Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapewniam Cię że to nie gazowiec :)

http://www.ber.com.pl/kotlownia.html

Tylko moc od 100kW w górę ;)

Coś kojarzę, kiedyś gdzieś Andrzej już to linkował.

Wycinek z opisu: Istotnym efektem wynikającym z zastosowania w konstrukcji kotłowni wynalazku pod nazwą „Urządzenie do podgrzewania powietrza w układzie pracy kotła grzewczego” jest znacznie mniejsze zużycie paliwa. Temperatura spalin emitowanych do atmosfery z kotłowni produkcji BER wynosi 20…35°C. Ponieważ ciepło powstające podczas spalania, jest odzyskiwane w procesie rekuperacji, zredukowano ilość opału do poziomu 50…70%

Gość Arturo72
Albo to był kocioł gazowy kondensacyjny :lol2:

Znowu mod będzie miał pretensje ale co tam ;)

Nie wiem czemu sprawność kotła a co za tym idzie temperatura spalin jest bagatelizowana przez "niektórych",ekogroszek w tej chwili to najbardziej dynamiczne cenowo medium grzewcze,cena gazu,prądu spada a cena ekogroszka sukcesywnie idzie w górę.

Czasy,kiedy węgiel był tani minęły bezpowrotnie i nie dziwie się inwestorom jak patrzą na to ile kasy ucieka im kominem.

Znowu mod będzie miał pretensje ale co tam ;)

Nie wiem czemu sprawność kotła a co za tym idzie temperatura spalin jest bagatelizowana przez "niektórych",ekogroszek w tej chwili to najbardziej dynamiczne cenowo medium grzewcze,cena gazu,prądu spada a cena ekogroszka sukcesywnie idzie w górę.

Czasy,kiedy węgiel był tani minęły bezpowrotnie i nie dziwie się inwestorom jak patrzą na to ile kasy ucieka im kominem.

Ciekawe teorie kolega propaguje.

Zaraz mnie mod pogoni lub zostanę zwyzywany od sprzedawców pomp ;)

COP mnie nie interesuje,powtarzam to po stokroć,przez ostatnie 3 dni pompka chodzi 8-10h na dobę z cwu,przez godzinę pracy zużywa 2,7-2,9kWh czyli łatwo policzyć ile zużyłem kWh w największe mrozy do tej pory.

Cena kWh jaką mam w G11 to 0,55zł

Czyli wychodzi że obecnie 1 dzień grzania kosztuje Cię 16zł a mnie 12zł :)

I to w domu o ponad 30% większym , z duuuuuużo gorszym ociepleniem , z duuużo gorszymi oknami ...

Gość Arturo72
Czyli wychodzi że obecnie 1 dzień grzania kosztuje Cię 16zł a mnie 12zł :)

I to w domu o ponad 30% większym , z duuuuuużo gorszym ociepleniem , z duuużo gorszymi oknami ...

Dokładnie :)

Ale ja nie grzeję na wyścigi czyli nie przechodzę na G12(0,32zł/kWh),nie grzeję kominkiem dla "oszczędności" :)

Ma być w domu 22,5stC obojętnie o jakiej porze dnia i tyle mnie interesuje ;)

Gość Arturo72
Ciekawe teorie kolega propaguje.

Co do prądu to jest taki operator co się zwie Duon,w tej chwili ma najtańsze ceny kWh na rynku,dla mnie kosmiczne,gdzie teraz w Tauron Śląsk mam cenę kWh 0,32zł w tańszej a Duon proponuję 0,21zł/kWh,co do gazu,dostałem ostatnio na mieszkanie aneks do umowy gdzie zaproponowana cena m3 jest niższa niż miałem obecnie :)

Dokładnie :)

Ale ja nie grzeję na wyścigi czyli nie przechodzę na G12(0,32zł/kWh),nie grzeję kominkiem dla "oszczędności" :)

Ma być w domu 22,5stC obojętnie o jakiej porze dnia i tyle mnie interesuje ;)

To zarzuć może ile byś płacił gdybyś trzymał około 25 stopni obojętnie o jakiej porze dnia ?

Gość Arturo72
To zarzuć może ile byś płacił gdybyś trzymał około 25 stopni obojętnie o jakiej porze dnia ?

Obecnie temperatura pow.22,5st.C jest nie do wytrzymania,w mieszkaniu miałem 25st.C i było ok.

W mieszkaniu miałem kaloryfery,tylko jeden w pokoju,teraz mam podłogówkę,na całej powierzchni pomieszczenia.

Nawet za dopłatą nie grzałbym obecnie powyżej 22,5st.C.

Nie masz pojęcia o nowych domach tylko z podóogówką,także nie wiesz o czym mówisz.

Edytowane przez Arturo72

Obecnie temperatura pow.22,5st.C jest nie do wytrzymania,w mieszkaniu miałem 25st.C i było ok.

W mieszkaniu miałem kaloryfery,tylko jeden w pokoju,teraz mam podłogówkę,na całej powierzchni pomieszczenia.

Nie masz pojęcia o nowych domach tylko z podóogówką,także nie wiesz o czym mówisz.

No przecież wiem czym grzejesz to się nie dziwię :)

Jednak nie podałeś ile by to kosztowało.

A co Twojego dopisku o podłogówce to możemy przyjąć że to tak samo jak z Twoją wiedzą o kotłach a różnica między nami taka że ja może nie znając się na tych nowych domach z podłogówką nie piszę bzdur po forum, Ty jednak nie możesz się powstrzymać bo nawet tutaj chcesz być naj .

Opanuj się chłopie.

Gość Arturo72
No przecież wiem czym grzejesz to się nie dziwię :)

Jednak nie podałeś ile by to kosztowało.

A co Twojego dopisku o podłogówce to możemy przyjąć że to tak samo jak z Twoją wiedzą o kotłach a różnica między nami taka że ja może nie znając się na tych nowych domach z podłogówką nie piszę bzdur po forum, Ty jednak nie możesz się powstrzymać bo nawet tutaj chcesz być naj .

Opanuj się chłopie.

Zapraszam do siebie,przy okazji serwisu któregoś RBR-a,zagrzeje Ci dom tylko do 23st.C to może zmądrzejesz...

Ja mam porównanie bo w starym domu też trzymałem 22C i chodziłem z swetrze i na nogach musiałem mieć skarpetki i jakieś kapcie, teraz mam 100% podłogówki trzymam też 22C chodzę w podkoszulku i na bosaka.

Testuje teraz różne warianty ustawienia w ecoalu w spalaniu grupowym i chyba na RBR-11KW znalazłem sposób z zniwelowaniem wysokich temperatur spalin i obniżeniem spalania, akurat da się to zrobić na nowym oprogramowaniu. Trzeba ustawić tak grupowe aby pracował w dwóch mocach tylko startuje zgodnie z algorytmem z małą mocą (która w ustawieniach w rzeczywistości jest większą mocą niż moc maksymalna, po to aby szybko nadrobił spadek temperatury spalin po postoju), następnie przechodzi do mocy maksymalnej (która w rzeczywistości ma parametry gorsze niż moc minimalna, aby podtrzymywać temperaturę spalin w granicach 120-130C do czasu jak piec osiągnie temperaturę CO zadaną). Co o tym sądzicie?

Co do prądu to jest taki operator co się zwie Duon,w tej chwili ma najtańsze ceny kWh na rynku,dla mnie kosmiczne,gdzie teraz w Tauron Śląsk mam cenę kWh 0,32zł w tańszej a Duon proponuję 0,21zł/kWh,co do gazu,dostałem ostatnio na mieszkanie aneks do umowy gdzie zaproponowana cena m3 jest niższa niż miałem obecnie :)

Oj Artur Artur. Ja też mogę napisać, że zawsze kupowałem opał po 850 zł, a w tym roku kupiłem za 750 zł, a za rok może kupię po 700 zł.

Ja nie zauważyłem spadku cen. Za energię elektryczną rachunki co rok to wyższe, a zużycie takie samo. Za gaz w butlach też kiedyś płaciłem mniej.

Węgiel też drożeje, bo to jest wszystko powiązane.