego temperatura nie przekroczy 100 stopni, a z drugiej strony szamot o temperaturze.. . - no wlasnie tu powstaje pytanie, jakiej? Czy takiej jak spaliny podczas pracy kotla czyli w granicach max. 200-300 *C? Czy raczej cegly przejmuja cieplo promieniowania z palnika i zaru w granicach 400-600 *C? Gdzie szukac tej wypadkowej, czyli jaka jest temperatura w warstwie kartki papieru? Naturalnie wszystko mozna policzyc, znajac temperature przed szamotem, grubosci poszczegolnych warstw, tj. szamotu, papieru i stali a takze wspolczynniki przenikania ciepla dla szamotu i celulozy. Czy dobrze kombinuje? ;)

Edytowane przez gmaj22

No i widzisz?

Bardzo dobre pytanie!

Uważam, bez wzglądu na mój stosunek do Novego, że postawił sobie właściwą diagnoże, dla przypomnienia zacytuję "Ceramika pozwala na dopalenie sadzy w komorze spalania,dodatkowo na jej ściankach(patrz struktura szamotu) osadzają się pyły powstałe w wyniku spalania węgla.I tyle,takie jest jedynie jej działanie.

Producent zapomniał tylko ,że tak rozgrzane spaliny w komorze spalania,biegnąc szybko (krótka droga spalin,patrz budowa kotła RBR 11kW) wpadając do dużo chłodniejszego wymiennika ciepła -po zetknięciu z dużo chłodniejszą powierzchnią wymiennika ciepła-dają w rezultacie sporo sadzy.Bardzo sporo, sporo

I tyle w uproszczeniu.Szkoda,że zrozumiałem to zbyt późno.

Przepraszam Andrzeja_W.Miał rację.I każdego,komu starałem się te pierdoły opowiadać wcześniej."

Płyty ceramiczne stanowiają zbyt duży opór cieplny, nagrzewa sie tylko powierzchnia ścian, co pozwala na szybkie podniesienie temperatury, o czym wspominałem na eSterownik. Natomiast mają b. małą pojemność cieplną, co wyliczył Andrzej.M, więc na wielkie zwroty zakumulowanego ciepła nie ma co liczyć. Ponieważ czas przebywania spalin w komorze jest zbyt krótki na dopalenie, po opuszczeniu kom. spalania trafiają do chłodnego wymiennika, lub jak w przypadku Novego, do komina gdzie następuje wytrącenie sadzy. Potem działa już tylko prawo Murphy'ego : Jeżeli jakaś rzecz jest zrobiona źle, wtedy każda próba jej poprawienia, czyni ją jeszcze gorszą.

Czyli co ?

Lepiej jak przepływ spalin jest szybszy.

Wymiane ciepla spaliny- woda w kotle albo woda-powietrze w domu staram sie sobie wyobrazic jak jazda po rondzie ciezarowka z ladunkiem. Ladunek to energia, ktora mamy dostarczyc do celu. Ciezarowka to jej nosnik, np. woda i jest w ciaglym ruchu pomiedzy miejscem zaladunku a rozladunku. Im szybciej jedzie, tym mniej mozemy na nia w biegu i zaladowac, i rozladowac. Zeby przewiezc wiecej ladunku, mozemy albo zwiekszyc predkosc (pompy...spalin) i wykonac wieksza ilosc kursow, albo jechac wolniej i zaladowac wiecej...:) Pytanie tylko, ktory sposob lepszy?

Zastrzegam, ze przyklad z ciezarowka to zadna aluzja do glownego zajecia karoki65;)

Tak z ciekawości zapytam, nie mogą być długo w piecu te spaliny??

Odpowiem Ci najprościej, jak to możliwe.

Jeśli ogrzewany obiekt potrzebuje ilość X ciepła w jednostce czasu (tyle, ile z niego w tym czasie ucieka) - to potrzeba spalić ilość Y paliwa z ilością (proporcjonalną) Z powietrza. Czyli trzeba wyprodukować ilość M spalin w jednostce czasu. Ta wyprodukowana w jednostce czasu ilość M spalin MUSI w takim samym czasie wyjść z kotła, bo w przeciwnym razie w kotle rosłoby ciśnienie.

NIE DA SIĘ ZMAGAZYNOWAĆ W KOTLE SPALIN. TO, CO WYPRODUKUJESZ, MUSI WYJŚĆ W TYM SAMYM CZASIE.

A prędkości spalin w kotle są zmienne. W mniejszych przekrojach są większe, w większych przekrojach są mniejsze.

A efektywność wymiany ciepła zależy od...

Zapraszam na mój blog. Tam to stoi od 4 lat. Jak byk!

Minertu ma składaka w postaci wymiennikRBR 17kW , polnik Multi i zbiornik na opał z Ogniwa. Jak myślisz co w tym składaku jest najważniejsze ?

Najważniejsze to nie masz RBR Ekoniwersal tylko RBR Składak i o ile się nie mylę to ktoś pisał, że masz jeszcze inny podajnik (chodziło o to że wolniej ci podaje paliwo)

Ale nie stresuj się na urlopie "ładuj baterie" miłego i najlepszego

Naturalnie wszystko mozna policzyc, znajac temperature przed szamotem, grubosci poszczegolnych warstw, tj. szamotu, papieru i stali a takze wspolczynniki przenikania ciepla dla szamotu i celulozy. Czy dobrze kombinuje? ;)

Teoretycznie - można.

Praktyk-fachowiec powie Ci jednak, że w praktyce może być inaczej. I zażąda, abyś to Ty mu udowodnił, że On nie ma racji, choc i tak z tego dowodu nic nie zrozumie.

Dlatego kilka postow wczesniej zwrocilem na to uwage:

"Przy wyzszych wyglada to nieco inaczej. I poza tym nalezaloby odniesc to do jednostki czasu."

Niczego nie umniejszajac, podoba mi sie sposob, w jaki zawijan zwraca uwage na niektore sprawy. Nie podaje niczego na tacy, zas sklania do pomyslenia i wyciagania wlasnych wnioskow. Akademickie czasy mi sie przypomnialy:)

Dlatego kiedyś napisałem, że dobrze że tacy jak On są na tym forum, chociaż czasem Mnie wkurza i bardzo ciężko od niego wyłuskać jakąś informację to i tak ma u mnie plus

Wełna skalna rocwoola.Na górze chłodnie bo tam sypialnie sa i wiecej nie potrzebuje.Wiem ze spalanie zalezne jest od X czynnikow ale moze cos moge w ustawieniach zmienic?,Karoka nie odpowiedziałes jak z p.Co?Na dole sama podłoga no i lcd co grzeje jak grzejnik.Na gorze grzejniki.Trzymac go wyzej na Co?

Przewiduje, że do 15kg/24 dojdziesz za jakieś 4 mieś czyli na wiosnę, jak przy plusowych temp. spalasz 20 kg to jak chcesz zejść niżej? przed nami zima i temp -15 i niżej.