Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie powiedzcie czy moc dmuchawy ma być większa w trybie podtrzymania w stosuknku do mocy dmuchawy w grzaniu ?

Na podtrzymaniu mam dmuchawkę ustawioną wyżej, aby szybciej węgiel na palniku się rozpalił. Uważam, że tak jest dobrze. Oczywiście jeśli nadmuch w grzaniu wynosi : 40%, to w podtrzymaniu max.. 45%. Kazdy ustawia tak jak mu pasuje, a ustawienie bardzo zależy od jakości i kaloryczności węgla itd...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kol. Janklos12, to że kocioł masz czysty bez sadzy ,to nie zawsze oznacza ze jest super ustawiony ,większość kotłów z nadmiernym nadmuchem tak właśnie wygląda .
doskonale zdaje sobie z tego sprawę , czytając wasze wypowiedzi na różnych forach i w różnych tematach nie sposób nie zauważyć pewnych zasad co do prowadzenia kotła. staram się ustawić palnik z lekkim naddatkiem powietrza obecnie po zmianie opału jest sp. grupowe moc min/max 12kw wiatr 43,

Na 100% jesteś tego pewny (nadmierny nadmuch)?

Chyba Minertu pisał, że to wcale nie jest tak z tym nadmiernym nadmuchem. Za dużo dmuchasz to masz dziurę na palniku, a to nie wpływa zbyt dobrze na żywotność ślimaka.

Ale czy jedno wyklucza drugie? Tzn. czy dziura na palniku wyklucza produkcję dużej ilości sadzy?

Witam!

Jako że dopiero teraz zacząłem palić na dobre w piecu mam pytanko (początkujący wiec wybaczcie ..) - zasypałem zasobnik ledvicami lub kormorany (teraz nie pamiętam-brałem z Bartexu -jedne były w workach foliowych a jedne w jutowych-zasypałem tym w folii). No i teraz tak patrze jak się to pali no i ...piec bardzo wolno dochodzi a nawet nie dochodzi do zadanej temperatury podajnik co chwilę się włącza i temperatura rośnie ale bardzo bardzo powoli z 18,5 stopnia wczoraj o 21:30 do teraz wzrosła do 20stopni...Być może mam złe ustawienia na sterowniku(Jawor Sienno Dom)...Sam nie wiem -popiół też jest dziwny nie dość że jest go bardzo dużo -węglarka na dzień to jeszcze są takie jakby spieki które można zgnieść w palcach...

oto zdjęcia

http://images65.fotosik.pl/459/f914e3811c682196gen.jpg

http://images64.fotosik.pl/460/41bee2df03471887gen.jpg

Robert

Tak uważasz?

Gdybyś był producentem i miałbyś to wykonać ile byś skasował?

Policz koszt ceramiki i kleju , pocięcie + koszt tarcz do cięcia , roboczo godzinę.

Miodzio co?

A to przepraszam, nie wiedziałem, że producent i sprzedawca dokładają do ceramiki w imię ekologi no cóż to nie biznes a filantropia okazało się

Bo przełączyłeś w tryb ręczny ! Przełącz go na automat i popracuj tak z dwa - cztery dni - potem się będziesz bawił grupowym czy dwu-stanem.

@Beata&Sławek - odbierz PM

Hmm możesz looknać na mój sterownik-chociażby z grubsza czy tam jest poustawiane ok-być może ten węgiel jest faktycznie do bani...

Na 100% jesteś tego pewny (nadmierny nadmuch)?

Chyba Minertu pisał, że to wcale nie jest tak z tym nadmiernym nadmuchem. Za dużo dmuchasz to masz dziurę na palniku, a to nie wpływa zbyt dobrze na żywotność ślimaka.

To w skrajnych wypadkach wypalasz dziurę,a powietrze może wydostawać się z nieszczelności palnika,kotła (drzwiczek) ,oraz dysz nie biorących udziału w procesie spalania. Edytowane przez animuss

Witam!Być może mam złe ustawienia na sterowniku(Jawor Sienno Dom)...Sam nie wiem -popiół też jest dziwny nie dość że jest go bardzo dużo -węglarka na dzień to jeszcze są takie jakby spieki które można zgnieść w palcach...

oto zdjęciahttp://images64.fotosik.pl/460/41bee2df03471887gen.jpg

Robert

Trochę zdjęcie za daleko, ale tu jakby widać sporo przerostów z kamienia w tym węglu ,Więc może to nie dość że "czech" mniej kaloryczny od normalnego węgla , to jeszcze nieźle zanieczyszczony kamieniem .

A Ty byś tak nie chciał?

mpepe każdy by pewnie tak chciał ale ja jestem realistą, wiem że mam starą chałpę i nie spalę tyle co ten który ma nowy, dobrze ocieplony dom.

Jak pisałem cudów niema.

Trochę po ocieplałem swoją chatkę i teraz idzie już wytrzymać ale jeszcze nie tak dawno przy takiej pogodzie spalałem po 25kg/dobę, jak mróz przycisnął to i 45 i nie robiłem z tego żadnych tragedii, tyle miał spalić.

U mnie zjadł 4 worki miękkiego od piątku, zrobiłem z ciekawości jednorazowy test i więcej brunatnego nie kupię :-)

Już nie raz pisałem że z gó..na bata nie ukręci ale dalej kupujecie to badziewie bo jest tanie tylko patrząc na ilości, popiół i robotę robi się już niestety drogo, nie mówiąc o tym jak będzie wyglądał kocioł po spalaniu większej ilości tej taniochy, ja widziałem.