Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Palenie z mocą 20-30% powoduje że ogranicza się temperaturę spalin która w normalnym piecu powinna zostać przejęta przez wymiennik i w tym wypadku jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie niż ogrzewanie atmosfery.

No chłopie chyba drugą amerykę odkryjesz :)

Czyli Ty chcesz przy +8 i przy -15 mieć takie same spaliny z tym że przy +8 kocioł ma pracować na 2kW a przy -15 z 10kW i temp. spalin taka sama ?

Trzeba było kupić 25kW, miałbyś prawie cały czas 60 stopni.

Już czytałem tutaj takich filozofów dla których piec z podajnikiem to prymityw a teraz co innego widać.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Ładnie śmiga Twój kocioł. Masz może schemat instalacji? Dobrze widzę, że u Ciebie brak podłogówki?

Ja tam nie widzę nic ładnego.Spalanie ok 20kg/doba przy -5/8 deg,w niewielkim,nowym,ocieplonym jak termos domku.Wybudowanym za ciężką kaskę ,z kotłownią wewnątrz.Lipa.Niejaki karoka w domu z 1900r ma zimniej za oknem a przy takim samym metrżu ma 26deg wewnątrz i spala mniej :)

No wiesz Nowy! ja w domu z 1987 roku, w połowie ocieplonym, o powierzchni porównywalnej w ostatnich dniach przy -15*C spalałem ok 35 kg (!) opału. Dla mnie to totalny kosmos.

Zastanawiam się zatem, czy błędnie steruję kotłem, czy też konieczne będą zmiany instalacji CO. Widząc pracę kotła kol. lestek27 zapytałem o schemat instalacji, bo z podglądu sterownika wynika, że może nie mieć podłogówki (zupełnie jak ja).

Ładnie śmiga Twój kocioł. Masz może schemat instalacji? Dobrze widzę, że u Ciebie brak podłogówki?

Tak. Dobrze widzisz. Nie mam podłogówki. Schematu instalacji nie mam niestety. Nie ja to robiłem, nie uczestniczyłem w tym w żaden sposób tak że nie pomogę za bardzo Nawet gdybym chciał to rozrysować to nie wiem czy dobrze bym to zrobił. ogarniam mniej więcej to co przy kotle a jak jest dalej to już gorzej:)

Ja tam nie widzę nic ładnego.Spalanie ok 20kg/doba przy -5/8 deg,w niewielkim,nowym,ocieplonym jak termos domku.Wybudowanym za ciężką kaskę ,z kotłownią wewnątrz.Lipa.Niejaki karoka w domu z 1900r ma zimniej za oknem a przy takim samym metrżu ma 26deg wewnątrz i spala mniej :)

Jeśli dla Ciebie dom z lat 70-tych ocieplony na ścianach 10cm zwykłego styro i strop też 10cm zwykłego styro bez ocieplenia dachu, parter + piętro przy czym parter niski a piętro wysokie to "nowy ocieplony jak termos" dom to zgadza się. Taki mam:)

Gość Novy!
Jeśli dla Ciebie dom z lat 70-tych ocieplony na ścianach 10cm zwykłego styro i strop też 10cm zwykłego styro bez ocieplenia dachu, parter + piętro przy czym parter niski a piętro wysokie to "nowy ocieplony jak termos" dom to zgadza się. Taki mam:)

Tak,w porównaniu z domem pana Karoki to termos.Pomijam 70lat technologii.Dlaczego mając niższą wewnątrz a wyższą na zewn. on spala mniej?Cuda Panie.Cuda.

Tak,w porównaniu z domem pana Karoki to termos.Pomijam 70lat technologii.Dlaczego mając niższą wewnątrz a wyższą na zewn. on spala mniej?Cuda Panie.Cuda.

Ja tam nie wiem jaki dom ma Pan Karoka, jakie ocieplenie i jaką instalację.

U mnie z ociepleniem szału nie ma a instalacja w znacznej większości stara na rurach od 0,5 cala do 2 cale.

No i ma też troszkę inny kociołek bo bez ceramiki a i nie wiadomo jaka dmuchawa itp. Chyba nie ma co porównywać.

Co do prądu to jest taki operator co się zwie Duon,w tej chwili ma najtańsze ceny kWh na rynku,dla mnie kosmiczne,gdzie teraz w Tauron Śląsk mam cenę kWh 0,32zł w tańszej a Duon proponuję 0,21zł/kWh,co do gazu,dostałem ostatnio na mieszkanie aneks do umowy gdzie zaproponowana cena m3 jest niższa niż miałem obecnie :)

MOże i cena za kWh jest najtańsza, ale sprawdź ceny pozostałych opłat! Czasami można się ładnie wykolegować. Bo opłaty przesyłowe i inne są sporo droższe.

No to powiem Ci jak dom wygląda po lekkim ociepleniu.

Stara część zewnątrz mur chyba z 50cm na tym 5cm styro grafitowego, ściana zachodnia skąd najbardziej pizga 15cm styropianu.

Dobudowane ganek i łazienka, bloczek żwiro-betonowy na 25, od środka cegła na 12, między bloczkiem a ceglą 10cm wełny w murze.

Dach w krokwiach 15cm wełny ( 0,035 ), dodatkowo folia i podbitka wewnątrz, na drugim stropie następne 15cm takiej wełny bo w krokwie więcej nie weszło a nie chciałem tracić od środka, wszystkie ściany na piętrze od wewnątrz również 15cm tej wełny, folia i podbitka.

Czy dla Ciebie to samo ?

Daj tyle u siebie to jeszcze będziesz mógł dobudować z 70m choć u mnie też szału niema.

Tak jak pisałeś, nie wiem kto budował ten dom, wiem że dziadkowie zasiedlili go po wojnie z 1947r.

Maher kolega djhiq zaczął wczoraj ogrzewać "iglo" jak to żartobliwie nazwał Novy, z tego co wiem to jest domek w budowie i jeszcze chyba nawet nieocieplony.

Co do spalania troszkę napisał a rano ma zobaczyć co jest w popielniku, jak pisze na razie niema źle, co do temp. spalin niema podglądu z wiadomych przyczyn ale może jutro luknie i napisze jak one się kształtują przy tym spalaniu.

Co do węgla to zgodzę się z Tobą, nie wszystko złoto co jest tanie :)

U mnie spaliny na nadmuchu 43 -44 % od 100 do 130 latają. W popielniku troche koksików było to zapodałem już 44% nadmuchu na 12 kW. Zobaczymy. Narazie to tak naprawdę tylko widzę ze grzeję bo mi się wylewki szare robią. Kilka ton łyknie to moje cudo niż tam coś się zmieni z temperaturą. Wewnątrz mam 3 st i lód na ścianach w miejscu betonu :)

Wystarczy podpiąć lapka pod sterownik zainstalować i tyle ? Czy ustawienia obecne powracają do fabrycznych czy pozostają bez zmian ? O czymś jeszcze muszę pamiętać ?

W sumie to tak. Robiłem to pierwszy raz i poszło bez problemu. Podpinasz pod sterownik uruchamiasz oprogramowanie i aktualizujesz soft + www.

U mnie niestety jak się zaloguję po sieci lokalnej przez wpisanie IP sterownika to nie ma aktualizacji i tak jak by był stary soft ale z tego co już się dowiedziałem to wystarczy chyba rozpakować pliki bezpośrednio na kartę i po kłopocie.

Ale czy ustawienia powracają do fabrycznych ? Czy pozostają bez zmian ?

Edit.

Jeszcze jedno pytanie jaka powinna być zadana temp. CO przy -15oC ? U mnie cały czas jest 50oC. Czy ustawienie temperatury CO ma jakieś znaczenie jeśli w 100% jest podłogówka ?

Edytowane przez pawko_

Edit.

Jeszcze jedno pytanie jaka powinna być zadana temp. CO przy -15oC ? U mnie cały czas jest 50oC. Czy ustawienie temperatury CO ma jakieś znaczenie jeśli w 100% jest podłogówka ?

Ustawienia pozostają takie jak masz w chwili aktualizacji ale ES zaleca sprawdzić czy nic się nie zmieniło.

Co do drugiej części Twojego pytania to nie pomogę bo nie mam podłogówki ale ja mam ustawioną regulację kotła pogodową.

Edit.

Jakie skoro po drodze i tak masz redukcję na 28-38*C ? :)