Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Nie posiadam sterownika typu eCoal czy Bruli więc nie za bardzo orientuje się o co chodzi w tych nastawach.

Natomiast zauważyłem jakieś sugestie ze strony użytkowników tych sterowników do producenta o zmianę oprogramowania i umożliwienie regulacji skrócenia czasu pracy podajnika opału.

W prosty sposób można oszukać sterownik wykorzystując układ automatycznego opóźnienia załączania.

Taki najprostszy przekaźnik automatyczny np. PCR-513 firmy F&F z Pabianic kosztuje około 70 zł. Regulacja opóźnienia od 0,1 sek do 24 dni.

Mylisz się Andrzeju.Przekaźnik się nie sprawdzi.Próbowałem.

Nie będę opisywał jak i dlaczego się nie da,ale się nie da.:yes:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jednak mozna sprawdz moje wykresy. Czujniki na 100 % dobrze skalibrowane

Grzałką elektryczną :D

Jeżeli kocioł (źródło ciepła) -ogrzewa bojler to w bojlerze zawsze będzie niższa lub prawie równa temperatura wody w trakcie ładowania-podnoszenia temperatury wody w bojlerze .

Edytowane przez animuss

Domyślam się, że sterownik albo sprawdza stan obciążenia wyjścia, lub triak w końcówce sterownika robi małe zakłócenia.

Wystarczy równolegle do cewki przekaźnika podłączyć obciążenie np. żarówkę 25W.

Ja w taki sposób mam odseparowany drugi sterownik. Tylko nie używam żarówki.

Taki by wystarczył ale jest drogi .

http://www.tme.eu/pl/details/rtx132-220-12s/przekazniki-czasowe-mechaniczne/alstom/rtx-132-220230-12sek/

Witam wszystkich.

Posiadam piec z Instalco 23kw CWU ze sterownikiem Ecoal pracuje na automacie i bardzo często mam problem z zapłonem paliwa -ustawione mam 110 stopni.Czy ktoś z uzytkowników ma co podobnego i jakieś może podpowiedzi co z tym fantem zrobić

Gość Novy!
Przyszły życzenia od Instalco, bardzo miłe, dziękujemy.

Miłe opinie na produkt,miłe życzenia.Psioczenie na forum=brak życzeń.

Karoka chyba kupił paleciaka 20 T opału.Przy takiej "roz-ciągliwości" zasobnika-przyda się :)

Gość Novy!
tak się zastanawiam czy dobrze skalibrowałęm czujki i porównałęm sobie z

http://www.home.umk.pl/~vaisala/

No i bardzo dobrze to zrobiłęm :D

Czujniki kalibruje się w temp.ich potencjalnej pracy.Plus minus 10deg :)

Piszę o czujniku CO,spalin,powrotu,CWU.

Edytowane przez Novy!

Miłe opinie na produkt,miłe życzenia.Psioczenie na forum=brak życzeń.

Karoka chyba kupił paleciaka 20 T opału.Przy takiej "roz-ciągliwości" zasobnika-przyda się :)

Akurat Sławek nie słodził ani wazeliną nie smarował ... jak się płacze z niewiadomych powodów to tak jest ...

A tym czasem spalanie spada :) temp na zewnątrz -8*C , powoli dochodzę do porozumienia z moją instalacją :)

Edytowane przez adkwapniewski

Gość Novy!
Akurat Sławek nie słodził ani wazeliną nie smarował ... jak się płacze z niewiadomych powodów to tak jest ...

A tym czasem spalanie spada :) temp na zewnątrz -8*C , powoli dochodzę do porozumienia z moją instalacją :)

Najmniejsze na cyklicznej pracy pomp ale kocioł brudny i pracuje jak kondesat - temp spalin < 90*C , zasilanie podłogówki 30*C, temp zadana CO 50*C ,temp pomieszczeń ~21*C, spalanie 6-7kg/d

Popracuj tak parę dni,niech te kilka ton budulca się wychłodzi.Zobaczysz ile spalisz jak trzeba będzie o dogrzać :)

Popracuj tak parę dni,niech te kilka ton budulca się wychłodzi.Zobaczysz ile spalisz jak trzeba będzie o dogrzać :)

Musisz mnie na ziemię ściągać - ja tu już szampana otwieram :)

-6 -8*C mam już dosyć długo (V strefa), w południe jak jest słoneczko to wzrasta do -2*C ale na chwilkę (3-4h)

Mam nadzieję że tak zostanie. Wentylacja nie pracuje cały czas , nie mam GWC i pomimo reku wychładzała domek o 1*C spokojnie (nawiew +14*C przy -6*C na zew i 21*C wew), przy włączonym regulatorze pokojowym + bezwładność podłogówki = masakra.

Teraz reku pracuje cyklicznie (3x na dobę po 3h , reszta off)

wypadkowa kilku rzeczy.

Wypisałem u góry - rck,wentylacja,praca pomp - algo CO u mnie większego znaczenia nie ma na tym niby retopalu. Jak się prawie ładnie wypala to wykresy z automatu i dwu stanu wyglądają prawie identycznie. Automat ma tą przewagę że jak się zmienią warunki to się dostosuje a dwu-stan musisz ręcznie korygować ...

Też miałem w kilka dni po ~17kg jak wiatr szalał a temp zewn były wyższe ... kręciłem dwu stanem , grupowym itd aż "wypatrzyłem" zależność , nie potrafię tego opisać to raczej taka heurystyka

wypadkowa kilku rzeczy.

Wypisałem u góry - rck,wentylacja,praca pomp - algo CO u mnie większego znaczenia nie ma na tym niby retopalu. Jak się prawie ładnie wypala to wykresy z automatu i dwu stanu wyglądają prawie identycznie. Automat ma tą przewagę że jak się zmienią warunki to się dostosuje a dwu-stan musisz ręcznie korygować ...

Też miałem w kilka dni po ~17kg jak wiatr szalał a temp zewn były wyższe ... kręciłem dwu stanem , grupowym itd aż "wypatrzyłem" zależność , nie potrafię tego opisać to raczej taka heurystyka

RCK - jest

wentylacja z reku - jest

praca pomp - rozwiń

Mozsesz dać podglad na kocioł ??

RCK - jest

wentylacja z reku - jest

praca pomp - rozwiń

Mozsesz dać podglad na kocioł ??

Przecież ty wszystko wiesz to po co pytasz ?

Z takim prymitywem sobie nie radzisz ?

Widać tylko na forum potrafisz szczekać jak komputer masz przed sobą.

Już nie raz powtarzałem starą prawdę:

Z wielką dupą wszędzie się zmiścisz.,

Z wielką gębą już nie.

Przemyśl to sobie.

Musisz mnie na ziemię ściągać - ja tu już szampana otwieram :)

-6 -8*C mam już dosyć długo (V strefa), w południe jak jest słoneczko to wzrasta do -2*C ale na chwilkę (3-4h)

Mam nadzieję że tak zostanie. Wentylacja nie pracuje cały czas , nie mam GWC i pomimo reku wychładzała domek o 1*C spokojnie (nawiew +14*C przy -6*C na zew i 21*C wew), przy włączonym regulatorze pokojowym + bezwładność podłogówki = masakra.

Teraz reku pracuje cyklicznie (3x na dobę po 3h , reszta off)

Widzicie teraz Panowie jak to jest, jak ktoś dobrze wykorzystuje ciepło które wyprodukuje kociołek !!! pomimo znacznych temp minusowych spalanie jest na poziomie < 10kg/doba, macie również tajemnice ogrzewania niskotemperaturowego (100 % podłogówka) i wychodzi na to że w domkach gdzie jest podłogówka (100%) nawet najmniejszy kociołek będzie za duży :) policzyć możecie sami 10kg/doba X 180-200dni sezonu grzewczego .... nie da sie??? da...