Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobilem sobie "sciagawke" do ustawien spalania na manualu. Oczywiscie dane sa wyjsciowe, z tolerancja +/- 1 kg/24 godz, ale niezwykle pomocne przy "nauce" :). W zaleznosci od opalu, mozna sobie jeszcze policzyc ilosc kW uzyskiwana ze spalonego groszku, uwzgledniajac naturalnie sprawnosc i czas.

Dobierajac nadmuch do poszczegolnych nastaw, a takze manipulujac temperatura zadana c.o. mozna wprowadzic kociol w prace ciagla. Sprzyja to stabilizacji pracy kotla. Do czego doszedlem:

3s/32s = 4s/46s = ok. 39-40 kg/24h

3s/45s = 4s/60s = ok. 28-29 kg/24h

3s/60s = 4s/90s = ok.20-21 kg/24h

3s/90s = 4s/120s = ok. 14-15 kg/24h

3s/120s = 4s/150s = ok. 11-12 kg/24h

Najlatwiej zapamietac tylko, ze 1/11 spala nam 40 kg na dobe, 1/15 spala 30 kg/24h, 1/20 spala 20kg.24h, 1/30 - 15 kg/24h zas 1/40 - 10kg/24h

Wszystkie te obliczenia sa w oparciu o zalozenie, ze spalamy w sposob ciagly i podawanie mamy 0,3 kg/min.

Tyle teoria, jak bedzie w praktyce mam zamiar sie przekonac, poniewaz pale dopiero pierwszy sezon. Niemniej bede wdzieczny za wszelkie uwagi bardziej doswiadczonych palaczy, a w szczegolnosci czy mozna w ogole opierac sie na tego typu wyliczeniach?

Też tak zrobiłem w 11-12kW teraz się wysepka niedopałków nie robi :) Otwory na około ...

Czyli jest sposob na unikniecie spietrzania sie popiolu w tym miejscu i waska przestrzen miedzy korona a scianka nie jest juz spora przeszkoda. To tez logiczne: skoro sie dopala, wiec i popiol drobniejszy i swobodnie spada. :) Tylko ze tam, gdzie jest wasko akurat sa otwory... :confused:

Edytowane przez gmaj22

Czyli jest sposob na unikniecie spietrzania sie popiolu w tym miejscu i waska przestrzen miedzy korona a scianka nie jest juz spora przeszkoda. To tez logiczne: skoro sie dopala, wiec i popiol drobniejszy i swobodnie spada. :) Tylko ze tam, gdzie jest wasko akurat sa otwory... :confused:

Akurat z lewej i z prawej stoją cegły więc tamtędy popiół nie spada tylko z przodu i z tyłu , zbiera się trochę spieczków i popiół ale niedopałków praktycznie nie ma.

Oczywiście jak przesadzę z nadmuchem i podawaniem to są , ale w trybie ecoal +2,3 nadmuch wsio się dopala

Akurat z lewej i z prawej stoją cegły więc tamtędy popiół nie spada tylko z przodu i z tyłu , zbiera się trochę spieczków i popiół ale niedopałków praktycznie nie ma.

Oczywiście jak przesadzę z nadmuchem i podawaniem to są , ale w trybie ecoal +2,3 nadmuch wsio się dopala

mam rozumieć ,że ustawiłeś 2 szamotki po lewej i prawej stronie żeby ograniczyć moc?Jak przymocowałeś aby nie spadały?

Gość Novy!
koledzy taki COSIK -JA TO ZWIE KOREKTA PODAWANIA W MILISEKUNDACH powinno być już dawno ale W ORYGINALNYM MIŚKU CZY BRULI

ale co ja tam -nie znam sie

Minertu zapewne zna się lepiej a i ma PLECY SZERSZE zapewne dostaniesz info od NIEGO

:D

Kolesie z ES mają teraz do liczenia zbyt dużo kasy,na inteligentne i oczywiste zmiany brak im już czasu :) Myślą,że strzegąc i nie udostępniając kodu źródłowego,będą wciąż na top-ie.Nawet MS przymyka oko,na to co robią kolesie na XDA Developers z ich softem.Dla mądrej firmy,rozwiązania z darmowej "burzy mózgów"z całego świata,to kopalnia pomysłów i wiedzy.Ale nie w Polsce.Dlatego jesteśmy wciąż daleko w tyle.

ES wypuści soft latem,wtedy kiedy nie można go potestować,Przyjdzie zima,znów będziemy w dooopie:)

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Novy! A jakie ty zmiany uważasz za potrzebne?

Pisałem o tym ze 100 razy.Na forum ES jest tez kilkanaście postów.Widać trzeba wielu prób i testów,jak w NASA :)

Jak dla mnie jest tak.Kolesie z ES nie chcą przyznać,że ktoś miał dobry pomysł.Odczekają z rok,wprowadzą jako.....

Pozwolić w grupowym na zmianę krotności dawkowania,ilość powtórzeń podajnika itd.Tak aby można było spalać, drogi w obecnych czasach,opał jak należy-a nie zwiększać nadmuch dla zbyt dużej dawki jak obecnie.

Przynajmniej tyle.O propozycjach zmian w manualu,nawet się nie chce pisać.Wielu kumatych userów,wałkuje "im" to od przynajmniej 2 lat.Bez echa....

Ja ostro kibicuję SPP Boleckiemu,połowa mniej zbędnych bajerów w sterowniku i niezły ster za niewielką kasę.

Edytowane przez Novy!
add

Gość Novy!
Novy

Nie obraź się

Ale mam na dzieję, że Bolecki nie będzie tak samo "nieostrożny" jak Karoka i nie sprzeda ci tego sterownika :D

Pozdr

Wymagania użytkowników się zwiększają.To źle?Nie tak dawno,nawet Ci którzy przeczuwali ,że coś jest nie tak z niektórymi wersjami OEP nawet bali się o tym wspomnieć,teraz piszą o tym śmiało.Nikt już nie nazywa ich,ładnie mówiąc,nieudolnymi palaczami.

Sytuacja się zmienia.Gdyby nie "tony" styropianu na ścianach budynków użytkowników,poczytałbyś wiele ostrych komentarzy.Nawet,wystarczyłoby zmienić lokum na inny kraj.W Polsce jak coś ktoś kupi,to już święto.Gdzieżby tam narzekać.Najlepsze serwisy odwalają tu chałę,bo tak można.

Narzekam,bo takie moje prawo.Zapłaciłem za sterownik i za kocioł.Gotówką.To ,że kocioł grzeje,a sterownik nim steruje-to dla mnie nie wszystko.

Dostałem testowa wersję grupowego z podawaniem 3x5 zamiast 5x5.Więc to co napisałem powyżej,nie jest wyssane z palca.

Co do karoki,to sprzedał mi produkt nie przebadany,z mocą inna niż zamówiłem.Celowo napisałem inną,bo 11kW z ceramika nie był badany (albo ja nie mam info) a bez ceramiki ma 12kW.

Edytowane przez Novy!