Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak lestek27 pisał, mam komin fi 200mm i przy takim wietrze łeb urywa.

Ja mam również fi 200 i 10 m wysokości. Pali mi się na palniku jak rozpalam jakbym dmuchał lekko z dmuchawy. Był u mnie Minertu i powiedział ze u mnie RCK to konieczność ale mi żar nie schodzi nisko więc nie wiem. Ogólnie narazie zamierzam rozgryżć jak ten piec ustawić żeby dobrze dopalał. Nie mam takich niedopałków czarnych ale nie jest to taki normalny popiół ale dużo skoksowanego węgla. Tak mi się przynajmniej wydaje (popatrzcie na moje wcześniejsze zdjęcie). Dziś dmucham już 46% obejrzę co będzie jak wrócę z pracy. Spaliny zaczynają spadać przed kolejnym cyklem podawania w grupowym czyli wg kolegi Maher mam ustawione ok. Ogólnie żeby u mnie dojść do zadanej to bym chyba aktualnie musiał spalać po 100 kg chyba na dobę na 16 kW. Temperatura mi dochodzi do ok 47* i spada do 33*. Czy jest jakaś opcja żeby pompa CO załączała się później niż przy 43* żeby kocioł dochodził do wyższej temperatury? Jaka powinna być ustawiona histereza CO i na co ona ma wpływ dokładnie? Ja mam ustawione na 1,6*C ale nie za bardzo wiem czy to dobrze czy nie i od czego zależy. Sorka za głupie pytanka ale ja jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o kotły z podajnikiem i sterowaniem elektronicznym. Musicie mi jakoś pomóc panowie stać się prawdziwym palaczem kotłowym :)

Gość Novy!
Novy, czyli co w sterowanie ręczne mam wejść, i całkowicie zrezygnować z algortmów spalania?

Jak masz czas to jak najbardziej.Wadą takiego sterowania jest to,że musisz robić korekty przy zmianach temperatury-i na to ten czas jest potrzebny.Ale zapisujesz sobie ustawienia,3-4 ustawy na cały rok.I już.Automaty to nieporozumienie,nie w tym wymiarze.Ja niestety tego czasu nie mam.

Jak masz czas to jak najbardziej.Wadą takiego sterowania jest to,że musisz robić korekty przy zmianach temperatury-i na to ten czas jest potrzebny.Ale zapisujesz sobie ustawienia,3-4 ustawy na cały rok.I już.Automaty to nieporozumienie,nie w tym wymiarze.Ja niestety tego czasu nie mam.

A możesz podać jakieś ustawienia na taką temperaturę jak teraz (mróz do -8*). CHciałbym się trochę pobawić. Narazie jadę na grupowym ale chcę wszystko potestować co mozna żeby stwierdzic czym najlepiej wygrzewać to moje igloo

Gość Novy!
A możesz podać jakieś ustawienia na taką temperaturę jak teraz (mróz do -8*). CHciałbym się trochę pobawić. Narazie jadę na grupowym ale chcę wszystko potestować co mozna żeby stwierdzic czym najlepiej wygrzewać to moje igloo

Tak się nie da.Wszystko zależy od obecnych "potrzeb" budynku.O sterowaniu dwustanowym czytaj we wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220847-Sterowanie-dwustanowe-czyli-manual-rules!

Gość Novy!
Dzięki za namiary.

Czaję się już na to RCK od jakiegoś czasu ;)

Nie licz na cuda.U brata jest wkład kominowy 120mm a alarm z wys,temp.podajnika jest często.Problem jest inny,jaki masz palnik,w 11kW,nowy typ?Ja mam nowy,u mnie jest spoko.Ale brat ma starszy typ. Różnią się kształtem odlewu,nawet średnicą otworu wlotu dmuchawy.Tam nie dało sie zamontować klapki na dmuchawce,jest za mały otwór.

U mnie pracuje RCK na wkładzie 200mm.Ale raczej nie pracuje na postoju kotła :)

Edytowane przez Novy!

Nie licz na cuda.U brata jest wkład kominowy 120mm a alarm z wys,temp.podajnika jest często.Problem jest inny,jaki masz palnik,w 11kW,nowy typ?Ja mam nowy,u mnie jest spoko.Ale brat ma starszy typ. Różnią się kształtem odlewu,nawet średnicą otworu wlotu dmuchawy.Tam nie dało sie zamontować klapki na dmuchawce,jest za mały otwór.

U mnie pracuje RCK na wkładzie 200mm.Ale raczej nie pracuje na postoju kotła :)

Nie wiem jaki mam odlew. Taki jak na zdjęciu.

Jeśli chodzi o klapkę, zapytałem producenta dmuchawy. Widziałem u nich taką montowaną w środku dmuchawy. Taka odsuwająca dmuchawę od korpusu palnika raczej nie wchodzi w grę, bo dmuchawa zahaczyłaby tą "czarną puszką" o zasobnik.

RCK już zamówiłem, okrągły, taki sam jak u kolegi adkwapniwski. Zamontuję go w drzwiach wyczystki, tylko że w instrukcji jest napisane, żeby montować RCK w tym samym pomieszczeniu co urządzenie grzewcze, a wyczystkę mam z drugiej strony komina, w innym pomieszczeniu. Ale chyba niczym to nie grozi ???

16757644345011618254077.JPG

Gość Novy!
Nie wiem jaki mam odlew. Taki jak na zdjęciu.

Jeśli chodzi o klapkę, zapytałem producenta dmuchawy. Widziałem u nich taką montowaną w środku dmuchawy. Taka odsuwająca dmuchawę od korpusu palnika raczej nie wchodzi w grę, bo dmuchawa zahaczyłaby tą "czarną puszką" o zasobnik.

Ja mam inny odlew,ma takie "łapy" w kształcie litery V i tam jest zamontowana dmuchawa.Mogę się mylić,ale w twojej dmuchawie klapkę się da zamontować,ale ona się nie otworzy po zamontowaniu dmuchawy do palnika,brat ma taki palnik jak ty,próbowaliśmy ;).Otwór gdzie zamontowana jest dmuchawa jest zbyt wąski aby mogła się otwierać.Trzeba było by ją przycinać,a to się mija z celem.Po zamknięciu będzie spora szpara.

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Chyba mam starszą wersję, bo nowa wygląda tak:

Wyprzedziłeś mnie.ja mam taki właśnie :)

Zaczekaj kilka dni,to wyślę ci klapkę i przesłonę za darmo.Kupiłem dwa zestawy.Jeden leży u brata,wraca za kilka dni :)

Edytowane przez Novy!

Gość Novy!
Za darmo nie chcę ;)

Pierwszy raz spotykam takiego co nie chce free.

Dasz na znaczek.

Zobaczymy co odpisze producent. Tamta jest schowana w dmuchawie, tak jak na tym zdjęciu:

Tak,ale jak się uchyla,jest już poza dmuchawą :)

a wtedy...jeśli masz taki sam otwór w palniku jak brat,lipa Panie,lipa ;) Wierz lub nie,chyba że każdy palnik jest inny.

Edytowane przez Novy!

tak to jest starsza wersja.

dmuchawa jest mocowana przez taką przejściówkę z blachy.

w nowszym palniki nazywanym z rogami dmuchawy przywraca się bezpośrednio do odlewu palnika.

Tak, na zdjęciu widać, że umiejscowienie dmuchawy i zarazem czujnika temperatury podajnika jest trochę inne (dalej od korpusu kotła i od głowicy palnika), pewnie ślimak nagrzewa się tak samo jak w starszym odlewie.

rbqy.jpg

Pierwszy raz spotykam takiego co nie chce free.

Dasz na znaczek.

Tak,ale jak się uchyla,jest już poza dmuchawą :)

a wtedy...jeśli masz taki sam otwór w palniku jak brat,lipa Panie,lipa ;) Wierz lub nie,chyba że każdy palnik jest inny.

Skoro już to przerabialiście, to pewnie wiesz co piszesz.

Daj znać na priv, to Ci przeleję na przesyłkę :)

Gość Novy!
Skoro już to przerabialiście, to pewnie wiesz co piszesz.

Daj znać na priv, to Ci przeleję na przesyłkę :)

Podaj adres do wysyłki na priv.Brat wraca w pierwszych dniach lutego,pływa-więc nie wiem dokładnie :)

Nie chcę kasy.Kosztowało to grosze.Zapytam go czy będzie montował przesłonę,jak nie to też ci wyślę.

Dzięki za namiary.

Czaję się już na to RCK od jakiegoś czasu ;)

U mnie dzisiaj też za wysoka temperatura podajnika, pseudo zapłon :) Właściwie nie wiem dlaczego ?

Też mam kupować RCK ? Mam systemomy komin Shiedla chyba też fi200. Wyczystka to takie prostokątne drzwi jak na zdjęciu CE1199_1.jpg

Jaki RCK pasowałby do takich drzwi ?

Edytowane przez pawko_

U mnie dzisiaj też za wysoka temperatura podajnika, pseudo zapłon :) Właściwie nie wiem dlaczego ?

Też mam kupować RCK ? Mam systemomy komin Shiedla chyba też fi200. Wyczystka to takie prostokątne drzwi jak na zdjęciu [ATTACH=CONFIG]238460[/ATTACH]

Jaki RCK pasowałby do takich drzwi ?

Pewnie by pasował tylko że u mnie np. za tymi drzwiczkami jest dodatkowa kalpa z ceramiczną płytką. Więc trzeba byto wywalić.