Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, a czy z palnikiem BURNER-S też są takie jaja??

Trochę trąci to PRLem, że dostaję piec za ciężkie pieniądze i muszę najważniejszy element rozpieprzać sam, bo jakiemuś Heńkowi nie chce się raz a dobrze, porządnej ilości silikonu nałożyć i odpowiednio posklejać do kupy.

Nie gniewaj się że tak bezpośrednio piszę ale zastosujesz te rady a w zimie będzie chodziło jak zegarek :)

Jeszcze jedno. Nie zaglądaj do kotła jak pracuje, możesz to zrobić jak stoi. Jak nie masz spieków to im rzadziej zaglądasz to lepiej się pali. Po zmianie nastaw w sterowniku daj mu na adaptację przez paręnaście godzin aż się ustabilizuje.

Będzie lepiej :)

Nie gniewam się lepiej teraz wszystko ustalić niż w zimie :)

Mam jeszcze pytanie.

Dlaczego masz ustawioną temp. na kotle 52*C?

Kocioł zawyża podczas grzania o 5*C w górę czyli jak nie potrzebujesz to można ją obniżyć do wysokości CWU a nawet o 2-3*C poniżej. I tak do tej temp. dojdzie. Chyba że to ma jakieś specjalne znaczenie.

Nie wiem tak ustawili instalatorzy chociaż słyszałem że takie kotły powinny pracować na temp. 60 st po to żeby nie rdzewiały. Czyli z ta pompą od podłogówki podłączyć osobno w miejsce pompy mieszającej?

Nie gniewam się lepiej teraz wszystko ustalić niż w zimie :)

Nie wiem tak ustawili instalatorzy chociaż słyszałem że takie kotły powinny pracować na temp. 60 st po to żeby nie rdzewiały. Czyli z ta pompą od podłogówki podłączyć osobno w miejsce pompy mieszającej?

Zrób tak.

Tylko jeszcze w ustawieniach tak jak pisałem poprzestawiaj.

Podłogówka będzie sterowana czujnikiem, podłącz go. Wykorzystaj kable od sterownika pokojowego.

Będzie śmigać że aż miło.

Rdzy się nie bój, to nie czasy zasypowych gdzie była ruska blacha :) Im wyższa temp. na kotle tym więcej opału musi to zrobić.

Zewnętrzny czujnik też by się przydał :)

Zrób tak.

Tylko jeszcze w ustawieniach tak jak pisałem poprzestawiaj.

Podłogówka będzie sterowana czujnikiem, podłącz go. Wykorzystaj kable od sterownika pokojowego.

Będzie śmigać że aż miło.

Rdzy się nie bój, to nie czasy zasypowych gdzie była ruska blacha :) Im wyższa temp. na kotle tym więcej opału musi to zrobić.

Zewnętrzny czujnik też by się przydał :)

Tylko mam w instalacji pompe mieszajacą

Zrób tak.

.... :) Im wyższa temp. na kotle tym więcej opału musi to zrobić.

......:)

stwierdzenie samo w sobie prawdziwe ale sugerujące że duszenie kotla na 36* zamiast 50* przynosi oszczędności a ztym się nie zgodzę bo to zależy jeszcze od szeregu czynników , luknij u siebie masz 36* tem zadaną CO a i tak w 80-90% masz na kotle w granicaCH 60* ja mam 50* i jest to samo tylko nie podbijam jej co jakiś czas i nie mam spadku w momencie zwiększonego odbioru do 45* tylko do 55*, jak myślisz więcej opału trzeba żeby temp kotła podnieść o 5* czy o 10*:) także jak we wszystkim są dwie szkoły Falenicka i Otwocka

A wracając do kumatości instalatorów - podejrzewam, że trudno byłoby znaleźć instalatora znającego wszystkie możliwości eCoala.

Każdemu mówię jak coś nie wie czy instalator nie wie to proszę dzwonić i wyjaśnię.

Wszystko co tutaj koledze podpowiadacie powiedziałem telefonicznie ale widzę że chce potwierdzenia pd szerszego grona ale to też dobrze.

Każdemu mówię jak coś nie wie czy instalator nie wie to proszę dzwonić i wyjaśnię.

Wszystko co tutaj koledze podpowiadacie powiedziałem telefonicznie ale widzę że chce potwierdzenia pd szerszego grona ale to też dobrze.

Przynajmniej jakiś ruch na forum i zawsze coś nowego.

No i chyba zima idzie bo " Indianie chrust zbierają":yes:

Edytowane przez keteimj
literowka

Żeby było smieszniej to instalator zadzwonił do f-my Instalco która to firma potwierdziła że instalację mam dobrze wykonaną i tak wysoki odbiór ciepła może przy poprzednich ustawieniach być normalny ti. tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego włączony. I bądz tu mądry. Dodam że bez włączonej pompy CO nie działa pompa podłogówki

Edytowane przez raf1

Nie wiem z kim rozmawiali czy tylko ci tak powiedzieli ale jak pompkę CO zostawisz na " WŁĄCZONA" to po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu i tak będzie pracowała dalej, nie wyłączy się.

Zrób tak jak ci mówiłem, rozdziel pompkę CO i podłogówki spod jednego gniazda.

CO pod CO

podłogowa pod mieszającą

mieszająca jest zbedna tak jak ci mówiłem i koledzy pisali.

Żeby było smieszniej to instalator zadzwonił do f-my Instalco która to firma potwierdziła że instalację mam dobrze wykonaną i tak wysoki odbiór ciepła może przy poprzednich ustawieniach być normalny ti. tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego włączony. I bądz tu mądry

Zrób tak jak koledzy radzili powyżej albo Karoka przez telefon i daj kotłowi ze dwie doby spokoju a wtym czasie przestudjuj instrukcje i literaturę polecaną przez zawijana również tą w stopce i będzie gitara bo tak to następuje sprzężenie zwrotne i za chwilę firma Instalco będzie musiała tłumaczyć czego niezrozumiał oburzony instalator, a i jak osuszasz te tynki to trochę okana uchyl

Nie wiem z kim rozmawiali czy tylko ci tak powiedzieli ale jak pompkę CO zostawisz na " WŁĄCZONA" to po osiągnięciu temp. zadanej w pomieszczeniu i tak będzie pracowała dalej, nie wyłączy się.

Zrób tak jak ci mówiłem, rozdziel pompkę CO i podłogówki spod jednego gniazda.

CO pod CO

podłogowa pod mieszającą

mieszająca jest zbedna tak jak ci mówiłem i koledzy pisali.

Tylko jeszcze czujnik podłogówki do podłączenia i zmiany w ustawieniach :)

Zrób tak jak koledzy radzili powyżej albo Karoka przez telefon i daj kotłowi ze dwie doby spokoju a wtym czasie przestudjuj instrukcje i literaturę polecaną przez zawijana również tą w stopce i będzie gitara bo tak to następuje sprzężenie zwrotne i za chwilę firma Instalco będzie musiała tłumaczyć czego niezrozumiał oburzony instalator, a i jak osuszasz te tynki to trochę okana uchyl
Tylko to trzeba zrozumieć że tu doradzają użytkownicy którzy już ten temat przerabiali, a instalator? Ile razy podłączył taki sterownik? A instalator może i rozmawiał ale czy przedstawił dobrze to co zrobił?

Tylko to trzeba zrozumieć że tu doradzają użytkownicy którzy już ten temat przerabiali, a instalator? Ile razy podłączył taki sterownik? A instalator może i rozmawiał ale czy przedstawił dobrze to co zrobił?

Z Danielem również rozmawiałem i wszystko wytłumaczył tylko nie wiadomo ile z tego wyniesiono, na pewno nie wszystko.