Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Mam takie pytanko. Czy jak piec (spalanie grupowe 8/8) nie osiąga zadanej ale w domu mam ciepło 23C to trzeba zmienić na 12/12 i czy to że nie osiąga zadanej nie szkodzi kociołkowi? Drugie pytanko czy to normalne że gdy chodzi pompa podłogowa to temperatura CO na piecu jest dużo niższa od zadanej i nie ma szans żeby tą zadaną osiągnęła?
Podglądnij kociołek minertu a będziesz miał odpowiedź. On nie podnosi a kocioł nie dochodzi :)

Zawsze to będzie lepsze bo pracuje w górnej swojej wydajności a co za tym idzie sprawności ale to jest tylko moje zdanie :)

Gość Novy!
Obiecałem więc napisze.To maleństwo bez badań całkiem nieźle daje sobie radę w moim iglo.Za oknem -13deg a kocioł daje radę.Leci w ciągłej 12kW.Może być problem jak będzie -20deg bo ten palnik nie wyrobi.Podawanie powyżej 12kW to przesypany palnik albo spieki.ES. jest jednak nieugięty i podawanie 3sek ma gdzieś.Szkoda że nie można zaadoptować Grenia do mojego kotła.Ekoenergia to kicha.Tak czy siak jestem mile zaskoczony :)

Obiecałem więc napisze.To maleństwo bez badań całkiem nieźle daje sobie radę w moim iglo.Za oknem -13deg a kocioł daje radę.Leci w ciągłej 12kW.Może być problem jak będzie -20deg bo ten palnik nie wyrobi.Podawanie powyżej 12kW to przesypany palnik albo spieki.ES. jest jednak nieugięty i podawanie 3sek ma gdzieś.Szkoda że nie można zaadoptować Grenia do mojego kotła.Ekoenergia to kicha.Tak czy siak jestem mile zaskoczony :)

To ile Ci teraz łyka na dobę ?

Ok 28kg/doba i palnik nie wyrabia.Zejść z nadmuchem nie mogę bo przesypuje a moc 8kW to za mało....Ekoenergia to syf jest.

U mnie 25 kg/dobę, ustawienia ręczne 5sek/68sek dmuchawa 41% i jeszcze się odstawia. Palnik jak na razie daje radę. Może powyżej 30 kg zaczną się problemy. Tylko czy aż do tylu dojdzie ?

Novy mówiłem Ci że nawet przy -20 wyrobi, to jest tylko malutkie wyglądem ale wielkie sercem :)

Ciekawi mnie znowu tylko następna Twoja teoria, czyli "dokładamy paliwa a obcinamy tlen", niestety tak się nie da, można na tym palniku spalić dobrze dużo więcej jak 28kg/dobę jak się nie świruje że tak powiem.

Gość Novy!
U mnie 25 kg/dobę, ustawienia ręczne 5sek/68sek dmuchawa 41% i jeszcze się odstawia. Palnik jak na razie daje radę. Może powyżej 30 kg zaczną się problemy. Tylko czy aż do tylu dojdzie ?

Gdybym wiedział że można zamówić ten kocioł z Greniem Multi.Ehh.

Gość Novy!
Novy mówiłem Ci że nawet przy -20 wyrobi, to jest tylko malutkie wyglądem ale wielkie sercem :)

Ciekawi mnie znowu tylko następna Twoja teoria, czyli "dokładamy paliwa a obcinamy tlen", niestety tak się nie da, można na tym palniku spalić dobrze dużo więcej jak 28kg/dobę jak się nie świruje że tak powiem.

Może.Ale nie Wesołej.Dlatego mógłbym obciąć nadmuch i spaliłbym opał dużo lepiej,ale nie przy 5sek podawaniu.16kW z nadmuchem 43% i po paleniu.Sprawdzałem.

A ja napiszę że nie jest taki RBR-11 idealny z wykastrowaną półką, przy temperaturach dodatnich trzymał się w miarę dobrze (spalanie poniżej 12kg/24h jak poradziłem sobie z obniżeniem temperatury spalin), jak przyszły mrozy spalanie przekracza 25kg/24h temperatura spalin poszybowała pod 200C i brak jest w RBR-eże wymiany ciepła pomiędzy palnikiem a wymiennikiem (wychodzi brak półki wodnej). Komin mam systemowy także nie mam problemu z niskimi temperaturami spalin, i zawsze mogę tak posterować aby tą temperaturę w razie czego podnieść, ale obniżyć się już jej nie da przy większych mocach, także podtrzymuje to co pisałem że RBR-11kw jest nieumiejętnie pomniejszoną wersją RBR-17/23 wyprodukowany tylko po to aby się dostosować się do zapotrzebowania na rynku i nie licząc się z kosztami obsługi klienta.

Obserwuje statystyki spalania i pracy innych kociołków i tylko RBR-11 ma taki duży skok spalania węgla przy pracy przy większych temperaturach, znajomy ma podobny dom i piec ogniwo i zawsze o kilogram do dwóch spalanie miał większe, przyszły mrozy i jemu spalanie wzrosło z 30% u mnie o 100%.

Edytowane przez Maher

A ja napiszę że nie jest taki RBR-11 idealny z wykastrowaną półką, przy temperaturach dodatnich trzymał się w miarę dobrze (spalanie poniżej 12kg/24h jak poradziłem sobie z obniżeniem temperatury spalin), jak przyszły mrozy spalanie przekracza 25kg/24h temperatura spalin poszybowała pod 200C i brak jest w RBR-eże wymiany ciepła pomiędzy palnikiem a wymiennikiem (wychodzi brak półki wodnej). Komin mam systemowy także nie mam problemu z niskimi temperaturami spalin, i zawsze mogę tak posterować aby tą temperaturę w razie czego podnieść, ale obniżyć się już jej nie da przy większych mocach, także podtrzymuje to co pisałem że RBR-11kw jest nieumiejętnie pomniejszoną wersją RBR-17/23 wyprodukowany tylko po to aby się dostosować się do zapotrzebowania na rynku i nie licząc się z kosztami obsługi klienta.

Obserwuje statystyki spalania i pracy innych kociołków i tylko RBR-11 ma taki duży skok spalania węgla przy pracy przy większych temperaturach, znajomy ma podobny dom i piec ogniwo i zawsze o kilogram do dwóch spalanie miał większe, przyszły mrozy i jemu spalanie wzrosło z 30% u mnie o 100%.

Przypomnij jeszcze co ogrzewasz ?

U mnie kocioł też 11 kW (albo 12; ) ) i przy spalaniu 25kg/dobę spalina maks 140-150 oC, przy nadmuchu 41 % i to przy brudnym kotle. Jutro zasyp i czyszczenie, idę o zakład że temperatura spalin spadnie o ok. 20 oC

Gość Novy!
A ja napiszę że nie jest taki RBR

Nie jest źle.Trzeba wymienić tylko palnik,a u mnie wywalić część ceramiki :)

Novy

a nie możesz zwyczajnie palić w dwustanie jak Ci w grupowym nie pasuje?

dajesz podanie jakie chcesz przerwę jaką chcesz i nadmuch też

lepsza kontrola parametrów może poprawić coś co nie do końca się u Ciebie sprawdza

tak walczyłeś na watku o manualu a teraz o nim zapomniałeś???

A u mnie maks 100. Chyba że mi się nudzi i zacznę kręcić, to do 130 dojdzie ale to chyba jak leci z górki i z rozpędu :D.

A gdzie zniknęli obrońcy uciśnionych i oszukiwanych na tym wątku?? p.Z, jego adwokat, forumowy pompiarz, i paru innych??

Edytowane przez edgar184

Dlaczego PAN mi nie powiedział że można zamówić ten kocioł z Greniem Multi?Stan z forum ES jest jakiś wyjątkowy?On taki ma.

PAN, PANU nie powiedział bo niema takiej możliwości.

Minertu z tego co wiem zamówił u producenta goły wymiennik z odpopielaniem i sam montował sobie palnik zakupiony u p. Grenia, zasobnik, dmuchawa i sterownik odzyskał po Ogniwie, jak zrobił to Staś nie wiem, czy podobnie ? nie wiem i mnie to nie interesuje.

Znając życie po miesiącu Greń musiałby przerobić ten palnik pod Ciebie.