Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Wieśku,ja wiem ile "mam" spalić opału.Dlatego te "boje" o grupowy soft.Ustawię sobie manual jak chcę,nawet na spore rozpiętości w temp. zewnętrznej,ale nie o to chodzi.Grupowe jest w "paczce" sterownika za jaki zapłaciłem.Czy to nie głupota ,że od roku testują tak oczywiste zmiany?Ja chcę spalać opał -za który zapłaciłem słono-w kategoriach:auto,pół auto.To ,ze daję sobie radę w manualu nic nie zmienia.Chcę mieć dużo czasu bez sterowania,jak każdy.Nie wmawiajcie szamotowych cudów,pokażcie że kocioł ma potencjał.Pan pali jak w miałowcu,nie każdy ma takie potrzeby-zrozum to Pan wreszcie!!!!

Kocioł nie jest taki zły,choć ja nie wiem co mam....

Tylko co za różnica, czy ustawisz grupowe z jakąś tam mocą, czy manual z jakimś stosunkiem praca/przerwa ?

Spójrz na to tak, skoro kocioł osiąga zadaną i się odstawia, tzn. że chwilowa moc (ustawiona), jest zbyt duża w porównaniu do zapotrzebowania budynku na ciepło.

I tu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, co chcemy osiągnąć, praca ciągła (na małej mocy), czy szybkie dojście do zadanej (duża moc) i podtrzymanie ??? Pytanie bardzo trudne, bo każdy wariant ma zarówno swoje wady jak i zalety.

Ja u siebie doszedłem do jakichś tam nastaw manuala, przy których kocioł się za bardzo nie brudzi, opał jest dopalony i temperatura spalin wg mnie, nie jest zbyt wysoka oraz wahania temperatury nie są zbyt duże. Tak chciałem, tak mam.

Jak mam na zewnątrz +10 stopni, ustawień nie zmieniam, po prostu dłużej stoi w podtrzymaniu, jak 0 i mniej stopni też nie zmieniam, stoi krócej w podtrzymaniu. Zmienia się tylko ilość spalonego eko na dobę ;)

Jest szansa ,że wyjaśni Pan sprawę "badań" kotła 11 kW RBR Ekouniwersal?Przecież Pan dobrze wie,gdzie i czy takie badania się odbyły....

Moja pozycja zawodowa obliguje mnie do działań wstrzemięźliwych, racjonalnych i neutralnych. Nie jestem upoważniony do wyjaśniania takich "spraw".

Nie ma tu zresztą co wyjaśniać. Jeśli są wyniki badań i świadectwo, to wystarczy je przeczytać, aby wszystko było jasne. Proste!

Czyli Zawijan nie wie czy i nie wie gdzie...

A z pewnością bardzo by chciał wiedzieć i zobaczyć ;)

Gość Novy!
Tylko co za różnica, czy ustawisz grupowe z jakąś tam mocą, czy manual z jakimś stosunkiem praca/przerwa ?

Spójrz na to tak, skoro kocioł osiąga zadaną i się odstawia, tzn. że chwilowa moc (ustawiona), jest zbyt duża w porównaniu do zapotrzebowania budynku na ciepło.

I tu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, co chcemy osiągnąć, praca ciągła (na małej mocy), czy szybkie dojście do zadanej (duża moc) i podtrzymanie ??? Pytanie bardzo trudne, bo każdy wariant ma zarówno swoje wady jak i zalety.

Ja u siebie doszedłem do jakichś tam nastaw manuala, przy których kocioł się za bardzo nie brudzi, opał jest dopalony i temperatura spalin wg mnie, nie jest zbyt wysoka oraz wahania temperatury nie są zbyt duże. Tak chciałem, tak mam.

Jak mam na zewnątrz +10 stopni, ustawień nie zmieniam, po prostu dłużej stoi w podtrzymaniu, jak 0 i mniej stopni też nie zmieniam, stoi krócej w podtrzymaniu. Zmienia się tylko ilość spalonego eko na dobę ;)

Gdybyś odpowiednio dobrze ustawił manual,tzn.żadnych naddatków dymiacych na palniku-to za wyjątkiem kilku koksików w "brytfance" nic byś nie dojrzał...Na ekoenergi nie ma gadki o żadnych "kopczykach"-ma być tyle co w palniku..A tak,masz co masz.Pamiętaj jednak,może w domu typu termos,ciągła praca daje mniejsze spalanie.Normalnie,jet tak że tylko dwustan z nadwyżką mocy,pozwala swymi odstawieniami uzyskać "oszczędności" w spalaniu.Bo wątpię bardzo ze testerzy nowych softów z ES ,dadzą efekty w nowym sofcie jakie ludziaki piszą od roku.....

Gdybyś odpowiednio dobrze ustawił manual,tzn.żadnych naddatków dymiacych na palniku-to za wyjątkiem kilku koksików w "brytfance" nic byś nie dojrzał...Na ekoenergi nie ma gadki o żadnych "kopczykach"-ma być tyle co w palniku..A tak,masz co masz.Pamiętaj jednak,może w domu typu termos,ciągła praca daje mniejsze spalanie.Normalnie,jet tak że tylko dwustan z nadwyżką mocy,pozwala swymi odstawieniami uzyskać "oszczędności" w spalaniu.Bo wątpię bardzo ze testerzy nowych softów z ES ,dadzą efekty w nowym sofcie jakie ludziaki piszą od roku.....

To zależy czym pali ... kup ze 4 worki retopalu i wrzuć fotkę szuflady na popiół , jak będzie brak koksików to normalnie jesteś gość !

W "termosie" (do termosu "prundowców" trochę mu brakuje ... ;) ) z podłogówką , najmniejsze spalanie mam przy pracy pomp cyklicznej i czy to automat (ecoal) , grupowe, ręczne - pracuje w dwu stanie.

Do tej pory nie znalazłem odpowiedzi co trwałością pomp pracujących cyklicznie (alphy2)

Raz mi się udało ustawić pracę ciągłą ale nie osiągał zadanej i mielił cały czas - oszczędnie nie było ;)

Czyli doszedłeś do tego co ja napisałem wyżej :)

No właśnie do tego chciałem nawiązać.

Bo wg mnie 3 nastawy na cały rok w zupełności wystarczą.

1. Temperatury powyżej 10 stopni.

2. Temperatury od +10 do -10 stopni.

3. Temperatury poniżej -10 stopni.

Ale zaznaczam tylko wg mnie ;)

Edytowane przez bobasxx

I tu jest "pies pogrzebany", pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Palenie w kotle z podajnikiem to sztuka kompromisów, hehe ;)

Dokładnie tak, chyba że ktoś niema co robić, wtedy można kręcić jak tylko temp. na zewnątrz się zmieni o 1 stopień :)

Powiem że taki człowiek może być bogaty.

Wystarczy napisać na kartce papieru małe ogłoszenie i powiesić w kilku marketach gdzie sprzedają takie kotły.

"Ustawiam sterowniki z dojazdem do klienta"

Jak ktoś nie wierzy to niech przyklei takie ogłoszenie choć w jednym takim punkcie i poda numer telefonu.

To nie żart.

Mogli by dodać do automatu korektę podawania od 1s , i pracę cykliczną pomp w zależności od temp zewnętrznej - full automat :)

Grupowe mi nie podchodzi ... już wolę ręczny , a z automatu jestem bardzo zadowolony tylko ta korekta ...

Teraz można się ratować programatorem pokojowym i podłogowym : Ustawić temp o 0,3*C niższą niż oczekiwana , i pracę cykliczną 10/20 ale to jeszcze nie to.

Gdyby można było ustawić pracę cykliczną w kilku punktach temp zew. to byłyby pełny sukces np:

+10*C - 5/25

0*C - 10/20

-10*C - 10/10

poniżej cały czas pompy ON

Mogli by dodać do automatu korektę podawania od 1s , i pracę cykliczną pomp w zależności od temp zewnętrznej - full automat :)

Grupowe mi nie podchodzi ... już wolę ręczny , a z automatu jestem bardzo zadowolony tylko ta korekta ...

Teraz można się ratować programatorem pokojowym i podłogowym : Ustawić temp o 0,3*C niższą niż oczekiwana , i pracę cykliczną 10/20 ale to jeszcze nie to.

Gdyby można było ustawić pracę cykliczną w kilku punktach temp zew. to byłyby pełny sukces np:

+10*C - 5/25

0*C - 10/20

-10*C - 10/10

poniżej cały czas pompy ON

Z tym podawaniem to chyba przesada. Kondensator po sezonie do wymiany ;)

No ale jak ktoś bardzo chce, to dlaczego nie ? ;)

Gość Novy!
To zależy czym pali ... kup ze 4 worki retopalu i wrzuć fotkę szuflady na popiół , jak będzie brak koksików to normalnie jesteś gość !

To co na palniku plus przerwa-robi "dym"-ale i tego można uniknąć.Tylko Panowie z ES wierzą ,uwierzyli w to co pokazuje mapa sterowników.....

Szkoda.

Nie słuchając userów posłuchają swędu swych bąków,jedynie.Ale ja im tam nie wróg.

Pozdrawiam Boleckiego!!!!

Spełniał.

Nie.

Spełnia nadal tylko to niema tak jak w Erze że pstryk i już bo komuś się coś przyśniło w nocy.

Jeśli się coś robi to ma to działać w miarę dobrze i trzeba to przetestować a nie że na forum robi się testy wysyła indywidualnie oprogramowania każdemu userowi który akurat zajrzy na forum.