Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możecie mi powiedzieć ile mniej więcej powinien kosztować montaż kotła? Będzie stał w miejscu starego więc pewnie będą potrzebne jakieś lekkie przeróbki...

Te "lekkie przeróbki" mogą trochę kosztować, wszystko zależy od ilości użytych kształtek i przerabiania instalacji. Co do kosztów to musisz poczekać aż odpowie jakiś serwisant lub jakiś zaprzyjaźniony instalator.

Zanim będziesz instalował to przemyśl decyzje o wszystkich zmianach w instalacji, aby zrobić raz i mieć po problemie. Niewielkie poprawki mogą wprowadzić zmiany na lepsze lub gorsze, będzie oszczędniej lub drożej.

Dlatego warto pytać.

Na forum zawsze ktoś podpowie jakieś rozwiązanie a ty wybierasz co najlepsze dla ciebie.

Jeżeli masz zrobioną instalację po staremu, to zawsze można coś poprawić, znam to z własnej kotłowni :)

Mam instalację robiona 23lata temu, w sumie grzejniki tylko zmienione i nie za bardzo wiem co i jak mogę udoskonalić.:bash: Instalator który monotował mi w domu kolektory i zajmuje się instalacjami wyjechał i wraca za dwa miesiące i ja teraz nie mam żadnego w miarę zaufanego fachowca.:rolleyes:

Jak na taki duży dom i to jeszcze z instalacją robioną w tak odległym czasie, to pewnie będziesz miał trochę do roboty. Instalacja pewnie bez pompowa ?

Ile osób ma docelowo mieszkać? Jaki zasobnik CWU? Jakieś dodatki do ogrzewania typu : solary?, kominek?.

Wszystko musisz przemyśleć i zrobić odpowiednie podłączenia. Nie koniecznie od razu musisz je montować, wystarczy zrobić odpowiednie odejścia na rurach by w późniejszym czasie tylko podłączyć bez zbędnych przeróbek.

CWU musisz mieć spory zapas jak na taki dom, czyli jakie odległości od najdalszego punktu poboru? Czy zrobisz cyrkulację? Jak tak to zawsze troszkę większy baniak aby nie studził za szybko.

Jak masz dużo miejsca w kotłowni to może pomyśleć o buforze? Raz zagrzana a długo używana i nie tylko na CWU ale i na CO

Pisać można wiele, nie wiemy za dużo co za inwestycję planujesz? Czy tylko sam piec czy jakieś zmiany większe, bo ja się tu rozpisuję a może chodzi tylko o sam piec?

Zresztą jak załapiesz jakiś kontakt z instalatorem to na bieżąco w rozmowie wszystko wyjdzie. Tylko faktycznie musisz wiedzieć dokładnie czego ma dotyczyć ta twoja inwestycja, bo to są już duże kwoty i tak można ją nazwać.

Wow, trochę jednak jest tych dodatowych pomysłów :p Mam obecnie jedną pompkę, dom z 3 kondygnacjami do ogrzania, zamontowane kolektory solarne plus 300l zbiornik do nich, bez żadnych kominków ;) W domu mieszkają 3osoby, jak się zjedzie rodzinka to 5 ;) W kotłowni mam sporo miejsca.

To trochę do zmiany by było, musisz przemyśleć by dwa razy nie robić. Zrobić raz a dobrze, parę dodatkowych wyjść i wejść aby można było coś dołożyć jak będzie potrzeba, pomyśleć jak przerobić CO i CWU aby dobrze pracowało itd. zresztą o tym pisałem :)

Myśl powoli a jednak na tyle szybko aby cię zima z remontami nie zastała. Na jesieni instalatorzy mają pozamawiane terminy i ciężko coś wtedy zrobić :)

• 2 weeks później...

Proszę o weryfikację schematu instalacji CO i CWU i ewentualne uwagi co można zmienić by było lepiej.

schemat_co.jpg

Proszę również o podpowiedź:

- jaki powinien być wymiennik (instalator proponuje 20 płytowy?)

- jakiego typu powinny być pompy i czy warto inwestować w energooszczędne ( instalator proponuje dać pompy klasy b typ 25-40 np. wilo)

Oczywiście w schemacie brakuje naczynia wzbiorczego dla układu otwartego i przeponowego z zaworem bezpieczeństwa dla układu zamkniętego

Dodam że instalacja m być przygotowana pod ewentualny kocioł gazowy (stąd wymiennik)

Z góry dziękuje za pomoc

Proszę o weryfikację schematu instalacji CO i CWU i ewentualne uwagi co można zmienić by było lepiej.

[ATTACH=CONFIG]128000[/ATTACH]

Proszę również o podpowiedź:

- jaki powinien być wymiennik (instalator proponuje 20 płytowy?)

- jakiego typu powinny być pompy i czy warto inwestować w energooszczędne ( instalator proponuje dać pompy klasy b typ 25-40 np. wilo)

Oczywiście w schemacie brakuje naczynia wzbiorczego dla układu otwartego i przeponowego z zaworem bezpieczeństwa dla układu zamkniętego

Dodam że instalacja m być przygotowana pod ewentualny kocioł gazowy (stąd wymiennik)

Z góry dziękuje za pomoc

Dwie pompy po sobie?

Jedna odnoga wyjściowa (przykładowo śr. 25 ) z pieca a potem od niej dopiero odejścia (śr.25), jedno do podłogówki z zaworem 3D termostatycznym a drugie do grzejników.

Zawór 3D będzie sterował temp. podłogi gdzie jest potrzebna niska temp. zasilania, a na grzejniki sterujesz kotłem, czyli krzywą grzania i sterowaniem pogodowym.

W twoim połączeniu jak obniżysz temp. na podłogę to grzejniki chłodne i odwrotnie jak podniesiesz na grzejniki to podłoga gorąca.

Znajdź mój schemat też gdzieś tu zamieszczany, masz podobnie jak ja.

Dwie pompy po sobie?

Jedna odnoga wyjściowa (przykładowo śr. 25 ) z pieca a potem od niej dopiero odejścia (śr.25), jedno do podłogówki z zaworem 3D termostatycznym a drugie do grzejników.

Zawór 3D będzie sterował temp. podłogi gdzie jest potrzebna niska temp. zasilania, a na grzejniki sterujesz kotłem, czyli krzywą grzania i sterowaniem pogodowym.

W twoim połączeniu jak obniżysz temp. na podłogę to grzejniki chłodne i odwrotnie jak podniesiesz na grzejniki to podłoga gorąca.

Znajdź mój schemat też gdzieś tu zamieszczany, masz podobnie jak ja.

Nie bardzo wiem kolego o co Ci chodzi.....

Zawór 3D w moim schemacie jest po to by ewentualnie podnieść temp. powrotu wody do kotła.

Dwie pompy po sobie? hmmm jedna to obieg przed wymiennikiem, druga za wymiennikiem.

Za sterowanie obwodem podłogówki odpowiedzialny będzie zawór termostatyczny umieszczony w rozdzielaczu wraz z sekcją mieszającą

coś takiego

hmmm widzę już minus mojego rozwiązania :(

Jeżeli będę chciał sterować jakimś regulatorem pogodowym to jak będzie w miarę ciepło (w sensie kaloryfery nie powinny grzać) to podłogówka będzie zimna....

Ale z drugiej strony jak by ustawić kocioł na stałą temp. zasilania bez żadnego regulatora pogodowego, to zawory termostatyczne na kaloryferach po osiągnięciu w okolicach zadanej temp. będą odłączać pojedyncze grzejniki i w skrajnym przypadku zostanie tylko podłogówka.....

Nie wiem czy to poprawne rozumowanie :(

Zanim odpowiedziałem to pobawiłem się twoimi rysunkami. [ATTACH=CONFIG]128016[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]128017[/ATTACH]

Jak ja to bym widział i gdzie są te dwie pompy o których pisałem

OK, ale mam dwa pytania do Twojej wersji:

1. czy grawitacyjny obieg do wymiennika wystarczy?

2. czy podłogówka nie powinna pracować w układzie zamkniętym? (tym bardziej że planowany jest na przyszłość drugie element grzewczy tzn. kocioł gazowy)

OK, ale mam dwa pytania do Twojej wersji:

1. czy grawitacyjny obieg do wymiennika wystarczy?

2. czy podłogówka nie powinna pracować w układzie zamkniętym? (tym bardziej że planowany jest na przyszłość drugie element grzewczy tzn. kocioł gazowy)

Kocioł na ekogroszek też można podłączyć w układzie zamkniętym, gdzieś już o tym tu pisali :)

A co do wymiennika to po co ci dodatkowe koszty?

Zrób sobie odejście na rurach zakończone zaworami a jak będzie potrzeba wtedy wszystko podłączysz.

Taki kocioł możesz sterować z każdego miejsca gdzie jest internet, powiadomienie o nieprawidłowościach też dostaniesz SMS-em. Zawsze wiesz co się dzieje.

A swoją drogą jak byś miał podłączać ten gaz to ten wymiennik też trzeba by przerobić bo będzie miał opory przepływu przy paleniu groszkiem a wtedy większa pompa? Po co?

mówiąc szczerze myślałem nad układem zamkniętym i opcji bez wymiennika.... Ale cały czas się zastanawiam czy to bezpieczne, co więcej czy jest to do końca zgodne z prawem....
Jeżeli by nie było zgodne z prawem to chyba tak by nie reklamowali i nie informowali o tym tak bezpośrednio. Ale nie mnie to osądzać.

A czy to bezpieczne ?

Ja też z drabiny spadłem :) a o tym nie mówią jak sprzedają :)

Prędzej będą kłopoty ze kotłami stałopalnymi niż z podajnikiem i "TAKIM" sterownikiem :)