Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Panowie, mam pytanie odnośnie trybu podtrzymania. Ostatnio trochę kombinuję z ustawieniami i tak to wczoraj doprowadziłem piec do trybu podtrzymania, w którym zaczął dmuchać najpierw 52% potem wskoczył na 62% mimo iż jest ustawione 42% w trybie podtrzymania. Może mi to ktoś wyjaśnić?

Witam

Panowie, mam pytanie odnośnie trybu podtrzymania. Ostatnio trochę kombinuję z ustawieniami i tak to wczoraj doprowadziłem piec do trybu podtrzymania, w którym zaczął dmuchać najpierw 52% potem wskoczył na 62% mimo iż jest ustawione 42% w trybie podtrzymania. Może mi to ktoś wyjaśnić?

Jeżeli masz ustawiony aktywny algorytm wygaszania kotła to w podtrzymaniu robi właśnie tak jak mówisz.

Rozpoczyna dmuchać tak jak ustawiłes a jak temp. spalin nie wzrasta o określoną wartośc w ciągu jakiegoś czasu to podnosi nawiew o 10%.

U ciebie musiało podnieść dwa razy.

Wszystko to po to żeby nie wygasło.

Jesli się mylę to ktoś poprawi:)

Jeżeli masz ustawiony aktywny algorytm wygaszania kotła to w podtrzymaniu robi właśnie tak jak mówisz.

Rozpoczyna dmuchać tak jak ustawiłes a jak temp. spalin nie wzrasta o określoną wartośc w ciągu jakiegoś czasu to podnosi nawiew o 10%.

U ciebie musiało podnieść dwa razy.

Wszystko to po to żeby nie wygasło.

Jesli się mylę to ktoś poprawi:)

Oooo takie cuda, i znowu jestem trochę mądrzejszy z eCoala :), dziękuję bardzo za odpowiedź. Faktycznie mam ustawione tak jak piszesz.

Pozdrawiam

Również życzę zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Wracając do tematu, to chciałbym się zapytać czy jest jakiś prosty tani sposób by nasz RBR śmigał jak mamy dyskotekę w kotłowni. Chodzi o to, że na UPSa mnie w tym momencie nie stać, a wiało dziś tak, że ciągle przygasało światło. Tym sposobem sterownik ciągle się wyłączał na ułamek sekundy. Konstruktorzy płyty głównej mogli na wejściu zastosować jakiś kondensator i na takie krótkie przerwy byłby problem z głowy (urządzenia sterowane przez sterownik by padały, ale ster śmigałby dalej bez przerw). Może Wy byście coś poradzili, ale bez ingerencji w elektronikę. Zależy mi na bardzo tanim rozwiązaniu, a UPS w przyszłości będzie (+ jakiś generator z prostym stabilizatorem napięcia).

Druga sprawa to czy są jakieś przełączniki by móc przełączać instalację w domu pomiędzy fazami. Dziś po "dyskotece" brakło prądu i okazało się, że tylko na jednej fazie (akurat chata na tej w całości śmiga co się zmieni jak piętro zacznę wykańczać). Jak żonka zaczęła ostro marudzić (ciasto w piekarniku) to w końcu rozprułem przedłużacz siłowy i wykorzystałem jedną z pozostałych faz do zasilenia piekarnika i kociołka (niestety za późno, to trzeba było rozpalać). Na przyszłość fajnie by było przynajmniej część chaty (czy nawet całą) na szybko przełączyć na inną fazę, ale bez grzebania w kablach.

Co do RBRa to niestety silnik głośny jest i muszę go jakoś wyciszyć. Chodzi jak stara pralka wirnikowa, a ten dźwięk u mnie ściany dość dobrze przenoszą. Niby nie za głośno, ale w nocy czasem przeszkadza, a przed świętami nie udało mi się oringa kupić. Nigdzie w najbliższej okolicy nie mają:bash:, a jechać 10km za taką duperelą się nie opłaca.

Również życzę zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Ciach

Druga sprawa to czy są jakieś przełączniki by móc przełączać instalację w domu pomiędzy fazami. Dziś po "dyskotece" brakło prądu i okazało się, że tylko na jednej fazie (akurat chata na tej w całości śmiga co się zmieni jak piętro zacznę wykańczać). Jak żonka zaczęła ostro marudzić (ciasto w piekarniku) to w końcu rozprułem przedłużacz siłowy i wykorzystałem jedną z pozostałych faz do zasilenia piekarnika i kociołka (niestety za późno, to trzeba było rozpalać). Na przyszłość fajnie by było przynajmniej część chaty (czy nawet całą) na szybko przełączyć na inną fazę, ale bez grzebania w kablach.

Co do RBRa to niestety silnik głośny jest i muszę go jakoś wyciszyć. Chodzi jak stara pralka wirnikowa, a ten dźwięk u mnie ściany dość dobrze przenoszą. Niby nie za głośno, ale w nocy czasem przeszkadza, a przed świętami nie udało mi się oringa kupić. Nigdzie w najbliższej okolicy nie mają:bash:, a jechać 10km za taką duperelą się nie opłaca.

http://www.fif.com.pl/lista_produktow/32 (w84u i fenix2 byli szybsi :) )

Ja dzisiaj miałem akcję z zablokowany podajnikiem ... nie zerwało zawleczki (?) ale nie podawał tylko było słychać że się męczy ... wyciągnąłem cały węgiel z kosza , część z ślimaka , po drugiej próbie włączenia ruszył :) Dowiedziałem się po co jest otwór w koszu - mógłby być większy ;)

Tylko teraz buczy jak podaje ...

Jest coś jeszcze w ślimaku ? Czy coś się stało z silnikiem ?

Edytowane przez adkwapniewski