Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Ta przepychanka jest już nudna. Cały problem jest stąd, że Novy ma za mały kocioł. I bez znaczenia jest, że kocioł się wyrabia i że średnią moc według statystyk ma jakoś nawet pewnie znacząco niższą od nominalnej. Gdyby miał 17, spaliłby to samo, większy wiatr nie powodowałby nadmiernego grzania komina ( większa powierzchnia wymiany ) a pozwalał lepiej dopalać i problemu by nie było. SPP ani żaden inny sterownik tego nie rozwiąże - i to jest oczywista oczywistość. Piki mocy w jego kotle powodują albo niedopał jak przytnie wiatr, albo kosmos w kominie jak da dość wiatru żeby dopalić dawkę i tak być musi - bo taka chata i instalacja. Natomiast co do nowego softu - nie wydaje mi się żeby trafionym było to wydłużenie dopalania w pierwszych 3 cyklach po wyjściu z podtrzymania. Prawidłowo prowadzony na grupowym kocioł po wyjściu z podtrzymania zawsze ma lekki niedobór na palniku i pierwsza grupa a czasem i dwie są raczej potrzebne żeby ten niedobór odrobić. Raczej tutaj dałbym wydłużenie czasu dopalania od drugiej albo nawet trzeciej grupy. Zresztą chyba załatwi to wydłużenie dopalania po przejściu na wyższą moc - o ile zostaną ustawione różne wartości mocy dla min. i max. Ale mogę się mylić - zaopatruję w opał i czasem obsługuję zaledwie 3 RBR -y i te obserwacje raczej są robione na OE+, bo ich znam ciut więcej.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Ta przepychanka jest już nudna. Cały problem jest stąd, że Novy ma za mały kocioł. I bez znaczenia jest, że kocioł się wyrabia i że średnią moc według statystyk ma jakoś nawet pewnie znacząco niższą od nominalnej. Gdyby miał 17, spaliłby to samo, większy wiatr nie powodowałby nadmiernego grzania komina ( większa powierzchnia wymiany ) a pozwalał lepiej dopalać i problemu by nie było. SPP ani żaden inny sterownik tego nie rozwiąże - i to jest oczywista oczywistość. Piki mocy w jego kotle powodują albo niedopał jak przytnie wiatr, albo kosmos w kominie jak da dość wiatru żeby dopalić dawkę i tak być musi - bo taka chata i instalacja.

A ty jasnowidz czy jak?Mam temp jaka chcę,spalam przyzwoicie jak na swoje warunki,skąd te wnioski?Moje spostrzeżenia dotyczą procesu spalania,i tyle.Chcesz podgląd sterownika na dowód że mam temp jaką chcę?Praktycznie zerowy odchył zadanej wewnętrznej...

Gość Novy!
A co do wychyłu temp. wewnętrznej - weź i wygaś na dwa dni jak będzie trochę mrozu. No i potem zagrzej. Wtedy podyskutujemy.

Powiem tylko tak.Myślałem,że jesteś poważny gość.Teraz się uśmiałem.

Dla takiej "akcji" miałem kupić większy kocioł?Czy dla 20-30 dni mrozu w roku?

Jak się ochłodzi to zrobię tak,byle by było jakieś wolne dni od pracy,jak buda będzie zamknięta.Wygaszę na 5 dni.I po takim samym czasie powrócę do tych samych warunków.Może wcześniej.

Mam pytanie:

Czy w nowym soft nie macie problemów a może to nie problem tylko tak miało być od początku z programatorem podłogówki?

Wcześniejszy mi pozwalał na prace cykliczna pompy podłogowej nawet po osiągnięciu temp.podłoga się nie wychładzała bo np.ustawiłem sobie 7/10 a obecny mi wchodzi w potrzymanie aż do momentu spadku temp.o wartość histeryzy i dopiero rozpoczyna funkcjonowanie pompy( w miedzyczasie podłoga zimna).

Dopiero od wczoraj mam nowe oprogramowanie ale nie specjalnie mi się to podoba.

W programatorze podłogówki ustawianie czasu działania pompy/postoju kiedy to funkcjonuje wie ktoś?

Wcześniej działało po osiągnięciu temp zadanej a teraz?

PS.Novy mnie ciężko obrazić i niektóre Twoje uwagi czytam z przyjemnością a niektóre posty...sam wiesz do czego się nadają.

Edytowane przez Delphion1

Powiem tak. Ten większy kocioł ( o numer większy ) paliłby Ci mniej od tego który posiadasz. Nie stresowałby Cię temperaturą spalin i grzaniem komina. Chciałeś koniecznie mieć mniejszy żeby się wykazać czy też chciałeś zaoszczędzić kilka stówek na cenie zakupu? Masz w wymienniku z połowę mniejszą powierzchnią wymiany prawie dwa razy więcej wody niż miałeś w swoim Ogniwie. Na to patrz, nie na palnik. Ja w moim starym kiepściutko ocieplonym domu wyrobię spadek temperatury z kilku dni bez grzania max. w dobę a kocioł nie dostanie przy tym zadyszki ani komin mnie nie poparzy. No ale to poza kotłem jest jeszcze kwestia doboru mocy grzejników. Masz taki sam palnik jak w 17 kW a zapotrzebowanie domu na ciepło nie zależy od mocy Twojego kotła - jakim sposobem chcesz spalić mniej? A jeżeli nie chcesz mniej spalić, to jaki miałeś cel kupując 11 kW?

Gość Novy!
Powiem tak. Ten większy kocioł ( o numer większy ) paliłby Ci mniej od tego który posiadasz. Nie stresowałby Cię temperaturą spalin i grzaniem komina. Chciałeś koniecznie mieć mniejszy żeby się wykazać czy też chciałeś zaoszczędzić kilka stówek na cenie zakupu? Masz w wymienniku z połowę mniejszą powierzchnią wymiany prawie dwa razy więcej wody niż miałeś w swoim Ogniwie. Na to patrz, nie na palnik. Ja w moim starym kiepściutko ocieplonym domu wyrobię spadek temperatury z kilku dni bez grzania max. w dobę a kocioł nie dostanie przy tym zadyszki ani komin mnie nie poparzy. No ale to poza kotłem jest jeszcze kwestia doboru mocy grzejników. Masz taki sam palnik jak w 17 kW a zapotrzebowanie domu na ciepło nie zależy od mocy Twojego kotła - jakim sposobem chcesz spalić mniej? A jeżeli nie chcesz mniej spalić, to jaki miałeś cel kupując 11 kW?

Wiesz co,wysłałem Ci link do sterownika.Nie wiem o jakiej wysokiej spalinie piszesz.Moja jest teraz rzędu120-130deg.Nawet jeśli w 20 stopniowy mróz,przez kilka dni będzie ona w granicach 170-190deg,to jaki to problem?Uważasz ,że lepsza spalina to 70-80deg jak Twoja?:)I kiszenie kotła 80% roku?Latem budynek dostanie nowy dach.I po sprawie.

Edytowane przez Novy!

problem w tym ,że do osiągnięcia temp nie pracuje cyklicznie tylko non-stop a kiedy ustawienia cykliczne działają?W tym sofcie nie wiem :/
Bo tak właśnie jest. Do osiągnięcia pracuje ciągle a dopiero jak osiągnie zadaną przechodzi w cykliczne. Edytowane przez Delphion1
znowu pomyliłem posty sorki

Bo tak właśnie jest. Do osiągnięcia pracuje ciągle a dopiero jak osiągnie zadaną przechodzi w cykliczne.

No właśnie Zbyszek tak było w starym a w nowym sofcie mi się kocioł odstawia bo nie ma odbioru przez cykliczna pracę i tutaj jest problem bo podłoga zimna sie robi :/

Dlatego pytam czy macie tak samo czy tez musze soft na nowo wgrać bo coś sie pochrzaniło?

No właśnie Zbyszek tak było w starym a w nowym sofcie mi się kocioł odstawia bo nie ma odbioru przez cykliczna pracę i tutaj jest problem bo podłoga zimna sie robi :/

Dlatego pytam czy macie tak samo czy tez musze soft na nowo wgrać bo coś sie pochrzaniło?

Może zwiększyć częstotliwość pracy w cyklach? U mnie pracuje tak jak w starym i pod tym względem nic się nie zmieniło, tylko że ja mam temp. wyżej od zadanej i teraz tylko chodzi na cyklach.

Wiesz co,wysłałem Ci link do sterownika.Nie wiem o jakiej wysokiej spalinie piszesz.Moja jest teraz rzędu120-130deg.Nawet jeśli w 20 stopniowy mróz,przez kilka dni będzie ona w granicach 170-190deg,to jaki to problem?Uważasz ,że lepsza spalina to 70-80deg jak Twoja?:)I kiszenie kotła 80% roku?Latem budynek dostanie nowy dach.I po sprawie.
Nie chce mi się szukać Twoich postów z narzekaniem, że albo nie dopalasz albo musisz zbyt mocno dmuchać. Ani tych, w których najeżdżasz na Minertu że opał ma z deputatu czy tam z własnego składu i może sobie pozwolić na jego marnowanie. Ale po tym poście przestaję czaić Twój problem. Jesteś zadowolony z temp. spalin. Jesteś zadowolony z wielkości spalania. Jesteś zadowolony z tego co masz na palniku. To z czego nie jesteś zadowolony że oczekujesz nowych wersji softu dających Ci większe możliwości sterowania? Może należałoby przemyśleć zmianę operatora kotła, bo już chyba tylko to pozostaje? A co do mojej spaliny - w kotle i kominie mam sucho. Komin jest systemowy, ocieplony na całej długości 4 cm systemowo + dodatkowo 5 w osobnej warstwie między tynkiem a kształtką keramzytową. W wyczystce odrobina pyłu, żadnej skropliny czy nawet wilgoci. Spalanie widać na wykresie - jak na 200 m2 z wysokością 3,4m w części biurowej i 4 m na hali i 15,5 m2 bramą wjazdową kilka razy dziennie otwieraną uważam je za raczej zadowalające. Nie widzę żeby ten kocioł się kisił i marnował opał. Raczej pracuje sobie spokojnie i równiutko. Z zapasem mocy dającym pewność, że nie zasapie się jak przyjdzie zima. Koledzy palą podobne ilości w 30% mniejszych budynkach, z dwukrotnie mniejszą kubaturą. I są zadowoleni - to chyba i ja będę. Jeszcze raz napiszę: wszystkie Twoje w poprzednich postach wylewane żale świadczą o tym, że dla Ciebie dobrym wyborem byłaby 17 -stka. Gdybyś ją miał, nadal - tak jak wczesną jesienią - piałbyś z zachwytu nad RBR -em i e-Coalem. Aha - link dostałem, ale nie ma dostępu, jest info że trzeba się zalogować.

Gość Novy!
Nie chce mi się szukać Twoich postów z narzekaniem, że albo nie dopalasz albo musisz zbyt mocno dmuchać. Ani tych, w których najeżdżasz na Minertu że opał ma z deputatu czy tam z własnego składu i może sobie pozwolić na jego marnowanie. Ale po tym poście przestaję czaić Twój problem. Jesteś zadowolony z temp. spalin. Jesteś zadowolony z wielkości spalania. Jesteś zadowolony z tego co masz na palniku. To z czego nie jesteś zadowolony że oczekujesz nowych wersji softu dających Ci większe możliwości sterowania? Może należałoby przemyśleć zmianę operatora kotła, bo już chyba tylko to pozostaje? A co do mojej spaliny - w kotle i kominie mam sucho. Komin jest systemowy, ocieplony na całej długości 4 cm systemowo + dodatkowo 5 w osobnej warstwie między tynkiem a kształtką keramzytową. W wyczystce odrobina pyłu, żadnej skropliny czy nawet wilgoci. Spalanie widać na wykresie - jak na 200 m2 z wysokością 3,4m w części biurowej i 4 m na hali i 15,5 m2 bramą wjazdową kilka razy dziennie otwieraną uważam je za raczej zadowalające. Nie widzę żeby ten kocioł się kisił i marnował opał. Raczej pracuje sobie spokojnie i równiutko. Z zapasem mocy dającym pewność, że nie zasapie się jak przyjdzie zima. Koledzy palą podobne ilości w 30% mniejszych budynkach, z dwukrotnie mniejszą kubaturą. I są zadowoleni - to chyba i ja będę. Jeszcze raz napiszę: wszystkie Twoje w poprzednich postach wylewane żale świadczą o tym, że dla Ciebie dobrym wyborem byłaby 17 -stka. Gdybyś ją miał, nadal - tak jak wczesną jesienią - piałbyś z zachwytu nad RBR -em i e-Coalem. Aha - link dostałem, ale nie ma dostępu, jest info że trzeba się zalogować.

Kolego,ja się nie znam,ale wiem jedno.Takie spaliny są wynikiem przewymiarowania kotła.Nie uzyskujesz żadnej,no prawie żadnej sprawności tego kotła-odsyłam do blogu zawijana.Nie przepadam za personą,ale gość ma wiedzę...Małe spalanie jest wynikiem ocieplenia budynku.Brak problemów ze skroplinami i całym kominem-jest wynikiem tego,że masz systemowy,ceramiczny wkład-który kosztował niemało.Porównując to co napisałem powyżej-aby nikt mi nie wybił okien,mogę sobie założyć rolety albo wstawić szkło pancerne.To samo zrobiłeś Ty.

Teraz tak.Sporo czasu spędziłem na obserwacji spalania grupowego na palniku małej ekoenergii.Opisałem co widzę,raz jeszcze powtarzam.To że kocioł pali,daje ciepło itd.nie jest wynikiem moich uwag.Opisałem co widzę w trakcie spalania takich dużych dawek w grupowym-czego tu nie rozumieć?

Co do kotła,pisałem że żałuję tego że dałem się nabrać na ceramikę.Dodatkowo sprzedawca nie poinformował ,że moc kotła jest "umowna"-bo nie posiada badań które ja weryfikują.czy to jest jasne,czy nie?

Co do twojego kotła i jego równiutkiej pracy...hmmm musiałby się ktoś inny wypowiedzieć.Ja powiem tyle.W takim "termosie" każdy rodzaj grzania byłby tańszy od obecnego (no może olej,nie).Biorąc pod uwagę nie koszt opału,tylko całej reszty która umożliwia spalanie tego opału,kotłownia (jeśli w bryle budynku,to cena m2 jest zawrotna),kominy,ich posadowienie,wkłady ceramiczne,keramzyty i inne cuda.Ale co ja tam wiem.Mam inżynierkę tylko w profilu architektury i urbanistyki, a nie z budownictwa i ciepłownictwa

.Pozdrawiam

A to że mam spaliny takie jak opisałem,są wynikiem moich przeróbek.Normalnie były by 30-40% wyższe.

Edytowane przez Novy!

Może zwiększyć częstotliwość pracy w cyklach? U mnie pracuje tak jak w starym i pod tym względem nic się nie zmieniło, tylko że ja mam temp. wyżej od zadanej i teraz tylko chodzi na cyklach.

Spróbuje ponownie wgrać soft jutro bo nie działa to tak jak wcześniej a z tego co mi Seba odpisał nic tam nie zmieniano.

W nowym sofcie jedno co zauważyłem to lepiej mi dopala i popiół lepiej wygląda.Jednak to dopiero 2 dzień.

Novy, mój kocioł to nie tylko grzanie. Zgadzam się z Tobą, że nie jest to najtańszy sposób ogrzewania tego budynku. A raczej - że za te same pieniądze dałoby się go ogrzać całkowicie bezobsługowo. Ale mój kocioł służy też do reklamowania mojego ekogroszku, to jest świadomy wybór. Przychodzi klient - a ja mu mówię chodź pan zobacz, jak to się pali. No i klient jest mój. Koszt tej reklamy - 3 razy w miesiącu któryś z pracowników sypnie do kosza opału i wyniesie popiół. Do przyjęcia, tym bardziej że przy okazji mam ciepło w budynku i ciepłą wodę. Koszt kotła - cóż, gazu nie mam, przyłącz byłby zza drogi wojewódzkiej ( przewiert ), około 40 metrów. Raczej wyszłoby drożej niż kocioł - po całości z gazowym kotłem i odbiorami to tak pewnie z pięciokrotnie drożej. PC - nawet powietrzna z odpowiednią mocą nie byłaby od kotła tańsza, nawet jeżeli dodać do kosztu kotła koszt komina. No i trzeba by znacznie przewymiarować grzejniki albo zastosować podłogówkę - pomijając koszty to na hali na którą wjeżdżają dość jednak ciężkie sprzęty trochę bym się raczej obawiał. A czysty prąd z pewnością wyszedłby znacznie drożej. Budując ten budynek wiedziałem że będę w nim palił ekogroszkiem - dlatego mam taki komin. A te dodatkowe 5 cm ocieplenia na nim - no wybacz, co to są za koszty? Co do uzyskiwanej sprawności i temperatury spalin - nie chce mi się z Tobą spierać. Zapewniam Cię jednak, że paląc z niską temperaturą spalin wylotowych można uzyskać co najmniej zadowalającą sprawność. To jest raczej kwestia konstrukcji kotła, chociaż i sposobu palenia także. Jest jeszcze kwestia opału - domieszka antracytu nie pozostaje bez wpływu na temperatury spalin. Ale może już to zostawmy zanim nas MOD pogoni. Jak chcesz pogadać o tym, o sterowaniu SPP ( którego Ci nie polecam, bo dobrze ustawiony SPP raczej na pewno obetnie górę spalin a poza tym nie sądzę, żeby spełnił Twoje oczekiwania ) to może odświeżyć wątek o sterowaniu dwustanowym? Edytowane przez kobra64

Gość Novy!
Novy, mój kocioł to nie tylko grzanie. Zgadzam się z Tobą, że nie jest to najtańszy sposób ogrzewania tego budynku. A raczej - że za te same pieniądze dałoby się go ogrzać całkowicie bezobsługowo. Ale mój kocioł służy też do reklamowania mojego ekogroszku, to jest świadomy wybór. Przychodzi klient - a ja mu mówię chodź pan zobacz, jak to się pali. No i klient jest mój. Koszt tej reklamy - 3 razy w miesiącu któryś z pracowników sypnie do kosza opału i wyniesie popiół. Do przyjęcia, tym bardziej że przy okazji mam ciepło w budynku i ciepłą wodę. Koszt kotła - cóż, gazu nie mam, przyłącz byłby zza drogi wojewódzkiej ( przewiert ), około 40 metrów. Raczej wyszłoby drożej niż kocioł - po całości z gazowym kotłem i odbiorami to tak pewnie z pięciokrotnie drożej. PC - nawet powietrzna z odpowiednią mocą nie byłaby od kotła tańsza, nawet jeżeli dodać do kosztu kotła koszt komina. No i trzeba by znacznie przewymiarować grzejniki albo zastosować podłogówkę - pomijając koszty to na hali na którą wjeżdżają dość jednak ciężkie sprzęty trochę bym się raczej obawiał. A czysty prąd z pewnością wyszedłby znacznie drożej. Budując ten budynek wiedziałem że będę w nim palił ekogroszkiem - dlatego mam taki komin. A te dodatkowe 5 cm ocieplenia na nim - no wybacz, co to są za koszty? Co do uzyskiwanej sprawności i temperatury spalin - nie chce mi się z Tobą spierać. Zapewniam Cię jednak, że paląc z niską temperaturą spalin wylotowych można uzyskać co najmniej zadowalającą sprawność. To jest raczej kwestia konstrukcji kotła, chociaż i sposobu palenia także. Jest jeszcze kwestia opału - domieszka antracytu nie pozostaje bez wpływu na temperatury spalin. Ale może już to zostawmy zanim nas MOD pogoni. Jak chcesz pogadać o tym, o sterowaniu SPP ( którego Ci nie polecam, bo dobrze ustawiony SPP raczej na pewno obetnie górę spalin a poza tym nie sądzę, żeby spełnił Twoje oczekiwania ) to może odświeżyć wątek o sterowaniu dwustanowym?

Pierwsza część posta wiele wyjaśnia i zmienia.Trzeba było od razu o tym ,że sprzedajesz opał ;)

Ok,racja- nie ten wątek.Jak znajdę czas to poklikamy,ciekawi mnie ten SPP.Miałem ustaloną dostawę,ale mam brak czasu na testy.Pozdrawiam

Przepraszam za off.

1. Podobno nowa wersja sterownika jest kulawa. Czy już poprawiono wszystkie błędy, czy lepiej poczekać jeszcze z pobieraniem?

2. Dałby ktoś screnna z ustawienia grupowymi. Ciekawe jak to po modyfikacjach wygląda...

3. Czy w RBRze działa palenisko na drewno? Korzystał już ktoś z tego porą wiosenną albo jesienną? Warto?

1. Podobno nowa wersja sterownika jest kulawa. Czy już poprawiono wszystkie błędy, czy lepiej poczekać jeszcze z pobieraniem?

2. Dałby ktoś screnna z ustawienia grupowymi. Ciekawe jak to po modyfikacjach wygląda...

3. Czy w RBRze działa palenisko na drewno? Korzystał już ktoś z tego porą wiosenną albo jesienną? Warto?

ad 1 - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222422-U%C5%BCytkownicy-RBR-ekouniwersal&p=6320528&viewfull=1#post6320528

ad 2 - Wejdź na esterownik tam jest tego dużo i można wybrać https://esterownik.pl/zdalny-dostep

ad 3 - Nie paliłem.