Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Novy!
Przecież pisłem nie raz już że można usunąć i napisałem że mogę dać pisemne zapewnienie o nie utracie gwarancji z tego powodu, Ty jednak wynajdujesz jakieś dziwne wymówki, to wniesienie, to wyniesienie, to rozbiórka ganku, to mój kocioł chodzi na niskiej temperaturze na niskim powrocie a to be a to kukuryku.

Panie Marku trza mieć jajca, albo czegoś chcę albo nie chcę.

Pamięta pan jak był pan u mnie a bratem ?

Pamięta pan jak mówiłem ?

Że jeśli ten kocioł nie spełni pańskich oczekiwań to proszę już nigdy nie kupować takiego typu kotła ?

Pozdrawiam i czekam na wiadomość.

Ja dzwoniłem do pana jeszcze przed przeczytaniem pańskich wpisów, nie raczył pan odebrać to ja narzucał się nie będę.

Chcesz pan to pan tłuc, nie chcesz pan to ja chętnie go przygarnę. na jedno mi wyjdzie czy dopłacać czy zamienić z panem.

Mam taki kociołek 3km od siebie, często tam zaglądam i zazdroszczę temu panu.

Proponuję gaz lub olej opałowy, kotła na eko groszek proszę już nie kupować.

Mimo wszystko, taka przyjacielska rada.

Przyjacielskie rady to dawali mi Ci którzy pisali abym cetamikę sobie darował.Wie Pan dobrze ,że tej ceramiki nie da się ot tak,usunąć.Chyba,że zrobi to Pan i pokaże że się da.Co do zamiany,to wie Pan też ,że mój kocioł został zamówiony niższy,pamięta Pan?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak odłączę euroster to będzie chodzić lepiej?

A'propos Eurostera, Auratona i innych tym podobnych "termostatow programowalnych". Mam wrazenie, ze reaguja one znacznie plynniej na zmiany temperatury niz czujnik KTY bedacy w wyposazeniu. Termostaty maja wprawdzie skok co 0,5*C a nie co 0,1C, ale kto jest w stanie odczuc taka roznice?

Przy nastawie czujnika KTY na 20*C i histerezie 0,5*C, termometr wskazywal juz 19 *C, zas KTY dopiero 19,8*C. Kiedy KTY wskazywal 19,5*C, czyli moment, w ktorym powinna zalaczyc sie pompa c.o., na termometrze bylo juz 18,5*C. A to juz da sie odczuc...:) Podobna sytuacja jest "w gore", czyli na termometrze juz prawie 21*C zas KTY pokazuje "dopiero" 19,8*C. Wczesniej KTY byl kalibrowany z termometrem, ktory uzyty byl do porownan.

Wyjsciem z sytuacji moglaby byc tutaj minimalna histereza temp. pokojowej, czyli 0,2*C albo... zastosowanie Eurostera.;) Na nim tez mozna sobie zaprogramowac obnizenia

temperatury...

PS: Czujnik KTY umieszczony byl poza obudowa Eurostera, ale praktycznie 0,5 cm od niego.

Edytowane przez gmaj22
dopisek

Przyjacielskie rady to dawali mi Ci którzy pisali abym cetamikę sobie darował.Wie Pan dobrze ,że tej ceramiki nie da się ot tak,usunąć.Chyba,że zrobi to Pan i pokaże że się da.Co do zamiany,to wie Pan też ,że mój kocioł został zamówiony niższy,pamięta Pan?

Dlaczego nie ? Młotek i wio, kawałek skrobaka czy dłutka zeskrobać klej i po wszystkim, deflektor doślę, jaki problem ? Wystarczy powiedzieć czy napisać.

Nie ja nie mam czasu na przejażdżki.

Albo rybki albo pipki.

U mnie nie ma problemu z podłączeniem pańskiego kotła, jak różnica jest w wysokości osi bo nie chce mi się mi szukać jak miał pan zamówione, może wystarczy zamienić kolano ?

Wręcz przeciwnie ustaw na cykliczny a jak chcesz mieć stabilną pracę musisz sobie zapewnić stabilną temperaturę powrotu.Możesz mi werzyć lub nie u mnie po połączneniu powrotów udało mi się wydłużyć czas pracy na zasobniku z 6-7 dni do 10-11. Ustaw sobie tak żeby temperatura nie spadała. Przyjdą mrozy to sobie wydluzysz czas pracy lub temperaturę i zapisz.

Połączyłeś/aś CO z CW? Bo ja mam to i to oddzielnie. Dlatego pytam.

Postanowilem dzis wykorzystac moj zle zamontowany zawor 4D, tzn. z pompa przed zaworem na zasilaniu z kotla. Dotychczas byl otwarty na full, ale po dzisiejszych sporych wahaniach zadanej c.o. otworzylem go na 20%. Tym samym pompa czesc wody goracej tloczy z powrotem do kotla (mam nadzieje, ze przeplyw strugi i uksztaltowanie "kierownicy" w 4D uniemozliwia wtlaczanie wody do powrotu instalacji c.o.) Moze dlatego przydaloby sie podniesc zadana o kilka stopni, albo przejsc na automat (tam sama sie podnosi o 5*C ;) ). Przypomne, ze mam oddzielny obieg ladujacy c.w.u. grawitacyjno-pompowy ( wlasne krocce zasilanie-powrot w kotle ). Tutaj rowniez przydlawilem grawitacje c.w.u. do momentu, az zaczela zblizac sie do zadanej, bo wyraznie przebijala. To znacznie prostsze i tansze niz zawor mieszajacy termostatyczny na wyjsciu c.w.u. :yes:

Polecam ta metode. U mnie sie sprawdzila, co widac na wykresach:) Tzn. bedzie widac, jak platforma bedzie znow funkcjonowac bez zarzutu.

Myślę Karoka65, że po Twojej wypowiedzi mogą odczuwać pewien dyskomfort, ponieważ ich kotły emitują do atmosfery spaliny o podwyższonej emisji zanieczyszczeń.

To Twoje odczucia i nie wiele mnie obchodzą za przeproszeniem.

Sam Wileki Zawijam badał 23kW i wyniki są podane, chodzi o to że coraz bardziej będzie kładziony nacisk na emisję, chyba widzisz co piszą o węglu

Chodzi o coś więcej niż marketingową ( jak się okazuje) klasę "A".

Zawsze znajdziesz coś żeby się czepić, cieszę się ze mnie tak lubisz :)

To jest Twoja interpretacja i tylko Twoja.

Zajmij się może swoim Lazarem bo Twój producent dawno Cię olał a może mógłbyś jego coś nauczyć ?

Na pewno tak.

Edytowane przez karoka65

Ja już wiem.Napisałem o tym kilka postów wcześniej.Paradoks jest taki,że ja jestem praktykiem i jako praktyk mogę się mylić.Może jakiś teoretyk odpowie mi,czy oprócz zmniejszenia emisji zanieczyszczeń,ceramika w tym kotle spełnia jakieś zadanie?

Daje dodatkowo zarobić sprzedawcą i producentom

Jeszcze jadę grupowym 8/8 ale kto wie juz chyba czas powoli to zmienic :)

Jestem ciekaw czy po przeróbce czas zasypu mi sie wydłuzy?

Obecnie po włączeniu mieszającej spalanie się nieznacznie zwiększyło.

Poczekam na jakiś cieplejszy dzień aby tego dokonać i chyba juz mam wszystko w głowie dobrze poukładane jak to ma wyglądać :p

Tak się zastanawiam i wczuwam w skórę tych posiadaczy kotłów RBR - Ekouniwersal, którzy nie posiadają w swoich kotłach wyłożonej ceramiką komory spalania.

Myślę Karoka65, że po Twojej wypowiedzi mogą odczuwać pewien dyskomfort, ponieważ ich kotły emitują do atmosfery spaliny o podwyższonej emisji zanieczyszczeń.

Kotły RBR z ceramiką nigdy nie miały jakichkolwiek badań emisyjnych ( a i bez ceramiki większość także nie miała, nie ma i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie miała jakiekolwiek badania), więc o czym Wy ponowie w ogóle piszecie. Wróżenie z fusów ??? Instalko wkleiło ceramy sami nie wiedząc po co, chyba tylko po to aby być trendy ;) Chyba, że mają w garażu oprócz spawarki i palnika jeszcze laboratorium. :lol2::lol2::lol2:

Kotły RBR z ceramiką nigdy nie miały jakichkolwiek badań emisyjnych ( a i bez ceramiki większość także nie miała, nie ma i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie miała jakiekolwiek badania), więc o czym Wy ponowie w ogóle piszecie. Wróżenie z fusów ??? Instalko wkleiło ceramy sami nie wiedząc po co, chyba tylko po to aby być trendy ;) Chyba, że mają w garażu oprócz spawarki i palnika jeszcze laboratorium. :lol2::lol2::lol2:

Wyskoczył znowu Filip z konopi :)

Ale błysnąłeś, tyle tylko masz do napisania, jak zwykle z resztą.

Co z tym Twoim kotłem, neta dalej nie masz, zdjęcia też nie potrafisz zrobić ?

Dla mnie po tym co tu prezentujesz powinieneś dawno dostać bana.

Zamknij się może w swoim garażu i kitraj swoje gnioty.

Masz kocioł to mów co Cię boli, co nie działa ?

Kto przeczyta Twoje wpisy od razu będzie wiedział co tu robisz.