Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Przy nieocieplonym domu to raczej norma. W okolicach 0oC także mi spala ok 25kg groszku. Docieplam podłogę na poddaszu i już widzę efekty. Obniżyłem temp. wody na grzejniki do 42oC przy 0oC na zewnątrz (do tej pory było na pogodowym ustawione 43oC). Na dzisiaj mam docieplone ok. 50% podłogi poddasza (styro 80mm + płyta OSB na styropian).

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Panowie i Panie napiszcie jakie macie spalanie w jakich kociołkach przy temperaturze bliskiej "0" tak z ciekawości oczywicie.

Bo jak wiadmomo wszystko jest zależne od ocieplenia, kubatury itp.

Bo mi wychodzi obecnie około 25 kg a dobę. Nie wiem czy to mało czy dużo.

Ale chciałbym wiedzieć czy mam jeszcze kombinować coś z kotłem, czy nie (najbardziej podobało mi sie spalanie 09.12.2013) i zaraz coś zepsułem. Szkoda że nie ma możliwości zapisu backupu ustawień kotła.

Spróbuj palić grupowym trochę inaczej.Ustaw moc na 8/12kW, i ustaw większą Histerezę CO na początek.1deg.W takim dużym kotle ,aż się prosi aby trochę zbuforować wody.Lecisz z mocą na styk.Mnie sie wydaje,że taki kocioł jak 17kW trzeba prowadzić z większa mocą...Jedziesz na 5 biegu,ale z prędkością 40km/h :)Gdybyś leciał na 5 biegu ponad 70km/h było by już prawie ok.Na tym forum jest dziwne przekonanie,że aby mało spalić trzeba "jechać" z jak najmniejszą spaliną,na jak najmniejszej mocy.Bez względu na zapotrzebowanie na ciepło,metraż budynku czy moc kotła :) Dla mnie to dziwne przekonanie,no ale jak kto tam woli.

Pozdrawiam.

Panowie i Panie napiszcie jakie macie spalanie w jakich kociołkach przy temperaturze bliskiej "0" tak z ciekawości oczywicie.

Bo jak wiadmomo wszystko jest zależne od ocieplenia, kubatury itp.

Bo mi wychodzi obecnie około 25 kg a dobę. Nie wiem czy to mało czy dużo.

Ale chciałbym wiedzieć czy mam jeszcze kombinować coś z kotłem, czy nie (najbardziej podobało mi sie spalanie 09.12.2013) i zaraz coś zepsułem. Szkoda że nie ma możliwości zapisu backupu ustawień kotła.

Też mi wychodzi +2*C 25 kg na dobę / 400m2

Też mi wychodzi +2*C 25 kg na dobę / 400m2

Pod wrażeniem jestem. Ciekawe jakie spalanie mieli byście jak u nas w nocy -6 jest :( a ostatnio już -8.

Domek nowy,dopiero zamieszkały .Teraz pale 20-23kg miału na dobę . Powierzchnia 240m2 ,temp w domu około 24 stopnie.

Edytowane przez wuwok

Gość Novy!
Dzisiaj i wczoraj (13 i 14.) oba dni w okolicach zera, ok. 15 na dobę. Ok. 250 m2:yes:

Ładnie pyka,ocieplona chata i wprawny operator i można palić takie ilości.Ja obecnie ok 140m2,nieocieplony stropodach,ściany bez ocieplenia,piwnica nieogrzeana pod całością,większość stara stolarka,obiekt firmowy,temp.od -5/0 deg do 25 kg,opał Wesoła 3:1 z peletem.

Wewnątrz 21deg.

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!
Pomiędzy 10 a 12 był pobór wody dla zmywarki. W wymienniku CWU zasilanie zimnej wody z sieci wprowadzone jest obok powrotu ciepłej wody z CO. i to zaburza wykresy, ale wiem już jak to załatwić . stosunkowo łatwo, ale kosztuje stówę...

Nie przesypuje Ci przy 1:5 na tak małym nadmuchu?Nie pamiętam już,ale w moim Ogniwie 39% to nie był na pewno nadmuch dla dawki 1:5 ;) Chyba ,że zmienili dmuchawki.

Nie przesypuje Ci przy 1:5 na tak małym nadmuchu?Nie pamiętam już,ale w moim Ogniwie 39% to nie był na pewno nadmuch dla dawki 1:5 ;) Chyba ,że zmienili dmuchawki.

Podejrzewam, że spokojnie na tym burner-s pojechałbym 1:4. mogę spróbować, ale wygenerowałbym więcej żużla (mam RI 10) przy zwiększonym nadmuchu. Przy tym samym musiałbym przywrócić do pracy jeden segment burnera. Ale nie ma potrzeby. W tej chwili od paru dni zwiększałem moc palnika, aby dowieźć pewnemu niedowiarkowi, że zwiększanie mocy, (wbrew tzw.logice i chłopskiemu rozumowi :yes: ) w niektórych układach zmniejsza zużycie paliwa

Dlaczego ? takie pisanie niewiele wnosi ,po pierwsze uczciwość ,po drugie zapotrzebowanie domu powierzchni zależy od izolacji ocieplenia ,mostków utrzymywanej temperatury i wielu innych składników .

dziwnie czasem wyglądają wykresy np.CWU. baniak ~150l, rodzina wieloosobowa a wykres jak od linijki :lol2:

Gość Novy!
dziwnie czasem wyglądają wykresy np.CWU. baniak ~150l, rodzina wieloosobowa a wykres jak od linijki :lol2:

Jak ktoś leci na jednej pompie i ma duży zbiornik to zużycia na wykresie po krótkim prysznicu nawet nie widać na wykresie.

Gość Novy!
Podejrzewam, że spokojnie na tym burner-s pojechałbym 1:4. mogę spróbować, ale wygenerowałbym więcej żużla (mam RI 10) przy zwiększonym nadmuchu. Przy tym samym musiałbym przywrócić do pracy jeden segment burnera. Ale nie ma potrzeby. W tej chwili od paru dni zwiększałem moc palnika, aby dowieźć pewnemu niedowiarkowi, że zwiększanie mocy, (wbrew tzw.logice i chłopskiemu rozumowi :yes: ) w niektórych układach zmniejsza zużycie paliwa

W tym wątku tego nie udowodnisz.Ja próbowałem.Nie da rady.

W tym wątku tego nie udowodnisz.Ja próbowałem.Nie da rady.
Niczego nie chcę udowadniać, jestem tu gościem ;) na stronie głównej z działu Ogrzewanie pisze "To największe w Polsce forum o budowaniu i o życiu. " No to ja właśnie o życiu :yes: Bo wielu widzę, żyje kotłownią i w kotłowni :D

Spróbuj palić grupowym trochę inaczej.Ustaw moc na 8/12kW, i ustaw większą Histerezę CO na początek.1deg.W takim dużym kotle ,aż się prosi aby trochę zbuforować wody.Lecisz z mocą na styk.Mnie sie wydaje,że taki kocioł jak 17kW trzeba prowadzić z większa mocą...Jedziesz na 5 biegu,ale z prędkością 40km/h :)Gdybyś leciał na 5 biegu ponad 70km/h było by już prawie ok.Na tym forum jest dziwne przekonanie,że aby mało spalić trzeba "jechać" z jak najmniejszą spaliną,na jak najmniejszej mocy.Bez względu na zapotrzebowanie na ciepło,metraż budynku czy moc kotła :) Dla mnie to dziwne przekonanie,no ale jak kto tam woli.

Pozdrawiam.

Zrobiłem tak jak sugerujesz, co dziwne mogłem zgrać ustawianie, ale juz przy próbie przywrócenia ustawień zawiesiło mi sie w połowie, czekalem z 10 min i anulowałem.

U Was również tak jest?