Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Bo nie bedzie działać pompa z podłogówki chociaż można to zmienić
W ustawieniach zaawansowanych w stawieniach CWU ustawia się CWU+miesz dalej w tych samych zaawansowanych w innych parametrach funkcja pompy mieszającej ustawia się na podłogowa i wtedy pod gniazdo w sterowniku pompy mieszającej podłączasz pompę podłogową. Są zachowane funkcje mieszające i aktywujesz osobno podłogówkę razem z czujnikiem w tym pomieszczeniu który wcześniej powinieneś podłączyć. Jak ustawisz temp. na podłogówce to możesz jeszcze poprzez zakładkę programatory ustawić kiedy i w jakich godzinach ma jak pracować.

:)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ustawieniach zaawansowanych w stawieniach CWU ustawia się CWU+miesz dalej w tych samych zaawansowanych w innych parametrach funkcja pompy mieszającej ustawia się na podłogowa i wtedy pod gniazdo w sterowniku pompy mieszającej podłączasz pompę podłogową. Są zachowane funkcje mieszające i aktywujesz osobno podłogówkę razem z czujnikiem w tym pomieszczeniu który wcześniej powinieneś podłączyć. Jak ustawisz temp. na podłogówce to możesz jeszcze poprzez zakładkę programatory ustawić kiedy i w jakich godzinach ma jak pracować.

Tak sobie nie poradzi z tymi temperaturami :)

Rozdzielić pompy i ma pełną sterowność :)

raf1 moim zdaniem musisz stanąć przy kotle i ze dwa razy ze zrozumieniem przeczytać instrukcję ecoal i dtr- kę RBR-a bo tak co chwilę oburzeni instalatorzy będą oburzeni :)

nie ma w tym żadnej ironii wiem że na początku nic niejest proste tylko poprostu będzie ci łatwiej korzystać z wszelkich porad bo co ztego że kocioł automat jak ty ciągle na ręcznym;)

a i te pompki ustaw tak jak radzi zbigmaz01

Bo nie bedzie działać pompa z podłogówki chociaż można to zmienić

Daj instalatorom instrukcję do przeczytania:)

Podłącz czujnik zewnętrzny, zawsze to możesz ustawić w tryb auto lato i ustawisz temp. w której piec zacznie grzać. Szkoda opału na grzanie jak jest ciepło na zewnątrz. Ustawisz sobie np. 15*C i jak spadnie do tej temp. piec zaczyna grzać.

Mój podajnik pobiera około 0,346kg/dobę a cały zasobnik po samą klapę wychodzi około 360min. Popielnik możesz opróżniać dwa razy na zasyp, jest trochę więcej jak szuflada ale szkoda się brudzić :)

OK, czyli masz pompę CO oraz podłogową spięte razem. W takim razie, jeżeli koniecznie ma to tak zostać, pompa CO powinna pracować ciągle. Wówczas do regulacji temperatury w części gdzie są grzejniki, konieczne będą głowice termostatyczne przy grzejnikach. Na razie chyba ich nie masz albo są ustawione na wysoką temperaturę.

Są głowice termostatyczne

Podłogówka ma rozdzielacz z termostatem

I co z tego że ma. Działa ci razem z grzejnikami i jak nią sterujesz? Masz taką możliwość jak podłączysz tak jak ci napisałem. Ustawisz sobie temp. w pokoju i taką sterownik ci załatwi. Pompa będzie wtedy chodziła jak będzie taka potrzeba, przecież to jest podłogówka i ma bardzo dużą bezwładność i nie stygnie tak szybko jak grzejniki. Grzejniki mogą ci się włączać po 10 razy na dobę a podłogówka 2 razy. Po co ma ta pompa ciągnąć prąd?

Dobrze prawisz kolego, taki rozdział jest bardzo funkcjonalny (wiem, bo sam tak mam :-) ). Tylko do tego trzeba dodatkowego czujnika temperatury a Raf1 jest już po tynkach :-(.

Są głowice termostatyczne
Ustawiając w sterowniku pompę jako wyłączona to uzyskasz poprzez sterownik temp. 15*C którą zadałeś na czujniku temperatury wewnętrznej. A tak musisz ustawiać na głowicach, czyli ręcznie. Sterownik za ciebie utrzyma zadaną temperaturę. Skoro tam jeszcze nie mieszkasz to możesz te przestawienia zrobić nawet z USA i nie musisz tam jechać aby ten zawór przykręcić :)

Dobrze prawisz kolego, taki rozdział jest bardzo funkcjonalny (wiem, bo sam tak mam :-) ). Tylko do tego trzeba dodatkowego czujnika temperatury a Raf1 jest już po tynkach :-(.

No i ci że po tynkach. Ja też byłem po i zainstalowałem. Ma listwy przypodłogowe? Ma. Za nimi można? Można. Potem w rogu pokoju przykleiłem na klej w sztyfcie (taki pistolet na temp.) a obudowę zdjąłem. Sam czujnik przylutowałem bezpośrednio do kabla izolując koszulkami termokurczliwymi w podobnym kolorze co ściana. Kabel najcieńszy jaki znalazłem czyli 2x0,5 i jazda. Potem sam kabelek (był biały) pomalowałem tym kolorem co ściana i wcale nie widać kabla ani czujnika

Mam sterownik pokojowy

Można i tak, choć moim zdaniem niepotrzebnie wydałeś pieniądze. Taki sterownik pokojowy do ogrzewania podłogowego jest wbudowany w eCoala (programator ogrzewania podłogowego). Wystarczyło zainstalować i podpiąć do sterownika drugi czujnik temperatury (tam, gdzie jest podłogówka) i podłączyć pompę do gniazda pompy mieszającej.

Można i tak, choć moim zdaniem niepotrzebnie wydałeś pieniądze. Taki sterownik pokojowy do ogrzewania podłogowego jest wbudowany w eCoala (programator ogrzewania podłogowego). Wystarczyło zainstalować i podpiąć do sterownika drugi czujnik temperatury (tam, gdzie jest podłogówka) i podłączyć pompę do gniazda pompy mieszającej.
Jak by instalator był kumaty to by tak zrobił a nie inwestora naciągał na dodatkowe koszty. Teraz ten kabel można wykorzystać do czujnika i to podpiąć pod sterownik :)

No i ci że po tynkach. Ja też byłem po i zainstalowałem. Ma listwy przypodłogowe? Ma. Za nimi można? Można. Potem w rogu pokoju przykleiłem na klej w sztyfcie (taki pistolet na temp.) a obudowę zdjąłem. Sam czujnik przylutowałem bezpośrednio do kabla izolując koszulkami termokurczliwymi w podobnym kolorze co ściana. Kabel najcieńszy jaki znalazłem czyli 2x0,5 i jazda. Potem sam kabelek (był biały) pomalowałem tym kolorem co ściana i wcale nie widać kabla ani czujnika

Czyli jak widać dla chcącego nic trudnego :-).

Jak by instalator był kumaty to by tak zrobił a nie inwestora naciągał na dodatkowe koszty. Teraz ten kabel można wykorzystać do czujnika i to podpiąć pod sterownik :)

Pod warunkiem, że nie jest to sterownik bezprzewodowy :-)

A wracając do kumatości instalatorów - podejrzewam, że trudno byłoby znaleźć instalatora znającego wszystkie możliwości eCoala.

...

Nie gniewaj się że tak bezpośrednio piszę ale zastosujesz te rady a w zimie będzie chodziło jak zegarek :)

Jeszcze jedno. Nie zaglądaj do kotła jak pracuje, możesz to zrobić jak stoi. Jak nie masz spieków to im rzadziej zaglądasz to lepiej się pali. Po zmianie nastaw w sterowniku daj mu na adaptację przez paręnaście godzin aż się ustabilizuje.

Będzie lepiej :)

Pod warunkiem, że nie jest to sterownik bezprzewodowy :-)

A wracając do kumatości instalatorów - podejrzewam, że trudno byłoby znaleźć instalatora znającego wszystkie możliwości eCoala.

Tych ma na forum :)

Wystarczy pytać :)

I czytać ze zrozumieniem :)

A przede wszystkim się nie bać sterownika :)