Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Czasami czytam także forum ES.

Dzisiaj doczytałem takie dość nieciekawe info:

"seba napisał » 2014-01-17 22:08

Nikt z pracowników nie przychodzi tutaj dla przyjemności, bo jest fajna atmosfera i nie pracują za free. Więc trzeba się rozwijać, szukać nowych rozwiązań, projektów, obszarów działania. Dlatego też nasze zaangażowanie w aktualny rozwój sprzętu zmienia się - to naturalne. Musimy więcej czasu poświęcać na rozwój nowych rzeczy. Za aktualizację softu nikt firmie nie płaci, ani użytkownicy ani producenci, z którymi współpracujemy."

Z powyższego tekstu jasno wynika, że ten sterownik za który sporo zapłaciliśmy (chyba najdroższy na rynku) poszedł już w odstawkę i mamy to co mamy. Na więcej nie ma co liczyć , bo nikt nie płaci....... Trochę żałosne podejście do klientów którzy już kupili ster.............. .

Mimo wszystko życzę firmie ES sukcesów, choć z drugiej strony przy takim podejściu ...... to spory znak zapytania. Kupię kolejny ster i za trzy lata - spadaj , bo mamy nową zabawkę na stole... .

Zwyczajnie nie potrafisz zrozumieć co SEBA miał na myśli.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czasami czytam także forum ES.

Dzisiaj doczytałem takie dość nieciekawe info:

"seba napisał » 2014-01-17 22:08

Nikt z pracowników nie przychodzi tutaj dla przyjemności, bo jest fajna atmosfera i nie pracują za free. Więc trzeba się rozwijać, szukać nowych rozwiązań, projektów, obszarów działania. Dlatego też nasze zaangażowanie w aktualny rozwój sprzętu zmienia się - to naturalne. Musimy więcej czasu poświęcać na rozwój nowych rzeczy. Za aktualizację softu nikt firmie nie płaci, ani użytkownicy ani producenci, z którymi współpracujemy."

Z powyższego tekstu jasno wynika, że ten sterownik za który sporo zapłaciliśmy (chyba najdroższy na rynku) poszedł już w odstawkę i mamy to co mamy. Na więcej nie ma co liczyć , bo nikt nie płaci....... Trochę żałosne podejście do klientów którzy już kupili ster.............. .

Mimo wszystko życzę firmie ES sukcesów, choć z drugiej strony przy takim podejściu ...... to spory znak zapytania. Kupię kolejny ster i za trzy lata - spadaj , bo mamy nową zabawkę na stole... .

Kolego, wklej całego posta a nie wyrwane pare zdań.

Ale żeby Cię nie trudzić, to zrobię za Ciebie :D.

Jakbyś chciał redukcję z wiaderka to też mogę Ci zrobić :D

"Lista życzeń

Dodane: 2014-01-17 22:08

Nigdy nie zostawimy Was bez wsparcia. Tak jak pisaliśmy wielokrotnie będziemy rozwijać aktualną platformę do momentu aż będzie to możliwe sprzętowo. Aktualna platforma sprzętowa powstała w 2009 roku i od tego momentu minęło sporo czasu, powstały nowe mikroprocesory, szybsze, wydajniejsze i tańsze. Sporo rzeczy się zmieniło, część rozwiązań należy przeprojektować, gdyż straciły już rację bytu (min. aktualizacja przez port RS232). Jak każda firma aby istnieć musi przynosić zysk. Nikt z pracowników nie przychodzi tutaj dla przyjemności, bo jest fajna atmosfera i nie pracują za free. Więc trzeba się rozwijać, szukać nowych rozwiązań, projektów, obszarów działania. Dlatego też nasze zaangażowanie w aktualny rozwój sprzętu zmienia się - to naturalne. Musimy więcej czasu poświęcać na rozwój nowych rzeczy. Za aktualizację softu nikt firmie nie płaci, ani użytkownicy ani producenci, z którymi współpracujemy. Cała platforma eSterownik również jest darmowa, wysyłane SMSy z alarmami także. Koszty utrzymania i administrowania serwerami nie są małe, a użytkowników korzystających z platformy przybywa coraz więcej. Już dwukrotnie zwiększaliśmy moce obliczeniowe serwerów aby nie było problemów z działaniem.

Rozumiem, że pomysły jest bardzo łatwo proponować, to nic nie kosztuje. Im więcej głów, tym więcej pomysłów. Niektóre pomysły mają sens, ale większość sprawdziła by się tylko u osoby, która go wymyśliła. Nie ma co się obrażać, że nie jesteśmy czasami zainteresowani Waszymi pomysłami, ale nie starczyło by nam życia aby wszystkie wdrożyć. "

Witam,

Wczoraj z uwagi na ocieplenie wprowadziłem zmiany w spalaniu, przeszedłem z ustawień 12-16 na 8-12. Nadmuch był ustawiony 8kw - 37%, 12% - 40%, czas postoju w podtrzymaniu 15min., histeraza CO 0,5C. Generalnie chodziło mi o możliwie pracę w trybie "ciągłym" aby dogrzać dom (wczoraj miałem około 17C).

Dzisiaj po przyjeździe na budowę okazało, się że do poziomu korony mam niespalony, przerzucony węgiel (spieki). Wyszło tego ponad 2 wiadra :( Palę Ekobranem.

Macie jakieś tropy w którą stronę mam iść?

Nie znam Twojego węgla, ale skoro nie dopala to zmniejsz krotność podawania paliwa (nowy soft .18 ) lub więcej dmuchaj.

To cała filozofia w spalaniu grupowym. Dmuchać musisz z minimalnym nadmiarem powietrza.

U mnie otwory są identycznie jak u Ciebie. Też się już zastanawiałem czy to nie jest powodem, że żar mi schodzi dość nisko.

Tak się zastanawiam, jak to możliwe że niektórzy mają temperaturę podajnika w okolicach 30 stopni ?

U mnie na retopalu jest w tych granicach, natomiast przy jaret plus szło ostro w górę, i przy pieklorzu też.

Jeżeli trzymacie groszek w składzikach lub pomieszczeniach wilgotnych,jeżeli groszek jest mokry (wilgotny) , jeżeli dmuchawa zasysa wilgotne powietrze to musicie sie liczyć z niedopałem.

W jakim stopniu wilgotność pomieszczenia wpływa na niedopał?

Czy zakładając że mam otwarte kilka worków węgla w moim najcieplejszym pomieszczeniu, czyli kotłowni dosuszanie może mieć bezpośrednie przełożenie na niedopalanie?

Kolego, wklej całego posta a nie wyrwane pare zdań.

"

Zacytowałem fragment który znalazłem w jednym z postów na ES. Niemniej, propozycja dotyczyła regulacji czasu podawania w grupowym i proponował ją user znany i poważany VERB. Programiści z ES wiedzą lepiej jak spalić węgiel - trudny węgiel. Co do SMS - jeśli ktoś chce to sobie wykupi kilknacie sms-ów. To nie majątek dla nas, a spora kwota dla ES-a, choć przy takich cenach sterownika to także nie jest problem. Rynek wszystko zweryfikuje, bo od tego jest net i fora.

Nie znam Twojego węgla, ale skoro nie dopala to zmniejsz krotność podawania paliwa (nowy soft .18 ) lub więcej dmuchaj.

To cała filozofia w spalaniu grupowym. Dmuchać musisz z minimalnym nadmiarem powietrza.

Nadmiar sprawdzę już jutro :) i zobaczę jak to wygląda. Mam nadzieję, że to tylko kwestia regulacji nadmuchu.

Zacytowałem fragment który znalazłem w jednym z postów na ES. Niemniej, propozycja dotyczyła regulacji czasu podawania w grupowym i proponował ją user znany i poważany VERB. Programiści z ES wiedzą lepiej jak spalić węgiel - trudny węgiel. Co do SMS - jeśli ktoś chce to sobie wykupi kilknacie sms-ów. To nie majątek dla nas, a spora kwota dla ES-a, choć przy takich cenach sterownika to także nie jest problem. Rynek wszystko zweryfikuje, bo od tego jest net i fora.

Nie no spoko, ja Ci nie wróg.

Akurat tego posta osobiście czytałem chwilę temu, trochę źle wyglądało wyrwanie z kontekstu.

W jakim stopniu wilgotność pomieszczenia wpływa na niedopał?

Czy zakładając że mam otwarte kilka worków węgla w moim najcieplejszym pomieszczeniu, czyli kotłowni dosuszanie może mieć bezpośrednie przełożenie na niedopalanie?

Wysusz sobie przez 2 tyg groszku na dwa zasypy.Najpierw spalaj 2 zasypy takiego jaki masz czyli wilgotny,jeżeli to nie problem czyść kocioł co dwa dni,po dwóch zasypach wrzuć groszek ten,który suszysz i zrób to samo .Nie zmieniaj ustawień kotła i napisz co zauważyłeś.

U mnie na retopalu jest w tych granicach, natomiast przy jaret plus szło ostro w górę, i przy pieklorzu też.

Ja też ostatnio wygrzebałem zeszłoroczną "wesołą" i temperatura podajnika skoczyła o 20 stopni do góry. A temperaturę w okolicach 30 stopni, to chyba tylko na wygaszonym kotle u siebie widziałem ;)

proszę

[ATTACH=CONFIG]240227[/ATTACH]

od góry do pierwszych otworów 3,5 cm

czemu zrezygnowano z otworów w górnej części - tych dopalających ??

Jeżeli masz tak jak na zdjęciu to jest prawidłowo.

Z otworów na górze zrezygnowano z powodu nadmiernego schładzania popiołu co powoduje powstawanie szlaki.

Tak się zastanawiam, jak to możliwe że niektórzy mają temperaturę podajnika w okolicach 30 stopni ?

Wszystko zależy od tego jak się pali, jak długo trzymasz wyższą temperaturę spalin to i palnik i podajnik się nagrzeje. Ja staram się palić skokowo,aby podajnik miał czas ostygnąć i temperatura podajnika jest nie wysoka (mierzyłem pirometrem aby potwierdzić pomiar).

Ogólnie jak testuje różne techniki palenia to najkorzystniej ekonomicznie wychodzi jak piec pracuje skokowo (z podczymania możliwie najkrócej dochodzi do temperatury spalin 100-150C (najlepsze w RBR-11kW oddawanie ciepła do wymiennika) i ten czas utrzymuje do czasu osiągnięcia temperatury zadanej i z powrotem przechodzi do podczymania. Do tego trzeba instalacje tak zgrać aby możliwie był stały odbiór ciepła.