Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Ja dziś upchnąłem 134 kg do kosza :D. Myślę że jakbym jeszcze porozgarniał po bokach to by 135 weszło.

Podpowie ktoś palący miałem, czy sypie sam miał czy mieszankę z groszkiem??

witam,ja sypie sam miał nie mieszam,a groch czeka na inne czasy, kurna musze chyba zmienić wage bo na mojej wychodziło nawet ok 150kg miału i to suchego

Jeszcze pytanie do bardziej obeznanych, jak widać po moich wykresach spaliny u mnie są dosyć niskie, choć nikt tak na prawdę nie ustalił punktu odniesienia, jakie powinny być.

I pytanie w jaki sposób sprawdzić czy w kominie nie dzieje się nic złego??

Komin systemowy, 9m, fi 200.

A może ktoś jakoś u siebie sprawdza komin?:)

Ja od wczoraj widzę co się dzieje 5,5 metra powyżej czopucha, czyli 1 metr od wylotu z komina, i wbrew pozorom wcale nie dmucham spalinami do domu.

Gość Novy!
Ja od wczoraj widzę co się dzieje 5,5 metra powyżej czopucha, czyli 1 metr od wylotu z komina, i wbrew pozorom wcale nie dmucham spalinami do domu.

Chyba nic złego się nie dzieje skoro zmniejszyłeś moc dmuchawy?Zanim to zrobiłeś kocioł szybciej "docierał do zadanej".napisz proszę ,dlaczego taka reakcja?

A jakby tak zrobić, że zamontuję sobie wolny czujnik spalin na końcówce komina, i podepnę go pod wolne gniazdo podłogówki, żeby mieć pogląd na wykresie jaka jest temperatura spalin tam na górze.

Tylko teraz pytanie jaka powinna być temperatura spalin tam na górze, żeby cały komin był suchy??

I jaka powinna być temperatura spalin w kominie w zależności od temperatury zewnętrznej??

Gość Novy!
A jakby tak zrobić, że zamontuję sobie wolny czujnik spalin na końcówce komina, i podepnę go pod wolne gniazdo podłogówki, żeby mieć pogląd na wykresie jaka jest temperatura spalin tam na górze.

Tylko teraz pytanie jaka powinna być temperatura spalin tam na górze, żeby cały komin był suchy??

I jaka powinna być temperatura spalin w kominie w zależności od temperatury zewnętrznej??

Jeśli się mylę,to proszę,niech mnie ktoś poprawi.Jeśli widzisz biały dym z komina,a opał jest suchy-wtedy świadczy to "zimnej" spalinie.

Chyba nic złego się nie dzieje skoro zmniejszyłeś moc dmuchawy?Zanim to zrobiłeś kocioł szybciej "docierał do zadanej".napisz proszę ,dlaczego taka reakcja?

To zmniejszenie mocy dmuchawy miało związek z obserwacją temp. spalin wyżej w kominie. Normalnie dla mojej Wesołej i małego palnika ardeo 27% jest wystarczające, a czyszczenie polegało na ogarnięciu zmiotką wymiennika. Od 4 dni robię test jakiegoś eko podobno z Piekar, na 28% i zauważyłem nalot taki bardziej smołowy ale nie czarny. Chciałbym dokończyć test porównawczy względem miału Piekary i nie wiem czy da radę na 28% a wolałbym nie zmieniać.

Gość Novy!
To zmniejszenie mocy dmuchawy miało związek z obserwacją temp. spalin wyżej w kominie. Normalnie dla mojej Wesołej i małego palnika ardeo 27% jest wystarczające, a czyszczenie polegało na ogarnięciu zmiotką wymiennika. Od 4 dni robię test jakiegoś eko podobno z Piekar, na 28% i zauważyłem nalot taki bardziej smołowy ale nie czarny. Chciałbym dokończyć test porównawczy względem miału Piekary i nie wiem czy da radę na 28% a wolałbym nie zmieniać.

Ok,pytałem z czystej ciekawości.jak dla mnie szybciej dochodził z przed zmiany nadmuchu,chyba że zmiana opału się odbyła.No ale ja stary już jestem,i wzrok nie ten :)

Jak możesz cyknij opał z wesołej na tym palniku,tak aby płomyk było widać.Ciekaw jestem tego palnika.

Pozdrawiam

SDC18500.jpgSDC18502.jpg

Starsze fotki ten sam czas z lampą i bez. Palnik obrotowy ale obrót mam wyłączony, brak doświadczenia i nie wiadomo jak na to patrzeć to niech chociaż w miejscu stoi. Histogramów na grupowym nie szło opanować , ale po zmniejszeniu powietrza antyspalinowego coś zaczęło się jakby klarować. Niedopału nia widzę a resztą się nie przejmuję, ciepłomierz mówi że jest dobrze i to wystarczy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez wojtek65

Pytałem już o problemy ze sterem macie problemy z zalogowanie po IP? u mnie wielokrotnie muszę powtarzać tę czynność wyskakuje błąd "połączenie zresetowane".

I druga sprawa wejście z telefonu na stronę sterownika jest niemożliwe zawiesza się na szarej stronie z napisem ecoal i pasku ładowania strony gdy osiągnie jakieś w 1/4%. Wchodząc przez program na android działa własciwie.

Pewnie temp czopucha mierzy.

Dokładniej 5,5 metra nad czopuchem a 1 metr przed wylotem z komina. Dzień bez testów dzień stracony:yes: W kociołku się pali a coś trzeba eksperymentować. Ciekawe jak długo wytrzyma czujnik wewnetrzny bez tej obudowy z kompletu owinięty folią aluminiową na przewodzie elektrycznym 2x 0,5 . Próbowałem inny od starego sterownika i Bruli go nie odczytuje. Inny pt 100 od innego miernika też nie odczytuje także zamiana pt 100 w miejsce KTY 81 210 nie wchodzi w grę.