Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Maher, wykastrować to powinni ale Ciebie za pisanie głupot po forum.

Od 1,5 roku marudziłeś po forum jaki RBR jest niedobry, buczy itp, itd,

Od wiosny wiedziałeś że nie miał badań a i tak go kupiłeś jak kilku innych.

Pytam, po co go kupiłeś ?

Trzeba było kupić Ogniwo i byłbyś zadowolony.

Niektórzy chcieliby przy +8 i przy -15 spalać po 10 czy 12kg groszku na dobę i mieć spalinę 100 czy 120 stopni.

Panowie czy ktoś się nie wyspał czy coś z nim nie halo ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obiecałem więc napisze.To maleństwo bez badań całkiem nieźle daje sobie radę w moim iglo.Za oknem -13deg a kocioł daje radę.Leci w ciągłej 12kW.Może być problem jak będzie -20deg bo ten palnik nie wyrobi.Podawanie powyżej 12kW to przesypany palnik albo spieki.ES. jest jednak nieugięty i podawanie 3sek ma gdzieś.Szkoda że nie można zaadoptować Grenia do mojego kotła.Ekoenergia to kicha.Tak czy siak jestem mile zaskoczony :)

EKOENERGIA to dobry palnik,można powiedzieć,że jeden z najlepszych obecnie na rynku.

Stan ma palnik jaki ma bo ..... .RBR-a z palnikiem MULTI nie kupisz :)

Co do jakości spalania to masz narzędzie najlepsze na rynku.Nie będę ci pisał co jest u Ciebie problemem bo znowu mi to wypłacisz publicznie ,że mam jekieś swoje teorie.

Moja rada dla wszystkich,suszcie paliwo i nie szalejcie z wiatrem a będzie git.

To ,że macie dosuszanie w zbiorniku nie znaczy,że można do niego wsypać wszystko i będzie ok.

PAN, PANU nie powiedział bo niema takiej możliwości.

Minertu z tego co wiem zamówił u producenta goły wymiennik z odpopielaniem i sam montował sobie palnik zakupiony u p. Grenia, zasobnik, dmuchawa i sterownik odzyskał po Ogniwie, jak zrobił to Staś nie wiem, czy podobnie ? nie wiem i mnie to nie interesuje.

Znając życie po miesiącu Greń musiałby przerobić ten palnik pod Ciebie.

Racja.

To i tak mało palicie. Mój domek ma duży apetyt na ciepło i obecnie kocioł spala ok 40kg groszku i muszę dmuchać 49%, bo nie spali węgla całkowicie, a przerzuci niedopałki i koksiki do popielnika. Podawanie 4 x 7s/ 49%, spaliny ok 130oC z zawirowywaczem na wymienniku.. Komora spalania czarna a nie szara.

Oj tam , ciesz się,że nie czekałeś 2 tyg :p jak u innych.

Oj tam. Ja na gałkę od rączki czekam dłużej, ale nie narzekam tylko się cierpliwie upominam :p

Wracając do moich problemów. Pompka od CO nadal na 1 biegu, podłoga zeszła na bieg 2. Na razie jest ok i podłoga ciepła nadal. Zastanawiam się nad zamianą pomp, elektroniczną dać na podłogę, a zwykła na grzejniki. Co myślicie?

Temperatura podajnika jedynie rośnie za szybko, pomimo tego, że czujnik cofnięty trochę.

Edytowane przez jazzy77

To odpowiedź na pytanie Mineru.

Przy mniejszym dmuchaniu nie spali podawanych dawek paliwa. Czytam o nadmuchach rzędu max 43 %, to u mnie kosmos na dmuchawie. Mniejsze dmuchanie w moim kotle = dym z komina.

Groszek to : Bobrek z Bartexu - suchy (kupiony w lipcu lub sierpniu).

Edytowane przez mark3k

To i tak mało palicie. Mój domek ma duży apetyt na ciepło i obecnie kocioł spala ok 40kg groszku i muszę dmuchać 49%, bo nie spali węgla całkowicie, a przerzuci niedopałki i koksiki do popielnika. Podawanie 4 x 7s/ 49%, spaliny ok 130oC z zawirowywaczem na wymienniku.. Komora spalania czarna a nie szara.

A bez zawirowywacza testowałeś ? Jaka temperatura spalin i jaki kolor komory spalania ?

A, i to na małej Ekoenergii ?

A bez zawirowywacza testowałeś ? Jaka temperatura spalin i jaki kolor komory spalania ?

A, i to na małej Ekoenergii ?

Tak, na małej ekoenergii.

Bez zawirowywacza temp spalin na + o 20oC.

Obecność zawirowywacza nie wpływa na kolor komory spalania. Kocioł odstawia się na kilka minut i wtedy pojawia się sporo dymu. Podczas palenia zero dymienia. Kocioł 17kW - dla przypomnienia.

Edytowane przez mark3k

Oj tam. Ja na gałkę od rączki czekam dłużej, ale nie narzekam tylko się cierpliwie upominam :p

Wracając do moich problemów. Pompka od CO nadal na 1 biegu, podłoga zeszła na bieg 2. Na razie jest ok i podłoga ciepła nadal. Zastanawiam się nad zamianą pomp, elektroniczną dać na podłogę, a zwykła na grzejniki. Co myślicie?

Temperatura podajnika jedynie rośnie za szybko, pomimo tego, że czujnik cofnięty trochę.

Wiem,ale ja tych gałek nie robię . Jeżeli do tyg jej nie dostanies to wyślę ci swoją.

To odpowiedź na pytanie Mineru.

Przy mniejszym dmuchaniu nie spali podawanych dawek paliwa. Czytam o nadmuchach rzędu max 43 %, to u mnie kosmos na dmuchawie. Mniejsze dmuchanie w moim kotle = dym z komina.

Groszek to : Bobrek z Bartexu - suchy (kupiony w lipcu lub sierpniu).

A gdzie go trzymasz?

Gość Novy!
Novy

a nie możesz zwyczajnie palić w dwustanie jak Ci w grupowym nie pasuje?

dajesz podanie jakie chcesz przerwę jaką chcesz i nadmuch też

lepsza kontrola parametrów może poprawić coś co nie do końca się u Ciebie sprawdza

tak walczyłeś na watku o manualu a teraz o nim zapomniałeś???

timon,mam małe dziecko i najzwyczajniej brak mi czasu.Chronicznie.Sam wiesz ile potrzeba godzinek obserwacji-i to najlepiej teraz-w największy mróz.Grupowe jest mniej oszczędne,ale wygodne.Jest jeszcze jedna rzecz.Mój kocioł jest na styk,musi pracować teraz właśnie tak.Druga sprawa to opał.Musze dmuchać jak najsłabiej,a w dwustanie na 1:8 muszę już dmuchać 50% i pełno skwarek-sam wiesz jak to jest :)Taki opał.Nie mam czasu na mieszanie.

Przypomnij sobie jak mi mówiłeś przez telefon ,że nie mogę palić z mocą 16kW grupowego.Pamiętasz,czy się wyprzesz?

16kW to dawka paliwa.

Pytam czy wg ciebie jest za duzy czy za mały?

I nie wypieram się bo taka dawka to jest dla kotła 25kW.

Edytowane przez minertu