Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie, kocioł kupiony zaufałem instalatorom i zakupiłem 25kW tak żeby było trochę w zapasie :)...

A tak serio, rbr 11kW będzie już niedługo w mojej piwnicy, chciałem Wam wszystkim podziękować za cierpliwość w tej sprawie.

Teraz mam pytanie, czy jeśli sąsiad udostępniłby hasło do swojej sieci wifi, to czy jest szansa (bez jakichkolwiek ingerencji w jego router) na uruchomienie mojego pieca w esterowniku tak żebym mógł obserwować/sterować kocioł przez www??? I co musiałbym dokupić by podłączyć się do tej sieci, jakiś switch wifi? czy jakieś inne sprytne urządzenie?

Jak za mały to mogę się zamienić na moją 17-kę:) prawie nówka funkiel niecały rok śmigana:rotfl:

Co do sieci to sprawdź najpierw czy widzisz od siebie router sąsiada żeby darmo nie inwestować, specjalistą nie jestem ale są takie routery zintegrowane z AP i switchem i to chyba dla ciebie najlepsze rozwiązanie bodajże TP-link coś takiego robi ale pewnie Pan co sprzedaje coś ci doradzi lepiej.

Edytowane przez keteimj

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak za mały to mogę się zamienić na moją 17-kę:) prawie nówka funkiel niecały rok śmigana:rotfl:

Dobra to będziemy w kontakcie :) zobaczymy co ten sezon pokaże, jestem jednak dobrej myśli, w końcu najlepsi doradzali :D. Przypuszczam, że w samej kotłowni zasięgu nie mam ale po drugiej stronie domu sygnał jest na bank, więc musiałbym kabel pociągnąć trochę dłuższy.

Przypuszczam, że w samej kotłowni zasięgu nie mam ale po drugiej stronie domu sygnał jest na bank, więc musiałbym kabel pociągnąć trochę dłuższy.

Kiedyś widziałem też coś takiego jak transmitery sieciowe wykorzystujące instalację elektryczną, wpinasz jeden w gniazdko i podłączasz internet a drugi w dowolne inne i tam odbierasz - nie trzeba lecieć skrętką wokół domu ale jaka jest tego skuteczność i ile to kosztuje to nie wiem musisz popytać

Żeby sąsiadowi d%&y nie zawracać, i uniknąć niezręcznej sytuacji (czyli odmowa) wpadłem na taki pomysł. Kupić takie coś http://www.ceneo.pl/9269227s a potem przejść się do salonu i kupić takie coś http://www.play.pl/pl/oferta/internet/internet-na-karte/opcje/?cm_re_o=Ruwyfzj4WVCjCPB0CjCWzjLzyfw skonfigurować to poprawnie i pociągnąć kabel z pieca do routera.

Czy taki pomysł ma rację bytu???

dowiedz się jak rozliczane są pakiety danych. Często gęsto liczone jest to jako paczka np. 300kB niezależnie czy prześlesz 1kB czy 300kB.

Wygląda to tak, ze wysyłasz 1kB liczone 300, za 10-20 minut wysyłasz następne 1kB znów liczone 300 itd. tym sposobem wysyłasz np. 5x po 1kB, a nalicza Ci 5x po 300kB czyli 1,5MB. Tym sposobem limit wyczerpujesz ino mig i jesteś zdziwiony, ze wysłałeś 300kB a wyczerpałeś limit 1GB.

dowiedz się jak rozliczane są pakiety danych. Często gęsto liczone jest to jako paczka np. 300kB niezależnie czy prześlesz 1kB czy 300kB.

Wygląda to tak, ze wysyłasz 1kB liczone 300, za 10-20 minut wysyłasz następne 1kB znów liczone 300 itd. tym sposobem wysyłasz np. 5x po 1kB, a nalicza Ci 5x po 300kB czyli 1,5MB. Tym sposobem limit wyczerpujesz ino mig i jesteś zdziwiony, ze wysłałeś 300kB a wyczerpałeś limit 1GB.

No tak, opłata jest za każde rozpoczęte 300kb, ale przy zastosowaniu tylko i wyłącznie do obsługi pieca to chyba i tak w zupełności wystarczy taki rodzaj internetu? No chyba, że przy obsłudze tego pieca przez internet pakiety danych uciekają jak szalone i takie 1gb ucieknie w kilka dni, to wtedy nie ma to sensu.

Czy w trybie Auto-Lato pompę podłogówki można ustawić tak żeby pracowała w zależności z temperaturą zewn.: "Temp. zewnętrzna dla Auto-Lato [°C]"?

Na ten czas podłącz pompkę od podłogówki w gniazdo pompki CO i będziesz miał co chcesz :)

Ustawisz sobie tylko temp. dla trybu auto-lato i bedzie cacy.

Na ten czas podłącz pompkę od podłogówki w gniazdo pompki CO i będziesz miał co chcesz :)

Ustawisz sobie tylko temp. dla trybu auto-lato i bedzie cacy.

Pod warunkiem, że na zewn. jest wiecej niż temp dla auto-lato (u mnie 10st). W chwili jak temp spada poniżej 10st podłogówka zaczyna grzać a pompę CO mam wypiętą i du..a - zima. A jak pompę CO wepnę za podłogówkę to grzać będzie jak nie trzeba.

A można równolegle wpiąć obie pompy pod jedno gniazdo? Próbował ktoś?

A z innej beczki. Mam min. temp. CO zadaną 45st. a w automacie sterownik usilnie zadaje 39 st. Nie wiem dlaczego.

Napisz co chcesz uzyskać bo najpierw piszesz że chcesz żeby podłogówka grzała wg. temp. auto lato, teraz że pompka CO stoi i zima ????

Chcesz żeby grzała podłogówka i grzejniki czy tylko podłogówka bo coś nie mogę zatrybić o co ci chodzi.

Obie pompy maja zalaczyc sie ponizej temp. Auto-lato.

Obie pompy mają załączyć sie poniżej temp. Auto-lato.

przecież tak jest, że poniżej temp Auto-lato przełącza się na NORMALNY i grzejesz jak chcesz, a pozatym niewiem dlaczego grzanie chcesz koniecznie uzależnić od temp zew a nie wewn.

u mnie w trybie auto- lato, lato podlogowka uruchamia się jak temp spadnie poniżej zadanej aczkolwiek są i tacy co im to przeszkadza

Bo jak już w domu temp. spadnie i ruszy podłogówka, to zanim nagrzeje minie kilka godzin. Jeśli sygnał będzie kilka godzin wcześniej, to jest szansa, że domu temp. aż tak nie spadnie ;)

Dlatego moim skromnym zdaniem podlogowka ze względu na dużą bezwładność nie nadaje się do chwilowego podgrzewania bo jak już nagrzeje tak jak piszesz to na zewnątrz temp sięgnie 25* tak jak dzisiaj było u mnie, a o piątej było 12*

Pozatym nierozumiem może dlatego, że jestem stworzeniem raczej zimno niż ciepłolubnym skąd ta panika u mnie skoki temperatury na zewnątrz kilkanaście stopni a wewnątrz ok 1*, w sypialni i kuchni non stop uchylone okno.

A na chłodniejsze czasy mam część podłogówki zdublowane kaloryferem z głowicą termo;) także można trochę pokombinować