Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam po malej przerwie. Wczoraj udalo sie odpalic moj nowy kociol rbr ekouniwersal 23kW:D:D:D Dzieki Wszystkim za cenne rady a w szczegolnosci karoka65 i minertu. Kociol jest w trybie automatycznym i grzeje tylko cwu. Pozniej wrzuce jakies zdjecie jak wyglada to co jest na palniku. Sterwonik podpiety pod neta:-) Jak ktos ma jakies uwagi, rady to bardzo prosze, narazie nic nie zmienialem w nim w trybie automatycznym poza max. temp. czujnika podajnika.

Pozdrawia arur

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po malej przerwie. Wczoraj udalo sie odpalic moj nowy kociol rbr ekouniwersal 23kW:D:D:D Dzieki Wszystkim za cenne rady a w szczegolnosci karoka65 i minertu. Kociol jest w trybie automatycznym i grzeje tylko cwu. Pozniej wrzuce jakies zdjecie jak wyglada to co jest na palniku. Sterwonik podpiety pod neta:-) Jak ktos ma jakies uwagi, rady to bardzo prosze, narazie nic nie zmienialem w nim w trybie automatycznym poza max. temp. czujnika podajnika.

Pozdrawia arur

Miło słyszeć dobre słowo :)

Jak coś będzie nie halo to pukaj i pytaj.

Teraz nie wiem czy jest sens przełączania na pogodowy i kabli do czujników nie daj za grubych, 2 x 0,25mm2 albo 2 x 0,5mm2.

Jeśli były by różnice w pomiarach czujników eCoala i normalnych czyli za oknem i wewnętrznego możesz skorygować w zakładce "Kalibracja czujników"

Sterownik nie jest plombowany, odkręcisz te cztery duże śruby na rogach, otwory na wprowadzenie kabli są nawiercone w obudowie, tylko czymś ostrym przebij folię. W pudełku będą dwa dławiki żeby zacisnęły kabelki zabezpieczając przed wyrwaniem.

Na płytce przykręć przewody w opisane złącza.

Teraz nie wiem czy jest sens przełączania na pogodowy i kabli do czujników nie daj za grubych, 2 x 0,25mm2 albo 2 x 0,5mm2.

Jeśli były by różnice w pomiarach czujników eCoala i normalnych czyli za oknem i wewnętrznego możesz skorygować w zakładce "Kalibracja czujników"

Sterownik nie jest plombowany, odkręcisz te cztery duże śruby na rogach, otwory na wprowadzenie kabli są nawiercone w obudowie, tylko czymś ostrym przebij folię. W pudełku będą dwa dławiki żeby zacisnęły kabelki zabezpieczając przed wyrwaniem.

Na płytce przykręć przewody w opisane złącza.

No aby nie zapomniał porobić wszystkiego przed sezonem grzewczym bo jak jest zimno i deszczowo to nie chce się.

Pozdrawia arur

Powitać kolegę :)

Na pewno będziesz zadowolony z tego kotła i sterownika tak jak ja :)

Tak jak koledzy podpowiadają , pytaj jak potrzebujesz jakiś wiadomości, w miarę czasu każdy pomoże.

Wydłużaj sobie stopniowo czas przerwy w podtrzymaniu ...

...

Podglądaj u mnie, w podtrzymaniu stoi 2godz, ale wszystko zależy od opału.

Podłączaj pozostałe czujniki i ustaw sobie strefy czasowe z obniżoną temp. w programatorze CWU.

kociołek bardzo cieszy:D

Wczoraj nie bylo za duzo popiolu na palniku ale dzisiaj bedzie go cos wiecej(w tym jeden kalafior) to zrobie zdjecie. Mam pytanie czy w zaawansowanym i w parametrach uzytkownia mam poustawiac sobie parametry (poza czasem podtrzymania, ktory mam stopniowo wydluzac) tak jak naprzyklad ma zbigmaz01?

w ustawieniach tez jest moc kotła i ja mam ustawione na eko plus 16kW a moze lepiej dac 15kw bo nie wiem czym sie roznia te funkcje.

Wiem ze to moze banalne pytanie ale nie wiem dlaczego zadana temperatura CO czasami jest 39stopni a czasami 45 stopni.

Pozdrawia arur

Edytowane przez arur

Zacznę od końca.

39*C to jest temp. na lato, czyli masz ustawione "tryb CWU - Lato" i to jest temp. obniżona aby niepotrzebnie była wysoka na piecu. Jak ci spadnie temp. CWU to sterownik automatycznie podnosi na piecu aby dogrzać. Przykład: jak byś miał ustawioną temp.CWU na 55*C to piec podniesie do tej temp. 55*C

15kW czy 16kW to się okaże w zimie. Ja próbowałem te ustawienia i stwierdziłem że bardziej łagodnie działa wentylator na 16kW i piec mniej szaleje, ale to było jak piec musiał naprawdę grzać, czyli zima na całego. Musisz sprawdzić wzrokowo obserwując wentylator jak się zachowuje i co masz na palniku.

Samo ustawianie parametrów użytkownika polega na obserwacji palnika, czyli mniej lub więcej korekty dmuchawy, to zależy od węgla jak się spala i czy masz spieki jako niedopalone lub przepalone. Z tego co na forum wyczytałem to jest ich dwa rodzaje :)

Pracę podajnika też ustawiasz zależnie od węgla, pisali gdzieś że jak spieka to lepiej jest częstsze podawanie w krótszym czasie. Jak widzisz wszystko zależy od węgla. Dlatego zanim kupisz większą ilość warto kupić ze dwa woreczki i testować. Jak się sprawdzi to kupujesz, zwracając uwagę na to aby było z tej samej partii.

Na pewno ktoś się jeszcze odezwie i mnie poprawi :)

Jak wiesz ja też jestem w tym nowy i cały czas czytam i się uczę:)

Ponieważ tez od niedawna jestem posiadaczem tego pieca mam pytanie czym najchętniej palić w/w piecu? W grę wchodzą takie paliwa jak pelet miał.

Na temat tych paliw się nie wypowiem, a to z tej przyczyny że tym nie paliłem. Do tej pory paliłem tylko ekogroszkiem a to z tej przyczyny że to wychodzi najtaniej. Mało problemów, kłopotów i mało popiołu :)

Na temat tych paliw się nie wypowiem, a to z tej przyczyny że tym nie paliłem. Do tej pory paliłem tylko ekogroszkiem a to z tej przyczyny że to wychodzi najtaniej. Mało problemów, kłopotów i mało popiołu :)

Mało problemów to masz teraz jak już obcykałeś co i jak:) a na samym początku bywało róznie pamiętam ten lament, natomiast pojęcie mało popiołu to przesada bo z peletu jest dużo mniej ale fakt jest faktem że ekogroszkiem jest najtaniej dlatego też zakończyłem etap z pelletem i owsem i zacząłem testy z ekogroszkiem niestety nie ten zapach jak się otworzy drzwiczki ale ekonomicznie super ok 3,5 kg /doba szło dobrze tylko podajnik zaczął mi przesypywać lekko paliwo 1/5 w popielniku to ekogroszek - kombinowałem z czasem pracy podajnika w grzaniu zjechalem do 3s i podtrzymaniu jak również z dmuchawą nic nie osiągnąłem dalej przesypywał wobec tego posłuchałem rady i postamnowiłem zaktualizować oprogramowanie do 2.9.16 iii RATUNKU, RATUNKU,RATUNKU!!!!!!!! po wielu próbach udało mi się nawiązać połączenie aktualizatora ze sterownikiem przez tą "chorą'' Made in China mać przejściówkę i w trakcie aktualizacji wystąpił błąd póżniej komenda wyłącz i włącz sterownik i tak ze trzy razy a póżniej wszystko zawisło podajnik zaczął cały czas napierać to go odpiąłem a na wyświetlaczu sterownika ciągle Loading... Aktualizator mimo licznych prób już sie nie połączył ze sterownikiem, sterownik wisi zero reakcji wyłączanie i włączanie nic nie daje na wyświwtlaczu ciągle Loading........ Czy ktoś mi powie jak z tego problemu wyjść czy tylko kasa leczy POMOCY!!!!! bo mnie juz nogi bolą od stania przy laptopie w kotłowni

Mało problemów to masz teraz jak już obcykałeś co i jak:) a na samym początku bywało róznie pamiętam ten lament, natomiast pojęcie mało popiołu to przesada bo z peletu jest dużo mniej ale fakt jest faktem że ekogroszkiem jest najtaniej dlatego też zakończyłem etap z pelletem i owsem i zacząłem testy z ekogroszkiem niestety nie ten zapach jak się otworzy drzwiczki ale ekonomicznie super ok 3,5 kg /doba szło dobrze tylko podajnik zaczął mi przesypywać lekko paliwo 1/5 w popielniku to ekogroszek - kombinowałem z czasem pracy podajnika w grzaniu zjechalem do 3s i podtrzymaniu jak również z dmuchawą nic nie osiągnąłem dalej przesypywał wobec tego posłuchałem rady i postamnowiłem zaktualizować oprogramowanie do 2.9.16 iii RATUNKU, RATUNKU,RATUNKU!!!!!!!! po wielu próbach udało mi się nawiązać połączenie aktualizatora ze sterownikiem przez tą "chorą'' Made in China mać przejściówkę i w trakcie aktualizacji wystąpił błąd póżniej komenda wyłącz i włącz sterownik i tak ze trzy razy a póżniej wszystko zawisło podajnik zaczął cały czas napierać to go odpiąłem a na wyświetlaczu sterownika ciągle Loading... Aktualizator mimo licznych prób już sie nie połączył ze sterownikiem, sterownik wisi zero reakcji wyłączanie i włączanie nic nie daje na wyświwtlaczu ciągle Loading........ Czy ktoś mi powie jak z tego problemu wyjść czy tylko kasa leczy POMOCY!!!!! bo mnie juz nogi bolą od stania przy laptopie w kotłowni

Jakiej marki ta przejściówka?

Kup porządną i jeszcze raz aktualizację zrób.

Nic się nie stało.

Polecam przejściówki sprawdzone firmy DIGITUS.

Jakiej marki ta przejściówka?

Kup porządną i jeszcze raz aktualizację zrób.

Nic się nie stało.

Polecam przejściówki sprawdzone firmy DIGITUS.

Ok dzięki za odpowiedź. Najbardziej w niej podoba mi się zdanie Nic się nie stało.:wave:

Dalej już będę kombinował może starego kompa wydre z biurka on chyba ma RS 232 a jak nie to kupię faktycznie tą przejściówkę DIGITUS

Ta przejściówka to kupiona na alegro ma symbol AK7 i płytkę ze sterownikami z chińskimi napisamipóżniej wstawię zdjęcie.

Dzięki muszę lecieć

Mało problemów to masz teraz jak już obcykałeś co i jak:) a na samym początku bywało róznie pamiętam ten lament, ...

...

Różnie to bywało jak u każdego na początku. Ale żadnego lamentu to nie było. Były spieki jak studnie i zerwane zawleczki. Spieki znikły z pomocą producenta, zerwane zawleczki też po usunięciu spieków. Wszystko zawdzięczam kolegom z forum i producentowi kotła i sterownika.

Teraz jak już wiem co mogę przestawić i na co zwrócić uwagę na pewno jest spokojniej.

Szkoda że nie pisałeś o tej przejściówce wcześniej, mam jedną w zapasie to mogłem ci podrzucić . W zeszłym tygodniu gościłem jeden dzień w Starym Zamościu a konkretnie w Wierzbie.

Różnie to bywało jak u każdego na początku. Ale żadnego lamentu to nie było. Były spieki jak studnie i zerwane zawleczki. Spieki znikły z pomocą producenta, zerwane zawleczki też po usunięciu spieków. Wszystko zawdzięczam kolegom z forum i producentowi kotła i sterownika.

Teraz jak już wiem co mogę przestawić i na co zwrócić uwagę na pewno jest spokojniej.

Szkoda że nie pisałeś o tej przejściówce wcześniej, mam jedną w zapasie to mogłem ci podrzucić . W zeszłym tygodniu gościłem jeden dzień w Starym Zamościu a konkretnie w Wierzbie.

Dostałeś od producenta to co przetestowałem i zostało to przeniesione na jego kotły a dokładnie palniki.

Oczywiście zostało to sprawdzone i przetestowane również przez producenta i okazało się strzałem w 10-kę.

Jak jest lepiej to tylko się cieszyć.