Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Popełniłeś spory błąd. Opadająca sadza lub (i) popiół w kominie będzie Ci blokowała klapkę w RCK. RCK miałeś zamontować w najwyższym punkcie drzwiczek wyczystki. :(

Hmmm. Zobaczymy jak się to będzie zachowywało. Jak na razie na tym dolnym rancie wyczystki, nic mi się nigdy nie zbierało.

Wstawiłem RCK na dole, bo jakbym to zrobił na górze, to nie mógłbym korzystać z oryginalnego zamykania (i tak musiałem je ostro przyciąć).

Ale nie twierdzę, że nie masz racji ;)

Dokladnie tak... zostaw sobie jeszcze ewentualnie miejsce na kapilare do czujnika powrotu tuz za wpietym powrotem CWU. Bedziesz wtedy mogl monitorowac temperature powrotu przed samym kotlem. To tylko jeden trojnik wiecej, albo przymocujesz czujnik bezposrednio do rury powrotu.

No w końcu zajarzyłem co i jak:)jeszcze tylko wypne podłoge ze stera bo i tak chodzi na stałe i zrobie CWU + mieszającą i bedzie OK...chyba:):yes:

Dzięki za pomoc.Pytanko...chciałem zerknąć na Twój ster...a tu zonk :(

Pozdrawiam

Gość Novy!
Piszecie że nie można spalić tak dużej ilości węgla?

Może nie 17kW ale deczko mniej i nie prawdą jest że spalanie w granicach 60 kg/doba jest niemożliwe.

Jeden z kolegów tak pali i widać można.

Zbyszek,jeśli tak mogę.Miałem nadzieję,że spotykamy się tutaj aby porozmawiać o "spalaniu opału w kotle RBR"-a nie o puszczaniu z dymem wungla(jak to ktoś napisał):)

Miły i inteligentny z Ciebie gość,nie chciej abym pomyślał ,że należysz do tych co mają korzyści ze sprzedaży tego "majstersztyku" lub do tych co mają pustkę w czaszce.Przez każdy kocioł da się "przewalić "takie ilości.Pytam tylko,jaki wymiennik w takim czasie odbiera taką ilość ciepła ze spalin?W RBR 11kW,17kW?Co ty facet piszesz?

Dobrze wiesz (albo nie,bo sam już wątpię) że w 11kW wymiennik przy temp spalin powyżej pewnego pułapu (nie ważne jakiego,ważne że tak się dzieje w niewysokim pułapie) nie daje rady odebrać już ciepła ze spalin-dlatego kocioł generuje temp spalin przy -10/15deg grubo powyżej 200deg.Teraz trzeba sie zastanowić dlaczego.u mnie sprawa jest prosta,takie było założenie.Mniejszy kocioł,w najzimniejsze dni spalanie ponad normę.Ocieplę dach,będzie w sam raz.

Ale co z innymi?Wszyscy mają takie spaliny bo myśleli tak jak ja?

Powiem krótko,mówiłem 3 miesiące temu ,że niebawem zajdą poprawki w RBR 11kW-i zajdą.Dostałem takie małe info 2-3 dni temu,ale ja pisałem o tym dawno.

Bez zawirowywacza spalin,który aby była jasność może nie zmniejsza temp.spalin ale nieźle nimi kręci,miałbym kiepsko-szczególnie w grupowym.

Więc proszę,daj spokój.

Pozdrawiam :)

I ceń sobie jakość,nie ilość-taka rada od estety :)

A co do spalania opału.Idealnym rozwiązaniem dla mnie było by manualne ustawienie 3-4 ustaw na różne temp.,tak aby sterownik sam modulował ustawioną wcześniej moc,w zależności od temp.na zewn.

Palę grupowym 8kW trochę na siłę,raz że nie mam wyboru (manual przy moich obecnych stratach ciepła wiąże się z częstymi zmianami ustawień-a czasu brakuje).Palę 8kW z róznym podawaniem,od 3-6 a to dla tego ,że wolę mniej (choć i tak za dużo)a częściej, a niżeli więcej a rzadziej 12kW,16kWitd... ;) Masakra jest jak muszę palić 12kw.Temp spalin ponad 200deg.

Edytowane przez Novy!

Nie rozumiem tego co piszesz.

Nie jest to odpowiedź na twój post bo nie poruszam kotła 11kW.

Ilości które podałem były odpowiedzią na palenie w kotle 17kW o którym było tu pisane.

Pokazałem że można takie ilości w kotle 17kW spalić. Na statystykach jest pokazane że kocioł pracuje z mniejszą sprawnością niż 17kW ale też w statystykach jest napisane:

"Wszystkie prezentowane dane są wyliczone, przybliżone i mogą różnić się od rzeczywistych

Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%"

Ja przyjąłem że średnio wzrokowo jest to 13KW dla 65% sprawności, czyli dla jakiej sprawności osiągnie 17kW? Czy to jest 85%? Jest to podobne do tego kotła?

I jeszcze aby nie było niedomówień, nie dyskutuję z tobą na temat kotłów i to obojętnie jakiej mocy i jakiegokolwiek producenta. Twoje odczucia mnie nie interesują, za długo jestem na tym forum, za dużo czytam i dużo pamiętam. Jak miałbym się wypowiadać na temat tego co piszesz ty by ci się nie spodobało, dlatego ja się powstrzymuję i nie odpowiadam na twoje posty i ty zrób to samo w stosunku do moich postów.

Non stop piszemy o efektywnym i jakościowym (całkowitym) spalaniu paliwa, a to że przerzucę przez palnik nawet z 80kg węgla to nie znaczy że go spaliłem, a tylko trochę nadpaliłem. :confused: Reszta jest w popielniku i, lub w kominie. :(

A węgla za darmo nikt nie chce dać.:(:confused:

11kW )czy tam 12kW) i 17 kW mają takie same palniki to pewnie dadzą radę przerzucić te 60 kg węgla, bo spalić efektywnie to już nie dadzą rady.:(

Edytowane przez mark3k

Non stop piszemy o efektywnym i jakościowym (całkowitym) spalaniu paliwa, a to że przerzucę przez palnik nawet z 80kg węgla to nie znaczy że go spaliłem, a tylko trochę nadpaliłem. :confused: Reszta jest w popielniku i, lub w kominie. :(

11kW )czy tam 12kW) i 17 kW mają takie same palniki to pewnie dadzą radę przerzucić te 60 kg węgla, bo spalić efektywnie to już nie dadzą rady.:(

Nie napisałem że przerzucił przez palnik a tak pali i to dobrze pali. Jak byś poczytał posty tak prawie dwa lata do tyłu to byś wiedział o kogo chodzi.

Gość Novy!

Kolega zbig Ci nie odpisze,wybiera tych z którymi rozmawia.Zwykle są to Ci zachwyceni :)

Nie napisałem że przerzucił przez palnik a tak pali i to dobrze pali. Jak byś poczytał posty tak prawie dwa lata do tyłu to byś wiedział o kogo chodzi.

OK. Wszystko zależy także jakim węglem pali. Kormorany czy ledvice to namiastka węgla i takiego siana i mu podobnych to i z 80 kg spali.

Ja swojego węgla nie jestem w stanie spalić w tak wielkich ilościach. Już spalenie 40 kg/24h stanowiło niezłe wyzwanie.

Wielu doświadczonych userów tak twierdzi i ja się z nimi zgadzam.

Na przyszły sezon może uda mi się kupić opał dostosowany do sterownika, choć kupując kocioł z tak zaawansowanym sterownikiem sądziłem, że sterownik dopasuję do posiadanego węgla. Niestety to był mój błąd w myśleniu, a prośby do ES to tak jak :bash::bash::bash:

Cały czas jednak mam nadzieję na zmiany w sofcie dotyczące liczby dawek (co już jest ) i czasu podawanych dawek.

Edytowane przez mark3k

Kolega zbig Ci nie odpisze,wybiera tych z którymi rozmawia.Zwykle są to Ci zachwyceni :)
Masz rację, muszę dbać o zdrowie. Za stary jestem na takie durnoty. Odpisuję na to co wiem i co sprawdziłem.

PS

I jeszcze dopiszę jak tu było pisane że odpowiadam komu chcę i kiedy chcę.

Edytowane przez zbigmaz01

No i RCK zamontowane ;) W środę zamówiłem, wczoraj przyszło. Teraz tylko jeszcze klapkę skołuje i mój komin będzie ujarzmiony (mam nadzieję).

Trochę przesadziłem z silikonem, ale nie o estetykę tu chodzi.

Dobrze Ci to wyszło.

Na przyszły sezon może uda mi się kupić opał dostosowany do sterownika

Tzn. o jakim węglu myślisz na przyszły sezon ?

Edytowane przez pawko_

Gość Novy!
Aby ogrzać do tych temp co są na wykresie i przy 720m2 to śmiem twierdzić że to musi być dobry groch a nie czech.

Pokazać Ci,że spalę 80kg/doba w mojej 11kw na 140m2? Tylko Co z tego odbierze wymiennik?Zapłać za opał,a ja spalę nawet 100kg/doba :)

Tak z pozycji obserwatora, który ma pod opieką i karmi coraz więcej kotłów z Coalą czy Brulim: nie rozumiem troszkę oczekiwań kolegów chcących mieć w grupowym jeszcze wpływ na czas podawania i przerwy między podaniami. Jak to dostaniecie - to czym będzie się różnić grupowe od ręcznego? Jak zamierzacie ustawić podawanie i krótkie przerwy? Czy tak, żeby na palniku było jak przy dwustanie? To do czego ma wtedy służyć ta długa przerwa na dopalanie? Kto z Was krzycząc o możliwość regulacji czasu podawania i przerwy między podaniami myśli teraz o tym, że to trzeba będzie ustawiać tak, żeby z każdym kolejnym podaniem przybywało na palniku tak, żeby po ostatnim podaniu w danej grupie palnik był pełny przed rozpoczęciem dopalania - bo inaczej to nie będzie żadne spalanie grupowe tylko lekko zmodyfikowany ręcznie ustawiany dwustan? Możliwość wyboru ilości powtórzeń jest moim zdaniem wystarczająca. No może dla jakichś wyjątkowo trudnych węgli można by się pokusić o możliwość skrócenia czasu podawania do tych 3 sekund - ale nawet w takim przypadku czas przerwy powinien pozostać narzucany z automatu. Powiedzmy dla 8 kW albo podaje 5 z przerwą 20. albo 3 z przerwą 12. Po wybranej liczbie podań - dopalanie przez czas wyliczony przez algorytm. Ale to naprawdę nie jest konieczne. Znam wiele sterów, w których 5 sekund jest najmniejszą możliwą do ustawienia dawką. Znam też takie, gdzie zaczyna się od 10 sekund.

No w końcu zajarzyłem co i jak:)jeszcze tylko wypne podłoge ze stera bo i tak chodzi na stałe i zrobie CWU + mieszającą i bedzie OK...chyba:):yes:

Dzięki za pomoc.Pytanko...chciałem zerknąć na Twój ster...a tu zonk :(

Pozdrawiam

Wlasnie juz uporalem sie z "zonkiem" :). Wylaczalem sterownik kilka razy na kilkanascie minut. Teraz juz jest wszystko ok. Z wykresami dzis po poludniu jest nieco chaosu, ale do poludnia i wczoraj bylo calkiem ok.

Gość Novy!
No może dla jakichś wyjątkowo trudnych węgli można by się pokusić o możliwość skrócenia czasu podawania do tych 3 sekund - ale nawet w takim przypadku czas przerwy powinien pozostać narzucany z automatu. Powiedzmy dla 8 kW albo podaje 5 z przerwą 20. albo 3 z przerwą 12. Po wybranej liczbie podań - dopalanie przez czas wyliczony przez algorytm. Ale to naprawdę nie jest konieczne. Znam wiele sterów, w których 5 sekund jest najmniejszą możliwą do ustawienia dawką. Znam też takie, gdzie zaczyna się od 10 sekund.

I tylko o to Waść chodzi :) No może,aż o to.

Teraz jest jeszcze możliwość wprowadzenia ustawień zakresu mocy min/max np.dla mocy min 8kW/3 podania/a mocy max 8kW/6 podań.I to ma wielki sens.

Daje to możliwość dokładniejszego prowadzenia kotła w pracy ciągłej,bez konieczności odstawiania-dla każdej z mocy.A przecież praca ciągła-to było zamierzenie grupowego.Potem okazało się ,że przy takich dawkach to grupowy-dwustan ;)

Edytowane przez Novy!