Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Podniosłem zobaczymy jaka teraz będzie temperatura, tylko teraz wypadałoby dołożyć styropian nad wykuszem, drzwi pozakładać i poprosić rodziców i siostrę ze szwagrem żeby sie pojechali wykąpać w sobotę.

Styro nad wykuszem mam luźno położony i przywalony dechą - Ksawerego przeżył , ale ostatni halny go wywiał :D Płyta nad wykuszem od czoła wogóle nie ocieplona . Od środka piro pokazuje 13-17*C gdzie reszta 21-22*C, nawet okna są "cieplejsze" ...

Po co ? Przecież w Twoim (moim) przypadku będą raczej zyski bytowe zamiast strat więc powinno być na plus. Ja spuszczam czasami wodę z baniaka cwu , tak dla testu. Baniak stoi w kotłowni i dość szybko się wychładza - cyrkulacji brak ... a niby ocieplony fabrycznie styro i pianką ...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tam nie było nic o sprawności w zwykłej pracy tylko przy testach różnych węgli i ustawień - ostatnio osiągam >70% sprawności pomimo dodatnich temperatur na dworze [nawet +10*C bywa] i średniodobowej mocy ok. 2 kW.

Edytowane przez SUSPENSER

Z drugim też się powinieneś zgodzić.

Przy -20st.C potrzebuję 3,2kW,który kocioł przy nawet 80% sprawności to potrafi ?

Myślę, że mój potrafi - ostatnio w dniach 03-06.01.2014 osiągnął około 77 % sprawności - zobacz sobie na wykresach jakie wtedy były temperatury i średnia moc kotła.

Kociołek czyszczę co zasyp, szybko się brudzi. A widzę to po temp. spalin. Im wyższa temp. spalin tym większe spalanie. Mnie zajmuje to trochę więcej czasu bo chcę być bardzo dokładny, poza tym to mój pierwszy kocioł więc może zabardzo się "podniecam". Niedawno komorę spalania wyłożyłem cegłami szamotowymi, ale ich przy czysczeniu nie wyjmuję. Są piekielnie gorące.

Kociołek czyszczę co zasyp, szybko się brudzi. A widzę to po temp. spalin. Im wyższa temp. spalin tym większe spalanie. Mnie zajmuje to trochę więcej czasu bo chcę być bardzo dokładny, poza tym to mój pierwszy kocioł więc może zabardzo się "podniecam". Niedawno komorę spalania wyłożyłem cegłami szamotowymi, ale ich przy czysczeniu nie wyjmuję. Są piekielnie gorące.

Zapodaj fotke i opinię o rozwiązaniu.

Może zamiast pisać pierdoły, poczytać coś co rozwieje wątpliwości na temat spalania grupowego.

Wpis osoby kompetentnej do udzielenia takiej informacji publicznie z forum eSterownik:

"Pisałem w którymś z wątków, że testujemy pewne rozwiązania sprzętowe oraz programowe u niektórych użytkowników i w związku z tym takie oprogramowanie jest zainstalowane na niektórych sterownikach.

Pisałem również, że będzie niedługo wydana wersja z możliwością ustawienia ilości podań w spalaniu grupowym. Prawdopodobnie będzie to początek przyszłego tygodnia"

Może zamiast pisać pierdoły, poczytać coś co rozwieje wątpliwości na temat spalania grupowego.

Wpis osoby kompetentnej do udzielenia takiej informacji publicznie z forum eSterownik:

"Pisałem w którymś z wątków, że testujemy pewne rozwiązania sprzętowe oraz programowe u niektórych użytkowników i w związku z tym takie oprogramowanie jest zainstalowane na niektórych sterownikach.

Pisałem również, że będzie niedługo wydana wersja z możliwością ustawienia ilości podań w spalaniu grupowym. Prawdopodobnie będzie to początek przyszłego tygodnia"

To bardzo dobra informacja :)

Mam nadzieję, że moje sugestie będą wzięte pod uwagę :)

Co do sprawności to można na próbę grzałką zagrzać , tylko gdzie ją wsadzić - do baniaka CWU to chyba za duże straty (baniak -> kocioł -> podłogówka) Bo do kotła się nie da ? Chyba że się da ? :)

SDC18661.jpgSDC18662.jpgSDC18664.jpg

Jak się chce, to się da. Chodziło o potwierdzenie wiarygodności ciepłomierza, grzałka ma 4,5 kW.

Gość Novy!

Trwało to prawie rok.No nic,lepiej teraz niż w maju (kiedy to rok byłby cały).Tak czy siak,podziękować :)

[ATTACH=CONFIG]233963[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233964[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]233965[/ATTACH]

Jak się chce, to się da. Chodziło o potwierdzenie wiarygodności ciepłomierza, grzałka ma 4,5 kW.

Myślałem bardziej o włożeniu grzałki bezpośrednio do którejś mufy ... tylko czy się zmieści...:???:

Edytowane przez adkwapniewski

Ja też poparłem Delphion'a :) Niech wreszcie ten temacik zacznie wyglądać tak jak należy.

Ja się zastanawiam czy czasem nie będzie lepiej puścić kociołek w grupowym na 12/12 zamiast 8/12. Wtedy szybciej będzie dochodził do zadanej temperatury. Czy jest w tym sens, czy lepiej niech sobie chodzi cały czas na 8/12? To 12 tylko czasem się włącza. Przetestowałbym sam, ale niestety nie ja ładuję kocioł, więc jakby spalanie miało wzrosnąć to nie będzie OK wobec mojego ojca, który ma kawałek by dojechać.

Przy obecnych temperaturach to i 8/8 styknie tylko czasem długo będzie dochodził.

Jest to dylemat. Właśnie zmieniłem ustawienia: 8/8kW i widzę, że dłuuuugo dochodzi do zadanej temp. Choć "słowo" długo jest pojęciem względnym.

Część userów preferuje szybkie grzanie i dłuższy postój, a część długie grzanie i krótkie odstawienie, choć w teorii kocioł nie powinien się wogóle odstawiać i pracować na zadanej (ustawionej) mocy non stop.

Może ktoś się pokusi o doprecyzowanie problemu spalania (szybko - długo) i uzasadni.

Ja teraz testuje grupowe, ale obciąłem czas podawania z 5s do 3s. Liczba dawek jjest na poziomie ustawionym przez ES czyli x5. Jak to wpłynie na zużycie opału czas pokaże, o ile mi cierpliwości wystarczy. :D

A i bym zapomniał.

WITAMY NOWEGO MODA ! :)

Edytowane przez mark3k

Zakładam temat gdzie można zadać pytanie i uzyskać odpowiedź.

Odnośnie użytkowania pieca firmy instalco:12KW/17KW/25KW

Prosze o pisanie tylko w temacie.:mad:

A co z piecami 11kW i 23kW?

Będzie osobny wątek na pytania i odpowiedzi odnośnie użytkowania tych pieców?

Z tego, co wiem - pieców 12kW i 25kW nie ma jeszcze zbyt wiele w użytkowaniu (jeśli wogóle są), zaś 11kW i 23kW jest dość sporo.

Oczywiście temat jest dla wszystkich użytkowników oraz dla osób zainteresowanych kotłem.

Edytowane przez Delphion1
Proszę o pytania na PW

Moi drodzy ,abym mógł otrzymać prawa moderacji ,potrzebuje poparcia wysłanego na konto admin

znajdziecie go tutaj http://forum.muratordom.pl/showgroups.php

Nie liczę na cuda, ale może uda się je otrzymać przy Waszym wsparciu?

Postaram się w miarę możliwości, pilnować rozmów tematach i pilnować aby pytania nie ginęły w tłumie byle czego.

Też popieram i wysyłam (choc nie jestem użytkownikiem). Ale mam pytanie: czy będąc zainteresowany kupnem tego kociołka moge zadawać pytania odnośnie jego w tym wątku, czy bezpośrednio u sprzedawców? Pozdrawiam

Kto pyta nie błądzi.Oczywiście że można.

Edytowane przez Delphion1
Dopisek

Nie bądź smieszny :)Ze 20-30 chłopa używa tego softu,a Ty tu o tajemnicach he he.Od października (albo wcześniej)"wybrańcy" spalają sobie w grupowym jak chcą-bo to nie jedyny soft z innym podawaniem.To jest ok?Czy jest to ok,że aby dopalić dawkę w grupowym muszę dmuchać spalinami w komin?Opał za prawie 900pln,to jest ok Twoim zdaniem?Pewnie,manual,ale chyba nie o to chodzi,prawda?

I sam widzisz kolego jak jest.

Najpierw krzyczałeś że grupowe bee itd. Jak już ktoś podesłał Ci soft testowy, niepotrzebnie się pochwaliłeś i od razu pytania skąd masz i czy nie podeślesz. ;)

Nie wydaje mi się żebym był śmieszny. Od dawna wiem, że ten soft jest testowany. Nie zależy mi zbytnio na nim, może jak wyjdzie oficjalny, to sobie wgram (w sumie nawet przejściówki nie posiadam). Na manualu spala mi mniej o jakieś 1-2 kg/dobę. A głównie o ilość spalanego eko nam chodzi (jak słusznie zauważyłeś, drogiego eko).

Mam problem z kontaktem z Instalco, nie odbierają telefonu ani nie odpisują na maila - może jeszcze świętują ;-) może ktoś pomóc, są jakieś inne na nich namiary niż te na oficjalnej stronie?

Problem jest bowiem taki, że od pewnego czasu wentylator w mojej 17-tce nie pracuje tak jak trzeba. Czasami dioda na sterowniku się pali a wentylator wogóle nie pracuje, czasami ustawiony jest nadmuch na 25% i wentylator nie wchodzi na obroty. Przy ręcznym sterowaniu dopiero od 40% zaczął powoli się kręcić ale nie była to taka prędkość jak wcześniej. Wszystkie przewody sprawdziłem i jest OK. Wydaje mi się, że siada ten wentylator, ale póki jeszcze nie ma ostrej zimy to mogliby wymienić a tu kiszka z kontaktem... :o