Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Obiecałem więc napisze.To maleństwo bez badań całkiem nieźle daje sobie radę w moim iglo.Za oknem -13deg a kocioł daje radę.Leci w ciągłej 12kW.Może być problem jak będzie -20deg bo ten palnik nie wyrobi.Podawanie powyżej 12kW to przesypany palnik albo spieki.ES. jest jednak nieugięty i podawanie 3sek ma gdzieś.Szkoda że nie można zaadoptować Grenia do mojego kotła.Ekoenergia to kicha.Tak czy siak jestem mile zaskoczony :)

To ile Ci teraz łyka na dobę ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok 28kg/doba i palnik nie wyrabia.Zejść z nadmuchem nie mogę bo przesypuje a moc 8kW to za mało....Ekoenergia to syf jest.

U mnie 25 kg/dobę, ustawienia ręczne 5sek/68sek dmuchawa 41% i jeszcze się odstawia. Palnik jak na razie daje radę. Może powyżej 30 kg zaczną się problemy. Tylko czy aż do tylu dojdzie ?

Novy mówiłem Ci że nawet przy -20 wyrobi, to jest tylko malutkie wyglądem ale wielkie sercem :)

Ciekawi mnie znowu tylko następna Twoja teoria, czyli "dokładamy paliwa a obcinamy tlen", niestety tak się nie da, można na tym palniku spalić dobrze dużo więcej jak 28kg/dobę jak się nie świruje że tak powiem.

Gość Novy!
U mnie 25 kg/dobę, ustawienia ręczne 5sek/68sek dmuchawa 41% i jeszcze się odstawia. Palnik jak na razie daje radę. Może powyżej 30 kg zaczną się problemy. Tylko czy aż do tylu dojdzie ?

Gdybym wiedział że można zamówić ten kocioł z Greniem Multi.Ehh.

Gość Novy!
Novy mówiłem Ci że nawet przy -20 wyrobi, to jest tylko malutkie wyglądem ale wielkie sercem :)

Ciekawi mnie znowu tylko następna Twoja teoria, czyli "dokładamy paliwa a obcinamy tlen", niestety tak się nie da, można na tym palniku spalić dobrze dużo więcej jak 28kg/dobę jak się nie świruje że tak powiem.

Może.Ale nie Wesołej.Dlatego mógłbym obciąć nadmuch i spaliłbym opał dużo lepiej,ale nie przy 5sek podawaniu.16kW z nadmuchem 43% i po paleniu.Sprawdzałem.

A ja napiszę że nie jest taki RBR-11 idealny z wykastrowaną półką, przy temperaturach dodatnich trzymał się w miarę dobrze (spalanie poniżej 12kg/24h jak poradziłem sobie z obniżeniem temperatury spalin), jak przyszły mrozy spalanie przekracza 25kg/24h temperatura spalin poszybowała pod 200C i brak jest w RBR-eże wymiany ciepła pomiędzy palnikiem a wymiennikiem (wychodzi brak półki wodnej). Komin mam systemowy także nie mam problemu z niskimi temperaturami spalin, i zawsze mogę tak posterować aby tą temperaturę w razie czego podnieść, ale obniżyć się już jej nie da przy większych mocach, także podtrzymuje to co pisałem że RBR-11kw jest nieumiejętnie pomniejszoną wersją RBR-17/23 wyprodukowany tylko po to aby się dostosować się do zapotrzebowania na rynku i nie licząc się z kosztami obsługi klienta.

Obserwuje statystyki spalania i pracy innych kociołków i tylko RBR-11 ma taki duży skok spalania węgla przy pracy przy większych temperaturach, znajomy ma podobny dom i piec ogniwo i zawsze o kilogram do dwóch spalanie miał większe, przyszły mrozy i jemu spalanie wzrosło z 30% u mnie o 100%.

Edytowane przez Maher

A ja napiszę że nie jest taki RBR-11 idealny z wykastrowaną półką, przy temperaturach dodatnich trzymał się w miarę dobrze (spalanie poniżej 12kg/24h jak poradziłem sobie z obniżeniem temperatury spalin), jak przyszły mrozy spalanie przekracza 25kg/24h temperatura spalin poszybowała pod 200C i brak jest w RBR-eże wymiany ciepła pomiędzy palnikiem a wymiennikiem (wychodzi brak półki wodnej). Komin mam systemowy także nie mam problemu z niskimi temperaturami spalin, i zawsze mogę tak posterować aby tą temperaturę w razie czego podnieść, ale obniżyć się już jej nie da przy większych mocach, także podtrzymuje to co pisałem że RBR-11kw jest nieumiejętnie pomniejszoną wersją RBR-17/23 wyprodukowany tylko po to aby się dostosować się do zapotrzebowania na rynku i nie licząc się z kosztami obsługi klienta.

Obserwuje statystyki spalania i pracy innych kociołków i tylko RBR-11 ma taki duży skok spalania węgla przy pracy przy większych temperaturach, znajomy ma podobny dom i piec ogniwo i zawsze o kilogram do dwóch spalanie miał większe, przyszły mrozy i jemu spalanie wzrosło z 30% u mnie o 100%.

Przypomnij jeszcze co ogrzewasz ?

U mnie kocioł też 11 kW (albo 12; ) ) i przy spalaniu 25kg/dobę spalina maks 140-150 oC, przy nadmuchu 41 % i to przy brudnym kotle. Jutro zasyp i czyszczenie, idę o zakład że temperatura spalin spadnie o ok. 20 oC

Gość Novy!
A ja napiszę że nie jest taki RBR

Nie jest źle.Trzeba wymienić tylko palnik,a u mnie wywalić część ceramiki :)

Novy

a nie możesz zwyczajnie palić w dwustanie jak Ci w grupowym nie pasuje?

dajesz podanie jakie chcesz przerwę jaką chcesz i nadmuch też

lepsza kontrola parametrów może poprawić coś co nie do końca się u Ciebie sprawdza

tak walczyłeś na watku o manualu a teraz o nim zapomniałeś???

A u mnie maks 100. Chyba że mi się nudzi i zacznę kręcić, to do 130 dojdzie ale to chyba jak leci z górki i z rozpędu :D.

A gdzie zniknęli obrońcy uciśnionych i oszukiwanych na tym wątku?? p.Z, jego adwokat, forumowy pompiarz, i paru innych??

Edytowane przez edgar184

Dlaczego PAN mi nie powiedział że można zamówić ten kocioł z Greniem Multi?Stan z forum ES jest jakiś wyjątkowy?On taki ma.

PAN, PANU nie powiedział bo niema takiej możliwości.

Minertu z tego co wiem zamówił u producenta goły wymiennik z odpopielaniem i sam montował sobie palnik zakupiony u p. Grenia, zasobnik, dmuchawa i sterownik odzyskał po Ogniwie, jak zrobił to Staś nie wiem, czy podobnie ? nie wiem i mnie to nie interesuje.

Znając życie po miesiącu Greń musiałby przerobić ten palnik pod Ciebie.

Maher, wykastrować to powinni ale Ciebie za pisanie głupot po forum.

Od 1,5 roku marudziłeś po forum jaki RBR jest niedobry, buczy itp, itd,

Od wiosny wiedziałeś że nie miał badań a i tak go kupiłeś jak kilku innych.

Pytam, po co go kupiłeś ?

Trzeba było kupić Ogniwo i byłbyś zadowolony.

Niektórzy chcieliby przy +8 i przy -15 spalać po 10 czy 12kg groszku na dobę i mieć spalinę 100 czy 120 stopni.

Panowie czy ktoś się nie wyspał czy coś z nim nie halo ?

Obiecałem więc napisze.To maleństwo bez badań całkiem nieźle daje sobie radę w moim iglo.Za oknem -13deg a kocioł daje radę.Leci w ciągłej 12kW.Może być problem jak będzie -20deg bo ten palnik nie wyrobi.Podawanie powyżej 12kW to przesypany palnik albo spieki.ES. jest jednak nieugięty i podawanie 3sek ma gdzieś.Szkoda że nie można zaadoptować Grenia do mojego kotła.Ekoenergia to kicha.Tak czy siak jestem mile zaskoczony :)

EKOENERGIA to dobry palnik,można powiedzieć,że jeden z najlepszych obecnie na rynku.

Stan ma palnik jaki ma bo ..... .RBR-a z palnikiem MULTI nie kupisz :)

Co do jakości spalania to masz narzędzie najlepsze na rynku.Nie będę ci pisał co jest u Ciebie problemem bo znowu mi to wypłacisz publicznie ,że mam jekieś swoje teorie.

Moja rada dla wszystkich,suszcie paliwo i nie szalejcie z wiatrem a będzie git.

To ,że macie dosuszanie w zbiorniku nie znaczy,że można do niego wsypać wszystko i będzie ok.

PAN, PANU nie powiedział bo niema takiej możliwości.

Minertu z tego co wiem zamówił u producenta goły wymiennik z odpopielaniem i sam montował sobie palnik zakupiony u p. Grenia, zasobnik, dmuchawa i sterownik odzyskał po Ogniwie, jak zrobił to Staś nie wiem, czy podobnie ? nie wiem i mnie to nie interesuje.

Znając życie po miesiącu Greń musiałby przerobić ten palnik pod Ciebie.

Racja.