Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pcr-513

Dokładnie taki jest przydatny i pewnie można jeszcze kilka typów wyszukać w necie. Normalnie tego typu timery i Off Delay Timer także, ale programowe stosuję w firmie, z tym, że jest to oprogramowanie maszynowe SIMATIC. Programowo robi się to szybciej i nie trzeba montować kabelków.:D

Ps: Po części jestem także programistą w firmie - to do kolegi Novy!. Takie życie.:)

Edytowane przez mark3k

Polski dystrybutor TELMATIK jest przedstawicielem firmy ARRAY CO.

Proste i tanie sterowniki. Proste ponieważ programuje się je łącząc wirtualnie bramki logiczne.

Fakt, to prosty i programowalny sterownik, ale do naszego kociołka to przerost formy nad treścią. :)

Dla początkujących w automatyce to takie przedszkole, niemniej od czegoś trzeba zacząć Ja zaczynałem od głębszej wody: Simatic S7, ale mam jeszcze archaiczne sterowniki S5. Mimo upływu czasu w automatyce przemysłowej S5 nadal daje rade, choć z serwisem już gorzej, Brak nowego osprzętu.

Takim sterownikiem jak napisałeś można pobawić się w automatyzacje w domu: żaluzje, oświetlenie, symulacja obecności domowników, etc.... . Fajna zabawka (np. Array serii FAB).

Gość Novy!
Novy! widzę tak wszystko krytykujesz.. napisz może ile spaliłeś eko (czeskiego osobno i ile kamiennego) co ogrzewasz i jak masz ocieplony dom.....tak zeby inni mieli porównanie...

Od 1 pażdziernika koszta opału są takie:

2,1 tony Wesoła /860-pln/tona +akcyza

ok.250kg Komorany/Czech Republic 540pln/tona

ok. 100kg pellets/ ceny nie pamiętam :)

Ustawienia kotła pochłonęły:

ok.15-20 paczek West Ice Slim 13,40 pln/paczka 20 szt.

ok.50 but Namysłów Pils Beer 3pln/0,5l butelka

trochę "ciężkiego towaru" 40%

Duuuużo nerwów.Jeden plus,rzuciłem fajki :)

;)

Budynek z końca lat 70 tych,3 niezależne wejścia.Ogrzewane ok 140m2,nieocieplone ściany,nieocieplony stropodach.Temp.wewnątrz cała doba 20,5-21deg.W 60% stara,drewniana stolarka.Pod całością nieogrzewana piwnica.Wentylacja grawitacyjna,CWU 100l.

Od 1 pażdziernika koszta opału są takie:

2,1 tony Wesoła /860-pln/tona +akcyza

ok.250kg Komorany/Czech Republic 540pln/tona

ok. 100kg pellets/ ceny nie pamiętam :)

.

I marudzisz że dużo???

Ustawienia kotła pochłonęły:

ok.15-20 paczek West Ice Slim 13,40 pln/paczka 20 szt.

ok.50 but Namysłów Pils Beer 3pln/0,5l butelka

trochę "ciężkiego towaru" 40%

No tu cię pociągneło :))))

Jeden plus,rzuciłem fajki

JAK????

Budynek z końca lat 70 tych,3 niezależne wejścia.Ogrzewane ok 140m2,nieocieplone ściany,nieocieplony stropodach.Temp.wewnątrz cała doba 20,5-21deg.W 60% stara,drewniana stolarka.Pod całością nieogrzewana piwnica.Wentylacja grawitacyjna,CWU 100l

a co tu więcej chcieć???

Gość Novy!

Za to co przepiłeś i wypaliłeś to miałbyś już na stropian na jedną z elewacji.

Nie samym chlebem człowiek żyje,he he :) Gdybym przestał jeść ,miałbym nawet na 2 ściany elewacji...

A styropian montuj sobie sam.Jest XXI wiek,styropian jest rozwiązaniem z najgorszego z okresów! :) :)

B&S ,ehhh..jak czasem Was czytam..to przypominają mi się czasy mieszkania za granicą,i mentalności przebywających tam Polaków.Nic dodać,nic ująć.

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!

Trzeba jaki ciepłomierz wstawić - ma ktoś jakieś typy coby nie drogi a dobry ?

Trzeba zwrócić uwagę na przepływ m3/h.Z tego co się dowiedziałem dla powierzchni 1-150m2 ,powinien mieć 0,6m3/h (0,4 m3/h jest już za mały).

No i patrz na gwinty ciepłomierza,aby nie było problemu z montażem :)

Tu masz ciekawe aukcje http://allegro.pl/cieplomierz-0-6m3-h-apator-lqm-iii-k-cieplomierze-i3861339112.html

Dla tych którzy dostawali sra..ki :)

Wersja testowa: 0.1.17.20

Opis zmian:

1. Dodano nowe parametry w spalaniu grupowym: Ilość podawań w grupie dla każdej mocy

2. W spalaniu grupowym przy przejściu z dużej mocy na małą przez kolejne 3 cykle podawania wydłużono czas dopalania

3. W spalaniu grupowym przy przejściu z podtrzymania do grzania przez kolejne 3 cykle podawania wydłużono czas dopalania

4. Zwiększono czas postoju w podtrzymaniu do 360 min

5. Pompy zostaną zatrzymane, gdy sterownik przejdzie w tryb ręczny podczas wystąpienia alarmu a temp. CO spadnie o 4 deg poniżej temp. minimalnej CO

Skopiowane z forum E-S

link bezpośredni: http://esterownik.pl/forum/posty,40/-oprogramowanie-wersje-testowe-

Edytowane przez karoka65

Chciałem odpisać w sprawie ciepłomierza, ale zastanawiałem się w którym wątku, bo użytkownikiem nie jestem. Mam taki http://www.apator.com/uploads/files/Produkty/Cieplomierze/elf/Elf.pdf i nie polecam, bo przy różnicy temperatur zasilania i powrotu poniżej 3 stopni przestaje liczyć. Z tego też powodu chwilowo zrezygnowałem z montażu pompy CWU, bo pomiar byłby fałszowany. Przy małym odbiorze ciepła pompa CO musi pracować cyklicznie.

Gość Novy!
Po cichu liczyłem, że jednak w nowym sofcie pojawi się regulacja czasu podawania (dawki) do palnika.

Trudno, dobre i to co jest. Może następnym razem..... :D

(

Musi minąć pół roku,nasze pomysły zostaną "wzięte pod uwagę"-wtedy już nikt nie będzie pamiętał czyje one były...

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Dla tych którzy dostawali sra..ki :)

Wersja testowa: 0.1.17.20

Opis zmian:

1. Dodano nowe parametry w spalaniu grupowym: Ilość podawań w grupie dla każdej mocy

Skopiowane z forum E-S

link bezpośredni: http://esterownik.pl/forum/posty,40/-oprogramowanie-wersje-testowe-

To jak Panie Wieśku,potrzebne były te zmiany skoro je wprowadzono?Co prawda w testowym,ale będą w dedykowanym na 100%.

I co mówiłem nie prawdę?Prawie rok publika puszczała w komin kasę (dopalając zbyt duże dawki -zbyt mocnym nadmuchem) tak ,czy nie?

A ES miał to gdzieś..czyż nie?

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Ty jesteś du..y jak kółko z kary człowieku!!!

Za chwilę sobie jeszcze te zmiany przypiszesz.

Ty i tak nigdy nie będziesz zadowolony !!!:mad:

Nic sobie nie przypisuję.Pisałem o tym co nastąpi po tych zmianach.A ty człowieku wyjdź wreszcie z pod ....i,i napisz choć raz prawdę.

Dlaczego wprowadzono te zmiany?Czego one są wynikiem?

Macie z karoką problemy w pisaniu prawdy wprost.Tak jak normalni uczciwi ludzie.Tak jak z certyfikatem,mataczycie od 3 miechów.Napisz proszę dlaczego wprowadzono te pier...zmianyyyyyyyyyy!

Słucham.

Panowie pale obecnie na grupowym z nadmuchem ok 40% i moca 8/8.Jaka jest optymalna ilosc dawek opału zeby kocioł doszedł do zadanej?,ile powtórzeń cyklu 2 minutowych(5x5sek ),kiedy przejsc na 8/12kw?,w tej chwili spaliny siegaja ledwie 100C a czasem przez 24h ciezko o to.Czy tylko nadmuchem mozna szybkosc dojscia do zadanej regulowac?,

No wlasnie, na razie ttlko bruli. Wiecie, jednak kolega novy pocieszyl mnie. Ja od 23 wrzesnia spalilem 1.2t retopalu. :D . Hej minertu a mi bys nie przeslal tego softu tajnego? Jestem b. niezadowolony, mam zimno w domu, zimna kapiel, zimna zone, i jeszcze w dodatku klapa zasobnika za kazdym razem mi chce zeby wybic. Mam nadzieje ze nowy soft naprawia ten blad. W szczegolnosci ten z klapa. Przepraszam za brak interpunkcji, pisze z fona.