Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ma zadaną temperaturę CO 58C, po osiągnięciu zadanej wewnętrznej obniżyła mu się temp CO o 6C do 52C

po co ci teraz 58C zadana?

jak chcesz by po osiągnięciu temp wewnętrzna spadała ustaw większe obniżenie

Powiem szczerze że nie wiem czemu taka temp. po prostu instalatorzy tak ustawili. Zaczynam dopiero przygodę z tym piecem :)

nie wiem co i po co ty teraz grzejesz, ale jak ci ta temperatura nie odpowiada, to ją obniż, zwiększ tez obniżenie po osiąknięciu zadanej

pompę co też możesz dać na cykliczną

teraz nie masz żadnego punktu docelowego, do rana możesz mieć i 30C

Dałem temp. obniżoną na 8 a pompę żeby zmienić na cykliczną to nie bardzo wiem

by temperatura zaczęła spadać, raczej musisz dać obniżenie na 28C, a nie 8C

ustaw sobie fukcje lato, czy autolato, bo grzanie teraz troche bez sensu. Ja właśnie sobie klimatyzator załączyłem do snu ;)

dobranoc

Ne ma mnie tam wygrzewam tynki i ogólnie chcę sprawdzić działanie kotła. pozdr :)

Ne ma mnie tam wygrzewam tynki i ogólnie chcę sprawdzić działanie kotła. pozdr :)

Kolego raf1, żebyś się nie zdziwił jak przyjedziesz na budowę :-(

Od godziny 22:21 dnia wczorajszego do chwili obecnej kocioł pochłonął Ci około 20 kg węgla, obstawiam jednak, że sporo tego węgla znajdziesz w ..... popielniku. Po pierwsze masz ustawiony niewłaściwy typ kotła, po drugie masz -6% korektę dmuchawy w grzaniu.

Moje sugestie są następujące:

a) zmień typ kotła na 15 kW - nasze kotły na ustawieniach Ekoplus 16kW nie dopalają węgla (ustawienia --> zaawansowane --> inne parametry--> typ kotła ),

b) ustaw korektę dmuchawy w grzaniu na 0 (ustawienia --> użytkownika--> Korekta dmuchawy w grzaniu [%]),

c) w tej chwili grzejesz na maksa bez jakiejkolwiek regulacji temperatury wewnętrznej. Aby "uaktywnić" regulator temperatury wewnętrznej należy zmienić tryb pracy pompy CO (ustawienia--> zaawansowane -->parametry CO (Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego) ) na:

wyłączona (po osiągnięciu wartości zadanej pompa jest wyłączana)

albo

cykliczna (wówczas pompa cyklicznie uruchamia się i wyłącza).

Jeśli zdecydujesz się na opcję cykliczna, czasy pracy i postoju ustawiasz poniżej (Czas pracy/postoju pompy CO (dla reg.wew) [min]).

Pozdrawiam

Kolego raf1, żebyś się nie zdziwił jak przyjedziesz na budowę :-(

Od godziny 22:21 dnia wczorajszego do chwili obecnej kocioł pochłonął Ci około 20 kg węgla, obstawiam jednak, że sporo tego węgla znajdziesz w ..... popielniku. Po pierwsze masz ustawiony niewłaściwy typ kotła, po drugie masz -6% korektę dmuchawy w grzaniu.

Moje sugestie są następujące:

a) zmień typ kotła na 15 kW - nasze kotły na ustawieniach Ekoplus 16kW nie dopalają węgla (ustawienia --> zaawansowane --> inne parametry--> typ kotła ),

b) ustaw korektę dmuchawy w grzaniu na 0 (ustawienia --> użytkownika--> Korekta dmuchawy w grzaniu [%]),

c) w tej chwili grzejesz na maksa bez jakiejkolwiek regulacji temperatury wewnętrznej. Aby "uaktywnić" regulator temperatury wewnętrznej należy zmienić tryb pracy pompy CO (ustawienia--> zaawansowane -->parametry CO (Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego) ) na:

albo

Jeśli zdecydujesz się na opcję cykliczna, czasy pracy i postoju ustawiasz poniżej (Czas pracy/postoju pompy CO (dla reg.wew) [min]).

Pozdrawiam

Ok zmieniłem bo pobór węgla jest wysoki:( Dzięki Jak spr. pobór węgla gdzie można to zobaczyć ?

Po wczorajszym testowaniu stwierdzam, że pobór węgla jest chyba za wysoki bo zbiornik który był zasypany do połowy po 24h bedzie prawdopodobnie pusty. Czy to normalne przy tych zewn. temperaturach??

Tak duże zużycie węgla wynika z faktu, że nie miałeś aktywnego regulatora pokojowego. Zużycie węgla można oszacować na podstawie licznika czasu pracy podajnika. U mnie i kilku innych kolegów wychodzi średnio 0,30-0,32 kg węgla / minutę pracy podajnika.

Widzę, że w końcu kocioł przeszedł w stan podtrzymania :-)

Pozdrawiam

Tak duże zużycie węgla wynika z faktu, że nie miałeś aktywnego regulatora pokojowego. Zużycie węgla można oszacować na podstawie licznika czasu pracy podajnika. U mnie i kilku innych kolegów wychodzi średnio 0,30-0,32 kg węgla / minutę pracy podajnika.

Widzę, że w końcu kocioł przeszedł w stan podtrzymania :-)

Pozdrawiam

Wyłączyłem pompe CO w ten tryp ale temp. kotła w ciąż rośnie :(

Wyłączyłem pompe CO w ten tryp ale temp. kotła w ciąż rośnie :(

Patrzę na Twoje wykresy i wygląda na to, że pomimo zatrzymania dmuchawy, powietrze cały czas przepływa przez złoże węgla w palniku (wzrastają temp. spalin oraz CO). Wygląda na to, że masz bardzo duży ciąg kominowy, zasysający powietrze przez palnik albo jakąś nieszczelność. W każdym razie do momentu sprawdzenia co jest przyczyną proponuję zmienić tryb pracy pompy CO na cykliczną (5 minut pracy, 15-20 minut postoju).

Dodatkowo proponuję zmniejszyć moc dmuchawy w podtrzymaniu na 40% (ustawienia --> zaawansowane --> parametry podtrzymania)

Pozdrawiam

Patrzę na Twoje wykresy i wygląda na to, że pomimo zatrzymania dmuchawy, powietrze cały czas przepływa przez złoże węgla w palniku (wzrastają temp. spalin oraz CO). Wygląda na to, że masz bardzo duży ciąg kominowy, zasysający powietrze przez palnik albo jakąś nieszczelność. W każdym razie do momentu sprawdzenia co jest przyczyną proponuję zmienić tryb pracy pompy CO na cykliczną (5 minut pracy, 15-20 minut postoju).

Dodatkowo proponuję zmniejszyć moc dmuchawy w podtrzymaniu na 40% (ustawienia --> zaawansowane --> parametry podtrzymania)

Pozdrawiam

Komin ma wys. ok 7,5 m a wczoraj na nowo osadziłem głowice na silikonie ze względu na duże ilości spieków które dzisiaj rano przed wyjściem do roboty znikneły. Pokazał sie zółty kolor pompy mieszającej co on oznacza? Bo pozostałe pompy swięcą się na zielono

Jest jeszcze inna ewentualność - być może w okolicy Twojego domu wieje teraz silny wiatr, wzmagający ciąg kominowy. Zerknij na moje wykresy z dnia 03.07.2012 tak pomiędzy 16:40 a 17:10. Doszło wówczas do załamania pogody, któremu towarzyszyły porywisty wiatr a następnie grad wielkości kurzych jaj.

Kolor żółty oznacza właśnie pracę pompy mieszającej (dla odróżnienia od innych pomp). W eCoalu jest również możliwość wykorzystania pompy cwu jako mieszającej (pompę przełącza się w tryb cwu+miesz.). Wówczas praca tej pompy w trybie ładowania cwu jest sygnalizowana kolorem zielonym a w trybie mieszania kolorem żółtym. Jeśli spełnione są oba warunki pracy, pompa jest podświetlona na żółto i zielono (połowa obrazka jest żółta, połowa zielona).

Pozdrawiam

albo

Pozdrawiam

Na pisałeś mi zmiane na ten tryb. Moi instalatorzy strasznie się oburzyli na tą zmiane,:( twierdząc że pompa co musi chodzić cały czas. Mozesz mi to bliżej wytłumaczyć??

Na pisałeś mi zmiane na ten tryb. Moi instalatorzy strasznie się oburzyli na tą zmiane,:( twierdząc że pompa co musi chodzić cały czas. Mozesz mi to bliżej wytłumaczyć??

Nie bardzo rozumiem, dlaczego pompa CO musiałaby chodzić przez cały czas. Chyba masz instalatorów przyzwyczajonych do instalacji kotłów typu "śmieciuch". Czy instalatorzy wyjaśnili chociaż, dlaczego ich zdaniem pompa CO musi pracować w sposób ciągły ?

Nie bardzo rozumiem, dlaczego pompa CO musiałaby chodzić przez cały czas. Chyba masz instalatorów przyzwyczajonych do instalacji kotłów typu "śmieciuch". Czy instalatorzy wyjaśnili chociaż, dlaczego ich zdaniem pompa CO musi pracować w sposób ciągły ?

Bo nie bedzie działać pompa z podłogówki chociaż można to zmienić

Bo nie bedzie działać pompa z podłogówki chociaż można to zmienić

OK, czyli masz pompę CO oraz podłogową spięte razem. W takim razie, jeżeli koniecznie ma to tak zostać, pompa CO powinna pracować ciągle. Wówczas do regulacji temperatury w części gdzie są grzejniki, konieczne będą głowice termostatyczne przy grzejnikach. Na razie chyba ich nie masz albo są ustawione na wysoką temperaturę.