Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

A kocioł na węgiel nie musi swojego spalić?

Cena węgla jest niska wg ciebie? za dobry groszek trzeba już płacić po 1000zł z dostawą uwierz mi że w nowym domu za połowę z tego gazem ogrzejesz. Mam porównanie w najbliższym otoczeniu w nowych domach i taniej wychodzi na gazie, koleżanka ma 150mkw z rekuperatorem z odzyskiem ciepła i kondensat gazowy 500zł/mieś kosztuje ją ogrzanie do 24 stopni no ale nowy ocieplony solidnie dom

a jak wyliczyłeś ze spali w tym domu za większą kwotę eko groszku?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam inne pytanko.

Czy jest ktoś komu padł kiedys sterownik eCoal i co było przyczyną jak już?

Ja swoje wiem a Wam Panowie krzykacze, proponuje wstrzymać zwieracze i zająć się rodzina przed świętami.

Wystarczy napisać raz a nie co 2 strony sie powtarzać.Zapewne chodzi o to aby przypadkiem nowy uzytkownik nie przeoczył wpisu, to może piszcie to samo co post , lub w stopce sobie zapiszcie aby nikomu nie umknęło.

Piec ma grzać,palić mało moich pieniędzy i mam mieć cieplucho .Ja akurat jestem zadowolony ,pewnie z niebieskiego też bym był.

To co od niego wymagam wykonuje 2 sezon i jeszcze mi troszkę kasy zostaje.

Z ciekawości zapytam:

Ktoś mnie pobije 1000 zł opał na całą zimę ?

Pozdrawiam i może dałem do myślenia. :p

Mi w 25kw padł eCoal i zostaw wymieniony,serwis sprawnie był na następny dzień od zgłoszenia. Sterownik zaczął się wieszać bez przyczyny.

A może węgla już brakuje, i hałas przez pusty zasobnik coraz większy??

Taka dodatkowa opcja gratis, powiadamianie dźwiękowe o pustym zasobniku :).

Niestety hałas powrócił po dokręceniu muszę zastosować chyba inne oringi obecne są chyba za miękkie i się ugniatają za szybko tam są siły dlatego musi być to skręcone jak należy

Edytowane przez mpepe

a jak wyliczyłeś ze spali w tym domu za większą kwotę eko groszku?

Gdzie to wyliczenie napisałem? napisałem że tona kosztuje 1000zł a za połowe tej ceny czyli 500 ogrzejesz dom gazem a ile weglem nie napisałem, ale szwagier i kuzynka grzeją nowe domy już o tym pisałem wcześniej, że szwagier płaci za ogrzewanie znacznie więcej obecnie około 25kg /24h kocioł HEF domy w obydwóch przypadkach nowe z termopora i 10 cm wełny na elewacji z tym że kuzynki dom jest 10 mkw większy

Edytowane przez mpepe

Cena węgla jest niska wg ciebie? za dobry groszek trzeba już płacić po 1000zł z dostawą uwierz mi że w nowym domu za połowę z tego gazem ogrzejesz. Mam porównanie w najbliższym otoczeniu w nowych domach i taniej wychodzi na gazie, koleżanka ma 150mkw z rekuperatorem z odzyskiem ciepła i kondensat gazowy 500zł/mieś kosztuje ją ogrzanie do 24 stopni no ale nowy ocieplony solidnie dom

500zl??????? to ja mam 160m użytkowej i na cały rok koszt mam 2500zl z ciepła wodą [aha u nas gazu nie ma jak coś] Rekuperator może założę ..fajna sprawa to jest :)

Edytowane przez wuwok

Ograniczenie zużycia energii na ogrzewanie odbywa się przez ograniczenie strat ciepła przez dom.Jeśli je ograniczysz do minimum to i zużycie gazu byłoby minimalne,tym bardziej że jest to nowy dom.

Nie zrozumie decyzji,że mając już gaz ktoś pakuje się w węgiel.

I tu się poniekąd z tobą zgodzę, bo kiedyś mieszkałem dobrych kilka lat w mieszkaniu gdzie miałem piec dwu obiegowy na gaz mieszkanie 64,8m2 średnia wysokość lokalu to 3,5m( na ziemi krzyżackiej to było) i póżniej w typowym bloku 54m2 i rachunki nie przerażały nie wiem nie analizowałem może ceny gazu poszły w górę albo co innego ogrzać mieszkanie a co innego dom, w każdy razie mój osobisty szwagier jak sądze ze względów ekonomicznych też ma gaz oddzielnie kocioł do CO i do CWU na gaz i w tam tym roku zamontował smieciucha z miarkownikiem ciagu pali drewnem i wunglem jest zadowolony bo nauczył się rozpalać od góry i ma stałopalność 7 godz na jednym załadunku także każdy ma swoje doświadczenia i swoją kalkulację i to nie jest powiedziane,że za parę lat nie zmienisz oceny swojego super taniego ogrzewania

Tu nic nie oszuka za energię trzeba płacić w takiej czy innej postaci jak zapłacisz za super wydajne urządzenie to masz tańsze rachunki, jak włożysz w ocieplenie to masz nizsze rachunki, jak nie zapłacisz za prąd to za drewno do kominka :yes:kwestia co kto wybierze i jakie ma możliwości czy wyłożyć kase od razu czy później placi w ratach, czy kogoś staćna leżenie bykiem czy chce lub musi przerzucić parę kilo opału i popiłu, pozatym niektórzy to lubią i co pan zrobisz nic pan nie zrobisz

I tu się poniekąd z tobą zgodzę, bo kiedyś mieszkałem dobrych kilka lat w mieszkaniu gdzie miałem piec dwu obiegowy na gaz mieszkanie 64,8m2 średnia wysokość lokalu to 3,5m( na ziemi krzyżackiej to było) i póżniej w typowym bloku 54m2 i rachunki nie przerażały nie wiem nie analizowałem może ceny gazu poszły w górę albo co innego ogrzać mieszkanie a co innego dom, w każdy razie mój osobisty szwagier jak sądze ze względów ekonomicznych też ma gaz oddzielnie kocioł do CO i do CWU na gaz i w tam tym roku zamontował smieciucha z miarkownikiem ciagu pali drewnem i wunglem jest zadowolony bo nauczył się rozpalać od góry i ma stałopalność 7 godz na jednym załadunku także każdy ma swoje doświadczenia i swoją kalkulację i to nie jest powiedziane,że za parę lat nie zmienisz oceny swojego super taniego ogrzewania

Tu nic nie oszuka za energię trzeba płacić w takiej czy innej postaci jak zapłacisz za super wydajne urządzenie to masz tańsze rachunki, jak włożysz w ocieplenie to masz nizsze rachunki, jak nie zapłacisz za prąd to za drewno do kominka :yes:kwestia co kto wybierze i jakie ma możliwości czy wyłożyć kase od razu czy później placi w ratach, czy kogoś staćna leżenie bykiem czy chce lub musi przerzucić parę kilo opału i popiłu, pozatym niektórzy to lubią i co pan zrobisz nic pan nie zrobisz

Jasna sprawa za każdą energię trzeba płacić ale tylko za niektóre należy płacić i jeszcze dokładać, czyścić, zwozić opał, rąbać itd

Grzecznie odpowiadam, ;) ktoś napisał kilkanaście stron wcześniej że żadne badania nie obowiązują

A ja jeszcze dopowiem że niektóre gminy dopłacają do wymiany kotłów weglowych na ekologiczne - weglowe - i Tu można dostać do 50% ceny kotła z powrotem

I warunkiem takiej dopłaty jest właśnie CERRTYFIKAT ekologiczny lub równoważny

Dzięki mpepe, sam z ciekawości będę coś próbował z tym działać. Choć osobiście mi ten hałas nie przeszkadza, a w sumie to go nie słyszę.

Tylko w głuchą, bezwietrzną noc, gdy na prawdę jest cichutko w domu, to słychać pracę podajnika. Ale w sumie jak lodówka się włączy to bardziej przeszkadza.

Jeszcze pytanie do bardziej obeznanych, jak widać po moich wykresach spaliny u mnie są dosyć niskie, choć nikt tak na prawdę nie ustalił punktu odniesienia, jakie powinny być.

I pytanie w jaki sposób sprawdzić czy w kominie nie dzieje się nic złego??

Komin systemowy, 9m, fi 200.

Do komina mogę zaglądnąć tylko poprzez wyczystkę, i otwór rewizyjny w kolanie łączącym piec z ceramicznym kominem.

I teraz tak, na poziomie wyczystki jest sucho, na ile tam mogę wsadzić łapę to jest sucho, z komina nic nie wypływa.

Na poziomie wejścia spalin z pieca do komina sucho, tam już łapy nie wsadzę, bo i tak nie dostanę do ceramiki.

Czy gdzieś w wyższych partiach nie wkrapla się ta skur..skroplina która potrafi przez mury przejść?

Czy ona się tam gdzieś nie wkrapla i nie zatrzymuje się na pewnym poziomie, np przez sadzę albo przez grubą zaprawę, w niewidocznym dla mnie miejscu???

Wiem że dziwne pytanie, ale jakoś nie chciałbym zobaczyć u siebie tego czarnego wykwitu.

A może ktoś jakoś u siebie sprawdza komin?:)

A ja jeszcze dopowiem że niektóre gminy dopłacają do wymiany kotłów weglowych na ekologiczne - weglowe - i Tu można dostać do 50% ceny kotła z powrotem

I warunkiem takiej dopłaty jest właśnie CERRTYFIKAT ekologiczny lub równoważny

to czyżby do gazu nie dopłacały? szczególnie z wymiany węglowy na gaz?

Edytowane przez mpepe

Cena węgla jest niska wg ciebie? za dobry groszek trzeba już płacić po 1000zł z dostawą uwierz mi że w nowym domu za połowę z tego gazem ogrzejesz.

Ten początek Twojej wypowiedzi mógł mi to zasugerować. Widocznie się pomyliłem- jak coś to sorki...

Dzisiaj miałem dostawę eko z Wesołej i tu pytano jestem na stronie http://wegiel.katowice.pl/wegle/kwk__myslowice_wesola_/

i nie ma ekogroszku w ich ofercie dobrze się domyślam, że firmy typu Bartex kruszą gruby węgiel na eko?

Poza tym dostałem węgiel cholernie mokry woda się leje z worów cena 800zł. A i znalazłem kolejnego magika co za podobno ten sam węgiel chce 700zł workowany to ciekawe ile on kosztuje na kopalni ?

Edytowane przez mpepe