Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałeś od producenta to co przetestowałem i zostało to przeniesione na jego kotły a dokładnie palniki.

Oczywiście zostało to sprawdzone i przetestowane również przez producenta i okazało się strzałem w 10-kę.

Jak jest lepiej to tylko się cieszyć.

Widocznie tak jest, skoro tak piszesz.:p

A że zdaje egzamin to chyba najlepiej o tym wiedzą użytkownicy, nie skarżą się jak na innych forach :p

Widać producent dba o swoich klientów i dzięki mu za to :D:D:D

Widocznie tak jest, skoro tak piszesz.:p

A że zdaje egzamin to chyba najlepiej o tym wiedzą użytkownicy, nie skarżą się jak na innych forach :p

Widać producent dba o swoich klientów i dzięki mu za to :D:D:D

Tak jest bo pierwszy u którego to zastosowano w RBR to kolega j23titus tyle,że tam było zaklejanie a później :::::: co producent potwierdzić może.:p

Tak to jest jak się szuka taniochy made in china a potem płacz.

Jak to kupowałem gdzieś tam na jesieni tamtego roku to nie było jeszcze tylu mądrych porad na ten temat na forum, a że na allegro ofert tego jest mnóstwo to oczywiście, że wybrałem jedną z najtańszych wkoncu to tylko przejściówka nie laptop czy telewizor ale jak się okazuje wszystko można spier...niczyć. Póżniej przy jakiejś tam okazji aktualizację sterownika zrobił mi Daniel i wydawało mi się, że miał taką samą przejściówkę nawet mi ją zostawił ale przekazałem ją póżniej niedalekiemu sąsiadowi muszę zobaczyć czy to tosamo. A teraz wygrzebalem z szuflady to co miałem i tak wyszło jak wyszło. Swoją drogą czy ES już coś zrobił w tym temacie czy dalej wszyscy muszą kombinowć. Niech dołożą do ceny 50zł i przejściówke a najlepiej odrazu gniazdo USB bo to jest moim zdaniem niepoważne, że firma uparcie trzyma się takiej niedoróbki. Dobra idę spróbóję ruszyć coś z tym piecem dobrze, że jest w miare ciepło

Jak to kupowałem gdzieś tam na jesieni tamtego roku to nie było jeszcze tylu mądrych porad na ten temat na forum, a że na allegro ofert tego jest mnóstwo to oczywiście, że wybrałem jedną z najtańszych wkoncu to tylko przejściówka nie laptop czy telewizor ale jak się okazuje wszystko można spier...niczyć. Póżniej przy jakiejś tam okazji aktualizację sterownika zrobił mi Daniel i wydawało mi się, że miał taką samą przejściówkę nawet mi ją zostawił ale przekazałem ją póżniej niedalekiemu sąsiadowi muszę zobaczyć czy to tosamo. A teraz wygrzebalem z szuflady to co miałem i tak wyszło jak wyszło. Swoją drogą czy ES już coś zrobił w tym temacie czy dalej wszyscy muszą kombinowć. Niech dołożą do ceny 50zł i przejściówke a najlepiej odrazu gniazdo USB bo to jest moim zdaniem niepoważne, że firma uparcie trzyma się takiej niedoróbki. Dobra idę spróbóję ruszyć coś z tym piecem dobrze, że jest w miare ciepło

To nie jest żadna niedoróbka.Takie gniazda stosuje się do np dekoderów satelitarnych,czy też innych programowalnych urządzeń.

Czasami winą jest sam komputer.

Dobra przejściówka kosztuje 40zł.

To nie jest żadna niedoróbka.Takie gniazda stosuje się do np dekoderów satelitarnych,czy też innych programowalnych urządzeń.

Czasami winą jest sam komputer.

Dobra przejściówka kosztuje 40zł.

Może i nie niedoróbka ale jak to nazwać to tak jak by kupił nowe auto i żeby zatankować trzeba kupić nakładkę na pistolet do dystrybutora i teraz 2tys (czy tam ile nie patrzyłem ostatnio) użytkowników ma sie za tym uganiać i co z tego że tak tankują promy kosmiczne

Chodzi o to że RS jest standardem przemysłowym, bardzo stabilnym i pewnym interfejsem do komunikacji pomiędzy urządzeniami. ą że dzisiaj laptop z RS to tylko na specjalne zamówienie to nie wina producenta sterownika

Standard standardem wtakim razie jaki problem żeby dorzucić do pudełka działającą przejściówkę ,czy każdy ma zamawiać lapka z RS ?

Zainstalowałem win7 bo myślałem że broi Vista ale dalej to samo trzeciego systemu już nie będę instalował czekam na przejściówkę od minertu

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to bardzo często wina leży po stronie taniego kabla USB a nie przejściówki. Ja tez miałem problemy z takimi przejściówkami, ale w końcu się okazało, ze kabel USB za 5zł nie daje rady. Po zakupie ekranowanego kabelka za 15 zł wszystkie problemy zniknęły jak ręka odjąć. To samo miałem z drukarką.

kociolek juz tydzien u mnie pracuje:D oto pare zdjec popiolu i kotła:

http://img580.imageshack.us/img580/776/img4131nz.th.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8999/img4132d.th.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/9579/img4135yi.th.jpg

http://img191.imageshack.us/img191/139/img4138l.th.jpg

Dzisiaj wydlurzylem postój podajnika w podrzymaniu z 40 minut na 60 minut i mam tak zwiekszac do 2 godzin tak? cos razem z tym musze zmieniac?

Nie wiem czy ten popiół co jest na zdjeciach jest dobry czy nie czy zmiejszyc czas podawania bo mam 6 sekund teraz ustawione.

Instalator mi powiedzial zebym raczej nie ustawial kotła na mniej niz 48 stopni bo wtedy sie wytwarza "rosa" czy cos takiego nie pamietam dokladnie czy to prawda?

Czy u Was w domu tez slychac jak pracuje slimak? U mnie nie slychac chrupajacego wegla tylko takie buczenie jak on pracuje. Ja mieszkam na pietrze a na parterze jest kocioł.

Pozdrawia arur

Edytowane przez arur

No i pięknie wszystko widać. Mnie się podoba :)

Zwiększać możesz, im rzadziej będzie się włączał to mniej spali opału.

A co do buczenia to ja swój lekko podniosłem do góry i postawiłem na gumach i filcu (guma pod stopką podajnika a filc 1cm pod piecem). Teraz naprawdę muszę się wsłuchać czy podajnik się włącza.

A co cię tak centralnie interesuje? Nalepki? :)

Nie :) mogę sobie obejrzeć u siebie ale wydaje mi się że kociołek jest dostawiony plecami do ściany, pod wlotem spalin powinna być wyczystka bo komin nie wypuszczony tylko w ścianie, czy nie jest zastawiona kotłem i ile jest od zasobnika do ściany bo tak z kanta fotka zrobiona.

Ale wygląda fajnie :)

kociolek juz tydzien u mnie pracuje:D oto pare zdjec popiolu i kotła:

Czy u Was w domu tez slychac jak pracuje slimak? U mnie nie slychac chrupajacego wegla tylko takie buczenie jak on pracuje. Ja mieszkam na pietrze a na parterze jest kocioł.

Pozdrawia arur

Właśnie w dniu wczorajszym pisałem do Daniela z Instalco w podobnej sprawie. U mnie również słychać głośną pracę silnika ślimaka na piętrze po przeciwnej stronie domu niż kotłownia, która usytuowana jest za ścianą salonu na parterze (chrupanie groszku również - jednak jest ono znacznie bardziej ciche niż "buczenie" silnika - co ważne nigdy nie zerwało zawleczki czyli opory nie są zbyt duże, kocioł wypoziomowany, groch 8-25 mm). Denerwuje mnie to strasznie. Porównywałem pracę silnika ślimaka w moim RBR z kilkoma kotłami innych producentów. W przypadku innych było dużo ciszej. Słychać było jedynie chrupanie transportowanego węgla w trakcie podawania. W jednym przypadku (mojego najbliższego sąsiada) firma Defro wymieniła silnik ślimaka po reklamacji złożonej ze względu na jego głośną pracę. Poza tym kocioł sprawuje się świetnie

A co do buczenia to ja swój lekko podniosłem do góry i postawiłem na gumach i filcu (guma pod stopką podajnika a filc 1cm pod piecem). Teraz naprawdę muszę się wsłuchać czy podajnik się włącza

O ile w obecnej sytuacji pod stopkę zasobnika można podłożyć jakąś gumę czy filc to pod zamontowany już kocioł będzie ciężko...

Edytowane przez sakus
literówki