Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Soft który posiadamy ogranicza jedynie podawanie z 5x5 na 3x5.To jedynie krok na przód.Na palnik ekoenergii podawanie dawek 5sek wiąże się z koniecznością podniesienia nadmuch.Jak opał jest kaloryczny i ma większe Rogi,to wiesz co się dzieje na palniku?

Zależy od węgla spieki albo sadza i z 10 stopni w kominie więcej.

I jedziesz teraz na tym 3x5?

Jeżeli tak jakie efekty?

No i jeżeli uważasz że 3x5 jest lepsze niż 5x5 ponawiam pytanie czy podeślesz tą wesje do własnego przetestowania?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Zależy od węgla spieki albo sadza i z 10 stopni w kominie więcej.

I jedziesz teraz na tym 3x5?

Jeżeli tak jakie efekty?

No i jeżeli uważasz że 3x5 jest lepsze niż 5x5 ponawiam pytanie czy podeślesz tą wesje do własnego przetestowania?

Na serwerze ES masz już chyba poprawną wersję.Tak przynajmniej pisze ES.Pobierz,sprawdź i sam oceń.

Gość Novy!
Pomijając to, że Suspenser ma rację - napiszę Ci tylko, że palę od świąt wersją testową z podaniem x3. Mam założoną małą nakładkę na swojego brucera.

Moc ustawiona na 8 i 12kW. Żadnych niedopałów, sadzy, przewęglenia palnika itd. Od tamtego roku żadnej zmiany parametru. Węgiel 27MJ. Powierzchnia 290m2. Na moje twój palnik nie wyrabia przy ilości spalanego eko. Będąc na Twoim miejscu dowierciłbym kilka dodatkowych otworów nadmuchowych na przodzie. Tam prawdopodobnie jest ich za mało. Kiedyś pisał Jarecki, że mała Ekoenergia będzie koksować przy spalaniu powyżej 20kg dobra. Nie sadze, żeby teraz było inaczej.

Zresztą udostępnię Ci stera - sam zobaczysz.

sebsa i uważasz ,że to jest ok?Jedni mają od roku,a drudzy grzeją komin?Działania przynoszące zmiany lecą z prędkością światła.Czy to dla nich wstyd,że inni maja lepsze pomysły od nich samych?I tak je wprowadzają.Pamiętam jak kpiono z mojego pomysłu z wprowadzeniem regulacji temp.włączenia pompy mieszającej.Po pół roku,MÓJ pomysł wprowadzono.I to jest fakt.

Tyle mam w TYM temacie do powiedzenia.To jest Polska właśnie.Po zakupie,klienta ma się w dooopie.

A palnika nie będę nawiercał.Póki ma gwarancję.

Pozdrawiam Wszystkich.

sebsa i uważasz ,że to jest ok?Jedni mają od roku,a drudzy grzeją komin?Działania przynoszące zmiany lecą z prędkością światła.Czy to dla nich wstyd,że inni maja lepsze pomysły od nich samych?I tak je wprowadzają.Pamiętam jak kpiono z mojego pomysłu z wprowadzeniem regulacji temp.włączenia pompy mieszającej.Po pół roku,MÓJ pomysł wprowadzono.I to jest fakt.

Tyle mam w TYM temacie do powiedzenia.To jest Polska właśnie.Po zakupie,klienta ma się w dooopie.

A palnika nie będę nawiercał.Póki ma gwarancję.

Pozdrawiam Wszystkich.

Napiszę Ci tylko, że o potrzebie wprowadzenie regulowanej temp pompy mieszającej pisałem już zimą 2012 w rozmowie z Verbem. Ale to nie jest ważne.Powtórzę raz jeszcze. Jeśli koksuje Tobie palnik to raczej zmianą softu tego nie wyeliminujesz. Spalasz ile spalasz. Bardziej upatrywał bym przyczyny w palniku. Zmniejszysz krotność i czas podania - doprowadzisz do sytuacji, że kocioł nie będzie w stanie uzupełnić strat ciepła. Będziesz zmuszony zwiększyć moc i sytuacja się powtórzy. Na kaloryczne i spiekające węgle najlepsze jest krótkie podanie i możliwie długa przerwa z możliwie niskim nadmuchem - nie jak usiłujecie pisać o częstych podaniach. Na takie spalanie to może sobie pozwolić tylko ktoś z domkiem 100-150 m2 o dobrej izolacji. Przy większym zapotrzebowaniu i powierzchniach jak to jest u Ciebie czy u mnie coś takiego nie przejdzie.

Witam.

Tydzień chyba minął - jak wygląda sprawa nowego softu? Teraz mam wegiel z Wesołej i żeby dopalić opał musze dmuchać dla 8kw na 49%.

Jakie macie doświadczenia - lepiej grzać w grupowym dłużej 8kw czy 8/12kw (chodzi o ilość spalanego opału.

Jakie masz temp spalin?

Wklej wykres z temperaturami to ktoś mądry coś doradzi.

U mnie grupowe spalało więcej niż automat, więc jadę na ręcznym.

Witam.

Tydzień chyba minął - jak wygląda sprawa nowego softu? Teraz mam wegiel z Wesołej i żeby dopalić opał musze dmuchać dla 8kw na 49%.

Jakie macie doświadczenia - lepiej grzać w grupowym dłużej 8kw czy 8/12kw (chodzi o ilość spalanego opału.

Ja na swojej wesołe z Barteksu dmuchałem na 38% i było dobrze, mogłem nawet 1% niżej.

Witam.

http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe-?m=46390#46390

Zasysaj :)

1. Czy na jakiejś podstawie da się ocenić czy piec ma za mały lub za duży odbiór ciepła?

Chodzi o to, że ciekaw jestem czy na danych ustawieniach można w domu zrobić większe temperatury, żeby wykorzystać bardziej moc pieca, ale bez dodatkowego spalania? Jak to sprawdzić? Wody gorącej nigdy nie brakuje. Grzejniki mam 2 na poddaszu, na dole podłogówka. Pomieszczenia są ciepłe.

2. Czy odkręcając zawór na podłogówkę (reguluję nim temperaturę jaka idzie na podłogówkę) zwiększę pobór ciepła z pieca?

1. Czy na jakiejś podstawie da się ocenić czy piec ma za mały lub za duży odbiór ciepła?

Chodzi o to, że ciekaw jestem czy na danych ustawieniach można w domu zrobić większe temperatury, żeby wykorzystać bardziej moc pieca, ale bez dodatkowego spalania? Jak to sprawdzić? Wody gorącej nigdy nie brakuje. Grzejniki mam 2 na poddaszu, na dole podłogówka. Pomieszczenia są ciepłe.

2. Czy odkręcając zawór na podłogówkę (reguluję nim temperaturę jaka idzie na podłogówkę) zwiększę pobór ciepła z pieca?

ad 1 - Ja bym odpowiedział na to że każde podniesienie temp. w domu czy pomieszczeniach musi pociągnąć za sobą jakieś kg opału. Praca kotła na wyższej mocy czyli z wyższą sprawnością będzie niezauważalna. Ale to tylko moje zdanie.

ad 2 - tak