Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Gość Novy!

próbowałem 12/12 i robiło tylko cyk i opału nie było.

temperaturę miałem ok 160-200 normalna

.

Nie wierzę ,że masz 160-200deg na 12kW grupowe.

Na 8kW miałem spalinę rzędu 120deg.na 12kW 120-140deg,16kW 140-160deg.Z zawirowywaczem nieco mniej,ale sporo pyłu(nie sadzy) zostaje w wymienniku.

Jak Ty to robisz,że generujesz taką spalinę?Mogę zerknąć na twój ster?Nadmuchy są ok?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na 8kW miałem spalinę rzędu 120deg.na 12kW 120-140deg,16kW 140-160deg.Z zawirowywaczem nieco mniej,ale sporo pyłu(nie sadzy) zostaje w wymienniku.

Jak Ty to robisz,że generujesz taką spalinę?Mogę zerknąć na twój ster?Nadmuchy są ok?

na 8kw mam 90-120, podepne wieczorem net i sobie popatrzysz

To ciekawe z jaką mocą mój RBR-11Kw pracował jak na automacie miałem temperaturę spalin powyżej 250C - z 20KW?

Gość Arturo72
Zalozylem sobie spalanie na poziomie 2.5-3 t wegla na sezon i tego nie przeskocze bo takie sa wymagnia mojego domu

To jest ok.13500-16000kWh czyli mega dużo.

Na pewno tyle wychodzi ? A może właśnie takie spalanie stworzy słaba sprawność przy przewymiarowanym kotle ?

Gość Arturo72
Zawsze mnie to ciekawiło skoro 40*118 = 4720 czemu masz prawie dwa razy przewymiarowana pompę ???

Akurat powyzsze zużycie ma mało wspólnego z doborem mocy urządzenia grzewczego ;)

Obciążenie cieplne przy parametrach -20 +22 wyszło mi na poziomie 3,2kW.

Zakladalem grzanie tylko w II taryfie czyli tylko przez 10h na dobę.

3,2kW potrzebujemy przez 24h a że grzalbym tylko przez 10h to musiałbym mieć urządzenie grzewcze o mocy:

3,2kW*24/10=7,68kW,które w pełni zaopatrzy w ciepło dom na 24h.

A że obecne rachunki za c.o+cwu są w pełni satysfakcjonujące nawet w taryfie G11 to i grzeje w G11 a pompka chodzi sobie 4-5h na dobę z cwu.

Na pewno ale w ekogrochu nic lepszego nie znajde pewnie, że wolałbym palić ze sprawnością 90% ale tak się nie da. Zobaczymy może bedę pozytywnie zaskocozny i okaże się, że podniesienie temperatury w pomieszczeniach nie koniecznie musi równać się proporcjonalnemu wzrostowi spalanego węgla jak wyjdzie 2t to będę pozytywnie zaskoczony albo zaczne mieszać.

Podnieś temp do 22*C na próbę.

Co do sprawności to można na próbę grzałką zagrzać , tylko gdzie ją wsadzić - do baniaka CWU to chyba za duże straty (baniak -> kocioł -> podłogówka) Bo do kotła się nie da ? Chyba że się da ? :)

Głąbie,kable grzejne bralbym też o mocy 9kW,Kospela bralbym o mocy 12kW ale w tym wypadku musiałbym grzać tylko w II taryfie,przy pompie mam 3x mniejsze zużycie niż przy kablach i Kospelu i nie widzę potrzeby zmiany taryfy.

Idź do szkoły uczyć się liczyć albo wyjdż w końcu z kotłowni bo zdziczejesz do końca i odwioza cię w kaftanie...

hehe nie ja wprowadzam nowa matematykę.... co nie idzie sprzedaż pomp??? czy sąsiadowi kilku klientów trzeba nagonić?? ach...ta marża....:lol2:

Gość Novy!
Głąbie,kable grzejne bralbym też o mocy 9kW,Kospela bralbym o mocy 12kW ale w tym wypadku musiałbym grzać tylko w II taryfie,przy pompie mam 3x mniejsze zużycie niż przy kablach i Kospelu i nie widzę potrzeby zmiany taryfy.

Idź do szkoły uczyć się liczyć albo wyjdż w końcu z kotłowni bo zdziczejesz do końca i odwioza cię w kaftanie...

Z jednym się zgadzam.Nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek kotła na paliwo stałe w nowo wybudowanym domu ( w bryle budynku) :)

A czym się różni bojler od bufora ?

Dla mnie bufor ma jedynie sens jak ktoś ma jakiegoś starego wielkiej mocy śmieciucha. Wtedy spalając szybko na dużej mocy uzyskuje dużą sprawność (a i tak niższą niż w nowoczesnych kotłach na ekogroszek) może szybko "nałądować" bufor i może dzięki temu cieszyć się "bezobsługowaością" kilka dni , a potem znów rozpalanie , ładowanie i itd ...

Cudowność bufora to mit ...

Mitem jest wysoka sprawność kotłow z podajnikiem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku&p=5906481&viewfull=1#post5906481

Gość Arturo72
Z jednym się zgadzam.Nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek kotła na paliwo stałe w nowo wybudowanym domu ( w bryle budynku) :)

Z drugim też się powinieneś zgodzić.

Przy -20st.C potrzebuję 3,2kW,który kocioł przy nawet 80% sprawności to potrafi ?

Moje 9kW teraz na ogrzewanie pracuje 3,5h z mocą 9kW,czyli zastosujmy odwrotność powyższego wzoru czyli 9kW*3,5h/24h=1,31kW

Mój dom na dzisiaj potrzebuje urządzenia grzewczego o mocy 1,31kW,który kocioł tyle osiąga ?

Oczywiście żaden i dlatego też bufor jest niezbędny do pracy z optymalną sprawnością pracy kotła.

Przy -20st.C potrzebuję 3,2kW,który kocioł przy nawet 80% sprawności to potrafi ?

Moje 9kW teraz na ogrzewanie grzeje 3,5h mocą 9kW,czyli zastosujmy odwrotność powyższego wzoru czyli 9kW*3,5h/24h=1,31kW

Mój dom na dzisiaj potrzebuje urządzenia grzewczego o mocy 1,31kW,który kocioł tyle osiąga ?

jasne....a świstak siedzi i zawija..... tak całkiem przypadkiem masz je z sasiadem w dobrych cenach?? nie???

Gość Arturo72
jasne....a świstak siedzi i zawija..... tak całkiem przypadkiem masz je z sasiadem w dobrych cenach?? nie???

Ale co kabli grzejnych o mocy 9kW ? Bo pisałem o kablach o mocy 9kW.

Lecz się.

Moje "kable grzejne" o mocy 9kW teraz na ogrzewanie pracują 3,5h z mocą 9kW,czyli zastosujmy odwrotność powyższego wzoru czyli 9kW*3,5h/24h=1,31kW

Oczywiście żaden i dlatego też bufor jest niezbędny do pracy z optymalną sprawnością pracy kotła.

Gość Arturo72

To może ciemniaku jeszcze raz:

Mój "kospel" o mocy 9kW teraz na ogrzewanie pracuje 3,5h z mocą 9kW,czyli zastosujmy odwrotność powyższego wzoru czyli 9kW*3,5h/24h=1,31kW

Ale co kabli grzejnych o mocy 9kW ? Bo pisałem o kablach o mocy 9kW.

Lecz się.

Moje "kable grzejne" o mocy 9kW teraz na ogrzewanie pracują 3,5h z mocą 9kW,czyli zastosujmy odwrotność powyższego wzoru czyli 9kW*3,5h/24h=1,31kW

A gdzie zmagazynujesz tą energię ??? bo jak zalejesz pomieszczenie taka energią to je przegrzejesz,

Prosta matma jeśli buda X wypuszcza 2kw energi na h to jeśli masz 9kw i grzejesz nimi 10h to dajesz 90kwh energii starczy to na 45h

ale przez te 44h bedzie to pomieszczenie przegrzane.

zaraz napiszesz żę bedizesz dostarczać energię proporcnonalnie - ale to jest prawie że praca ciągła.

Podniosłem zobaczymy jaka teraz będzie temperatura, tylko teraz wypadałoby dołożyć styropian nad wykuszem, drzwi pozakładać i poprosić rodziców i siostrę ze szwagrem żeby sie pojechali wykąpać w sobotę.

Styro nad wykuszem mam luźno położony i przywalony dechą - Ksawerego przeżył , ale ostatni halny go wywiał :D Płyta nad wykuszem od czoła wogóle nie ocieplona . Od środka piro pokazuje 13-17*C gdzie reszta 21-22*C, nawet okna są "cieplejsze" ...

Po co ? Przecież w Twoim (moim) przypadku będą raczej zyski bytowe zamiast strat więc powinno być na plus. Ja spuszczam czasami wodę z baniaka cwu , tak dla testu. Baniak stoi w kotłowni i dość szybko się wychładza - cyrkulacji brak ... a niby ocieplony fabrycznie styro i pianką ...

Tam nie było nic o sprawności w zwykłej pracy tylko przy testach różnych węgli i ustawień - ostatnio osiągam >70% sprawności pomimo dodatnich temperatur na dworze [nawet +10*C bywa] i średniodobowej mocy ok. 2 kW.

Edytowane przez SUSPENSER

Myślę, że mój potrafi - ostatnio w dniach 03-06.01.2014 osiągnął około 77 % sprawności - zobacz sobie na wykresach jakie wtedy były temperatury i średnia moc kotła.