Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

NIe o to chodzi- chodzi o konstrukcje zasobnika i rozmieszczenie węzownicy w tym zbiorniku,popatrz sobie jak leży zbiornik- ile wody może być np 15cm od dołu zbiornika??? 50 l?? a jakbyś ten zbiornik postawił pionowo- to gdzie byś miał te 50l?? na jakiej wysokości?? wezownica nie leży nigdy na dnie zbiornika ale jest kilka?kilkanaście cm od scianki zbiornika.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na fotve można się czsami pomylić ale chyba ma więcej jak 140, raczej około 200L.

Mam w takiej samej izolacji chyba i powiem że bardzo mało traci i to w nieogrzewanym pomieszczeniu.

Boczne dekle tak gdzie było widać kawałkami zasobnik, dałem kawałki wełny i poprzyklejałem taśmą na krzyż, nic nie ucieka, a raczej bardzo mało.

Mam jeszcze pytanie. Bo mam 3 powroty. 2 z podłogówki (góra dół) i cwu. Na razie podpiąłem czujnik powrotu do jednego z powrotu podłogówki i jest dośc mocno schłodzony. Czy podpiąć go do powrotu cwu? które tylko grzeje bojler? Bojler ma 140l.

Prze to ci się często pompka CWU włącza żeby powrót dogrzać. Daj na razie pod CWU i nie będzie się włączać co chwilę.

Minertu pisze żeby spinać powroty w jeden a tym chłodnym powrotem bym się nie przejmował, jak będziesz miał na powrocie z podłogówki to zawsze będzie za chłodny.

Prze to ci się często pompka CWU włącza żeby powrót dogrzać. Daj na razie pod CWU i nie będzie się włączać co chwilę.

Minertu pisze żeby spinać powroty w jeden a tym chłodnym powrotem bym się nie przejmował, jak będziesz miał na powrocie z podłogówki to zawsze będzie za chłodny.

Ruszyłeś dobry temat.

Funkcja pompy CWU+ mieszająca właśnie tylko wtedy się sprawdza jak czujnik powrotu mierzy jego sumę.

Wiem,że w tym kotle to jest bez większego znaczenia bo taka jest jego konstrukcja ale są kotły gdzie naprawdę warto tak spiąć powroty aby szły wspólnie do kotła a czujnik mierzył ostateczną ich temperaturę.

Ruszyłeś dobry temat.

Funkcja pompy CWU+ mieszająca właśnie tylko wtedy się sprawdza jak czujnik powrotu mierzy jego sumę.

Wiem,że w tym kotle to jest bez większego znaczenia bo taka jest jego konstrukcja ale są kotły gdzie naprawdę warto tak spiąć powroty aby szły wspólnie do kotła a czujnik mierzył ostateczną ich temperaturę.

Tak właśnie jest u mnie, wszystkie powroty spięte są na jedną rurę a ta dopiero włazi w bufor.

Wyjścia mam podobnie, jedna rura wychodzi z bufora, dopiero od niej mam wszystkie wyjścia na poszczególne obiegi.

:):):)

No i dopadło mnie :) wygaszony piec :)

Praca podajnika wyniosła 370min. i cały węgiel się spalił, ślimak pusty :)

Jestem 600km od domu. Dostałem SMS-a że jest wygaszenie kotła :) Spodziewałem się tego :)

Zadzwoniłem do córki, a ta zanim wstała to jeszcze musiła dać wnukowi jeść i dopiero dosypała jeden woreczek (25kg) tego węgla co kupiłem jeszcze w zeszłym roku od karoki (chyba Jaret plus?)

W trybie ręcznym przez około 7min włączony podajnik i dopiero węgiel pojawił się w palniku. Zaczął podnosić popiół do góry. Wentylator włączyłem najpierw na 40% przez dwie minuty i jak zauważyłem że temp. zaczęła się podnosić do góry to już wiedziałem że jest rozpalone :)

Jeszcze jeden telefon do córki aby zobaczyła na palnik :)

Widziała już że daje iskry, jest troszkę żaru. Mam rozpalone na odległość :)

I teraz niech mi nikt nie wciska że internet w piecu nie jest potrzebny :)

Dzięki niemu na odległość steruję piecem :)

Dlatego z poziomych ja polecam dwupłaszczowe.

Tak samo jak i ja :)

Miałem 5 sztuk z wężownicą a teraz dopiero wiem jaka jest różnica w podgrzewaniu.

A tak nawiasem mówiąc to już ostatni zwykły zasobnik. Gdybym kilka lat temu odżałował większą kasę to do tej pory miałbym spokój a tak 6-ty bojler przez 17 lat co daje średnio z akcesoriami, materiałami i robocizną około 6 tysi.

Trzeba było wtedy być mądrym dać niecałe 4 tyś. i wieczysta gwarancja plus tzw. święty spokój.

Małe zużycie wody? Wydawało mi się duże i malutki % jeszcze zaniżyłem, aby nie być posądzony o specjalne zawyżanie http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif

Mam solary http://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif , ale teraz dopiero po podłączeniu sterownika do bufora mogę zaobserwować ile one mi dają. Pozakładałem na wejściu i wyjściu z bufora (wężownica) czujniki temp. i okazuje się że od poniedziału już mam robotę. Solary stoją parę metrów od domu i rury są zakopane w ziemi. Firma która to robiła dała d..y i źle zaizolowała mi te rury. Mam znaczne spadki na temperaturach, tak że podejrzewałem to co się teraz podczas tych ostatnich dni sprawdziło. teraz muszę odkopać i zobaczyć co oni tam narobili, przy układaniu mnie nie było. Jak dotarłem do domu to wszystko było już zasypane. Zamieszczałem już zdjęcie

Mam około 10m rury pod ziemią :(

Mam 44rury bojler 300l i od chwili założenia solarów ani razu nie uruchomiłem pieca 4 osoby zużycia nie sprawdzałem aby wykorzystać ciepłą wodę podciąłem ja do letniej kuchni obecnie też kotłowni jak jest zimniej to ogrzewam także ze solarów łazienki do kąpieli wieczorem

Mam 44rury bojler 300l i od chwili założenia solarów ani razu nie uruchomiłem pieca 4 osoby zużycia nie sprawdzałem aby wykorzystać ciepłą wodę podciąłem ja do letniej kuchni obecnie też kotłowni jak jest zimniej to ogrzewam także ze solarów łazienki do kąpieli wieczorem

zmywarke daj z solarów i ew pralkę...i tak ciepłej cwu pewnie Ci zostaje...