Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Chodzi Ci o odpalenie kociolka? no pewnie ze nie moge,ale jeszcze 2 tygodnie wyczekiwania na instalatora hehe,poki co kafelkuje sobie kotlownie.

Ja już dawno odpaliłem i testuje czeskie groszki po 668 z dostawą do domu. Kociołek rewelacja .

Czy macie zdanie o groszkach ? Jaki jest najlepszy? Może jakiś miał ale, producent odradzał ze względu na nie wielką oszczędność a dużą zawartość popiołu. Ale zobaczymy lubię kombinować. Zabawa trwa..

ps.Sorry Minertu za przekręt ale byłem ostatnio w Egerze i wlazłem na minaret...

Ja testuje obecnie Tani Opał [ATTACH=CONFIG]83999[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84000[/ATTACH]

Jak na razie idzie w miarę dobrze od wczoraj.Dziś wsypałem drugi worek.Podobno się nie nadaje :)

ale eCoal dobrze sobie z nim radzi :)

To nie jest tak że się nie nadaje, wszystko co się w ogóle pali można spalić.

Tak jak ten z Komoran pali się dobrze i dobrze wypala ale spala się go bardzo dużo a jego kaloryczność wg. tego co zaobserwowałem u siebie jest co najmniej o połowę niższa niż tego z Komoran.

Śmiem twierdzić że będą poważne problemy z uzyskaniem temp. zadanej gdy tylko zrobi się zimno.

Nie jest to żadna zasługa eCoala bo na Bruli również dobrze się palił problemem jest wilgotność i mizerna kaloryczność tego paliwa.

Wielkimi krokami zbliza sie montaz pieca i dokonczenie instalacji,poki co ta zime bede ogrzewal tylko budowe,mysle by utrzymywac tam temp 17-19 st. ,

poradzcie prosze co sobie dopilnowac,co sobie kazac zrobic przy instalcji w kotlowni itd. a na co uwazac by instalator nie popelnil gafy.

Druga sprawa kupilem luzem Retopal z Piasta,poworkowalem go ale jest potwornie mokry co mnie martwi,jak go teraz chociaz troszke osuszyc? A jaki to wogole bedzie mialo wplyw na kociolek jesli bede musial palic takim mokrym te n sezon?

Druga sprawa kupilem luzem Retopal z Piasta,poworkowalem go ale jest potwornie mokry co mnie martwi,jak go teraz chociaz troszke osuszyc?

Taka ładna pogoda była ostatnio to po co ładowałeś taki mokry do worków ?

Trzeba był zostawić parę dni na słońcu i byłby dawno suchutki.

Ale ty tam nie mieszkasz chyba jeszcze to mógł się ze suszyć na nic :)

Jak masz trochę miejsca w kotłowni to zawsze wkładaj sobie ze 4 czy 5 worków na następny zasyp gdzieś koło kotła. Rozwiąż je i niech parują na stojaka. Jak worki foliowe to możesz dźgnąć kilka razy śrubokrętem w worki szybciej odparuje wilgoć.

To że węgiel jest mokry pierwsze zobaczysz wewnątrz zasobnika po sezonie.

Taka ładna pogoda była ostatnio to po co ładowałeś taki mokry do worków ?

Trzeba był zostawić parę dni na słońcu i byłby dawno suchutki.

Ale ty tam nie mieszkasz chyba jeszcze to mógł się ze suszyć na nic :)

Jak masz trochę miejsca w kotłowni to zawsze wkładaj sobie ze 4 czy 5 worków na następny zasyp gdzieś koło kotła. Rozwiąż je i niech parują na stojaka. Jak worki foliowe to możesz dźgnąć kilka razy śrubokrętem w worki szybciej odparuje wilgoć.

To że węgiel jest mokry pierwsze zobaczysz wewnątrz zasobnika po sezonie.

No wlasnie chcac nie chcac musialem go schowac do srodka,no dokladnie tak zrobilem ,czesc jest rozsypana w kotlowni,by sobie schnelo ale jak to mowia szału nie ma hehe.

Witam serdecznie.

Dawno tu nie zaglądałem,i widzę że dyskusja trwa:)

sipus 31 mam do ciebie pytanko.Moja żonka ma kuzynkę tam gdzie mieszkasz:)

Ja jestem z Polkowic,to nie daleko,może były by możliwość podczas odwiedzin kuzynki,

podejść do Ciebie i obejrzeć kociołek??:cool:

Obecnie kończę budowe,(daleko bo aż w Małopolsce)i bardzo jestem ciekaw

jak ten kociołek spisuje się na żywca.

Jeśli to nie problem to proszę o adres na priva:))

Pozdrawiam.

Witam serdecznie.

Dawno tu nie zaglądałem,i widzę że dyskusja trwa:)

sipus 31 mam do ciebie pytanko.Moja żonka ma kuzynkę tam gdzie mieszkasz:)

Ja jestem z Polkowic,to nie daleko,może były by możliwość podczas odwiedzin kuzynki,

podejść do Ciebie i obejrzeć kociołek??:cool:

Obecnie kończę budowe,(daleko bo aż w Małopolsce)i bardzo jestem ciekaw

jak ten kociołek spisuje się na żywca.

Jeśli to nie problem to proszę o adres na priva:))

Pozdrawiam.

poslalem na priv

Ciekawe ile będzie pożerał na początek zanim chatka się nagrzeje.

Na placu (oprocz wegla) mam chyba z 4 kubiki pocietego suchego drzewa tylko przydalby sie ktos by je caly czas dokladal do paleniska :D,chyba zatrudnie zone do tego :cool:

a tak na serio licze sie z wiekszym spalaniem bo dzis na budowie mialem 3 st. przy zerowej na dworze,dom ocieplony styro 15,sciana porotherm 25,a wlasnie koncze docieplac poddasze 15+ 10 cm , mysle ze jak sie unormuje i wygrzeje nie bedzie najgorzej.:yes: