Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak wam padnie ALPHA 2 AA to wymieniają od ręki na nową bo podoobno nienaprawialne, moja padła po 5 miesiącach i nie wykluczone, że z mojej winy, ale wymienili bez problemu

Ja mam 4szt ALPHY i wszystkie pracują cyklicznie i zobaczę kiedy padną, na pewną jest większe prawdopodobieństwo padnięcia jak coś się włącza i wyłącza ale tak to bym nic w domu nie włączał bo może już nie wstać. Ciekawe czy zwracacie uwagę przy podłączeniu pompy na biegunowość faza/0, może to jest przyczyna padnięcia.

Moja alpha chodzi cyklicznie(taka konieczność) 4 razy na godz się włącza i 2 rok chodzi a że gwarancja 5 lat wiec lepiej jak padnie w tym okresie :)

Nic nie pisali w papierach ,że nie może cyklicznie.

Ja też kupiłem 2 tony i ma wystarczyć a jak będzie zobaczymy :)

Ja miału z Czeczota :D

Edytowane przez Delphion1

Ja mam 4szt ALPHY i wszystkie pracują cyklicznie i zobaczę kiedy padną, na pewną jest większe prawdopodobieństwo padnięcia jak coś się włącza i wyłącza ale tak to bym nic w domu nie włączał bo może już nie wstać. Ciekawe czy zwracacie uwagę przy podłączeniu pompy na biegunowość faza/0, może to jest przyczyna padnięcia.

Również mam 4szt ALPHY-2 praca ciągłą,zasobnik C.W.U. ładowany grawitacyjnie .

Witam.

Właśnie usiłuję podłączyć sterownik pod neta ale mi nie wychodzi.

Podczas zapisywania danych sterownika(ip, port, identyfikator) przez ponad godzinę trwałą próba połączenia ze sterownikiem i nic.

Obecnie w moich sterownikach jestem widoczny jako offline i nie ma możliwości edycji.

Co robię źle???

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Witam.

Właśnie usiłuję podłączyć sterownik pod neta ale mi nie wychodzi.

Podczas zapisywania danych sterownika(ip, port, identyfikator) przez ponad godzinę trwałą próba połączenia ze sterownikiem i nic.

Obecnie w moich sterownikach jestem widoczny jako offline i nie ma możliwości edycji.

Co robię źle???

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Musisz napisac cos wiecej

Z fusow nikt ci nie wywrozy

Na czym masz siec jakie zakresy IP

Jakie IP ustawiasz na sterowniu np?

Musisz napisac cos wiecej

Z fusow nikt ci nie wywrozy

Na czym masz siec jakie zakresy IP

Jakie IP ustawiasz na sterowniu np?

Podłączyłem pod TP-Link MR3420 + Huawei E3131s-2 + Aero2.

W sterowniku wpisałem to co mi się wyświetliło podczas dodawania sterownika na eSterownik czyli,

Identyfikator: 55B0CFB0E8

Adres IP serwera: 178.33.55.29

Port serwera: 27854

Podłączyłem pod TP-Link MR3420 + Huawei E3131s-2 + Aero2.

W sterowniku wpisałem to co mi się wyświetliło podczas dodawania sterownika na eSterownik czyli,

Identyfikator: 55B0CFB0E8

Adres IP serwera: 178.33.55.29

Port serwera: 27854

IP serwera, maski i portu nie ruszaj, sterownik pamięta te rzeczy.

Musisz być wolne IP i sprawdzić bramę.

Nie dasz rady zadzwoń jutro do południa to pomogę, fona znajdziesz na mojej stronie.

A co tu jest tak spokojnie ? Wracam z pracy i tylko pół strony do przeczytania ?

Panowie, co się dzieje ?

Nie no, chyba już się świąteczna atmosfera udziela. :wink:

Krzyś Ty też jestes zawiedziony ? :)

Dziś mam trochę czasu a tu trole zajęły się chyba świętami :)

Nie maja czasu grzebać w sterowniku to i problemów brak :)

To co zapodałem jest uniwersalne i dotyczy każdego kotła,niezależnie od koloru.

Z tego co pogrubiłeś, najbardziej bezobsługowe na pewno nie jest, ale biorąc pod uwagę nasze polskie realia, koszt inwestycji i amortyzacji (tylko nie wyjeżdżaj z kotłownią i z kominami), to na obecną chwilę, grzanie węglem wychodzi najtaniej.

Gość Arturo72
Z tego co pogrubiłeś, najbardziej bezobsługowe na pewno nie jest, ale biorąc pod uwagę nasze polskie realia, koszt inwestycji i amortyzacji (tylko nie wyjeżdżaj z kotłownią i z kominami), to na obecną chwilę, grzanie węglem wychodzi najtaniej.

Napewno tak jest ? Sądzę,że się mylisz bo w przeliczeniu ekogroszku na kWh okazuje się,że nie jest on najtańszy.

A czemu mam nie wyjeżdżać z kominami ? Właśnie od tego jest OZC robione jeszcze przed budową,żeby zdecydować czy komin będzie nam potrzebny do systemu grzewczego czy możemy zrezygnować z jego postawienia celem zaoszczędzenia paru ładnych tys.zł.

(dlatego post timona powinien być automatycznie wklejany jako drugi post zaraz po pytaniu na temat kotła na ekogroszek)

Ja w projekcie gotowym miałem dwa odrębne kominy w dwóch różnych miejscach,na etapie adaptacji projektu kazałem swojemu architektowi zlikwidować jeden,ten w kotłowni,takim sposobem postawiłem tylko jeden komin do kominka zamiast dwóch co spowodowało automatyczne zaoszczędzenie kasy na drugim kominie.

Ale ja już przed budową miałem zrobione OZC i wiedziałem,że gaz ziemny i ekogroszek to dla mnie będą drogie rozwiązania na ogrzewanie i komin byłby zbędny...

Edytowane przez Arturo72

Napewno tak jest ? Sądzę,że się mylisz bo w przeliczeniu ekogroszku na kWh okazuje się,że nie jest on najtańszy.

Tak właśnie myślę.

Pierwsze lepsze porównanie z netu.

Najtaniej wychodzi gruntowa PC i kocioł na drewno. PC odpada ze względu na cenę, a kocioł na drewno ze względu na obsługę (trzeba by palacza zatrudnić).

Więc tak jak napisałem, w ogólnym rozrachunku węgiel wychodzi najtaniej.

Nie biorę pod uwagę tych 20 minut raz w tygodniu na obsługę. Bo ktoś może BARDZO cenić swój czas ;)

1kWh.jpg

Zrobiłem mix'a Pieklorza z Jaretem ( 2do1) kupione w Bartexie.

Pieklorz, jest wilgotny, ale do kolejnego zasypu już będzie lepiej. ( Jaret jak pieprz )

W popielniku tak:

2013-12-22 09.58.16.jpg

Te gubsze frakcje po ściśnieciu rozpadają się na popiół.

Parametry i histogram:

Zrzut ekranu 2013-12-22 10.02.jpg

Sprawa z ustawieniami jest 'świeża', ale przy zmniejszeniu nadmuchu widać dym z komina. Przy obecnym jeszcze muszę poobserwować, co się dzieje w wymienniku ( ewentualna sadza ) Pewnie dla spokoju +1 na nadmuchu, ale wtedy w popielniku większe kawałki. ( Pracował chwilę na większym nadmuchu i tak było )

Jest ok, czy jeszcze jakieś kombinacje uskuteczniać ?

Tego mixa mam 375kg, więc nie będę się rozczulał bardzo. Za chwilę wracam do Kazika Juliusza i tam było przyzwoicie, jak się skończy wrzucam Retopal i tego mam więcej, zatem wtedy będzie trzeba obserwować.