Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Mam problem z kontaktem z Instalco, nie odbierają telefonu ani nie odpisują na maila - może jeszcze świętują ;-) może ktoś pomóc, są jakieś inne na nich namiary niż te na oficjalnej stronie?

Problem jest bowiem taki, że od pewnego czasu wentylator w mojej 17-tce nie pracuje tak jak trzeba. Czasami dioda na sterowniku się pali a wentylator wogóle nie pracuje, czasami ustawiony jest nadmuch na 25% i wentylator nie wchodzi na obroty. Przy ręcznym sterowaniu dopiero od 40% zaczął powoli się kręcić ale nie była to taka prędkość jak wcześniej. Wszystkie przewody sprawdziłem i jest OK. Wydaje mi się, że siada ten wentylator, ale póki jeszcze nie ma ostrej zimy to mogliby wymienić a tu kiszka z kontaktem... :o

Pisz lub dzwoń do sprzedawców, namiary masz na ich stronach. Zawsze coś doradzą.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
I sam widzisz kolego jak jest.

Najpierw krzyczałeś że grupowe bee itd. Jak już ktoś podesłał Ci soft testowy, niepotrzebnie się pochwaliłeś i od razu pytania skąd masz i czy nie podeślesz. ;)

Nie wydaje mi się żebym był śmieszny. Od dawna wiem, że ten soft jest testowany. Nie zależy mi zbytnio na nim, może jak wyjdzie oficjalny, to sobie wgram (w sumie nawet przejściówki nie posiadam). Na manualu spala mi mniej o jakieś 1-2 kg/dobę. A głównie o ilość spalanego eko nam chodzi (jak słusznie zauważyłeś, drogiego eko).

Krzyczałem,że grupowe bee i dalej tak krzyczę.Co jest?Masz problem z czytaniem,bo już sam nie wiem jak mam pisać.Grupowe w takiej postaci to nieporozumienie.Moim opałem można palić 3/80 nawet 3/90 z odpowiednim nadmuchem.To powiedz mi jak mam spalić ten opał w grupowy ,które podaje 5x5 z 20sek przerwami (8kW),co?Rok czasu zajmuje kolesiom z ES wprowadzenie poprawek,rok...:) Wiesz ile opału posłałeś w komin,bo musiałeś zwiększyć nadmuch aby dopalić najmniejszą dawkę?Zrozum wreszcie,albo nic nie pisz proszę....

Krzyczałem,że grupowe bee i dalej tak krzyczę.Co jest?Masz problem z czytaniem,bo już sam nie wiem jak mam pisać.Grupowe w takiej postaci to nieporozumienie.Moim opałem można palić 3/80 nawet 3/90 z odpowiednim nadmuchem.To powiedz mi jak mam spalić ten opał w grupowy ,które podaje 5x5 z 20sek przerwami (8kW),co?Rok czasu zajmuje kolesiom z ES wprowadzenie poprawek,rok...:) Wiesz ile opału posłałeś w komin,bo musiałeś zwiększyć nadmuch aby dopalić najmniejszą dawkę?Zrozum wreszcie,albo nic nie pisz proszę....

Tak się składa, że testowałem ostatnio i grupowe i ręczny.

Oba tryby z nadmuchem 42, podawanie/przerwa dla ręcznego 5/69sek. Przy grupowym 8/8, spalina wyższa średnio o około 20 stopni, a to dlatego że cykle były dłuższe, amplituda większa (zgodnie z założeniami grupowego). Spalanie na korzyść ręcznego 1-2 kg/dobę. Popiół taki sam w obu przypadkach, warunki zewnętrzne porównywalne.

Też twierdzę że grupowe jest niedopracowane. Może przy nowym sofcie, będzie spalać oszczędniej.

Gość Novy!
Tak się składa, że testowałem ostatnio i grupowe i ręczny.

Oba tryby z nadmuchem 42, podawanie/przerwa dla ręcznego 5/69sek. Przy grupowym 8/8, spalina wyższa średnio o około 20 stopni, a to dlatego że cykle były dłuższe, amplituda większa (zgodnie z założeniami grupowego). Spalanie na korzyść ręcznego 1-2 kg/dobę. Popiół taki sam w obu przypadkach, warunki zewnętrzne porównywalne.

Też twierdzę że grupowe jest niedopracowane. Może przy nowym sofcie, będzie spalać oszczędniej.

I grupowym można palić dwustanowo.Jest dużo łatwiej ustawić niż w manualu.

Przy obecnym oficjalnym sofcie,aby dopalić dawkę 5x5 (8kW) trzeba ustawić nadmuch taki aby tą dawkę dopalił.Jeśli jest ona zbyt duża,a jest na 100%, to musisz dmuchać mocniej.Powinno być tak,że ustawiasz sobie nadmuch,i dopracowujesz resztę ustawieniami ilości powtórzeń podajnika,oraz ich krotnością w podawaniu.Efekt jest taki,że możesz tym sposobem "namierzyć" dla swych obecnych potrzeb (domu,instalacji,pogody itd.) najmniejsza dawkę opału (wraz z nadmuchem), która jest wstanie osiągnąć ustawioną przez Ciebie zadaną temperaturę (albo nie osiągnąc,a jedynie się zbliżyc-bo chcesz palić pracą ciągłą :) ).Wtedy palisz w pracy ciągłej,lub dwustanie.Ale decydujesz o wszystkim TY ,a nie skopany soft.Jeśli na brucku kolesie obserwują to samo (zbyt duże dawki opału),to na ekoenergii jest to już maximum joy ;)

Edytowane przez Novy!

I grupowym można palić dwustanowo.Jest dużo łatwiej ustawić niż w manualu.

Przy obecnym oficjalnym sofcie,aby dopalić dawkę 5x5 (8kW) trzeba ustawić nadmuch taki aby tą dawkę dopalił.Jeśli jest ona zbyt duża,a jest na 100%, to musisz dmuchać mocniej.Powinno być tak,że ustawiasz sobie nadmuch,i dopracowujesz resztę ustawieniami ilości powtórzeń podajnika,oraz ich krotnością w podawaniu.Efekt jest taki,że możesz tym sposobem "namierzyć" dla swych obecnych potrzeb (domu,instalacji,pogody itd.) najmniejsza dawkę opału (wraz z nadmuchem), która jest wstanie osiągnąć ustawioną przez Ciebie zadaną temperaturę (albo nie osiągnąc,a jedynie się zbliżyc-bo chcesz palić pracą ciągłą :) ).Wtedy palisz w pracy ciągłej,lub dwustanie.Ale decydujesz o wszystkim TY ,a nie skopany soft.Jeśli na brucku kolesie obserwują to samo (zbyt duże dawki opału),to na ekoenergii jest to już maximum joy ;)

Wszystko ok, tylko zauważ, że istnieje jeszcze coś takiego jak czas dopalania, a ten chyba jest w jakiejś korelacji z temperaturą spalin, a raczej jej tempem przyrostu.

Piszę chyba, bo nie mam pewności. W tej testowej wersji softu, ten czas też jest regulowany ?

5x5 sekund to przy ekoenergii około 0,128 kg, jak miałem jeszcze tłoka, to tam jednorazowo podawał około 0,2kg. To była jazda. ;)

Gość Novy!
Wszystko ok, tylko zauważ, że istnieje jeszcze coś takiego jak czas dopalania, a ten chyba jest w jakiejś korelacji z temperaturą spalin, a raczej jej tempem przyrostu.

Piszę chyba, bo nie mam pewności. W tej testowej wersji softu, ten czas też jest regulowany ?

5x5 sekund to przy ekoenergii około 0,128 kg, jak miałem jeszcze tłoka, to tam jednorazowo podawał około 0,2kg. To była jazda. ;)

Najprawdopodobniej masz rację.Nie podaje opału wtedy kiedy trendy spalin są rosnące,lub jeśli czas maxymalnej przerwy zostanie przekroczony to podaje-nawet jak spaliny rosną-tego nie wiem.Ale w tym sofcie który mam podaje 3x5 sek (po ok 20sek przerwy pomiędzy cyklami podawania) i potem dopalanie.Jeśli algorytm działa tak ,że póki spaliny rosną(może inaczej,nie maleją-bo może to być aż tak proste) to zmniejszenie dawki nie powoduje innych zmian w działaniu całego cyklu.Bo temperatura zadana ma tu tyle do rzeczy,że jak ją przekroczy o 1deg i zakończy cykl -to się odstawi.Żadnego innego skutku nie ma,tzn.ustawisz za małą moc-nie dotrze do zadanej :)

Edytowane przez Novy!
z 3x3 na 3x5

Delphion1 nie zazdroszczę Ci roboty.

Minertu ma RBRa a że z innym palnikiem ?

Wychodziły RBRy na zwykłych fajkach Pancerpola, na starych Brucerach na Burner-S, a teraz na Ekoenergii.

Także nie wiem jakich słówek znowu chcesz i będziesz chciał się czepiać ?

Aha, RBR grześka z palnikiem Multi to nie jedyny taki egzemplarz.

Edytowane przez Delphion1

Najprawdopodobniej masz rację.Nie podaje opału wtedy kiedy trendy spalin są rosnące,lub jeśli czas maxymalnej przerwy zostanie przekroczony to podaje-nawet jak spaliny rosną-tego nie wiem.Ale w tym sofcie który mam podaje 3x3 sek (po ok 20sek przerwy pomiędzy cyklami podawania) i potem dopalanie.Jeśli algorytm działa tak ,że póki spaliny rosną(może inaczej,nie maleją-bo może to być aż tak proste) to zmniejszenie dawki nie powoduje innych zmian w działaniu całego cyklu.Bo temperatura zadana ma tu tyle do rzeczy,że jak ją przekroczy o 1deg i zakończy cykl -to się odstawi.Żadnego innego skutku nie ma,tzn.ustawisz za małą moc-nie dotrze do zadanej :)

Wybacz ale nawet ja nie mam softu do eCoala,który podaje 3x3s.Zgodzę się z 3x5s.

Gość Novy!
Wybacz ale nawet ja nie mam softu do eCoala,który podaje 3x3s.Zgodzę się z 3x5s.

Tylko mała pomyłka.Wiesz dobrze ,że chodziło o 3x5 sek :) Pomyliłem się.Mam nadzieję że w nowym sofcie będzie można podawać nawet 3x3 sek.Mniejsze dawki...

Jak go wgrywałem po raz pierwszy,myślałem że ma być 5x3,dlatego myślałem ,że nie działa.Źle zrozumiałem informację o podawaniu.

Edytowane przez Novy!

Mam problem z kontaktem z Instalco, nie odbierają telefonu ani nie odpisują na maila - może jeszcze świętują ;-) może ktoś pomóc, są jakieś inne na nich namiary niż te na oficjalnej stronie?

Problem jest bowiem taki, że od pewnego czasu wentylator w mojej 17-tce nie pracuje tak jak trzeba. Czasami dioda na sterowniku się pali a wentylator wogóle nie pracuje, czasami ustawiony jest nadmuch na 25% i wentylator nie wchodzi na obroty. Przy ręcznym sterowaniu dopiero od 40% zaczął powoli się kręcić ale nie była to taka prędkość jak wcześniej. Wszystkie przewody sprawdziłem i jest OK. Wydaje mi się, że siada ten wentylator, ale póki jeszcze nie ma ostrej zimy to mogliby wymienić a tu kiszka z kontaktem... :o

Powinien bez problemu załatwić Ci tą sprawę sprzedawca, po co Ci Instalco potrzebne.

Nie koniecznie musi być uszkodzona dmuchawka.

Może być równie dobrze walnięty sterownik, miałem już podobny przypadek w kotle nowym Eko Plusie 16kW pod Oławą.

Żeby zaraz nie było że czepiam się akurat kotła bo to na pewno nie jego wina ani jakaś wada.

Było to samo, kontrolka się zapalała a wentyl nie ruszał ( uszkodzenie na płycie głównej sterownika )

Inny przypadek z serwisu: podczas pracy kotła ( RBR ) dmuchawa w grzaniu pracowała jak należy, kiedy kocioł się odstawił i miał pyknąć w podtrzymaniu, kontrolka się zapalała a wentyl nie ruszał, także niezbadane są wyroki Boskie :)

Tylko mała pomyłka.Wiesz dobrze ,że chodziło o 3x5 sek :) Pomyliłem się.Mam nadzieję że w nowym sofcie będzie można podawać nawet 3x3 sek.Mniejsze dawki...

Jak go wgrywałem po raz pierwszy,myślałem że ma być 5x3,dlatego myślałem ,że nie działa.Źle zrozumiałem informację o podawaniu.

Śmieszne ale prawdziwe.Ciężko było policzyć? Teraz też źle się pali skoro już go masz wgrany?

No i...?

Kto je wystawił (chodzi o firmę) i kto je podpisał (chodzi o człowieka)?

a nie mi jest o tym pisać... wszystkie parametry podane, podpisane imiennie i podpisane przez firme, na dole jest taki wpis....

''Udostępnianie osobom trzecim niniejszego dokumentu, zarówno jego treści jak i

wzoru, w całości lub w części, jak również w jakiejkolwiek formie, jego kopiowanie,

powielanie, publikowanie, rozpowszechnianie, przekazywanie osobom trzecim za

pomocą jakichkolwiek nośników elektronicznych lub mechanicznych bez pisemnej

zgody FIRMY INSTALCO Surowo wzbronione ! ''