Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie potrzebna Wasza pomoc.

Po około 3h zajechałem na budowę by sprawdzić co się dzieje z piecem i odpowietrzyć kaloryfery. W piecu zrobiły się bardzo duże spieki, w popielniku pokazał się trochę niewypalony węgiel. Ogólnie to nie wiem jak to mam ustawić, jest lato a ja bojler mam wyłączony kaloryfery grzeją na maxa w domu sauna, piec przez czas od odpalenia czyli od około 13 popołudniu do 22 pracował na 50stopni. Teraz jedyne co zmieniłem to obniżyłem temp. CO na 45stopni i w ustawieniach zmieniłem typ kotła z 25kW na 15kW chociaż tak na prawdę to nie wiem czy to coś pomoże. Myślałem, że piec przy takich warunkach będzie przechodził w podtrzymanie czy cuś ale pewnie mam źle poustawiane parametry i piec nagina jakby były mrozy -45 :) Dajcie jakieś pomysły co zmienić i gdzie tego szukać w menu bo ja zielony na razie.

http://imageshack.us/a/img138/2626/20120915221646.th.jpg

http://imageshack.us/a/img687/2746/20120915220528.th.jpg

Po około 3h zajechałem na budowę by sprawdzić co się dzieje z piecem i odpowietrzyć kaloryfery. W piecu zrobiły się bardzo duże spieki, w popielniku pokazał się trochę niewypalony węgiel. Ogólnie to nie wiem jak to mam ustawić, jest lato a ja bojler mam wyłączony kaloryfery grzeją na maxa w domu sauna, piec przez czas od odpalenia czyli od około 13 popołudniu do 22 pracował na 50stopni. Teraz jedyne co zmieniłem to obniżyłem temp. CO na 45stopni i w ustawieniach zmieniłem typ kotła z 25kW na 15kW chociaż tak na prawdę to nie wiem czy to coś pomoże. Myślałem, że piec przy takich warunkach będzie przechodził w podtrzymanie czy cuś ale pewnie mam źle poustawiane parametry i piec nagina jakby były mrozy -45 :) Dajcie jakieś pomysły co zmienić i gdzie tego szukać w menu bo ja zielony na razie.

Zmień soft na 0.2.9.16 jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś a tam możesz obniżyć trochę nadmuch i podawanie. Przydał by się internet :)

Czy dysza palnika jest dobrze osadzona i uszczelniona?

Wygaś,wygarnij żar i podważ dysze lekko jakąś breszką , jak ma luz to zdejmij i nałóż ponownie na silikonie.

W podtrzymaniu wentylator daj na 55%

Przed uruchomieniem sprawdzałem ręką czy są jakieś luzy, wydawało mi się że raczej wszystko ok, ale ja ekspertem w tej dziedzinie nie jestem. Muszę się zaopatrzyć w przejściówkę rs232, bo w laptopie tylko usb mam. Żeby podłączyć czujniki temp. zewnętrznej i wewnętrznej to jest konieczne odkręcanie całej skrzynki, czy jest jakiś inny sposób by to zrobić? Nie wiem gdzie te kable mam wmontować, przypuszczam że do płytki, ale wolę zapytać.

Jak sprawdzić z poziomu sterownika wersję softu? Przy starcie się pojawiła na krótką chwilę, ale zapomniałem co to było.

Edytowane przez szczudlo

Przed uruchomieniem sprawdzałem ręką czy są jakieś luzy, wydawało mi się że raczej wszystko ok, ale ja ekspertem w tej dziedzinie nie jestem. Muszę się zaopatrzyć w przejściówkę rs232, bo w laptopie tylko usb mam. Żeby podłączyć czujniki temp. zewnętrznej i wewnętrznej to jest konieczne odkręcanie całej skrzynki, czy jest jakiś inny sposób by to zrobić? Nie wiem gdzie te kable mam wmontować, przypuszczam że do płytki, ale wolę zapytać.

Jak sprawdzić z poziomu sterownika wersję softu? Przy starcie się pojawiła na krótką chwilę, ale zapomniałem co to było.

Zadzwoń do sprzedawcy a wszystko ci powie.Powinien :)

Odkręcasz pokrywę,w niej masz naklejke z opisem co gdzie podłączyć.

Zadzwoń do sprzedawcy a wszystko ci powie.Powinien :)

Odkręcasz pokrywę,w niej masz naklejke z opisem co gdzie podłączyć.

Ster środek.JPG

A swoją drogą to

Przed uruchomieniem sprawdzałem ręką czy są jakieś luzy, wydawało mi się że raczej wszystko ok, ale ja ekspertem w tej dziedzinie nie jestem.

...

.

Rękami tego nie sprawdzisz. Trzeba to uszczelnić silikonem. W instrukcji jest zdjęcie gdzie nakładać silikon wysoko temperaturowy. To ma być szczelne aby powietrze szło tam gdzie powinno :)

Sprawdziłem wersje softu jest 2.9.16 czyli nie muszę nic zmieniać. Zmniejszyłem czas pracy podajnika z 6 na 3 a nadmuch zmniejszyłem o 5%, dmuchawa w podczymaniu zmniejszona z 60% do 55%. Zobaczymy czy pomoże to ustawienie, jak nie bedzie poprawy to jutro sprawdzę szczelność korony.

Za dużo z dmuchawą nie szalej.

Policz sobie ile to jest 1 %.

Zmniejszając czas podawania zwiększysz tylko jego częstotliwość.W niektórych przypadkach to pomaga.

Powiedzial powiedzial, haha. No tak zaszalalem z ta dmuchawa, polowe popielnika byla zasypana niespalonym weglem a piec pieknie okopcony sadza :), myslalem ze -5% to zbytnio roznicy nie zrobi a tu takiego balaganu narobilo. Teraz mam dmuchawe na -1% i zalozylem termoregulatory na grzejniki bo 29stopni w budynku, wytrzymac sie nie dalo. Zobaczymy co to bedzie rano. Edytowane przez szczudlo

Czyli wszystko wskazuje na konieczność ponownego osadzenia głowicy? Jeżeli tak to mam poważne wątpliwości do producenta tego kotła , jutro oczywiście to sprawdze

Weź proszę pod uwagę że kotły zanim trafią do użytkownika pokonują trasy rzędu 300 nawet 500km, drogi wiemy wszyscy jakie mamy do tego kurier kaskader no i trafiają się problemy. Co producent poradzi na to, przeważnie jak nie zapomnę każdemu mówię, proszę obejrzeć kocioł po dostawie. Od producenta nie wyjeżdża otarty kocioł, z rozwaloną osłoną na ślimaku, pogiętymi osłonami drzwiczek.

Wiem że nie każdy ma czas żeby samemu tego dopilnować ale trzeba to zrozumieć.

Wysyłano już chyba dwóm klientom nowe osłony na drzwiczki, teraz już mam ostatnio dwie rozgniecione osłony ślimaka, czy ktoś za to płacił ?

Można się normalnie wypiąć bo przesyłkę należy obejrzeć w obecności kuriera ale firma myslę dba o to żeby wszystko było jak należy i żeby klient był zadowolony.

Co do głowicy to tak samo, tego sprawdzić na oko się nie da a uszczelnienie to normalna czynność.

Mógł pracownik zapomnieć, dać za mało sylikonu, mogla się rozszczelnić w transporcie, był chyba nawet zapis w DTR że należy ją przed odpaleniem uszczelnić.

Nie piszę tego tylko do kolegi raf1, tylko do wszystkich, starych klientów, tych którzy będą kupować dopiero kotły i nie tylko RBRy.

Widzicie jakieś uszkodzenie, jeśli to nawet jakaś pierdoła napisać protokół szkody i tak najlepiej rozumu się uczy jak ten co zawinił odczuje to w kieszeni i nie dotyczy to tylko kotłów CO.

Niedawno kurier zamiast grilla z kamienia, przywiózł mi na palecie 350kg gruzu z kamieniem, powiedziałem że nie mam zamiaru tego odbierać i poproszę o sporządzenie protokołu, najpierw palił głupa że nie wie o co chodzi, co to za papier, że czegoś takiego nie ma ale jak go przycisnąłem stanowczo to wszystko zaraz znalazł i zabrał to kupkę gruzu.

Jak podłączysz ster pod neta to popatrzymy jak to wygląda, jeszcze mam trochę roboty zanim zimniej się zrobi i wieczorkami wpadam tylko na chwilę.