Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A gdzie to mam zaznaczyć jak nie mogę się z nim połączyć? Jak wejdę w moje sterowniki to jest zaznaczony jako offline. W jaki sposób ustawić go na on line?
Jeżeli podejdziesz do kotła to można to przestawić ze sterownika na kotle. Ciśniesz OK wchodzisz w ustawienia internetowe i tam strzałkami szukasz Zdalny serwer - ustawiasz na Tak.

Lub po kablu : instalujesz serwer proxy ze strony esterownik ( eCoalWWWProxy_0.3.1.8.exe) adres: http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe-?m=47156#47156 , podpinasz kabel tak jak do instalacji softu i masz to samo co na stronie www

To nie jest IP komputera, a IP routera przydzielonego przez dostawcę netu.

Poczytaj może instrukcję do ecoal i nastanie jasność. Mieszasz pojęcia i stąd twoje problemy.

Zaloguj się do routera i zobacz jakie adresy przydzilił serwer DHCP. Jeden z tych adresów to będzie twój komp, a inny będzie przypisany do kotła.

Kolega napisal, ze ma Sagem, a tam domyslne IP jest 192.168.1.1, dlatego komputerowi przydzielil nastepny adres z puli, czyli 192.168.1.2. Nastepne w kolejnosci beda wszelkie inne urzadzenia podlaczone do sieci. Teraz tylko wystarczy dopilnowac, zeby sterownik dostal adres z puli...

PS: Sorry.nie doczytalem, ze juz wszystko smiga:)

Edytowane przez gmaj22

Kolega napisal, ze ma Sagem, a tam domyslne IP jest 192.168.1.1, dlatego komputerowi przydzielil nastepny adres z puli, czyli 192.168.1.2. Nastepne w kolejnosci beda wszelkie inne urzadzenia podlaczone do sieci. Teraz tylko wystarczy dopilnowac, zeby sterownik dostal adres z puli...

Dokładnie tak z jednym ale: ta pula adresowa jest tylko dla wewnętrznej sieci lan i wifi. A kolega kowal1978 podał adres:128.168.1.2 - chyba że sagem ma taki adres bazowy dla routera. W takim razie z tej puli adresowej będzie widniał kocioł w routerze.

Jak widzę temat zamknięty, kocioł widać w sieci.

Minertu która jest prawidłowa korona dla RBR 11

3 rzedy

czy

2 rzedy

I jedna i druga.

3 rzędy mają mniejsze fi

2 rzędy większe fi

Reasumując dostarczasz tyle samo powietrza.

Zrezygnowano z nacięć aby spalać wyżej stąd wiercenie otworów.

Ciekawostka jest to,że i w jednym i drugim przypadku spalało się tak samo stąd obecnie sa 2 rzędy bo jest mniej wiercenia.

Ja mogę napisać jedno jeśli przyszli nabywcy się zastanawiają co brać i ma to być RBR to radzę brać 17 kW, 11kW na pewno nie bedzie oszczędniejsza w spalaniu, a wręcz przeciwnie, szczególnie jeśli trafi wam się ostra zima. Póki sobie spokojnie pyka jest ok ale wystarczy kilka dni w okolicach -5 i zaczynają się problemy to co ten piec uzyskuje z dobrego wysokokalorycznego węgla to jakiś żart szkoda inwestować w takie węgle przy tym piecu, wszystko pójdzie wam w komin.

A jaki masz problem z Twoją 11-stką ?

Ja mogę napisać jedno jeśli przyszli nabywcy się zastanawiają co brać i ma to być RBR to radzę brać 17 kW, 11kW na pewno nie bedzie oszczędniejsza w spalaniu, a wręcz przeciwnie, szczególnie jeśli trafi wam się ostra zima. Póki sobie spokojnie pyka jest ok ale wystarczy kilka dni w okolicach -5 i zaczynają się problemy to co ten piec uzyskuje z dobrego wysokokalorycznego węgla to jakiś żart szkoda inwestować w takie węgle przy tym piecu, wszystko pójdzie wam w komin.

Czy kolega Sławek zastanowił się zanim palnął ?

Wiesz ilu ludzi możesz takim wpisem w gó..no wpędzić.

Może Ty zacznij sprzedawać kotły, wszystkim będziesz sprzedawał 17kW albo jeszcze lepiej żeby zrobić troszkę zapasu to 25kW.

Tylko Ty odbieraj później telefony i wytłumacz ludziom dlaczego po jednej zimie mają czarne kominy, smród w domu i leje się się czarna maź z rury spalinowej.

Wiesz ile miałem zimy w zeszłym roku ? dwa dni, w jeden -15 a w drugi -12 i zima się skończyła.

Tej zimy chyba aż ze 3 dni było w minusie chyba po -12 w nocy.

Wiem były regiony w kraju gdzie trzymało dwa tygodnie, dlatego pytam o wiele rzeczy, o dom, o instalacje, ocieplenie i gdzie kto mieszka.

Czy to aż taka strata porównując do całego roku ?

Wszystko jest zawarte w tym co zacytowałeś Grzesiek. Napisałem przed sezonem, że po uprzednim zmodyfikowałem instalacje żeby nie męczyć pieca zimnym pospinałem wszystko razem. Przyszły mrozy piec chodził na grupowym, gdzie wiadomo nadmuch jest stały po zwiększeniu powtórzeń w pracy cyrkulacyjnej piec przestał wyrabiać rośnie temperatura spalin piec chodzi a temperatura na piecu ledwo do 50 może dojść, nie wyobrażam sobie puścić pracę pompek na stałe i jeszcze niższych temperatur u mnie jednej nocy tylko było marne -14. Stwierdzam więc, że gdzieś jednak tej powierzchni wymiany brakuje.

Ale ja nigdzie nie widzę u Ciebie żadnych problemów poza tym,że kocioł prowadzisz tak jak byś miał instalację nisko temperaturową

Jeżeli ja masz to jest to problem,jeżeli nie to problem jest w niskiej temp na kotle.