Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym softem nie przesadzajcie wiele firm robi tak, że są tak zwani betatesterzy i jeśli się coś sprawdza to się wypuszcza oficjalną wersję Novy zamiast się cieszyć, że dostał taką szansę klepie na lewo i prawo. Przecież nikt Ci nie zdradzi tajemnic firmy kiedy wyjdzie soft co będzie zawierał itp. Przystopujcie trochę ja dopiero w tym roku aktualizowałem i mam świerzo w pamięci jakie są różnice i ile od tego czasu się zmieniło.

Co do spraw technicznych to troche tu lawirowanie w temacie jest. Pytałem o ten palnik to jednoznacznej odpowiedzi nie było tylko jakieś wymijanki. Ale Novy i Maher troche przesadzacie, ja grzeję w trybie grupowym z moca 8 KW i nadmuchem 41% temperaturę muszę ograniczać pracą cykliczną pomp. Ale po to dobiera się piec do zapotrzebowania, żeby nie trzeba było przy jakiś mrozach grzać z mocą 14 kW i więcej. Jak wzieliście za małe piece to do kogo teraz te pretensje?

Też mam 11-tke i lece na podobnych ustawieniach co ty,chate mam 130m,ale u mnie to jest CIEPŁO:)

Jak bym mniał w domu 20st to by mnie żonka zatłukła:)

Też mam 11-tke i lece na podobnych ustawieniach co ty,chate mam 130m,ale u mnie to jest CIEPŁO:)

Jak bym mniał w domu 20st to by mnie żonka zatłukła:)

Ja też mam w domu ciepło, zwykłego śmieciucha bym kupił i też by było ciepło. Po to ludzie kupują najnowsze samochody aby podróżować komfortowo i ekonomicznie, to samo dotyczy pieca tylko z większym podkreśleniem na ekonomicznie, jakby mi nie zależało na opłatach to bym założył prąd, gazu u mnie nie ma. Jak można zejść z opłatami regulując instalacje i sterownik to czemu nie (nie zmieniając komfortu mieszkania u mnie 24h 22stopnie).

Gość Novy!
Z tym softem nie przesadzajcie wiele firm robi tak, że są tak zwani betatesterzy i jeśli się coś sprawdza to się wypuszcza oficjalną wersję Novy zamiast się cieszyć, że dostał taką szansę klepie na lewo i prawo.

Tak jak myślałem.Chciałem dobrze,wyszło jak zawsze.Zrozum,przy (bez urazy) Twojej wiedzy o spalaniu poprawnym opału,i przy max ocieplonej chatce-ot wywalisz kilka kg niedopału w sezonie.Ja mam dobry opał,zapłaciłem sporo kasy,dlaczego mam zwiększać nadmuch w nieskończoność?Albo wyrzucam niedopał,albo spalinę w kosmos.Co jest z wami?Nie rozumiecie ,że to problem softu?Na małej mocy i niewielkim odbiorze ciepła,nawet tego nie zauważysz... Są tacy co mają palnik ekoenergii i widzą co sie dzieje.Ty nie?Przykro mi.Ale Ty i ja to nie wszyscy,miej taka świadomość...

Co do spraw technicznych to troche tu lawirowanie w temacie jest. Pytałem o ten palnik to jednoznacznej odpowiedzi nie było tylko jakieś wymijanki. Ale Novy i Maher troche przesadzacie, ja grzeję w trybie grupowym z moca 8 KW i nadmuchem 41% temperaturę muszę ograniczać pracą cykliczną pomp. Ale po to dobiera się piec do zapotrzebowania, żeby nie trzeba było przy jakiś mrozach grzać z mocą 14 kW i więcej. Jak wzieliście za małe piece to do kogo teraz te pretensje?

Tego nie komentuję,bo potwierdza to to co napisałem powyżej.Dmuchasz 41%,zastanawiasz się dlaczego?A i tak pewnie w popielniku niedopał,albo opał który sie tam a nie na palniku dopala :)

Za mały piec nie wziąłem bo średnia praca przy tych temperaturach to około 2,5KW i podejrzewam że w czasie dużych mrozów nie przekroczy 10KW, tylko po zakupie dowiedziałem się jakie są różnicę miedzy 17 a 11, jak się dopytywałem to sprzedawcy pisali o zmienionym palniku i itd i inne wymijające odpowiedzi. Piszę że RBR 11Kw jest konstrukcyjnie źle zrobiony, ciekawe jak instalco zrobił by piec jeszcze mniejszej mocy, pewnie palnik byłby przy czopuchu bez żadnych półek nawet blaszanych i z wyliczenia matematycznego wymiennika wyszło by że ma mniejszą moc.

Odnośnie twoich ustawień to dopiero uczę się palić na grupowym, ale wydaje mi się że za ostro dmuchasz i masz złe histogramy.

Z tym softem nie przesadzajcie wiele firm robi tak, że są tak zwani betatesterzy i jeśli się coś sprawdza to się wypuszcza oficjalną wersję Novy zamiast się cieszyć, że dostał taką szansę klepie na lewo i prawo.

Poszperałem troche i sie dowiedziałem.... Nowy dostał soft pod nowy ster, ale tam jest małe ale.... nikt mu nie powiedział ze soft robiony jest standardowo pod inne dmuchawy czyli...inne sprężanie powietrza inne nadmuchy etc... nie wiadomo również pod jakie palniki ? bo raczej nie będzie to ekoenegria... ktoś z beta testerów się pośpieszył i wysłał nieautoryzowany soft ( nawet wiem kto :D :)

Gość Novy!
Poszperałem troche i sie dowiedziałem.... Nowy dostał soft pod nowy ster, ale tam jest małe ale.... nikt mu nie powiedział ze soft robiony jest standardowo pod inne dmuchawy czyli...inne sprężanie powietrza inne nadmuchy etc... nie wiadomo również pod jakie palniki ? bo raczej nie będzie to ekoenegria... ktoś z beta testerów się pośpieszył i wysłał nieautoryzowany soft ( nawet wiem kto :D :)

Bzdura.

Z tego wynika , że w testowanym sofcie jest regulowana liczba podawanych dawek paliwa, a ja u siebie ograniczam (płynna regulacją czasu) podawanie paliwa zmniejszając czas podawania.

Niemal na to samo wychodzi, jedynie licznik podaje niewłaściwy czas, ale to także skorygowałem.

Pozostaje mi czekać na nowy lepszy software. ;)

Gość Novy!
Bo tak Ci powiedział gość co dał ci ten soft??? ehhhh

Nie rób z siebie booga.Wiesz sporo,ale TEN palnik i kocioł masz krótko.Pogadamy,jak trochę na tym palniku zjarasz staffu.Teraz nie mamy o czy gadać.Bądź jednak bardziej oszczędny w słowach niż ja.

Gość Novy!
Z tego wynika , że w testowanym sofcie jest regulowana liczba podawanych dawek paliwa, a ja u siebie ograniczam (płynna regulacją czasu) podawanie paliwa zmniejszając czas podawania.

Niemal na to samo wychodzi, jedynie licznik podaje niewłaściwy czas, ale to także skorygowałem.

Pozostaje mi czekać na nowy lepszy software. ;)

Robisz to teraz 1000 razy lepiej niż każdy ich soft.Dobieraj nadmuch.

Nigdy nie uważałem się za kogos lepszego... do wielu ustawień doszedłem sam lub dzięki użytkownikom TEGO FORUM za co IM Dziękuję!! Nowy pamietam Twoje posty jak kupiłeś kocioł... widzę terazniejsze posty... Twoj kocioł- twoje zdanie.... mi 17 leży, to o nim już nawet nie piszę, bo po prostu mi się nie chce, nie mam 11/12 więc tu głosu nie zabieram... Edytowane przez Piotrek42

Gość Novy!
Jesteś pewien?

A co z czasem dopalania?Ten czas ma rozpiętość.

Jak dobrze posiedzi przy palniku,to "złapie" te wielką-mała tajemnicę :)

Rajmund dał radę,prosty chłopina(bez urazy Rajmund)-to Marek też sobie poradzi.Ma w tym wiedzę.