Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Szkoda że tobie nie przekazali pałeczki, jako założyciel tematu powinieneś mieć taką możliwość byłoby to to najwłaściwsze.

Jeżeli chodzi o dziury w palniku to nie jest to takie proste.Może coś w tym jest jak są ułożone na koronie czyli w jakich odległościach i średnicach ale np. ja mam otwory naokoło :)

Bo masz 17-stkę ;)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najpierw musi znać knif jak podł do miśka takie cosik -reszta zależy od sprytu operatora -do grupowego nie ma problemu

problem jest w ecoalu automacie to nie jest 3-4 godz

:D

Skoro znasz taki czarodziejski "knif" to się nim podziel. Nawiasem ten czas mi był potrzebny do spalania w trybie grupowym. Niemniej zawsze posłucham dobrej rady. :)

Zrobilem sobie "sciagawke" do ustawien spalania na manualu. Oczywiscie dane sa wyjsciowe, z tolerancja +/- 1 kg/24 godz, ale niezwykle pomocne przy "nauce" :). W zaleznosci od opalu, mozna sobie jeszcze policzyc ilosc kW uzyskiwana ze spalonego groszku, uwzgledniajac naturalnie sprawnosc i czas.

Dobierajac nadmuch do poszczegolnych nastaw, a takze manipulujac temperatura zadana c.o. mozna wprowadzic kociol w prace ciagla. Sprzyja to stabilizacji pracy kotla. Do czego doszedlem:

3s/32s = 4s/46s = ok. 39-40 kg/24h

3s/45s = 4s/60s = ok. 28-29 kg/24h

3s/60s = 4s/90s = ok.20-21 kg/24h

3s/90s = 4s/120s = ok. 14-15 kg/24h

3s/120s = 4s/150s = ok. 11-12 kg/24h

Najlatwiej zapamietac tylko, ze 1/11 spala nam 40 kg na dobe, 1/15 spala 30 kg/24h, 1/20 spala 20kg.24h, 1/30 - 15 kg/24h zas 1/40 - 10kg/24h

Wszystkie te obliczenia sa w oparciu o zalozenie, ze spalamy w sposob ciagly i podawanie mamy 0,3 kg/min.

Tyle teoria, jak bedzie w praktyce mam zamiar sie przekonac, poniewaz pale dopiero pierwszy sezon. Niemniej bede wdzieczny za wszelkie uwagi bardziej doswiadczonych palaczy, a w szczegolnosci czy mozna w ogole opierac sie na tego typu wyliczeniach?

Też tak zrobiłem w 11-12kW teraz się wysepka niedopałków nie robi :) Otwory na około ...

Czyli jest sposob na unikniecie spietrzania sie popiolu w tym miejscu i waska przestrzen miedzy korona a scianka nie jest juz spora przeszkoda. To tez logiczne: skoro sie dopala, wiec i popiol drobniejszy i swobodnie spada. :) Tylko ze tam, gdzie jest wasko akurat sa otwory... :confused:

Edytowane przez gmaj22

Czyli jest sposob na unikniecie spietrzania sie popiolu w tym miejscu i waska przestrzen miedzy korona a scianka nie jest juz spora przeszkoda. To tez logiczne: skoro sie dopala, wiec i popiol drobniejszy i swobodnie spada. :) Tylko ze tam, gdzie jest wasko akurat sa otwory... :confused:

Akurat z lewej i z prawej stoją cegły więc tamtędy popiół nie spada tylko z przodu i z tyłu , zbiera się trochę spieczków i popiół ale niedopałków praktycznie nie ma.

Oczywiście jak przesadzę z nadmuchem i podawaniem to są , ale w trybie ecoal +2,3 nadmuch wsio się dopala

Akurat z lewej i z prawej stoją cegły więc tamtędy popiół nie spada tylko z przodu i z tyłu , zbiera się trochę spieczków i popiół ale niedopałków praktycznie nie ma.

Oczywiście jak przesadzę z nadmuchem i podawaniem to są , ale w trybie ecoal +2,3 nadmuch wsio się dopala

mam rozumieć ,że ustawiłeś 2 szamotki po lewej i prawej stronie żeby ograniczyć moc?Jak przymocowałeś aby nie spadały?

Gość Novy!
koledzy taki COSIK -JA TO ZWIE KOREKTA PODAWANIA W MILISEKUNDACH powinno być już dawno ale W ORYGINALNYM MIŚKU CZY BRULI

ale co ja tam -nie znam sie

Minertu zapewne zna się lepiej a i ma PLECY SZERSZE zapewne dostaniesz info od NIEGO

:D

Kolesie z ES mają teraz do liczenia zbyt dużo kasy,na inteligentne i oczywiste zmiany brak im już czasu :) Myślą,że strzegąc i nie udostępniając kodu źródłowego,będą wciąż na top-ie.Nawet MS przymyka oko,na to co robią kolesie na XDA Developers z ich softem.Dla mądrej firmy,rozwiązania z darmowej "burzy mózgów"z całego świata,to kopalnia pomysłów i wiedzy.Ale nie w Polsce.Dlatego jesteśmy wciąż daleko w tyle.

ES wypuści soft latem,wtedy kiedy nie można go potestować,Przyjdzie zima,znów będziemy w dooopie:)

Edytowane przez Novy!