Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Czytasz co tam jest napisane?Dotyczy to wklejenia głowicy przez użytkownika.W przypadku kiedy jest ona wklejona,każdy user śmie twierdzić ,że jest to zrobione poprawnie.Dla mnie jest to proste.Sam wklejam,źle wkleiłem -moja wina.Dostałem wklejoną,i to źle wklejona przez producenta-serwis musi przyjechać :)

Dlaczego nie przyjedzie ?

Przyjedzie.

1pln/km netto dojazd

70pln/ rbh

Chyba stawek nie zmienili.

Kto bogatemu zabroni jak to piotrek mawiał :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja poproszę w takim razie o jakieś rozwiązanie (propozycję). Testowałem parę dni pompa CO na 1 biegu, podłogówka na 3 lub 2 biegu. Co prawda grzejniki ciepłe, ale długo im zajmuje dochodzenie do zadanej. No i czuję, że trochę zimniej jest na górze. Podłoga sobie radziła w tym wypadku radziła. Powrót jednak do automatu na CO powoduje, że pompa podłogowa nie daje rady i rurka zimna.

Fotki tutaj: https://plus.google.com/u/0/photos/111618645553196561536/albums/5971805808279579809

nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc że grzejnikom trochę zajmuje dochodzenie do zadanej???

masz tam urządzenia zwane zaworami 3d/4d może trzeba z ich dobrodziejstwa dodatkowo skorzystać?

jeśli zmiana przepływów zmienia parametry to trzeba nadrobić róznice powstałe korygując inny parametr.

jak jest chłodniej to podnieść temperaturę czynnika na obwodzie gdzie chłodniej.

nie jestem instalatorem więc moje propozycje mogą nie być trafne. spróbuj jeszcze podpytać bardziej doświadczonych w tematach instaacyjnych

U mnie minął trzeci dzień palenia. Obiecałem komuś że wrzucę conieco na forum to wrzucam. Oto fotki mojej kotłowni i to co się dziele w piecu. Instalacja: sprzęgło hydrauliczne, 5 pomp (krótki obieg do sprzęgła sterowana niezależnym sterownikiem TECH, podłogówka parter + piwnica, podłogówka piętro, grzejniki drabinkowe + garaż, CWU). I dodatkowo zdjęcia palnika i popiołu (nieco niedopałków jeszcze było ale zacząłem mocniej dmuchać i już dziś było lepiej rano. Temperatura spalin 100-130 deg. Dmucham 44%

kotłownia 1.jpg

kotłownia 2.jpg

płomień.jpg

popiół.jpg

U mnie minął trzeci dzień palenia. Obiecałem komuś że wrzucę conieco na forum to wrzucam. Oto fotki mojej kotłowni i to co się dziele w piecu. Instalacja: sprzęgło hydrauliczne, 5 pomp (krótki obieg do sprzęgła sterowana niezależnym sterownikiem TECH, podłogówka parter + piwnica, podłogówka piętro, grzejniki drabinkowe + garaż, CWU). I dodatkowo zdjęcia palnika i popiołu (nieco niedopałków jeszcze było ale zacząłem mocniej dmuchać i już dziś było lepiej rano. Temperatura spalin 100-130 deg. Dmucham 44%

Pisząc sprzegło masz na myśli bufor ???

kociołek to 17 ?? czy nowa 12

Ale to co mają w casto to jest soudal i nie jest to sylikon bo po stwardnieniu jest twarde jak kamień a nie elastyczne jak sylikon

Każdy silikon wysokotemperaturowy (i ten na 1500oC) także utwardza się na kamień. Jeśli korona jest dość ciepła to operację klejenia trzeba przeprowadzić dość szybko i nie korygować ułożenia po kilku minutach.

Kurde dwa dni z montażem pali i sadzy niema :)

Co do obiegow to wyjscia z kotla oczywiscie dwa, osobno CO i CWU ale powro jest jeden z calej instalacji. Jest zamontowany zawor 4-drozny i nim ustawiam temp. na grzejniki. Obe nie ustawiony na 4,5 w skali 10-cio stopniowej. (10 to najcieplejsza na grzejniki). Pompy mieszajacej nie mam. Dogrzewam powrot pompa CWU bo instalacja stara na grubych rurach tylko grzejniki nowe i ten powrot jest niestety dosyc chlodny pomimo 4-droznego.

Dziękuję kolego za odpowiedź i pomoc. Ja prawdopodobnie już wiosną będę zmieniał wzywał instalatora do poprawek...

Kurde dwa dni z montażem pali i sadzy niema :)

No wydaje mi się że sadzy nie mam. Nie za bardzo nawet wiem co zrobić żeby się pojawiła :) Jedynie trochę sadzy się osadza na górnych drzwiczkach i to tyle. Można jakoś wrzucić zdjęcia w wyższej rozdzielczości?? Te ograniczenia to są takie ze na tych zdjęciach nic nie widać :)

Rano byłem zobaczyć co i jak. Palę teraz grochem z Chwałowic. Temperatura spalin mi podskoczyła do 160 deg. I w popielniku więcej niedopałków się pojawiło. Jak się palą te chwałowice to jakby nie palił się palnik w środku tylko bardziej po stronie ślimaka. Chyba ten węgiel jest bardziej kaloryczny od tych wcześniejszych wynalazków i dlatego niedopala i podskoczyła temperatura. Może zwiększyć jeszcze nadmuch? Podskoczą spaliny ale może się będzie dopalało lepiej. Musze zmienić softa na 3.1.8 ale nie mam jeszcze tej przejściówki

A skąd Ty to wiesz ?

Badania ma typoszereg kotłów 12 do 100kW, według mnie 17 jest między 12 a 100 chyba że Ciebie innej matematyki uczyli ?

Pokaż kwit na 17 a nie na typoszereg to Ci uwierzę.

Jak będzie potrzeba rynku to i 15 kw może być bo w typoszeregu się zmieści a badany nie będzie.

Tak że łaskawie przestań wprowadzać ludzi w błąd.

Ma ktoś może namiary na nowa DTR-kę do kotła 12 i 17kW ?

Dokument miał być już dawno temu, a na stronie producenta nadal te same wpisy dotyczące badań nie istniejącego kotła (kotłów???) o mocy 23kW.

Oczywiście nadal brak dokumentu potwierdzającego rzekomo przeprowadzone badania.

Szeptany marketing nadal krąży po sieci, a instalko jako niszowa firma sama sobie strzeliła w kolano, stopę i ..... .

Prośba: jeśli ktoś z userów kotła ma taką DTR-kę to proszę przesłać na e-mail, o ile nie jest to kolejna szemrana tajemnica producenta kotła.

Pisałem do instalko z taką prośbą, ale oczywiście jak zawsze maja klienta w doopie. To już ich standard. :(

Pozdrawiam zadowolonych i mniej zadowolonych użytkowników .

Ma ktoś może namiary na nowa DTR-kę do kotła 12 i 17kW ?

Dokument miał być już dawno temu, a na stronie producenta nadal te same wpisy dotyczące badań nie istniejącego kotła (kotłów???) o mocy 23kW.

Oczywiście nadal brak dokumentu potwierdzającego rzekomo przeprowadzone badania.

Szeptany marketing nadal krąży po sieci, a instalko jako niszowa firma sama sobie strzeliła w kolano, stopę i ..... .

Prośba: jeśli ktoś z userów kotła ma taką DTR-kę to proszę przesłać na e-mail, o ile nie jest to kolejna szemrana tajemnica producenta kotła.

Pisałem do instalko z taką prośbą, ale oczywiście jak zawsze maja klienta w doopie. To już ich standard. :(

Pozdrawiam zadowolonych i mniej zadowolonych użytkowników .

Kupiłem kocioł pod koniec grudnia i w mej dtr są już nowe moce w tabelkach. Poza tym nie zmieniła się ona w stosunku do poprzedniej (ja istotnych zmian nie widzę) zatem nie ma sensu jej wrzucać. W nowej dtr mamy moce 12,17,25,35

DSC_0161.jpgDSC_0164.jpgDSC_0166.jpgDSC_0168.jpgDSC_0212.jpg

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie.

Kocioł zainstalowany na jesień. Kotównia widoczna na zdjeciach. Efekt spalania także :(.

Przy aktualnych temperaturach idzie około 60-70 kg groszku na dobę :( ilość niespalonego węgla w proporcji 1:1 z popiołem). Popiół musi być wyrzucany miniumum raz na dzień a czasami i tak podchodzi pod koronę. eCol mocno przerzuca niespalony wegiel (temperatura spalin około 140-160 popiół po około 16h palenia nie mieści się na raz w widocznym wiadrze), grupowe dopala wegiel (temperatura spalin 160-180) po dniu palenia popiół z niewielkimi spiekami w ilości około 3/4 objetości widocznego wiadra.

Instlacja mieszana około 90m2 podłogówki + 6 grzejników. 1-wsze wyjście na podłogówkę, na zaworze 3D, 2-gie wyjście rozgałęzione na CO i CWU. CO na zaworze 4D (aktualnie otwarty na maksa). W układzie 3 miimpy; 1 podłogowa (mieszajaca, praca niezależna, 60c, praca ciagła), 2 CO (CO, załączona), 3 CWU (CWU). Czujnik temperaury powrotu podpięty pod powrót z CO.

Dom parterowy uzytkowa 140m2 + garaż 36m2, sciana pustak ceramiczny 24cm, ocieplony styropianem 15cm, strop monolityczny 12-14cm bez ocieplenia, dach około 350m2 dachówka ceramiczna, pełne deskowanie dachu, podbitka, okna w wkładkami styropianowymi w ramach + 3 szyby z gazem, wentylacja grawitacyjna.

Od początku stycznia malowałem dom poszło około 100l farby.

Kocioł pracuje w trybie ciągłym około 25dni, temperatura w domu dzisiaj dobiła do 17C (wyłaczone 2 obwody podłogowe około 40-45m2), wszystkie grzejniki otwarte.

Podczas instalacji hydralik sprawdzał koronę i nie wkleił jej ponownie, brak kratki nawiwnej w kotłowni.

Kocioł 17KW wyposażony w komorę ceramiczną (teraz bym jej nie kupił już).

Proszę o pomoc w ustawieniach, aby osiągnąć komfort cieplny przy ekonomicznym spalaniu (ekonomiczne to powiedzmy worek groszku na dobę).

Pozdrawiam

Sławek